INTELEGJENCA ARTIFICIALE

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Merge-arrows.svg
Ndihmoni që kjo pjesë dhe pjesa Inteligjenca artificiale të bashkohen në një artikull të vetëm. {{{2}}}


INTELEgJENCA ARTIFICIALE

Inteligjenca artificiale ose( AI) është aftësi e kompjuterit për të vepruar si qenje njërzore, përfshin një numër të madh aplikacionesh si simulator softverik dhe robotik . Globalizimi dhe zhvillimi i Teknologjisë së informacionit dhe komunikimit kanë ndryshuar jetën e njerëzve për një kohë aq të shkurtër saqë vizionari më i mirë i kësaj bote do të befasohej me rezultatet e këtij ndryshimi,ketu hynë edhe Inteligjenca artificiale.

Historia e inteligjencës artificial[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

John McCarthy .
John McCarthy

John McCarthy ishte i pari që përdori termin “Inteligjencë artficiale” në vitin 1956 dhe e definojë atë si shkencën dhe inxhinierinë e krijimit të makinave inteligjente. Makinat që përdorin inteligjencën artificiale dhe qeniet artificiale janë paraqitur në mitet greke, të tilla si: Talos i Kretës kishin bërë robotin e parë ne histori nga bronzi të Hephaestus dhe Galatea Pygmalion -së . objekte qe ngjasojn me intelegjencen e njeriut janë ndërtuar në çdo qytetërim të madh piktura të animuar kulti adhuroheshin në Egjipt dhe Greqi .. Nga shekujt 19 dhe 20 , qeniet artificiale ishin bërë një tipar i përbashkët në letersin artistike , si në Frankenstein, Mary Shelley apo Rur Karel Čapek . Pamela McCorduck -autore amerikane e librave historik dhe filozofik mbi Rëndësin e inteligjences artificiale argumenton se të gjitha këto janë shembuj të një thirrje të lashtë, siq e përshkruan ajo ", për të krijuar perënditë " . Argumentimi I mekanikës është zhvilluar nga filozofët dhe Matematicientët që nga lashtësia. Studimi i logjikës çoi direkt në shpikjen e kompjuterit programues digjital elektronike, bazuar në punën e matematicientit Alan Turing dhe të tjerët. Teoria Turing e llogaritjes sugjeroi se një makinë, nga perdorimi I simboleve si "0" dhe "1", mund të simulojnë çdo aktë të mundshme të zbritjes matematikore

.Kjo, së bashku në harmoni me zbulimet në neurologji, teorisë së informacionit dhe të kibernetikës, frymëzoi një grup të vogël studiuesish të fillojnë të konsiderojnë seriozisht mundësinë e ndërtimit të një truri elektronik. Fusha e kërkimit AI u themelua në një konferencë në kampusin e universitetit Dartmouth në verën e vitit 1956. Të pranishmit, përfshirë John McCarthy, Marvin Minsky, Allen Newell dhe Herbert Simon, u bënë udhëheqësit e hulumtimit IA për shumë dekada . Ata dhe studentët e tyre shkruan programet që ishin , për shumicën e njerëzve , thjesht të habitshme Më 11 maj 1997, Deep Blue nje kompjuter I cili permbante sistemin e lojes se shahut mposhti një kampion botëror të shahut siç ishte Garry Kasparov . Në vitin 2005 , një robot Stanford fitoi sfiden e madhe në DARPA( Projekti I Agjensis se kerkimeve te Mbrojtjes se avancuar) duke ngasur makinës në mënyrë autonome për 131 kilometra përgjatë një shtegu të paparashikuar në shkretëtirë . Dy vjet më vonë , një ekip nga CMU fitoi sfiden urbane DARPA duke lundruar ne menyrë autonome 55 milje në një mjedis urban duke respektuar të gjitha rreziqet të trafikut dhe të gjitha ligjet e trafikut .

Perdorimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në jetën e përditshme ne posedojmë disa makina që janë të programuar të kryejnë disa punë si marrja e të dhënave, regjistrimi i të dhënave, përshtasin klimën në mënyrë automatike, transferojnë të dhënat, modifikojnë informacionet për një shpejtësi marramendëse me precizitet të lartë të cilat makina ne i njohim si sisteme kompjuterike apo ndryshe siç njihen në gjuhën e psikologëve kognitiv si produkte të inteligjencës artificial inteligjenca artificiale perdoret me se shumti ne video lojra ku kompjuteri vepron si te ishte nje lojtar .pothuajse te gjitha video lojrat permbajn nje nivel te caktuar te inteligjences artificiale , llojet krysore te AI prodhojn karaktere qe levizin ne platforma standarde dhe kryejn veprime të paracaktuara Perdorimi i intelegjineces artificial në fushat si

Metorologji[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Së shpejti, shkencëtarët mund të jenë në gjendje të parashikojnë motin më mirë duke përdorur softver të inteligjencës artificiale, të cilat mund të shohin përmes të dhënave komplekse . Kur ky software sheh një stuhi të madhe që vjen, kjo automatikisht do të lëshojë alarm ne mënyr qe ti paralajmëroj banorët dhe mediat, dhe kjo mund të ndihmojë në shpëtimin e jetës

Bujqësi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Me anë të inteligjencës artificiale, shkencëtarët mund së shpejti të jenë në gjendje të përdorin robotët ose pajisje të tjera për të pastruar mjedisin dhe për të zvogëluar efektet e ajrit dhe ndotjes së ujit. Programe të avancuara softvere do të lejojë këto makina për të dalluar mes organizmave biologjike dhe ndotësve potencial si vaji ose mbeturinave të rrezikshme.

Transport[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Me anë të inteligjencës artificial makinat do të na paralajmërojnë për pengesat e mundshme në mënyr qe ti të shmangemi aksidenteve, apo edhe do na lejojnë të rrim duarkryq dhe makina te leviz vetë. Inteligjenca artificiale shpejti mund të bëjë gjithë këtë të mundëshme, duke përdorur kamera, sensorë dhe softvere të posaçëm ndërtuar në automjet. Prodhuesit tashmë mbështeten në këtë teknologji për të bërë mbështetjen dhe parking të sigurt.

Zbulimi i kufijve hapsinor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kufijt hapsinor .
Kufijt hapsinor

Në të ardhmen e afërt, përparimet në inteligjencën artificiale do të lejojë shkencëtarët të udhëtojnë përtej kufijve të udhëtimit hapësinor të shekullit të 20-të dhe universit përtej sistemit tonë diellor. Sot, NASA mbështetet në anijet pa pilot për të eksploruar galaktikat të largëta që do të marrë vite për njerëzit për të arritur.

Mbrojtja e financave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Që nga vitit 2010, afërsisht gjysma e tregtis botërore të bursës janë të shtyrë nga software inteligjencës artificiale . Këto programe mbështeten në algoritme të vendeve modele në treg dhe parashikojnë ndryshimet e çmimeve bazuar në këto modele. Disa mund edhe të blejnë apo të shesin aksionet e bazuar në këto parashikime, ndërsa të tjerët të nxjerrë një alarm për të ndërmjetsuar tek njeriu dhe ti këshillojë ata për ndryshimet që do të vijnë. Kjo teknologji rezulton në performancë më të mirë dhe të kthimit të përmirësuara për investitorët.

Siguria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Teknologjia artificiale e inteligjencës .
Teknologjia artificiale e inteligjencës

Teknologjia artificiale e inteligjencës së shpejti do të ndihmojë për të mbajtur familjen tuaj të sigurt duke e mbrojtur atë nga kërcënimet ndërkombëtare, si dhe vjedhjet dhe thyerjet në shtëpi.Departamenti amerikan i Sigurisë Kombëtare mbështetet në agjentët virtual të zgjuar për të plotësuar fuqinë punëtore të asaj njerëzore, ose për të zëvendësuar një agjent kur ai ose ajo është i padisponueshëm. Agjencia gjithashtu përfshin softuer të inteligjencës artificiale në sistemet e saj të monitorimit, që e Shiqon thirrje telefonike dhe komunikimet tjera. Këto programe mund të analizojn me vëllime të mëdha të dhënat dhe shpejt si dhe janë më të aftë për të bërë dallimin në mes të bisedës rastësor dhe kërcënimet e mundshme.

Mjekësi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Teknologjia artificiale në mjekësi .
Teknologjia artificiale në mjekësi

Inteligjenca artificiale në mjekësi tashmë po i ndihmon mjekët për të zbuluar sëmundjet dhe për të shpëtuar jetën. Cedars-Sinai Medical Center mbështetet në softvere të posaçëme për të monitoruar zemërn dhe për ti ndaluar sulmet e zemrës para se të ndodhin Muskujt artificiale funksionojn me teknologji të zgjuar që u lejon atyre të funksionojnë më shumë si muskujt e vërtetë, dhe pajisjet e fundit inteligjente mund të bëjnë dallimin në mes të shpëtuarit e jetës me dikamente dhe pilula të rreme apo të prishura.

Avantazhet e inteligjencës artificial[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Avantazhet .
Avantazhet
  • Mund të merret me punë të vështira dhe komplekse që njerëzit mund ti bëjnë
  • Mund t'i përfundoj detyrat më shpejt se një njeri me më pak gabime dhe defekte
  • Mund te zbulojn gjëra të pashkelura dmth hapësirë e jashtme, punojnë pa nderprerë nuk kanë nevojë per pushim, kopjohen leht ,punojnë ne maksimum ,ruajnë dhe zvoglojn kohen e nejrëzve ,punojnë ne hapësira të vogla shpenzime te vogla

Disavantazhet e inteligjencës artificiale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mungon "kontakti I njeriut" Ka aftësinë për të zëvendësuar punët e njeriut Mund të mos funksionoj dhe të bëjë të kundërtën e asaj që ata janë të programuar për të bërë mund të keqpërdoret duke çuar shkatërrimin në shkallë masive. Stephen Hawking, fizikant në Universitetin e Kembrixhit dhe autor i shumë librave, bashkë me kolegët e tij kanë përhapur alarmin se krijimi i inteligjencës artificiale do të shënojë ngjarjen më të madhe në historinë botërore, por njëkohësisht edhe fundin e saj. Duket tunduese ideja se makineritë e inteligjencës do të jenë superiore mbi gjithçka të krijuar, por është gabim. Gabimi më i madh që duhet të mbetet vetëm një fantazi e shkencës. Hawking thotë se nëse kjo do të ndodhë është e nevojshme që shkenca të përgatitet për rreziqet dhe për përballimin e tyre, e për ta është ende herët që t’i përballojnë. Ashtu si fjala robot asimiluar në fjalorin e shekullit të 20 , termat android , humanoid dhe cyborg tani janë duke u bërë pjesë e gjuhës sonë sot . Përmirësimi i teknologjisë , dhe kërkimi i vazhdueshëm i njeriut për të ndërtuar makina në imazhin e tij , kanë çuar evolucionin robotëve.

Robotët - janë makina të programuar për të ndjekur një grup të veçantë të udhëzimeve

Humanoidë- janë robots strukturore projektuar për të duken dhe sillen si njerëzit.

Androids- janë versione të rafinuar të humanoide të destinuara për të parë sa më shumë si një person si humanizëm e mundur

Cyborgs- janë organizma me të dy natyrore / biologjike dhe mekanike të pjesëve / robot

Roboti i parë personal Luna .
Roboti i parë personal Luna
Apripoko robot .
Apripoko robot

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

https://www.facebook.com/notes/psikologjia-e-diteve-tona/inteligjenca-artificiale/173851172644720

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2618434/Artificial-intelligence-worst-thing-happen-

http://www.slideshare.net/AliuDardan/inteligjenca-artificiale-ai

http://www.referenceforbusiness.com/knowledge/Artificial_intelligence.html