Pogragja (Gjilan)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
[[Kategoria:Malet e Karadakut]]

Pogragjë është një vendbanim në komunën e Gjilanit, Kosovë. Fshati është vendbanim në juglindje të Gjilanit në anën e djathtë të lumit Morava e Binqes rrëzë Maleve të Karadakut, jo larg Kalasë së lashtë me të njëjtin emër. Pogragja është qender e Bashkësise lokale, në të cilën gravitojnë edhe fshatrat tjera për rreth: Llocë, Kokaj, Sllubicë, Bilinicë, Stublina.

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pogragja shtrihet përgjatë luginës së lumit Morava e Binçes, në një lartësi mbidetare prej 400 m. Ky vendbanim është afirmuar në pikëpamje të shërbimeve institucionale me ndarjen administrative deri në vitin 1953 që ka pasur funksionin e qendrës komunale. Pogragja sot është bashkësi lokale e e kësaj treve. Pogragja kufizohet me Llocën në jug, Bilinicën dhe fsh.Kukaj në lindje, në perëndim me Uglarin e në veri me Caparin e Bukovikun dhe në verilindje me Dobërçanin, Ranillugun, e Stublinën.

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lëvizja e popullsisë së Pogragjës tregon rritje nga regjistrimi i parë pas Luftës së dytë botërore e deri më sot. Sipas regjistrimit të parë të popullsisë pas Luftës së Dytë Botërore në vitin 1948, Pogragja ka papasur 1082 banorë, në vitin 1981, 1560 banorë. Në Pogragjë nuk ka asnjë minoritet ose pakicë. Të githë janë etnik shqiptar.

Statistikat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Viti Banorë
1948 1082
1953 1210
1961 1184
1971 1404
1981 1567
1991 1561
1998 2098
2011 1211[1]

Ekonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pogragja gjithsej posedon me 1846.91 hektar sipërfaqe. Prej tyre 382.19 ha janë sipërfaqe me ara, 1.74 ha, me pemishte, 133.61 ha sipërfaqe me livadhe, 108.97 ha sipërfaqe me kullosa, 1128.34 ha sipërfaqe me pyje,. Gjithsej tokë produktive Pogragja i ka 1754.90 ha. tokë. Sipërfaqe joproduktive gjithsej i ka 92 ha.

Personalitete[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Personalitete të larta shkencore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
 • Prof.Dr. Sadik Rashiti, Sociolog
 • Prof.Dr. Fehmi Rexhepi, Historian
 • Prof.Dr. Nuhi Rexhepi, Gjuhëtar
 • Prof. Rabit Rexhepi, ish Politikan
 • Mr. Xhafer Xhaferi, Sociolog
 • Jurist dip. Halim Halimi – Veteran i arsimit
 • Mr. Xhemajl Xhemajli, Historian
 • Mr.sci. Nagip Rexhepi, Gjinekolog
 • Mr.sci. Nijazi Rexhepi, Kimist
 • Ing. Fatmir Rexhepi, Politikan
 • Prof.Dr.Shpresa Qamili,Gjuhë Angleze
 • Prof.Dr. Lulzim Esati, Teolog
 • Prof.Ass.Dr. Fitim Rifati, Historian[lidhje e vdekur]
 • Mr.sci. Burim Hasani, Ekonomist

Kuadro me kualifikim të lartë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Prof. Rifat Shabani, pedagog sportiv
 • Prof. Emrush Qamili, Gjuhë dhe Let.Shqipe
 • Jur.dip. Avdi Limoni
 • Prof. Azem Azemi, Gjeograf
 • Prof. Sadri Xhelili, Fizicient
 • Prof. Ymer Latifi, Gjuhe Shqipe
 • Ecc.dip. Ramiz Jashari, ekonomist
 • Ecc.dip. Beqir Shaqiri, ekonomist
 • Ecc.dip. Shukri Hasani, ekonomist
 • Ecc.dip. Ilmi Limani, ekonomist
 • Ecc.dip. Shefki Rexhepi, ekonomist
 • Prof. Bekim Mustafa, Matematicient
 • Ing.Fadil Latifi , Teknolog
 • Prof. Izeir Hyda, Letërsi dhe gjuhë
 • Ing. Mejdi Rexhepi, Elektrotekinik
 • Jur i dip. Selman Imeri - Jurist
 • Dr. Jashar Jashari, urolog
 • Prof. Bahtije Jashari, gjeografe
 • Prof. Mensure Jashari, prefesoreshë e gjuhës angleze në FSK
 • Prof.Dr. Lulzim Esati, Teolog
 • Prof.Agim Ajvazi, Agronom
 • Fatos Ajvazi, Inxhinier i Teknologjise
 • Dr. Fatime Ajvazi-Lenjani, Stomatologe
 • Jur.dip.Halil Zahiri,
 • Jur.dip Xhelil Sahiti
 • Ecc.Xhelal Shabani , Ekonomist
 • Ing. Fadil Rexhepi , Teknolog
 • Prof. Nuhi Duraku, Gjuhe Frenge
 • Prof. Zija Latifi, Gjuhe Shqipe
 • Ing. Shefqet Behluli, Inxhinier i metalurgjise
 • Jur. dip. Jetullah Behluli
 • Prof. Mukadeze Behluli, Biologe
 • Prof.Dr Reshat Jashari, Veterin
 • Dr. Fatmira Jashari Veterinere
 • Ing. Kadrush Limoni, Teknolog
 • Prof. Xhemile Ferizi Ecc.dipl.
 • Ing.dipl.Lulzim Ferizi Inxhinier i elektroteknikes
 • Betim Ferizi Teknologji Informative
 • Mr. Flurim Ferizi Master I Edukates Fizike
 • Faton Ferizi Teknologji Informative
 • Dr. Orhan Shaqiri, Veterin
 • Prof. Rexhep Qamili, Ed. Fizike
 • Mr. Violeta Rexhepi, Pianiste
 • Prof. Shkelqim Latifi, Histori
 • Prof. Valon Rexhepi, Muzikë
 • Ecc. Arlind Behluli, Ekonomist
 • Mr.Ecc. Kushtrim Qamili,Ekonomist
 • Dr.Shpetim Qamili,Doktor i Mjekesise Veterinare(New York ,USA)
 • Jur i dip. Shefqet Xhelili
 • Ecc i dip. Blerim Imeri - Ekonomist
 • Ecc i dip. Betim Hyda - ekonomist
 • Mr. Shkumbin Qamili, Gjuhes Angleze
 • Dr. Selami Kurteshi, anestezist
 • Ing.Visar Rexhepi
 • Dr. Premtim Rashiti, Super specilalist i Kardiologjis, FSK
 • Mr. Mendurim Rashiti, M.A. Psychology of Excellence in Business and Education in LMU, Munchen, Germany[2].
 • Qamil Qamili, Mechatronic / Elektrotechnic (Bachelor of Engineering) System-Programues
Mësimdhënësit:[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
 • Shaban Shabani, Drejtor
 • Nazim Limoni, Arsimtar
 • Sherif Salihu, Arsimtar
 • Ilmi Rexhepi, Arsimtar
 • Muharrem Bajrami, Arsimtar
 • Adem Jashari, Arsimtar
 • Saqip Salihu, Arsimtar
 • Bajram Esati, Arsimtar
 • Jetullah Kadriu, Arsimtar
 • Jahi Kadriu, Arsimtar
 • Mexhid Aliu, Arsimtar
 • Mejdi Januzi, Arsimtar
 • Rabit Salihu, Arsimtar
 • Shefket Xhemajli, Arsimtar
 • Fehmi Hasani, Arsimtar

Jakup Bejtullahu, Arsimtar

 • Fahredin Rexhepi, Arsimtar
 • Murat Rifati, Arsimtar
 • Ilmije Hasani, Arsimtare
 • Nazmi Mustafa, Arsimtar
 • Hysnije Shabani-Gjinolli, Edukatore
 • Fekret Aliu, Arsimtar
 • Tefik Hasani, Arsimtar
 • Erduan Shabani , Arsimtar
Personalitete të Artit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
 • Luan Durmishi, Tenor
 • Rexhep Jashari, Këngëtar
 • Qemail Musliu, Këngëtar
 • Samir Aliu, Këngëtar
 • Arsim Rifati, Këngëtar
 • Enver Hyda, Poet
 • Bujar Salihu, Poet
 • Prof. Magbule Xhemaili, Art
 • Prof. Arian Rexhepi, Art
 • Mr. Jeton Rexhepi, Art
 • Hamdi Shabani, Gazetar
 • Prof. Sami Durmishi , Gazetar

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

[1] Fshati Pogragjë pamjet nga sateliti. 1. ^ http://pop-stat.mashke.org/kosovo-census-ks.htm
 2. ^ http://www.psy.lmu.de/excellence/students/exc_alumni.pdf