Jump to content

Betejat e Shpuzës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Betejat e Shpuzës (malazisht: Спушка битка Spuška bitka) janë një seri betejash që ndodhën midis njësive të parregullta shqiptare-osmane të Shkodrës dhe forcave malazeze në vitet 1840, 1860 dhe 1877-78 në Shpuzë, Mali i Zi.

Fisi malazez Palabardhi (malazisht: Bjelopavlići) përmendet se ka luftuar forcat otomane pranë Shpuzës. Në vitin 1789, gjatë fushatës otomane kundër Pjetrit I të Malit të Zi, forcat e Kara Mahmud Bushatlliu luftuan malazezët dhe u përforcuan me 30,000 ushtarë osmanë në zonën e Martiniçit, Shpuzë. Gjithsesi Bushatlliu humbi dhe u vra dhe malësitë e Bërdës të cilat u siguruan nga Mali i Zi. Në vitin 1840, Dasho Shkreli, së bashku me malësorët, luftuan forcat malazeze në kështjellën e Shpuzës.