Jump to content

Lista e amfiteatrove romake

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Lista e amfiteatrove romak)
Harta e amfiteatrove romakë 

Mbetjet e të paktën 230 amphiteatrove janë gjetur gjerësisht të shpërndara nëpër territoret e Perandorisë Romake. Ata janë të mëdhenjë, rrethorë ose oval, të hapur, me vende në 360 gradë dhe me shkallë që vijnë duke u ngritur. Por nuk duhet të ngatërrohen me teatrot e zakonshëm, të cilët janë struktura gjysmërrethore. Ka megjithatë një numër ndërtesash që kanë patur përdorim të kombinuar, si atë të teatrit dhe të amfiteatrit (për lojrat gladiatorake), veçanërisht në Europën perëndimore. Më poshtë është një listë e amfiteatrove romak sëbashku me vendndodhjen dhe shtetin.

Planimetria e një amfiteatri romak
Planimetria e një amfiteatri romak
Planimetria e një teatri romak


Qyteti
(Emri romak)
Qyteti
(Emri moder)
Shteti Viti i ndërtimit Koordinatat Gjatësia e arenës Shënime

dhe

Referime

Fotografia
Dyrrhachium Durrës Shqipëri Shekulli i II të e.sonë 41°18′44″N 19°26′43″E / 41.312186°N 19.445323°E / 41.312186; 19.445323 (Dyrrhachium (Durres)) 61 m[1] Amfiteatri i Durrësit
Lambaesis Lambèse Algjeri 35°29′21″N 6°15′36″E / 35.489247°N 6.259935°E / 35.489247; 6.259935 (Lambaesis (Lambèse)) 64 m
Colonia Claudia Caesarea Cherchell Algjeri 36°36′31″N 2°11′56″E / 36.608740°N 2.198826°E / 36.608740; 2.198826 (Colonia Claudia Caesarea (Cherchell)) 93 m
Gemellae M'lili Algjeri 34°38′07″N 5°31′22″E / 34.635409°N 5.522764°E / 34.635409; 5.522764 (Gemellae (M'lili)) 37 m [1] Arkivuar 13 qershor 2011 tek Wayback Machine
Theveste Tébessa Algjeri Shek IV i e.sonë 35°24′04″N 8°07′26″E / 35.401246°N 8.123764°E / 35.401246; 8.123764 (Theveste (Tébessa)) 45 m Fotografi ajrore[2]
Tipasa Tipaza Algjeri 36°35′35″N 2°26′44″E / 36.593152°N 2.445456°E / 36.593152; 2.445456 (Tipasa (Tipaza)) Harta e Tipasa
Carnuntum Petronell Austri 48°06′36″N 16°51′03″E / 48.1101°N 16.8509°E / 48.1101; 16.8509 (Carnuntum (Petronell) - civil)

48°07′37″N 16°53′34″E / 48.1269°N 16.8927°E / 48.1269; 16.8927 (Carnuntum (Petronell) - military)

69 m 2 amfiteatro [3]
Flavia Solva Leibnitz Austri 46°46′00″N 15°34′03″E / 46.766744°N 15.567417°E / 46.766744; 15.567417 (Flavia Solva (Leibnitz)) [3]
Virunum Magdalensberg Austri 46°41′53″N 14°22′01″E / 46.697951°N 14.366943°E / 46.697951; 14.366943 (Virunum (Magdalensberg)) [3]
Augusta Traiana Stara Zagora Bullgari
Diocletianopolis Hisarya Bullgari 42°30′10″N 24°42′35″E / 42.502825°N 24.709776°E / 42.502825; 24.709776 (Diocletianopolis (Hisarya)) [3]
Marcianopolis Devnya Bullgari 43°13′20″N 27°34′10″E / 43.222222°N 27.569444°E / 43.222222; 27.569444 (Marcianopolis (Devnya))
Serdica Sofia Bullgari Shekulli i III i e.sonë 42°41′52″N 23°19′48″E / 42.697803°N 23.330031°E / 42.697803; 23.330031 (Serdica (Sofia)) Në tokë e Serdica Hotel është dyshemeja e arenës së amfiteatrit. [2]

Amfiteatri i Serdica

Pietas Iulia Pola Pula Kroaci Shekulli i I i e.sonë 44°52′23″N 13°51′00″E / 44.873176°N 13.850112°E / 44.873176; 13.850112 (Pietas Iulia Pola (Pula)) 68 m[4] Pula Arena

Amfiteatri Pula

Salonae Solin Kroaci 43°32′18″N 16°28′26″E / 43.538469°N 16.473956°E / 43.538469; 16.473956 (Salonae (Solin)) 65 m [3]
Burnum Kroaci 44°01′09″N 16°01′06″E / 44.0192°N 16.0182°E / 44.0192; 16.0182 (Burnum) 46 m Në kampin ushtarak romak afër Shibenik-ut gjendet një amfiteatër i vogël, që është zbuluar së fundmi.
Augusta Paphus Paphos Qipro 34°45′18″N 32°24′19″E / 34.754942°N 32.405344°E / 34.754942; 32.405344 (Augusta Paphus (Paphos)) 65 m [3]
Salamis Qipro 35°11′08″N 33°54′09″E / 35.185522°N 33.90238°E / 35.185522; 33.90238 ((Salamis)) Amfiteatri gati është zhdukur.[3]
Baginton Angli 52°22′24″N 1°29′46″W / 52.373395°N 1.496120°W / 52.373395; -1.496120 ((Baginton)) Lunt Roman Fort

Ndoshta një vend për trajnimin e kuajve.

Calleva Atrebatum Silchester Angli 51°21′32″N 1°04′31″W / 51.35885°N 1.07528°W / 51.35885; -1.07528 (Calleva Atrebatum (Silchester)) [3] [4] [5]
Camulodunum Colchester Angli 51°53′00″N 0°54′00″E / 51.883333°N 0.9°E / 51.883333; 0.9 (Camulodunum (Colchester)) I lokalizuar në 2005 (Afër rrugës rrethore në veri)
Corinium Dobunnorum Cirencester Angli Shekulli i II i e.sonë 51°42′41″N 1°58′20″W / 51.711500°N 1.972190°W / 51.711500; -1.972190 (Corinium Dobunnorum (Cirencester)) Amfiteratri iCirencester [3]
Deva Victrix Chester Angli Shekulli i I i e.sonë 53°11′21″N 2°53′13″W / 53.189191°N 2.887027°W / 53.189191; -2.887027 (Deva Victrix (Chester)) Amfiteatri romak iChester [6] [3]
Durnovaria Dorchester Angli 50°42′28″N 2°26′25″W / 50.70790°N 2.44039°W / 50.70790; -2.44039 (Durnovaria (Dorchester)) Maumbury Rings [3]
Frilford Angli 51°40′15″N 1°21′44″W / 51.670833°N 1.362222°W / 51.670833; -1.362222 (Frilford) I diskutushëm [7] [3]
Iscalis (?) Charterhouse Angli 51°18′19″N 2°43′13″W / 51.3054°N 2.72032°W / 51.3054; -2.72032 (Iscalis (Charterhouse)) 32 m [3]
Isurium Brigantum Aldborough Angli 54°05′17″N 1°22′53″W / 54.088179°N 1.381325°W / 54.088179; -1.381325 (Isurium Brigantum (Aldborough))
Londinium London Angli Shekulli i I i e.sonë 51°30′56″N 0°05′32″W / 51.515546°N 0.092215°W / 51.515546; -0.092215 (Londinium (London)) Galeria e AritGuildhall . [3]
Noviomagus Reginorum Chichester Angli 50°50′08″N 0°46′21″W / 50.835448°N 0.772496°W / 50.835448; -0.772496 (Noviomagus Reginorum (Chichester)) [3]
Rutupiae Richborough Angli 51°17′25″N 1°19′36″E / 51.290171°N 1.326534°E / 51.290171; 1.326534 (Rutupiae (Richborough)) [3]
Viroconium Cornoviorum Wroxeter Angli 52°40′00″N 2°39′00″W / 52.666667°N 2.65°W / 52.666667; -2.65 (Virocorium Cornoviorum (Wroxeter)) No confirmed amphitheatre found at Wroxeter. Speculation as to purpose of cropmark enclosure includes such.
Venta Icenorum Caistor St Edmund Angli 52°34′48″N 1°17′18″E / 52.579979°N 1.288262°E / 52.579979; 1.288262 (Venta Icenorum (Caistor St Edmund)) [8] [3]
Verulamium St Albans Angli 51°45′14.56″N 0°21′29.88″W / 51.7540444°N 0.3583000°W / 51.7540444; -0.3583000 (Verulamium (St Albans)) Theatre that had been used as an amphitheatre; note the almost oval shape.
Agedincum Sens Francë 48°12′00″N 3°17′35″E / 48.200036°N 3.292997°E / 48.200036; 3.292997 (Agedincum (Sens)) [3]
Aginnum Agen Francë 44°12′18″N 0°36′48″E / 44.204938°N 0.613258°E / 44.204938; 0.613258 (Aginnum (Agen))
Alalia Aléria Francë Corsica [3]
Apta Julia Apt Francë 43°52′36″N 5°23′51″E / 43.876569°N 5.397437°E / 43.876569; 5.397437 (Apta Julia (Apt)) No remains of Amphitheatre located. This is the theatre.[3]
Arelate Arles Francë Shekulli i I i e.sonë 43°40′39.92″N 4°37′51.37″E / 43.6777556°N 4.6309361°E / 43.6777556; 4.6309361 (Arelate (Arles)) Arles Amphitheatre.[3] Still in use today (for Bullfighting, plays, concerts & events).
Argentomagus Argenton-sur-Creuse Francë 46°35′57″N 1°30′35″E / 46.599061°N 1.509718°E / 46.599061; 1.509718 (Argentomagus (Argenton-sur-Creuse)) Theatre used also as amphitheatre.[3]
Augustodunum Autun Francë 46°57′06″N 4°17′58″E / 46.951667°N 4.299444°E / 46.951667; 4.299444 (Augustodunum (Autun)) [3]
Augustomagus Senlis Francë 49°12′19″N 2°34′33″E / 49.205191°N 2.575768°E / 49.205191; 2.575768 (Augustomagus (Senlis)) Theatre used as amphitheatre. Photograph[3]
Augustoritum Limoges Francë 45°49′50″N 1°15′06″E / 45.830446°N 1.251743°E / 45.830446; 1.251743 (Augustoritum (Limoges)) [3]
Avaricum Bourges Francë 47°05′04″N 2°23′27″E / 47.0845°N 2.39087°E / 47.0845; 2.39087 (Avaricum (Bourges)) [3]
Beaumont-sur-Oise Francë 49°08′46″N 2°17′48″E / 49.146210°N 2.296752°E / 49.146210; 2.296752 ((Beaumont-sur-Oise))
Burdigala Bordeaux Francë 44°50′51.81″N 0°34′57.57″W / 44.8477250°N 0.5826583°W / 44.8477250; -0.5826583 (Burdigala (Bordeaux)) [3]
Caesarodunum Tours Francë Shekulli i I i e.sonë 47°23′43″N 0°41′47″E / 47.3953°N 0.696394°E / 47.3953; 0.696394 (Caesarodunum (Tours)) 156 m Tours Amphitheatre
Cassinomagus Chassenon Francë 45°51′02″N 0°46′08″E / 45.850565°N 0.768990°E / 45.850565; 0.768990 (Cassinomagus (Chassenon)) [3]
Divona Cadurcorum Cahors Francë 44°26′44″N 1°26′27″E / 44.4455°N 1.4408°E / 44.4455; 1.4408 (Cassinomagus (Chassenon)) Discovered in 2007 when digging a parking garage
Cemenelum Nice Francë 43°43′11.84″N 7°16′31.42″E / 43.7199556°N 7.2753944°E / 43.7199556; 7.2753944 (Cemenelum (Nice)) [3]
Derventum Drevant Francë 46°41′35″N 2°31′21″E / 46.693051°N 2.522388°E / 46.693051; 2.522388 (Derventum (Drevant)) Theatre that had been adapted for gladiatorial events[3]
Divodurum Metz Francë 49°07′11″N 6°10′20″E / 49.119631°N 6.172198°E / 49.119631; 6.172198 (Divodurum (Metz))
Forum Iulium Fréjus Francë 43°26′4.01″N 6°43′42.60″E / 43.4344472°N 6.7285000°E / 43.4344472; 6.7285000 (Forum Iulium (Fréjus)) [3]
Geinum Gennes Francë 47°20′6.75″N 0°14′19.44″W / 47.3352083°N 0.2387333°W / 47.3352083; -0.2387333 (Geinum (Gennes)) [3]
Grannus Grand Francë 48°23′07″N 5°29′28″E / 48.385268°N 5.491047°E / 48.385268; 5.491047 ((Grand)) [9]

A "half amphitheatre", distinguished from a normal theatre by its oval layout.[3]

Julia Baeterrae Septimanorum Béziers Francë 43°20′23″N 3°12′51″E / 43.3396°N 3.2141°E / 43.3396; 3.2141 (Julia Baeterrae Septimanorum (Béziers)) [3]
Juliobona Lillebonne Francë 49°31′04″N 0°32′12″E / 49.517815°N 0.536603°E / 49.517815; 0.536603 (Juliobona (Lillebonne)) A half-amphitheatre.[3]
Limonum Poitiers Francë 46°34′41″N 0°20′23″E / 46.5781°N 0.33965°E / 46.5781; 0.33965 (Limonum (Poitiers)) [10] [3]
Lugdunum Lyon Francë Shekulli i I i e.sonë 45°46′13.79″N 4°49′50.15″E / 45.7704972°N 4.8305972°E / 45.7704972; 4.8305972 (Lugdunum (Lyon)) Amphitheatre of the Three Gauls [3]
Lutetia Paris Francë Shekulli i I i e.sonë 48°50′41.99″N 2°21′10.46″E / 48.8449972°N 2.3529056°E / 48.8449972; 2.3529056 (Lutetia (Paris)) Arènes de Lutèce [3]
Mediolanum Santonum Saintes Francë 45°44′45″N 0°38′39″W / 45.745892°N 0.644060°W / 45.745892; -0.644060 (Mediolanum Santonum (Saintes)) [11] [3]
Montbouy Francë 47°52′22″N 2°49′09″E / 47.872894°N 2.819046°E / 47.872894; 2.819046 (Montbuoy)
Narbo Martius Narbonne Francë 43°11′01″N 3°00′15″E / 43.1836°N 3.0042°E / 43.1836; 3.0042 (Narbo Martius (Narbonne)) No amphitheatre has ever been located at Narbonne[3]
Nemausus Nîmes Francë Shekulli i I i e.sonë 43°50′5.69″N 4°21′34.75″E / 43.8349139°N 4.3596528°E / 43.8349139; 4.3596528 (Nemausus (Nimes)) Arena of Nîmes.[3] Still in use today (for Bullfighting, plays, concerts & events).
Samarobriva Amiens Francë 49°32′02″N 2°10′28″E / 49.534020°N 2.174333°E / 49.534020; 2.174333 (Samarobriva (Amiens)) [12] Arkivuar 11 gusht 2007 tek Wayback Machine Now underground and buried [3]
Sanxay Francë 46°17′39″N 0°07′13″E / 46.294189°N 0.12021°E / 46.294189; 0.12021 (Sanxay) [13] [3]
Segodunum Rodez Francë 44°21′06″N 2°34′10″E / 44.3518°N 2.56939°E / 44.3518; 2.56939 (Segodunum (Rodez)) [3]
Tolosa Toulouse Francë 43°36′53″N 1°23′52″E / 43.614780°N 1.397841°E / 43.614780; 1.397841 (Tolosa (Toulouse)) [3]
Vesontio Besançon Francë 47°14′21″N 6°00′58″E / 47.239279°N 6.015977°E / 47.239279; 6.015977 (Vesontio (Besançon)) [3]
Vesuna Petrucorriorum Perigueux Francë 45°10′58″N 0°42′48″E / 45.1827°N 0.7134°E / 45.1827; 0.7134 (Vesuna Petrucorriorum (Perigueux)) [3]
Augusta Treverorum Trier Gjermani Shekulli i II i e.sonë 49°44′53″N 6°38′57″E / 49.748019°N 6.649105°E / 49.748019; 6.649105 (Augusta Treverorum (Trier)) 70.54 m Trier Amphitheater
Castra Vetera Gjermani 51°38′15″N 6°28′22″E / 51.637517°N 6.472900°E / 51.637517; 6.472900 (Castra Vetera) Near Xanten
Colonia Ulpia Traiana Xanten Gjermani 51°40′02″N 6°27′05″E / 51.667200°N 6.451251°E / 51.667200; 6.451251 (Ulpia Traiana (Xanten))
Corinth Corinth Greqi 37°54′35″N 22°53′31″E / 37.909824°N 22.892078°E / 37.909824; 22.892078 (Corinth (Corinth)) [3]
Gortyn Gortyn Greqi 35°03′29″N 24°57′30″E / 35.058004°N 24.958405°E / 35.058004; 24.958405 (Gortyn (Gortyn)) Map of Gortyn, showing amphitheatre[lidhje e vdekur] This is incorrect. It is a great theatre, long mistaken for an amphitheatre, but clearly D shaped from aerial photos. The actual amphitheatre lies under the church in the village of Agioi Deka, built over the arena where the 10 saints were martyred. The shape of the arena can be made out in surrounding buildings.[3]
Aquincum Budapest Hungari 47°34′03″N 19°02′53″E / 47.567577°N 19.047985°E / 47.567577; 19.047985 (Aquincum (Budapest) - civil) Aquincum Civil Amphitheatre[3]
Aquincum Budapest Hungari 47°31′59″N 19°02′21″E / 47.532947°N 19.039066°E / 47.532947; 19.039066 (Aquincum (Budapest) - military) Aquincum Military Amphitheatre [3]
Gorsium Tác Hungari [3]
Caesarea Maritima Caesarea Izrael 32°30′24″N 34°53′51″E / 32.506568°N 34.897378°E / 32.506568; 34.897378 (Caesarea Maritima) [3]
Eleutheropolis Beit Guvrin Izrael 31°36′30″N 34°53′38″E / 31.6082°N 34.8939°E / 31.6082; 34.8939 (Eleutheropolis) [14] [3]
Scythopolis Bet She'an Izrael 32°29′55″N 35°30′05″E / 32.498508°N 35.501446°E / 32.498508; 35.501446 (Scythopolis (Bet She'an)) [3]
Abella Avella Itali 40°57′41″N 14°36′30″E / 40.961454°N 14.608316°E / 40.961454; 14.608316 (Avella) Photograph
Abellinum Avellino Itali 40°55′00″N 14°47′00″E / 40.91667°N 14.78333°E / 40.91667; 14.78333 (Abellinum (Avellino)) [3]
Acelum Asolo Itali 45°48′00″N 11°55′00″E / 45.8°N 11.91667°E / 45.8; 11.91667 (Acelum (Asolo)) [3]
Alba Fucens Albe Itali 42°04′38″N 13°24′44″E / 42.0772°N 13.4123°E / 42.0772; 13.4123 (Alba Fucens (Albe)) Photograph[3]
Alba Longa (?) Albano Laziale Itali 41°43′58″N 12°39′54″E / 41.732720°N 12.664948°E / 41.732720; 12.664948 (Alba Longa (Albano Laziale)) Photograph Arkivuar 5 maj 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 5 maj 2016 tek Wayback Machine[3]
Albingaunum Albenga Itali 44°02′38″N 8°12′41″E / 44.043859°N 8.211315°E / 44.043859; 8.211315 (Albingaunum (Albenga)) [3]
Allifae Alife Itali 41°19′32″N 14°20′06″E / 41.325586°N 14.334989°E / 41.325586; 14.334989 (Allifae (Alife))
Altinum Altino Itali 45°32′57″N 12°24′00″E / 45.5492°N 12.4001°E / 45.5492; 12.4001 (Altinum (Altino)) [15]
Amiternum L'Aquila Itali 42°24′02″N 13°18′22″E / 42.400513°N 13.306014°E / 42.400513; 13.306014 (Amiternum (L'Aquila)) [16] [3]
Ancona Itali 43°37′29″N 13°30′43″E / 43.6246°N 13.5119°E / 43.6246; 13.5119 ((Ancona)) [3]
Antium Anzio Itali 41°27′00″N 12°37′00″E / 41.45°N 12.61667°E / 41.45; 12.61667 (Antium (Anzio)) [3]
Aquileia Itali 45°46′07″N 13°21′56″E / 45.76861°N 13.36556°E / 45.76861; 13.36556 (Aquileia) [3]
Aquinum Aquino Itali 41°30′N 13°42′E / 41.5°N 13.7°E / 41.5; 13.7 (Aquinum (Aquino)) Now completely disappeared, buried beneath the Autostrada.[3]
Ariminum Rimini Itali 44°03′36″N 12°34′29″E / 44.059939°N 12.574804°E / 44.059939; 12.574804 (Ariminum (Rimini)) [3]
Arretium Arezzo Itali 43°27′38″N 11°52′49″E / 43.460570°N 11.880326°E / 43.460570; 11.880326 (Arretium (Arezzo)) [3]
Assisium Assisi Itali 43°04′16″N 12°37′13″E / 43.071079°N 12.620270°E / 43.071079; 12.620270 (Assisium (Assisi)) [17] [3]
Augusta Bagiennorum Bene Vagienna Itali 44°33′23″N 7°50′59″E / 44.556327°N 7.849728°E / 44.556327; 7.849728 (Augusta Bene Vagienna (Augusta Bagiennorum)) [3]
Augusta Praetoria Salassorum Aosta Itali 45°44′27″N 7°19′24″E / 45.740766°N 7.323419°E / 45.740766; 7.323419 (Augusta Praetoria Salassorum (Aosta)) [3]
Beneventum Benevento Itali 41°07′56″N 14°46′04″E / 41.132266°N 14.767640°E / 41.132266; 14.767640 (Beneventum (Benevento)) [18]
Caralis Cagliari Itali Shekulli i II i e.sonë 39°13′26″N 9°06′48″E / 39.223914°N 9.113216°E / 39.223914; 9.113216 (Caralis (Cagliari)) Roman Amphitheatre of Cagliari
Cales Calvi Itali 41°12′05″N 14°08′16″E / 41.201408°N 14.137759°E / 41.201408; 14.137759 (Cales (Calvi)) [3]
Canusium Canosa di Puglia Itali 41°13′19″N 16°03′22″E / 41.222051°N 16.055983°E / 41.222051; 16.055983 (Canusium (Canosa di Puglia)) [3]
Capua Santa Maria Capua Vetere Itali Shekulli i I i p.e.sonë 41°05′09″N 14°15′00″E / 41.085931°N 14.250105°E / 41.085931; 14.250105 (Capua) 167 m Just to the south, currently being excavated beneath the Piazza Adriano are the remains of another amphitheatre, believed to predate the standing one.Capua#Amphitheatre
Carsulae Itali 42°38′22″N 12°33′33″E / 42.6395°N 12.5591°E / 42.6395; 12.5591 (Carsulae) [19] [3]
Casinum Cassino Itali 41°28′58″N 13°49′25″E / 41.482732°N 13.823544°E / 41.482732; 13.823544 (Casinum (Cassino)) Photograph [3]
Catăna  • Catĭna Catania Itali 37°30′26″N 15°05′07″E / 37.507335°N 15.085354°E / 37.507335; 15.085354 (Catăna (Catania)) [5][3]
Civitas Camunnorum Cividate Camuno Itali 45°56′37″N 10°16′52″E / 45.9435°N 10.281°E / 45.9435; 10.281 (Civitas Camunnorum (Cividate Camuno)) Estimated capacity: 5500 people.[6] Civitas Camunnorum
Cumae Itali 40°50′31″N 14°03′21″E / 40.841929°N 14.055903°E / 40.841929; 14.055903 (Cumae) Photograph [3]
Egnatia Anazzo Itali 40°53′16″N 17°23′28″E / 40.887799°N 17.391103°E / 40.887799; 17.391103 (Egnatia (Anazzo)) Photograph [3]
Eporedia Ivrea Itali 45°28′04″N 7°53′16″E / 45.4678°N 7.88769°E / 45.4678; 7.88769 (Eporedia (Ivrea)) [3]
Fabrateria Nova San Giovanni Incarico Itali 41°31′08″N 13°33′11″E / 41.518807°N 13.552995°E / 41.518807; 13.552995 (Fabrateria Nova (San Giovanni Incarico)) Photograph Arkivuar 3 mars 2016 tek Wayback Machine
Falerio Picenus Falerone Itali 43°06′04″N 13°29′47″E / 43.1011°N 13.4964°E / 43.1011; 13.4964 (Falerio Picenus (Falerone))
Falerii Novi Itali 42°18′10″N 12°21′39″E / 42.302694°N 12.360894°E / 42.302694; 12.360894 (Falerii Novi) [20] [3]
Fidenae Itali A wooden amphitheatre collapsed here in AD 27, killing at least 20,000.[7]
Firmum Picenum Fermo Itali [21]
Florentia Florence Itali 43°46′09″N 11°15′34″E / 43.769228°N 11.259521°E / 43.769228; 11.259521 (Florentia (Florence)) [3]
Formiae Formia Itali 41°16′00″N 13°37′00″E / 41.26667°N 13.61667°E / 41.26667; 13.61667 (Formiae (Formia)) [3]
Forum Novum Vescovio Itali [22]
Frusinum Frosinone Itali 41°38′22″N 13°21′11″E / 41.639385°N 13.352968°E / 41.639385; 13.352968 (Frusinum (Frosinone)) [3]
Grumentum Itali 40°17′14″N 15°54′42″E / 40.287320°N 15.911550°E / 40.287320; 15.911550 (Grumentum) [3]
Herdoniae Ordona Itali 41°18′38″N 15°37′23″E / 41.3105°N 15.6231°E / 41.3105; 15.6231 (Herdoniae (Ordona))? [3]
Himera Termini Imerese Itali 37°59′16″N 13°41′37″E / 37.987800°N 13.693664°E / 37.987800; 13.693664 (Himera (Termini Imerese)) Photograph Arkivuar 3 mars 2016 tek Wayback Machine [3]
Hispellum Spello Itali 42°59′45″N 12°39′55″E / 42.995938°N 12.665265°E / 42.995938; 12.665265 (Hispellum (Spello)) [23] [3]
Histonium Vasto Itali 42°06′41″N 14°42′28″E / 42.111279°N 14.707821°E / 42.111279; 14.707821 (Histonium (Vasto)) [24] [3]
Interamna Nahars Terni Itali 42°33′35″N 12°38′36″E / 42.5598°N 12.6433°E / 42.5598; 12.6433 (Interamna Nahars (Terni)) [25] [3]
Interamnia Praetutiana Teramo Itali 42°39′29″N 13°42′11″E / 42.658115°N 13.703109°E / 42.658115; 13.703109 (Interamna Praetutiana(Teramo)) Photograph [3]
Lanuvium Lanuvio Itali 41°41′00″N 12°42′00″E / 41.68333°N 12.7°E / 41.68333; 12.7 (Lanuvium (Lanuvio)) [26] Photograph [3]
Larinum Larino Itali 41°48′20″N 14°54′59″E / 41.805529°N 14.916364°E / 41.805529; 14.916364 (Larinum (Larino)) Photograph [3]
Libarna Itali 44°42′21″N 8°52′04″E / 44.705942°N 8.867859°E / 44.705942; 8.867859 (Libarna) [27] Arkivuar 4 mars 2008 tek Wayback Machine[28] [3]
Liternum Itali [3]
Lucca Itali 43°50′43″N 10°30′22″E / 43.845320°N 10.506166°E / 43.845320; 10.506166 (Lucca) [3]
Lucera Itali 41°30′30″N 15°20′42″E / 41.5083°N 15.3449°E / 41.5083; 15.3449 ((Lucera)) Lucera's amphitheatre [3]
Lucus Feroniae Itali 42°07′48″N 12°35′41″E / 42.129874°N 12.594746°E / 42.129874; 12.594746 (Lucus Feroniae) [3]
Luna Luni Itali 44°03′45″N 10°01′20″E / 44.062573°N 10.022085°E / 44.062573; 10.022085 (Luna (Luni)) [3]
Lupiae Lecce Itali 40°21′09″N 18°10′23″E / 40.352473°N 18.172944°E / 40.352473; 18.172944 (Lupiae (Lecce)) [3]
Marruvium San Benedetto dei Marsi Itali 42°00′23″N 13°37′39″E / 42.0065°N 13.6276°E / 42.0065; 13.6276 (Marruvium (San Benedetto dei Marsi))
Mediolanum Milan Itali Shekulli i II i e.sonë 45°27′25″N 9°10′43″E / 45.457026°N 9.178663°E / 45.457026; 9.178663 (Mediolanum (Milan)) Milan amphitheatre
Mevania Bevagna Itali 42°56′13″N 12°36′55″E / 42.936912°N 12.615350°E / 42.936912; 12.615350 (Mevania (Bevagna)) [29]
Minturnae Minturno Itali 41°14′30″N 13°45′50″E / 41.241630°N 13.763832°E / 41.241630; 13.763832 (Minturnae (Minturno)) [30]
Neapolis Naples Itali 40°51′07″N 14°15′20″E / 40.851843°N 14.255639°E / 40.851843; 14.255639 (Neapolis (Naples)) [31]
Nora Itali Unexcavated [3]
Nuvlana Nola Itali 40°55′40″N 14°31′13″E / 40.927722°N 14.520287°E / 40.927722; 14.520287 (Nuvlana (Nola))
Ocriculum Otricoli Itali 42°24′43″N 12°28′01″E / 42.411882°N 12.466898°E / 42.411882; 12.466898 (Ocriculum (Otricoli)) [32] [33]
Ostia Ostia Antica Itali 41°45′14″N 12°17′24″E / 41.753898°N 12.289925°E / 41.753898; 12.289925 (Ostia Antica (Ostia)) New discovery [34][35][36]
Paestum Itali 40°25′21″N 15°00′23″E / 40.422409°N 15.006500°E / 40.422409; 15.006500 (Paestum) [3]
Patavium Padua Itali 45°24′42″N 11°52′45″E / 45.411630°N 11.879132°E / 45.411630; 11.879132 (Patavium (Padua)) The arena has been built upon, its site commemorated in the Arena Chapel [3]
Peltuinum Itali 42°17′13″N 13°37′24″E / 42.286878°N 13.623418°E / 42.286878; 13.623418 (Peltuinum) (?) [3]
Pollentia Pollenzo Itali 44°41′05″N 7°53′45″E / 44.684739°N 7.895866°E / 44.684739; 7.895866 (Pollentia (Pollenzo)) [3]
Pompeii Itali Shekulli i I p.e.sonë 40°45′05″N 14°29′42″E / 40.751264°N 14.494970°E / 40.751264; 14.494970 (Pompeii) Amphitheatre of Pompeii
Puteoli Pozzuoli Itali Shekulli i I i e.sonë 40°49′33″N 14°07′31″E / 40.825919°N 14.125313°E / 40.825919; 14.125313 (Puteoli (Pozzuoli)) 149 m Flavian Amphitheater; a 2nd minor amphitheater buried beneath the nearby subway line.[3]
Roma Rome Itali Shekulli i I i e.sonë 41°53′25″N 12°29′33″E / 41.890177°N 12.492395°E / 41.890177; 12.492395 (Colosseum) 189 m Colosseum
Roma Rome Itali Shekulli i III i e.sonë 41°53′15″N 12°30′54″E / 41.887569°N 12.515047°E / 41.887569; 12.515047 (Amphitheatrum Castrense) Amphitheatrum Castrense[37]
Roma Rome Itali Shekulli i I i e.sonë 41°53′24″N 12°29′42″E / 41.889882°N 12.494881°E / 41.889882; 12.494881 (Ludus Magnus) Ludus Magnus, a "training amphitheatre". No longer extant are the Amphitheater of Statilius Taurus or the Amphitheater of Nero.
Rudiae Itali 40°20′03″N 18°08′50″E / 40.3342°N 18.1473°E / 40.3342; 18.1473 (Rudiae)? [3]
Rusellae Roselle Itali Shekulli i I i e.sonë 42°49′42″N 11°09′33″E / 42.828364°N 11.159210°E / 42.828364; 11.159210 (Rusellae (Roselle)) [38] [3]
Scolacium Borgia Itali 38°49′12″N 16°35′00″E / 38.82°N 16.5833°E / 38.82; 16.5833 (Scolacium (Borgia)) Photograph [3]
Segusium Susa Itali 45°08′00″N 7°02′42″E / 45.133356°N 7.045136°E / 45.133356; 7.045136 (Segusium (Susa)) [3]
Spoletium Spoleto Itali 42°44′19″N 12°44′21″E / 42.738489°N 12.739059°E / 42.738489; 12.739059 (Spoletium (Spoleto)) [3]
Suasa Castelleone di Suasa Itali 43°37′29″N 12°59′12″E / 43.6247°N 12.9867°E / 43.6247; 12.9867 (Suasa (Castelleone di Suasa)) [3]
Sutrium Sutri Itali 42°14′21″N 12°13′44″E / 42.239028°N 12.228974°E / 42.239028; 12.228974 (Sutrium (Sutri)) 49 m [3]
Syracusae Syracuse Itali 37°04′27″N 15°16′44″E / 37.074178°N 15.278904°E / 37.074178; 15.278904 (Syracusae (Syracuse)) [3]
Teate Marrucinorum Chieti Itali 42°20′43″N 14°09′45″E / 42.345175°N 14.162512°E / 42.345175; 14.162512 (Teate Marrucinorum (Chieti)) [3]
Telesia Telese Terme Itali 41°13′26″N 14°30′04″E / 41.223857°N 14.501014°E / 41.223857; 14.501014 (Telesia (Telese Terme)) [3]
Tibur Tivoli Itali 41°57′39″N 12°47′53″E / 41.960705°N 12.798095°E / 41.960705; 12.798095 (Tibur (Tivoli)) [3]
Trebula Mutuesca Monteleone Sabino Itali 42°13′43″N 12°52′03″E / 42.228480°N 12.867593°E / 42.228480; 12.867593 (Trebula Mutuesca (Monteleone Sabino))
Tusculum Itali [3]
Tutere Todi Itali 42°46′43″N 12°24′48″E / 42.778637°N 12.413282°E / 42.778637; 12.413282 (Tutere (Todi)) [3]
Urbs Salvia Urbisaglia Itali 43°12′03″N 13°23′14″E / 43.2009°N 13.3872°E / 43.2009; 13.3872 (Urbs Salvia (Urbisaglia)) Picture (?) [3]
Veleia Itali 44°47′06″N 9°43′24″E / 44.785057°N 9.723301°E / 44.785057; 9.723301 (Veleia) [3]
Venafrum Venafro Itali 41°28′58″N 14°02′47″E / 41.482710°N 14.046255°E / 41.482710; 14.046255 (Venafrum (Venafro)) [3]
Venusia Venosa Itali 40°58′11″N 15°49′35″E / 40.969681°N 15.826380°E / 40.969681; 15.826380 (Venusia (Venosa)) [3]
Verona Verona Itali Shekulli i I i e.sonë 45°26′20″N 10°59′40″E / 45.439006°N 10.994400°E / 45.439006; 10.994400 (Verona) Verona Arena is still functional.
Villa of the Antonines Genzano di Roma Itali 41°41′34″N 12°41′46″E / 41.692832°N 12.696152°E / 41.692832; 12.696152 (Villa of the Antonines) [8]
Volsinii Bolsena Itali 42°39′01″N 11°59′24″E / 42.650256°N 11.990112°E / 42.650256; 11.990112 (Volsinii (Bolsena)) [3]
Zagarolo Itali 41°51′31″N 12°49′09″E / 41.858487°N 12.819272°E / 41.858487; 12.819272 (Zagarolo)
Botrus Batroun Liban 34°15′12″N 35°39′38″E / 34.253315°N 35.660419°E / 34.253315; 35.660419 (Botrus (Batroun)) [3]
Cyrene Libi 32°49′29″N 21°51′03″E / 32.824585°N 21.850739°E / 32.824585; 21.850739 (Cyrene) [3]
Leptis Magna Libi 32°37′56″N 14°18′33″E / 32.632251°N 14.309281°E / 32.632251; 14.309281 (Leptis Magna) [3]
Ptolemais Libi 32°42′29″N 20°56′44″E / 32.707946°N 20.945587°E / 32.707946; 20.945587 (Ptolemais) [39] Arkivuar 25 shtator 2006 tek Wayback Machine [3]
Sabratha Libi 32°48′14″N 12°29′38″E / 32.803934°N 12.494008°E / 32.803934; 12.494008 (Sabratha) [3]
Lixus Maroc 35°11′59″N 6°06′31″W / 35.199735°N 6.108586°W / 35.199735; -6.108586 (Lixus) [40] [3]
Ulpia Noviomagus Batavorum Nijmegen Holland 51°51′41″N 6°02′45″E / 51.861286°N 6.045742°E / 51.861286; 6.045742 (Ulpia Noviomagus Batavorum (Nijmegen)) No longer extant, but traced out in the street paving of the present-day Rembrandstraat with a few bits of its foundations still visible
Bobadela Portogali 40°21′40″N 7°53′36″W / 40.361098°N 7.893427°W / 40.361098; -7.893427 ((Bobadela)) [3]
Conímbriga Portogali Shekulli i I i p.e.sonë 40°06′01″N 8°29′43″W / 40.100360°N 8.495403°W / 40.100360; -8.495403 ((Conímbriga)) Conímbriga's amphitheatre [3]
Tavira Portogali [3]
Micia Veţel Rumani 45°54′54″N 22°49′02″E / 45.914951°N 22.817234°E / 45.914951; 22.817234 (Veţel (Micia)) [3]
Porolissum Moigrad-Porolissum Rumani 47°10′39″N 23°09′15″E / 47.177632°N 23.154054°E / 47.177632; 23.154054 (Porolissum (Moigrad)) [3]
Ulpia Traiana Sarmizegetusa Sarmizegetusa Rumani 45°31′00″N 22°47′09″E / 45.516751°N 22.785838°E / 45.516751; 22.785838 (Ulpia Traiana Sarmizegetusa) [3]
Inveresk Skoci [41] Arkivuar 16 shkurt 2008 tek Wayback Machine
Trimontium Newstead Skoci 55°36′09″N 2°40′39″W / 55.6026°N 2.6775°W / 55.6026; -2.6775 (Trimontium (Newstead)) [42] Arkivuar 29 shtator 2007 tek Wayback Machine
Viminacium Stari Kostolac Serbi 44°43′N 21°10′E / 44.717°N 21.167°E / 44.717; 21.167 (Viminacium (Stari Kostolac)) [43]
Rekonstruisani amfiteatar
Rekonstruisani amfiteatar
Carmona Spanjë 37°28′11″N 5°39′03″W / 37.469600°N 5.650728°W / 37.469600; -5.650728 ((Carmona)) [3]
Carthago Nova Cartagena Spanjë 37°36′03″N 0°58′48″W / 37.600771°N 0.980048°W / 37.600771; -0.980048 (Carthago Nova (Cartagena)) [3]
Corduba Córdoba Spanjë 37°53′03″N 4°47′20″W / 37.884140°N 4.788804°W / 37.884140; -4.788804 (Corduba (Córdoba)) [44]
Emerita Augusta Mérida Spanjë Shekulli i I i e.sonë 38°54′57″N 6°20′16″W / 38.915956°N 6.337893°W / 38.915956; -6.337893 (Emerita Augusta (Mérida)) Amfiteatri i Mérida [3]
Emporion Ampurias Spanjë Shekulli i II i e.sonë 42°07′48″N 3°07′03″E / 42.1301°N 3.11741°E / 42.1301; 3.11741 (Emporion (Ampurias))? [3]
Forum Municipii Flavii Caparensis Cáparra Spanjë 40°09′51″N 6°06′00″W / 40.1643°N 6.09997°W / 40.1643; -6.09997 (Forum Municipii Flavii Caparensis (Caparra)) [3]
Italica Itálica Spanjë Shekulli i II i e.sonë[9] 37°26′38″N 6°02′48″W / 37.443816°N 6.046670°W / 37.443816; -6.046670 (Italica) 160 m [3]
Segobriga Saelices Spanjë 39°53′10″N 2°48′50″W / 39.8860°N 2.8140°W / 39.8860; -2.8140 (Segobriga (Saelices)) [45] [3]
Sisapo Almodovar del Campo Spanjë 38°38′47″N 4°31′06″W / 38.6463°N 4.51827°W / 38.6463; -4.51827 (Sisapo (Almodovar del Campo)) Gërmimet filluar në 2009
Tarraco Tarragona Spanjë Shekulli i II i e.sonë. 41°06′52″N 1°15′32″E / 41.114547°N 1.258817°E / 41.114547; 1.258817 (Tarraco (Tarragona)) 130 m Amfiteatri i Tarragona [3]
Augusta Raurica Augst Zvicër 47°31′46″N 7°43′14″E / 47.529313°N 7.720602°E / 47.529313; 7.720602 (Augusta Raurica (Augst)) [3]
Aventicum Avenches Zvicër 46°52′52″N 7°02′34″E / 46.881003°N 7.042657°E / 46.881003; 7.042657 (Aventicum (Avenches)) [3]
Brenodurum (?) Bern Zvicër 46°58′33″N 7°27′04″E / 46.975758°N 7.451130°E / 46.975758; 7.451130 (Brenodurum (Bern)) Engehalbinsel [3][10]
Julia Equestris Nyon Zvicër 46°23′00″N 6°14′29″E / 46.383451°N 6.241263°E / 46.383451; 6.241263 (Julia Equestris (Nyon)) [46]
Octodurum Martigny Zvicër 46°05′40″N 7°04′24″E / 46.094365°N 7.073460°E / 46.094365; 7.073460 (Octodurum (Martigny)) [3]
Vindonissa Windisch Zvicër 47°28′34″N 8°12′49″E / 47.476249°N 8.213603°E / 47.476249; 8.213603 (Vindonissa (Windisch)) [3]
Dura Europos Siri Shekulli i III i e.sonë 34°44′59″N 40°43′44″E / 34.749855°N 40.728926°E / 34.749855; 40.728926 (Dura Europos) 31 m [3]Amfiteatër i vogël, që u ndërtua kryesisht për ushtarët romak që gjendeshin aty. Mbetjet u shkatërruan nga ISIS.
Agbia Tunezi [2]
Acholla Tunezi 35°04′34″N 11°01′08″E / 35.0762°N 11.0188°E / 35.0762; 11.0188 (Acholla) [2]
Bararus Tunezi 35°12′43″N 10°47′28″E / 35.211842°N 10.791201°E / 35.211842; 10.791201 (Bararus) [2]
Belalis Maior Hr. el Faouar Tunezi [2]
Bulla Regia Tunezi 36°33′37″N 8°45′28″E / 36.560414°N 8.757769°E / 36.560414; 8.757769 (Bulla Regia) [2]
Carpis Tunezi [2]
Carthago Carthage Tunezi 36°51′23″N 10°18′54″E / 36.856336°N 10.314921°E / 36.856336; 10.314921 (Carthago (Carthage))
Girba Djerba Tunezi 33°41′09″N 10°54′50″E / 33.685822°N 10.913907°E / 33.685822; 10.913907 (Djerba (Djerba))
Colonia Julia Aurelia Commoda Thuburbo Majus Tunezi 36°23′54″N 9°54′21″E / 36.398212°N 9.905750°E / 36.398212; 9.905750 (Colonia Julia Aurelia Commoda (Thuburbo Majus)) [47][2]
Hadrumentum Sousse Tunezi 35°49′34″N 10°38′24″E / 35.826°N 10.64°E / 35.826; 10.64 (Hadrumentum (Sousse)) [2]
Jebel Moraba Tunezi 36°35′51″N 9°51′39″E / 36.597628°N 9.860814°E / 36.597628; 9.860814 ((Jebel Moraba)) [2]
Ksar Hellal Tunezi [2]
Ksar Lemsa Tunezi 36°02′05″N 9°41′36″E / 36.034857°N 9.693440°E / 36.034857; 9.693440 ((Ksar Lemsa)) [48] Arkivuar 20 qershor 2018 tek Wayback Machine
Leptis Minor Tunezi 35°40′42″N 10°51′59″E / 35.678313°N 10.866518°E / 35.678313; 10.866518 (Leptis Minor) [2]
Mactaris Tunezi 35°51′20″N 9°12′23″E / 35.855562°N 9.206366°E / 35.855562; 9.206366 (Mactaris) [2]
Municipium Aurelium Commodum Henchir Bou Cha Tunezi 36°31′40″N 9°53′21″E / 36.5277°N 9.88918°E / 36.5277; 9.88918 (Municipium Aurelium Commodum (Henchir Bou Cha)) [49] Arkivuar 3 mars 2016 tek Wayback Machine
Pheradi Maius Bouficha Tunezi 36°15′00″N 10°23′49″E / 36.250003°N 10.397047°E / 36.250003; 10.397047 (Pheradi Maius (Sidi Khalifa)) [2]
Pupput Hammamet, Tunisia Tunezi 36°24′00″N 10°37′00″E / 36.4°N 10.616667°E / 36.4; 10.616667 (Pupput (Hammamet)) [2]
Seressi Oum El Abouab Tunezi 36°09′49″N 9°46′32″E / 36.163516°N 9.775575°E / 36.163516; 9.775575 (Seressi) [2]
Sicca Veneria El Kef Tunezi 36°11′10″N 8°42′00″E / 36.186°N 8.7°E / 36.186; 8.7 (Sicca Veneria (El Kef)) [2]
Simitthus Chemtou Tunezi 36°29′25″N 8°34′49″E / 36.490397°N 8.580217°E / 36.490397; 8.580217 (Simitthus (Chemtou)) Harta e Simitthus Fotografi Arkivuar 19 nëntor 2012 tek Wayback Machine [2]
Sufetula Sbeitla Tunezi 35°14′37″N 9°06′52″E / 35.243627°N 9.114540°E / 35.243627; 9.114540 (Sufetula (Sbeitla)) Harta e Sufetula [2]
Thaenae Tunezi 34°39′20″N 10°40′23″E / 34.655531°N 10.673080°E / 34.655531; 10.673080 (Thaenae)
Thapsus Tunezi 35°37′09″N 11°02′32″E / 35.619145°N 11.042257°E / 35.619145; 11.042257 (Thapsus) [2]
Thibaris Tunezi 36°30′17″N 9°04′54″E / 36.504680°N 9.081555°E / 36.504680; 9.081555 (Thignica (Ain Tounga)) [2]
Thignica Ain Tounga Tunezi 36°31′40″N 9°21′42″E / 36.527815°N 9.361791°E / 36.527815; 9.361791 (Thignica (Ain Tounga)) [3]
Thimisua Argoub Tunezi 36°18′39″N 9°19′09″E / 36.310720°N 9.319186°E / 36.310720; 9.319186 (Thimisua (Gaafour)) [2]
Thuburbo Minus Tebourba Tunezi 36°49′46″N 9°50′28″E / 36.829485°N 9.841089°E / 36.829485; 9.841089 (Thurburbo Minus (Thebourba)) Amfiteatri këtu u shkatërrua në fund të shekulli të XVII gjatë ndërtimit të një ure.[2]Stampa:CathEncy
Thugga Tunezi 36°25′27″N 9°13′02″E / 36.4242°N 9.21733°E / 36.4242; 9.21733 ((Thugga)) [3]
Thysdrus El Djem Tunezi Shekulli i III-të 35°17′47″N 10°42′25″E / 35.2964°N 10.7069°E / 35.2964; 10.7069 (Thysdrus (El Djem) - Large) 2 amfiteatro
Uchi Maius Tunezi 36°24′44″N 9°05′07″E / 36.4123°N 9.08526°E / 36.4123; 9.08526 (Uchi Maius) [3]
Ulissipira Tunezi 35°57′31″N 10°26′28″E / 35.958633°N 10.441163°E / 35.958633; 10.441163 (Ulissipira) [2]
Upenna Enfida Tunezi 36°08′02″N 10°22′39″E / 36.133958°N 10.377445°E / 36.133958; 10.377445 (Upenna (Enfida)) Tani nuk ka mbetur asgjë nga amfiteatri i Upenna-së.[3]
Uthina Oudna Tunezi 36°36′31″N 10°10′10″E / 36.608681°N 10.169365°E / 36.608681; 10.169365 (Uthina (Oudna)) [50] Arkivuar 18 shkurt 2008 tek Wayback Machine
Utica Tunezi 37°03′09″N 10°03′26″E / 37.052482°N 10.057350°E / 37.052482; 10.057350 (Utica) 2 amfiteatro [2]
Anazarbus Turqi 37°14′39″N 35°53′42″E / 37.244079°N 35.894983°E / 37.244079; 35.894983 (Anazarbus) [51]
Ancyra Ankara Turqi 39°56′31.4″N 32°51′36.8″E / 39.942056°N 32.860222°E / 39.942056; 32.860222 (Ancyra) Teatri romak i Ankarsë
Pergamon Bergama Turqi 39°07′33″N 27°10′28″E / 39.125747°N 27.174432°E / 39.125747; 27.174432 (Pergamon (Bergama)) Harta
Isca Augusta Caerleon Uells 51°36′29″N 2°57′25″W / 51.608056°N 2.956889°W / 51.608056; -2.956889 (Isca Augusta (Caerleon)) Amfiteatri i Caerleon [3]
Moridunum Carmarthen Uells 51°51′43″N 4°17′48″W / 51.862004°N 4.296705°W / 51.862004; -4.296705 (Moridunum (Carmarthen)) [3]
Tomen y Mur Uells 52°55′55″N 3°55′24″W / 52.931914°N 3.923463°W / 52.931914; -3.923463 ((Tomen-y-Mur)) Afër Llan Ffestiniog [52] [3]
Venta Silurum Caerwent Uells 51°36′45″N 2°45′59″W / 51.612381°N 2.766406°W / 51.612381; -2.766406 (Venta Silurum (Caerwent)) [3]


  1. ^ Durrës Amphitheatre#Site
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y Jean-Claude Lachaux: Théâtres et amphithéâtres d'Afrique Proconsulaire. Édisud, La Calade, Aix-en-Provence 1970
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv bw bx by bz ca cb cc cd ce cf cg ch ci cj ck cl cm cn co cp cq cr cs ct cu cv cw cx cy cz da db dc dd de df dg dh di dj dk dl dm dn do dp dq dr ds dt du dv dw dx dy dz ea eb ec ed ee ef eg eh ei ej ek el em en eo ep eq er es et eu ev ew ex ey Raymond G. Chase: Ancient Hellenistic and Roman amphitheatres, stadiums, and theatres: the way they look now. P. E. Randall, Portsmouth 2002, ISBN 1-931807-08-6
  4. ^ Pula Arena#Construction
  5. ^ R. J. Wilson, La topografia della Catania romana. Problemi e prospettive, in <<CATANIA ANTICA, Atti del Convegno della SISAC>>, Pisa-Roma 1996, pp. 165-167.
  6. ^ Mariotti 2004
  7. ^ s:The Annals (Tacitus)/Book 4#62
  8. ^ FASTI On-line. "c.d. Villa degli Antonin". Marrë më 8 prill 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  9. ^ "Conjunto Arqueológico de Itálica. Portal de Museos y Conjuntos Arqueológicos y Monumentales de Andalucía". www.juntadeandalucia.es. Marrë më 2016-02-13. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  10. ^ Bern, Engehalbinsel, Römerbad Arkivuar 30 shtator 2007 tek Wayback MachineStampa:De icon

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]