Ndryshimi mes inspektimeve të "Kazakistani"

Jump to navigation Jump to search
2 bytes removed ,  3 vjet më parë
Refuzoi 2 ndryshimet e fundit të tekstit (nga 109.92.125.147) dhe riktheu rishikimin 1788598 nga CommonsDelinker
(Refuzoi 2 ndryshimet e fundit të tekstit (nga 109.92.125.147) dhe riktheu rishikimin 1788598 nga CommonsDelinker)
 
Për dy dekada të fundit popullsia e Kazakistanit është rritur prej 8,5 në 16,3 milion banorë. Këto ndryshime janë pasojë e një biodinamike të theksuar të popullsisë. Përveç lindshmërisë së lartë (16%) e karakterizon edhe vdekshmëria e lartë (10,4%) dhe shtimi natyror prej 5,6%. Me 6 banorë në një kilometër katrorë është shteti më i pabanuar në shtetet e Azisë së mesme. Në Kazakistan jetojnë shumë kombësi (rreth 100 sosh), por grupacionet më të mëdha etnike janë kazakët 46%, rusët 35%, uzbekët 2%, tatarët 2% etj. Popullsia urbane përbën 55% të banorëve.
 
==Terminologjia==
Etnonimi kazak rrjedh nga fjala turke që ka kuptimin e pavarësisë, lirisë së shpirtit. Rrënjët i ka në kulturën kazake, në të cilën kuajt kanë luajtur rol të madh. Për këtë arsye emërtimi është i lidhur me termin Kazak. Gjuha e vjetër persishte –stan, ka kuptimin e vendit ( tokës), kështu që Kazakistan në përkthim do të thotë “tokë e kazakëve.”
 
== Kultura ==
 

Menyja e navigimit