Jump to content

Kanonizimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kanonizimi ose Kononizmi, në kuptimin e tij më të saktë historik, i referohet një deklarate papale që besimtarët katolikë mund të nderojnë një anëtar të veçantë të vdekur të kishës. Papët filluan të bënin dekrete të tilla në shekullin e dhjetë. Deri në atë pikë, peshkopët lokalë qeverisnin nderimin e burrave dhe grave të shenjta brenda dioqezave të tyre; dhe mund të ketë pasur, për ndonjë shenjtor të veçantë, asnjë dekret zyrtar fare. Në shekujt pasues, procedurat u rregulluan gjithnjë e më shumë dhe papët filluan ta kufizonin vetveten për të drejtën për të shpallur dikë një shenjt katolik. Në përdorimin bashkëkohor, termi kuptohet se i referohet aktit me të cilin çdo kishë krishtere deklaron se një person që ka vdekur është një shenjt, me anë të së cilës deklaratë personi përfshihet në listën e shenjtorëve të njohur, të quajtur "kanun". [1] Sot, Kisha Ortodokse Lindore, Kisha Ortodokse Orientale dhe Bashkësia Anglikane flasin për shenjtorë "të kanonizuar", përveç Kishës Katolike Romake .

Ikona e Shën Çiprianit të Kartagjenës, i cili nxiti zell në procesin e kanonizimit

Zhvillimi historik

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kanuni i Mashës Romake Rite përmban vetëm emrat e dëshmorëve, së bashku me atë të Virgjëreshës Mëri të Bekuar dhe që nga viti 1962, atë të Shën Jozefit bashkëshorti të saj.

Sidoqoftë, deri në shekullin e katërt, " rrëfimtarët " — njerëz që kishin rrëfyer besimin e tyre jo duke vdekur, por me fjalë dhe jetë - filluan të nderohen publikisht. Shembuj të njerëzve të tillë janë Shën Hilarion dhe Shën Ephrem Sirian në Lindje, dhe Shën Martin i Tursit dhe Shën Hilariusi në Perëndim. Emrat e tyre u futën në vargjet, listat e shenjtorëve u nderuan në mënyrë të qartë në liturgji, dhe varret e tyre u nderuan në mënyrë të njëjtë si ato të dëshmorëve. Meqenëse dëshmitari i jetës së tyre nuk ishte aq i qartë si ai i dëshmorëve, ata u nderuan publikisht vetëm me miratimin nga peshkopi vendas. Ky proces shpesh quhet "kanonizim lokal".

Ky miratim u kërkua edhe për nderimin e një dëshmori të njohur. Në historinë e tij të herezisë Donatiste, Shën Optatus rrëfen se në Kartagjenë një matron katolik, i quajtur Lucilla, pësoi censurimet e Kishës për shkak se kishte puthur reliktet e një dëshmori të njohur, pretendimet e të cilit për martirizim nuk ishin vërtetuar juridikisht. Dhe Shën Kipiani (vdiq në 258) rekomandoi që të vëzhgohej më shumë kujdes në hetimin e pretendimeve të atyre që u tha se kishin vdekur për besim. Të gjitha rrethanat që shoqëronin martirizimin duhej të merreshin në pyetje; besimi i atyre që vuajtën dhe motivet që i gjallëruan ata duhej të ekzaminoheshin me rigorozitet, në mënyrë që të parandalohej njohja e personave të pambrojtur. Provat u kërkuan nga të dhënat gjyqësore të gjykimeve ose nga njerëzit që kishin qenë të pranishëm në gjykime.Augustini i Hippo (vdiq në 430) tregon për procedurën që u ndoq në ditën e tij për njohjen e një dëshmori. Peshkopi i dioqezës në të cilën u bë martirizmi ngriti një proces kanonik për kryerjen e hetimit me ashpërsinë më të madhe. Aktet e procesit iu dërguan ose mitropolitanit ose primitit, i cili shqyrtoi me kujdes shkakun, dhe, pas konsultimit me peshkopët e tepërt, deklaroi nëse i ndjeri ishte i denjë për emrin e 'dëshmorit' dhe nderimit publik.

Megjithëse jo “kanonizimet” në kuptimin e ngushtë, akteve të njohjes zyrtare, siç është ngritja e një altari mbi varrin e shenjtorit ose transferimi i relikteve të shenjtorit në një kishë, u paraprinë nga hetimet zyrtare për shenjtërinë e jetës së personit dhe mrekullitë i atribuohet ndërmjetësimit të atij personi.

Aktet e tilla të njohjes së një shenjtori ishin autoritare, në kuptimin e rreptë, vetëm për provincën dioqeze ose kishtare për të cilën u nxorën, por me përhapjen e famës së një shenjtori, shpesh pranoheshin edhe diku tjetër.

Bashkësia Anglikane

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kisha e Anglisë, Kisha Nënë e Bashkimit Anglikan, e kanonizoi Charles I si një shenjt, në Convocations of Canterbury dhe York të 1660.[2]

Kishën Katolike, si kishat latine ashtu edhe ato përbërëse Lindore, akti i kanonizimit i rezervohet Selisë Apostolike dhe ndodh në përfundim të një procesi të gjatë që kërkon prova të gjera që kandidati për kanonizim jetoi dhe vdiq në një mënyrë kaq shembullore dhe të shenjtë që ata janë të denjë për t'u njohur si një shenjtor. Njohja zyrtare e shenjtërisë së Kishës nënkupton që personi tani është në Parajsë dhe se ata mund të thirren publikisht dhe përmenden zyrtarisht në liturgji të Kishës, përfshirë këtu në Litaninë e Shenjtorëve .

Në Kishën Katolike, kanonizimi është një dekret që lejon nderimin universal të shenjtorit në liturgjinë të Ritit Romak. Për leje për të nderuar thjesht lokalisht, nevojitet vetëm forcim . [3]

Procedura para rezervimit në Selinë Apostolike

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për disa shekuj Peshkopët, ose në disa vende vetëm Primatët dhe Patriarkët, [4] mund tu jepnin dëshmorëve dhe rrëfimtarëve nderin kishtar publik; Sidoqoftë, një nder i tillë ishte dekretuar vetëm për territorin lokal, mbi të cilin dhënësit kishin juridiksion. Vetëm pranimi i kultit nga Papa e bëri atë kultin universal, sepse ai vetëm mund të sundojë Kishën Universale Katolike . [5] Abuzimet, sidoqoftë, përfshijnë këtë disiplinë, si dhe për indekretimet e zjarrtë popullore për neglizhencën e disa peshkopëve për të kërkuar në jetën e atyre që ata lejuan të nderohen si shenjtorë.

Në Perëndimin Mesjetar, Selia Apostolike iu kërkua të ndërhynte në çështjen e kanonizimeve për të siguruar vendime më autoritative. Kanonizimi i Shën Udalric, Peshkopi i Augsburg nga Papa Gjon XV në 993 ishte shembulli i parë i padyshimtë i kanonizimit papal të një shenjtori nga jashtë Romës që u shpall i denjë për nderim liturgjik për të gjithë kishën. Disa historianë pohojnë më tej se kanonizimi i parë papal ishte i Shën Swibert nga Papa Leo III në 804.

Pas kësaj, rekursi për gjykimin e Papës ndodhi më shpesh. Në fund të shekullit të njëmbëdhjetë, Papët filluan të pohojnë të drejtën e tyre ekskluzive për të autorizuar nderimin e një shenjtori kundër të drejtave më të vjetra të peshkopëve për ta bërë këtë për dioqezat e tyre dhe rajonet. Prandaj, Papët dekretuan që virtytet dhe mrekullitë e personave të propozuar për nder të publikut duhen ekzaminuar në këshilla, më saktësisht në këshillat e përgjithshëm. Papa Urban II, Papa Calixtus II dhe Papa Eugene III iu bindën kësaj disipline.

Rezervimi ekskluziv i Selisë Apostolike

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Piu II kanonizon Katerinën e Sienës

Hugh de Boves, Kryepeshkopi i Rouen, kanonizoi Walter të Pontoises, ose Shën Gaultier, në 1153, shenjtori i fundit në Evropën Perëndimore për t'u kanonizuar nga një autoritet tjetër përveç Papës : [6] [7] "Rasti i fundit i kanonizimit nga një metropolit thuhet se ka qenë ai i Shën Gaultier, ose Gaucher, [A] bbot i Pontoise, nga Kryepiskopi i Rouen. Një dekret i Papës Aleksandri III [në] 1170 i dha prerogativën opesë [P] që këtej e tutje, për sa i përket Kishës Perëndimore. ” [6] Në një dekret të vitit 1173, Aleksandri III qortoi disa peshkopë për lejimin e nderimit të një njeriu, i cili u vra thjesht ndërsa ishte i dehur, i nderuar nderimi i burrit, dhe më në mënyrë të konsiderueshme dekretoi se "prandaj nuk do të mendoni ta nderoni atë në të ardhmen; sepse, edhe nëse mrekullitë janë punuar përmes tij, nuk është e lejueshme që ju të nderoni atë si një shenjt pa autoritetin e Kishës Katolike ". [8] Teologët nuk pajtohen për sa i përket importit të plotë të dekretit të Papës Aleksandër III : ose u krijua një ligj i ri, [9] me këtë rast Papa atëherë për herë të parë rezervoi të drejtën e rrahjes ndaj vetvetes, ose u konfirmua një ligj ekzistues.

Sidoqoftë, procedura e filluar nga dekreti i Papës Aleksandër III u konfirmua nga një dem i Papës Innocent III lëshuar me rastin e kanonizimit të Cunigunde të Luksemburgut në 1200. Demi i Papës Innocent III rezultoi në hetime gjithnjë e më të hollësishme në Selinë Apostolike në lidhje me kanonizimet. Për shkak se dekretimi i Papës Aleksandër III nuk i dha fund të gjitha polemikave dhe disa peshkopë nuk e bindën atë aq sa konsideronte rrahje, të drejtën e së cilës ata me siguri kishin poseduar deri më tani, Urban VIII lëshoi letrën apostolike Caelestis Hier Jeruzalemi cives të 5 korrikut 1634 që i rezervohej ekskluzivisht Selisë Apostolike edhe të drejtën e tij të lashtë të kanonizimit dhe atë të mashtrimit . Ai më tej rregulloi të dyja këto akte duke lëshuar shërbesën e tij Decreta në beatificatione et canonizatione Sanectorum më 12 mars 1642.

Procedura nga 1734 deri në 1738 deri në 1983

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

De Servorum Dei beatificatione et de Beatorum canonizatione të pesë vëllimeve, kanonisti i shquar Prospero Lambertini (1675–1758), i cili më vonë u bë Papa Benedikti XIV, shtjelloi mbi normat procedurale të letrës apostolike të Papës Urban VIII, Caelestis Hierraelit cive të vitit 1634 dhe Decreta servanda in beatificatione et canonizatione Sanectorum e 1642, dhe në praktikën konvencionale të kohës. Puna e tij e botuar nga 1734 deri në 1738 rregullonte procedurat deri në vitin 1917. Artikulli " Procesi i rrahjes dhe kanonizimit në 1914 " përshkruan procedurat e ndjekura deri në shpalljen e Kodikut të 1917. Substanca e De Servorum Dei beatifιcatione et de Beatorum canonizatione u përfshi në Codex Iuris Canonici ( Kodi i Ligjit të Kanunit ) të vitit 1917, [10] cili qeverisi deri në shpalljen e Kodikut të rishikuar Iuris Canonici në 1983 nga Papa Gjon Pali II . Para shpalljes së Kodikut të rishikuar në 1983, Papa Shën Pali VI filloi një thjeshtësim të procedurave.

Që nga viti 1983

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kushtetuta apostolike Divinus Perfectionis Magister e Papës Gjon Pali II i 25 Janarit 1983 [11] dhe normat e lëshuara nga Kongregacioni për Kauzat e Shenjtorëve në 7 shkurt 1983 për zbatimin e kushtetutës në dioqeza, vazhdoi thjeshtimin e procesit të filluar nga Papa Paul VI . [12] Në kundërshtim me besimin popullor, reformat nuk e eliminuan zyrën e Promovuesit të Besimit (Latinisht: Promotor Fidei ), i njohur gjerësisht si " avokati i Djallit ", zyra e të cilit është të vërë në dyshim materialin e paraqitur në favor të kanonizimit. Reformat kishin për qëllim të zvogëlonin natyrën kundërshtare të procesit. Në Nëntor 2012 Benedikti XVI emëroi Imzot Carmello Pellegrino si Promovues të Besimit. [13]

Kandidatët për kanonizim i nënshtrohen këtij procesi:

 • " Shërbëtori i Zotit " (" Servus Dei "): Procesi i kanonizimit fillon në nivelin dioqezan. Një peshkop me juridiksion, zakonisht peshkopi i vendit ku kandidati vdiq ose është varrosur, megjithëse një tjetër i zakonshëm mund t'i jepet këtij autoriteti, jep leje për të hapur një hetim mbi virtytet e individit në përgjigje të një kërkese të anëtarëve të besimtarëve, qoftë në të vërtetë ose pro forma . [14] Ky hetim zakonisht fillon jo më shpejt se pesë vjet pas vdekjes së personit që po hetohet. [15] Papa, qua Peshkopi i Romës, gjithashtu mund të hapë një proces dhe ka autoritetin të heqë dorë nga periudha e pritjes prej pesë vjetësh, p.sh., siç u bë për Shën Terezën e Kalkutës nga Papa Gjon Pali II, [16] dhe për Lúcia Santos dhe për vetë Papa Gjon Pali II nga Benedikti XVI . [17] [18] Normalisht, është krijuar një shoqatë për të promovuar kauzën e kandidatit, është ndërmarrë një kërkim shterues i shkrimeve, fjalimeve dhe predikimeve të kandidatit, është shkruar një biografi e detajuar, dhe janë mbledhur llogari të dëshmitarëve okularë. Kur janë mbledhur prova të mjaftueshme, peshkopi vendas paraqet hetimin e kandidatit, i cili titullohet " Shërbëtor i Zotit " ( Latinisht : " Servus Dei "), në Kongregacionin për Kauzat e Shenjtorëve të Curia Romake, ku shkak është caktuar një postator, zyra e të cilit është të mbledhë prova të mëtejshme të jetës së Shërbëtorit të Zotit. Urdhërat fetarë që merren rregullisht me Kongregacionin shpesh caktojnë Postulatorin e Përgjithshëm të tyre. Në njëfarë kohe, leja atëherë jepet që trupi i Shërbëtorit të Zotit të zhvarroset dhe të ekzaminohet.Eshtë bërë një vërtetim " jo-kultus " që nuk ka shfaqur adhurim paragjykues ose heretik, ose një kult të pahijshëm të Shërbëtorit të Zotit ose varrit të tij, dhe reliktet janë marrë dhe ruajtur.
 • " Venerable " (" Venerabilis "; shkurtuar "Ven.") Ose " Heroik në virtyt ": Kur janë mbledhur prova të mjaftueshme, Kongregata i rekomandon Papës që ai të proklamojë virtytin heroik të Shërbëtorit të Zotit; domethënë, se Shërbëtori i Zotit ushtroi në një shkallë heroike virtytet teologjike të besimit, shpresës dhe bamirësisë dhe virtytet kardinal të maturisë, drejtësisë, fortësisë dhe temperamentit. Nga kjo kohë ai që thuhet të jetë "heroik në virtyt", titullohet "i besuar " ( Latinisht : " Venerabilis "). Një i besuar nuk ka ende një ditë feste, leja për të ngritur kishat për nder të tij ende nuk është dhënë, dhe Kisha nuk lëshon ende një deklaratë për praninë e tij të mundshme ose të caktuar në Parajsë, por kartat e lutjes dhe materialet e tjera mund të shtypen për të inkurajuar besimtarët të luten për një mrekulli të bërë nga ndërhyrja e tij si një shenjë e vullnetit të Zotit që personi të kanonizohet.
 • "Bekuar" (" Beatus " ose " Beata "; shkurtuar "Bl."): Rrahja është një thënie e Kishës se është "e denjë për besim" se i Venerueshëm është në Parajsë dhe i shpëtuar. Arritja e kësaj shkalle varet nga fakti nëse i Pandershmi është dëshmor :
  • Për një martir, Papa duhet të bëjë vetëm një deklaratë të martirizimit, që është një vërtetim që i Shenjti dha jetën e tij vullnetarisht si dëshmitar i Besimit ose në një akt bamirësie heroike për të tjerët.
  • Për një jo-dëshmor, të gjithë ata emërtohen "rrëfyes", sepse ata "rrëfenin", d.m.th., dhanë dëshmi të Besimit nga mënyra se si ata jetuan, kërkohet provë e ndodhjes së një mrekullie përmes ndërhyrjes së të Vjetërve; domethënë, që Zoti dha një shenjë se personi është duke shijuar Vizionin Beatific duke kryer një mrekulli për të cilën Ndërhyri i Mjeri. Tani, këto mrekulli janë pothuajse gjithmonë shërime të mrekullueshme të sëmundjes, sepse këto janë më të lehtat për tu gjykuar duke marrë parasysh kërkesat e Kishës për mrekulli; psh, një pacient ishte i sëmurë me një sëmundje për të cilën nuk njihej asnjë kurë; lutjet drejtoheshin te i Mrekullueshëm; pacienti ishte shëruar; kurimi ishte spontan, i menjëhershëm, i plotë dhe i qëndrueshëm; dhe mjekët nuk mund të zbulojnë ndonjë shpjegim natyror për kurimin.

Kënaqësia e kushteve të zbatueshme lejon rrahjen, e cila më pas i dhuron të besuarve titullin e " Bekuar " ( Latinisht : " Beatus " ose " Beata "). Do të përcaktohet një ditë feste, por respektimi i saj është i lejuar zakonisht vetëm për dioqezën e shtëpisë së Bekimit, në lokacione specifike që lidhen me ta, ose për kishat ose shtëpitë e rendit fetar të Bekuar, nëse ato i përkisnin një. Pallatet zakonisht nuk mund të emërohen për nder të beati.

 • "Shen" (" Sanctus " ose " Sancta "; shkurtuar "St." ose "S."): Për tu kanonizuar si shenjt, zakonisht të paktën dy mrekulli duhet të jenë kryer përmes ndërhyrjes së të Bekuarve pas vdekjes së tyre, por për rrëfimtarët beati, d.m.th., beati që nuk u shpallën dëshmorë, kërkohet vetëm një mrekulli, që zakonisht është shtesë për atë mbi të cilën u premtua rrahje. Shumë rrallë, një Papë mund të heqë dorë nga kërkesa për një mrekulli të dytë pas rrahjes, nëse ata, Kolegji i Shenjtë i Kardinalëve dhe Kongregata për Kauzat e Shenjtorëve të gjithë pajtohen që të Bekuarit jetuan një jetë me meritë të mëdha të provuara nga veprime të caktuara. Kjo procedurë e jashtëzakonshme u përdor në kanonizimin e Papës FrançeskPapës Gjon XXIII, i cili mblodhi pjesën e parë të Këshillit të Dytë të Vatikanit .

Kanonizimi është një deklaratë e Kishës që personi me siguri gëzon Vizionin BeatificQiellit . Titulli i "Shën" ( latinisht : "Sanctus" ose "Sancta") atëherë është e duhur, duke reflektuar se Saint është një ndriçim i shenjtërisë (sanctitas) e Vetë Perëndisë, i cili i vetëm vjen nga dhuratë e Perëndisë. Shenjtit i është caktuar një ditë feste e cila mund të festohet kudo në Kishën universale, megjithëse nuk shtohet domosdoshmërisht në Kalendarin e Përgjithshëm Romak ose kalendarët vendas si një festë "e detyrueshme"; kishat famullitare mund të ngrihen për nder të tij; dhe besimtarët mund të festojnë dhe nderojnë lirshëm Shenjtin.

Edhe pse njohja e shenjtërisë nga Papa nuk ka të bëjë drejtpërdrejt me një fakt të shpalljes Hyjnore, megjithatë ajo duhet të "mbahet përfundimisht" nga besimtarët si të pagabueshëm në përputhje me, të paktën, Magisterium Universal të Kishës, sepse është një e vërtetë që lidhet te zbulesa sipas domosdoshmerise historike. [19] [20]

Sa i përket Kishave Katolike Lindore, kishat individuale sui-jurid kanë të drejtë të "lavdërojnë" shenjtorët për juridiksionet e tyre, megjithëse kjo ka ndodhur rrallë.

Kanonizim ekuivalent

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Papët i kanë lejuar disa herë Kishës universale, pa ekzekutuar procesin e zakonshëm gjyqësor të kanonizimit të përshkruar më lart, nderimin si shenjtor, " kultin " e një të gjatë të nderuar si të tillë në vend. Ky akt i një Pape është emërtuar "ekuivalent" ose "kanonizim ekuivalent" dhe "konfirmim i kultit ". Sipas rregullave të ngritura Papa Benedikti XIV ( regnat 17 gusht 1740 - 3 maj 1758), ekzistojnë tre kushte për një kanonizim barabar: (1) ekzistimi i një kulti antik të personit, (2) një vërtetim i përgjithshëm dhe i vazhdueshëm i virtytet ose martirizimi i personit nga historianë të besueshëm, dhe (3) famë e pandërprerë e personit si punëtor i mrekullive.

Si shembuj, përpara pontifikatës së tij, të kësaj mënyre kanonizimi, Papa Benedikti XIV vetë numëroi kanonizimet barabarta të Shenjtorëve:

Kanonizimet e mëvonshme barabarta përfshijnë ato të Shenjtorëve:

Françesku shtoi Shenjtorët:

Kisha Ortodokse Lindore

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Mizoritë turke në Bullgari (1876). Më 3 Prill 2011, viktimat e masakrës në Batak u kanonizuan si shenjtorë.
Më 4 nëntor 1992, Sinodi i Shenjtë i Kishës së Greqisë shpalli njëzëri të krishterët që u torturuan dhe u masakruan nga turqit në zjarrin e madh të Smyrna në 1922 si shenjtorë[25]

Shprehjet e mëposhtme përdoren për kanonizim nga Kishat Ortodokse Autoqefale Kombëtare Ortodokse : канонизация [26] ose прославление [27] " lavdërim " [28] ( Kisha Ortodokse Ruse ), legalizacioni kanonizats'ia ( Kisha Ortodokse Gjeorgjiane ), канонизација ( Kisha Ortodokse Serbe ), canonizare ( Kisha Orthodhokse e Rumanisë ), dhe Канонизация ( Kisha Ortodokse bullgare ). Shprehjet e mëposhtme përdoren për kanonizim nga kishat e tjera autoqefale ortodokse : αγιοκατάταξη [29] ( Katharevousa : ἁγιοκατάταξις) agiokatataxi / agiokatataxis, "renditja midis shenjtorëve" ( Patriarkana Ekumenike e Kostandinopojës, Kisha e Qiprarisë, Kisha e Greqisë ), kanonizim ( Kisha Ortodokse Autoqefale e Shqipërisë ), kanonizacja ( Kisha Ortodokse Polake ), dhe kanonizace / kanonizácia ( Kisha Ortodokse e Çekisë dhe Sllovakisë ).

Kisha Ortodokse në Amerikë, një Kishë Ortodokse Lindore e njohur pjesërisht si autoqefale, përdor termin "lavdërim" për dhënien e njohjes zyrtare ndaj dikujt si shenjtor - shiko lavdërimin . [30]

Kisha Ortodokse Orientale

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Brenda Kishës Apostolike Armene, pjesë e Ortodoksisë Orientale, kishte pasur diskutime që nga vitet 1980 për kanonizimin e viktimave të genocidit armen.[31] Më 23 Prill 2015, të gjithë viktimat e gjenocidit u kanonizuan. [32] [33] [34]

Kisha e Bashkuar Metodiste

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Konferenca e Përgjithshme e Kishës së Bashkuar Metodiste ka shpallur zyrtarisht dëshmorë të individëve, përfshirë Dietrich Bonhoeffer (në vitin 2008) dhe Martin Luther King Jr. (në 2012). [35] [36]

Kisha e Jetës Universale

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kisha Universale e Jetës Kanonizon Shenjtorët për demonstrimin e tre vlerave:

 1. Besimi
 2. Shpresa
 3. Bamirësia

Një çertifikatë lëshohet pas një donacioni nëse kërkesa për Shenjtërore pranohet dhe më pas futet në regjistrat zyrtarë të kishës. [37] [38]

 • Kemp, Eric Waldram (1948), Canonization and Authority in the Western Church, Oxford: Oxford University Press
Wiki WikiFjalori: Kanonizimi – shfletoni më shumë në fjalorin e lirë
 1. ^ Copeland, Clare (2012). "Saints, Devotions and Canonisation in Early Modern Italy". History Compass (në anglisht). 10 (3): 260–269. doi:10.1111/j.1478-0542.2012.00834.x. ISSN 1478-0542.
 2. ^ Mitchell, Jolyon (29 nëntor 2012). Martyrdom: A Very Short Introduction (në anglisht). Oxford University Press. fq. 99. ISBN 9780191642449. In 1660 the convocations of Canterbury and York canonized King Charles.
 3. ^ "Beatification, in the present discipline, differs from canonization in this: that the former implies (1) a locally restricted, not a universal, permission to venerate, which is (2) a mere permission, and no precept; while canonization implies a universal precept" (Beccari, Camillo. "Beatification and Canonization". The Catholic Encyclopedia. Vol. 2. New York, New York: Robert Appleton Company, 1907. Accessed 27 May 2009.).
 4. ^ August., Brevic. Collat. cum Donatistis, III, 13, no. 25 in PL, XLIII, 628.
 5. ^ Gonzalez Tellez, Comm. Perpet. in singulos textus libr. Decr., III, xlv, in Cap. 1, De reliquiis et vener. Sanct.
 6. ^ a b "William Smith and Samuel Cheetham, A Dictionary of Christian Antiquities (Murray, 1875), p. 283" (në anglisht). Marrë më 4 tetor 2014.
 7. ^ "Pope Alexander III" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 15 tetor 2013. Marrë më 4 tetor 2014.
 8. ^ Pope Gregory IX, Decretales, 3, "De reliquiis et veneratione sanctorum". It is alternatively quoted as follows: "For the future you will not presume to pay him reverence, as, even though miracles were worked through him, it would not allow you to revere him as a saint unless with the authority of the Roman Church". (C. 1, tit. cit., X, III, xlv.)
 9. ^ St. Robert Bellarmine, De Eccles. Triumph., I, 8.
 10. ^ "Aimable Musoni, "Saints without Borders", pp. 9–10" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 11 shkurt 2020. Marrë më 28 prill 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ "DIVINUS PERFECTIONIS MAGISTER" (në anglisht). Marrë më 4 tetor 2014.
 12. ^ "Divinus Perfectionis Magister" (në anglisht). Marrë më 11 prill 2020.
 13. ^ "Devil's Advocate Is Puglia: 'It will test the virtues of aspiring saints'", la Repubblica, 5 November 2012.
 14. ^ Pope John Paul II, Divinus Perfectionis Magister (25 January 1983), Art. 1, Sec. 1.
 15. ^ Pietro Cardinal Palazzini, Norms to be observed in inquiries made by bishops in the causes of saints, 1983
 16. ^ Mother Teresa of Calcutta (1910–1997), Biography, Office of Papal Liturgical Celebrations, Internet Office of the Holy See
 17. ^ "Sister Lucia's Beatification Process to Begin". ZENIT – The World Seen from Rome (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 27 shtator 2012. Marrë më 4 tetor 2014.
 18. ^ Cardinal José Saraiva Martins, CMF, Response of His Holiness Benedict XVI for the Examination of the Cause for Beatification and Canonization of the Servant of God John Paul II, 2005
 19. ^ Doctrinal Commentary on the Concluding Formula of the Professio Fidei Arkivuar 29 prill 2015 tek Wayback Machine, by Cardinal Joseph Ratzinger (later Pope Benedict XVI), Congregation for the Doctrine of the Faith.
 20. ^ "Beatification and Canonization", The Catholic Encyclopedia, Vol. 2. New York, New York: Robert Appleton Company, 1907. P. 366.
 21. ^ Angelo Amato, "La canonizzazione equipollente della mistica Angela da Foligno" in L'Osservatore Romano (12 October 2013).
 22. ^ "Pope Canonizes Jose de Anchieta, Known as Brazil's Apostle". Fox News Latino (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 6 tetor 2014. Marrë më 4 tetor 2014.
 23. ^ "P. E. Hallett, "The Canonization of Saints"" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 6 tetor 2014. Marrë më 4 tetor 2014.
 24. ^ "J. R. MacMahon, "Beatification and Canonisation"" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 8 nëntor 2019. Marrë më 28 prill 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 25. ^ Κων/τίνος Β. Χιώλος. "Ο μαρτυρικός θάνατος του Μητροπολίτου Σμύρνης Arkivuar 12 shtator 2017 tek Wayback Machine". Δημοσια Κεντρικη Βιβλιοθηκη Σερρων. Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2006.
 26. ^ "Почему был канонизирован Николай Второй?" by Protodeacon Andrey Kuraev at Pravmir.ru (17 Qershor 2009)
 27. ^ "Прославление святых – это не дело узкого круга специалистов, это дело всей Церкви" by Julija Birjukova at Pravmir.ru (9 Dec. 2013)
 28. ^ "On the Glorification of Saints" by Protopresbyter Michael Pomazansky
 29. ^ Georgios Babiniotis. Dictionary of Modern Greek, Athens: Lexicology Centre, 1998, p. 53.
 30. ^ "The Glorification of Saints in the Orthodox Church" Arkivuar 8 prill 2016 tek Wayback Machine by Fr. Joseph Frawley
 31. ^ Roberta R. Ervine, Worship Traditions in Armenia and the Neighboring Christian East, St Vladimir's Seminary Press, 2006, p. 346 n. 17.
 32. ^ Davlashyan, Naira. "Armenian Church makes saints of 1.5 million genocide victims – Yahoo News" (në anglisht). News.yahoo.com. Marrë më 2015-04-23.
 33. ^ "Armenian Genocide victims canonized in Holy Etchmiadzin" (në anglisht). Panarmenian.Net. Marrë më 2015-04-23.
 34. ^ "Canonized: Armenian Church proclaims collective martyrdom of Genocide victims – Genocide" (në anglisht). ArmeniaNow.com. Arkivuar nga origjinali më 29 korrik 2020. Marrë më 2015-04-23.
 35. ^ Hodges, Sam (2008). "Dietrich Bonhoeffer first martyr officially recognized by United Methodists". Dallas News (në anglisht). Marrë më 4 maj 2018.
 36. ^ Mulenga, Maidstone (1 maj 2012). "United Methodists declare MLK Jr. a modern-day martyr" (në anglisht). United Methodist Church. Arkivuar nga origjinali më 23 shtator 2017. Marrë më 4 maj 2018.
 37. ^ "Sainthood Certificate - Official ULC Store". ulchqcom.ipower.com (në anglisht). Universal Life Church. Marrë më 30 janar 2020.
 38. ^ "What Are the Steps to Becoming a Saint?". www.ulc.org (në anglisht). Marrë më 30 janar 2020.