Ranatoci

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Stampa:Vendbanim në Serbi Ranatoc (serbisht: Ранатовце/Ranatovce) është fshat në komunën e Preshevës, Serbi. Ranatoci, sipas ligjit për ndarjen administrative territoriale të Serbisë deri në vitin 1947, ka qenë në kuadër të rrethit të Gjilanit (KPV Pogragja), ku ishte edhe vendbanimi Magjerë, si dhe vendbanimet Kijevë, Stanec, Sefer, Peçenë, Depcë dhe Caravajkë.[1]

Fotokopje e shkrimit Toplica

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fshati shtrihet thellë në brendësi të Maleve të Karadakut dhe kufizohet me fshatrat kufitare të Kosovës, në anën veriore me fshatin Kokaj, në lindje me fshatin Sllubicë e në perëndim me fshatin Myqybabë.

Ranatoci sikur të mos ishte kufiri i cili e ndanë nga fshati Kokaj një lagje e tij, do t'i takonte fshatit Kokaj. Pra nga kjo shihet se Ranatocin e përbëjnë tri lagje ajo e Seferëve, banorët e së cilës janë të ardhur nga fshati Sefer, lagjja tjetër të cilën shumë kush e quan edhe lagje e Klaiqëve, të dëbuar me 1877/78, 4 (katër) familje nga Kokajt dhe nje familje Dragodeli (njihet si familja e Sahit Dragodelit), pastaj për shkak të afërsisë nga gjaku me Kokajt i llogarisin edhe si Kokaj, të cilët banorë janë muhaxhir të ardhur nga Klaiqi dhe Vranoci i Lebanës dhe janë të afërm të Kokajve, ndërsa lagjja e trete (më e vogël) prej tri shtëpive të cilët këtu kanë ardhur nga Caravajka para gati 100 vjetësh. Përndryshe emri i vendbanimit Ranatoc është i imponuar nga pushteti serb i ardhur në këto troje, nga viti 1919. [2] Katund i komunës së Gjilanit, 18 km. larg tij, i shtrirë në Karadak. Ky vendbanim ka emërtime të ndryshme nga pushteti administrativ serb. Është një emër i ri i quajtur Inatoc për shqiptarët dhe emër tjetër Renatoc për muhaxhirët e Kokajve. Deri më 1999 ka pasur 15 shtëpi, kurse tani janë 4-5 sosh. Janë dy lagje: e Epërmja e dhe e Poshtmja- [3]>Shtegtim në histori -Monografia për Kokajt 1842-2012,Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër

Toponimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Toponimet më të njohura në Ranatoc janë: Lejthishta, Varret e ‘’Mazëve” (vlenë të përmendet se këto varreza janë në qendër të fshatit dhe janë të vjetra dhe të panjohura), Imeridi, Goleshi, Kroni i Mines, Kroni i Haxhi Isahit, Zllatare e Vogël, Rrezja, Zllatare e Madhe, Peshenica, Arat e Sahitit, Mashalla, Kodra e Luleve, Fërkemi i Kalit, Kroni i Kopilit, Suravaci, Guri i Gjyrishecit, Ara e Kodrës, Sherekica, Përroni i Alisë, Dardhishta, Roga e Dredhëzave, Ara e Bunarit, Te Guri, Guri i Nrikllës, Kroni i Ftohtë, Mali Mullini i Dalipit Kokajt etj.

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas regjistrimit të popullsisë të vitit 2002 i ka pasë vetëm 83 banorë, ndërsa në vitin 1991 ka pasur 246 banorë. Ramje më të madhe të popullsisë ka pasë gjatë luftës në Kosovë dhe në Luginëne Preshevës ku popullsisa u dëbua në drejtime të ndryshme, bile edhe jashtë trojeve shqiptare. Vendbanimi nuk ka arritë të shtoj numrin e banorëve sepse banorët vazhdimisht, sikurse edhe fshatrat tjera të Karadakut, kanë emigruar në drejtim të qendrave të Gjilanit, Preshevës e edhe më larg.

Historiku i popullsisë Ranatoci
Viti1948195319611971198119912002
Popullsia13816319019614824683

Ekonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ranatoci është vendbanim malor dhe popullsia kryesisht merret me blegtori e më pak me lavërtari e pemëtari. Në fshat janë vetëm 13 ekonomi familjare.

Kultura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Arsimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ranatoci ka dhënë një numër të madh të shkollarëve siç janë:Mr. Muharrem Arifi Maxhistër në Marrëdhënie Ndërkombëtare dhe Diplomaci,Mrsc.Dafinë M Arifi e diplomuar në Master Financa në USA, Ali Arifi Inxhinier i Ndertimtarisë, Nora A Arifi e diplomuar në Master për financa në Suedi - Biznesmen [Demir Behluli] piktor-dizajner dhe krijues letrar, Dr. prof. Ibrahim Behluli - antropolog, Dr. Ortodont Xhemail Behluli, Dr. stom. Gjelbrim Behluli, Jurist i dipl. Reshat Behluli, Mr. Lulzim Behluli farmacist, Inxh. i dipl. i Bujq. Dashnim Behluli, Inxh. i dipl. i Ndërt. Ali Arifi, Xhemë Karadaku (Xhemail Halili) -Inxhiner i makinerisë dhe krijues letrar, Msc. e Arkit. dhe Mr.Sci. e Arkeologjisë Drenushë Behluli, Inxh. i Kompjut. Dorlir Behluli etj.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas Ligjit për ndarjen administrative territoriale të Serbisë deri në vitin 1947, në kuadër të rrethit të Gjilanit- ishin edhe vendbanimet Maxhere dhe Ranatoci (KPV Pogragja), si dhe vendbanimet Kijevë Stanevc, Seferi, Peçena, Depca dhe Caravajka.[4]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përsonalitete[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Presheva, Bujanoci dhe Medvegja, dje sot dhe nesër, Instituti Albanologjik, Prishtinë 2014, faqe 59
  2. ^ [https://upload.wikimedia.org/wikipedia/sq/b/bc/MONOGRAFIA_FINALE.pdf%7CMuhaxhierët e Kokajve
  3. ^ Ramadani, Nijazi (2012). Shtegtim ne histori. Gjilan: 2012. fq. 19. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Presheva, Bujanoci dhe Medvegja, dje sot dhe nesër, Instituti Albanologjik, Prishtinë 2014, faqe 59, Arsim Ejupi, Fq.35

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]