Shqiptarët në Slloveni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Shqiptarët (sllovenisht: Albanci) në Slloveni përbëjn një komunitet prej 6,186 banorësh, sipas censusit të vitit 2011.[1]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shqiptarët e parë të vendosur në territoret e Sllovenisë së sotme kanë ardhur pas rënies së Perandorisë osmane dhe pas luftërave ballkanike.[2]

Në kohën e Jugosllavisë, shqiptarët mërguan në Slloveni për arsye ekonomike dhe politike, sidomos pas vitit 1945. Mërguesit shqiptarë ishin kryesisht nga Republika e Maqedonisë, Kosova dhe Mali i Zi.[2]

Popullsia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emri zyrtar i Sllovenisë Viti Popullsia shqiptare
Republika Popullore e Sllovenisë 1953 169
1961 282
Republika Socialiste e Sllovenisë 1971 1,266
1981 1,933
Republika e Sllovenisë 1991 3,534
2002 6,186

Shiko dhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]