Shqiptarët në Ukrainë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Shqiptarët e Ukrainës)
Jump to navigation Jump to search
Fëmijë shqiptarë me veshje kombëtare, në Ukrainë

U larguan nga zona e Korçës, fill pas pushtimit turk dhe për 200 vjet jetuan në Bullgari. Më pas një pjesë u zhvendosën në Ukrainë dhe kanë 300 vjet që jetojnë aty. Numri i shqiptarëve që jetojnë në Ukrainë arin nе 5000 veta.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Albanians ukraine.PNG

Shqiptaret e Ukrainës fillimisht u vendosen ne veri te Odeses 220 km ne fshatin Karakut se bashku me bullgaret dhe gagauzet. Ne fillim te vitit 1860 një pjese e fshatit Karakurti sot Zhovtnjovoje u shperngul ne rajonin e brigjeve te detit Azov rreth 10 km larg brigjeve, ku u themeluan 3 fshatra : Taz sot Devnenskoje, Tyshki sot Gjeorgjevka, Xhandran sot Gamovra sot ku jetojnë edhe sot qe ketë toke ja dhuroi Katerina II e Rusisë. Banoret janë toskë, të shpërngulur nga rajoni i Pogradecit dhe Korçës, si pasojë e përndjekjes osmane. Pas një rrugëtimi nëpër Greqi, Bullgari e Rumani përfunduan në Ukrainë. Gjuha që flitet sot në këto katër fshatra, Karakurt (Zhovtnjovoje), Taz (Devneskoje), Tyshki (Gjeorgjevka) dhe Xhandran (Gamovra), është një përzierje e shqipes toske me rusishten. Por megjithatë zakonet, veshjet dhe tiparet dalluese mbeten të njëjta. Banorët e këtyre fshatrave e identifikojnë veten si shqiptarë.

Gjendja sot[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ata kanë nevoje për shqiptare, pasi nuk kanë njeri tjetër për ti mësuar gjuhen shqipe. Ne arkivin e tyre ruhen një numër i madhe fotografish te vjetra dhe kostume prej 195 vjetësh qe kur kane ardhur këtu. Duke mos pasur një dore përkujdesje dhe me kushtet ekonomike kjo dege kulture shkon drejt asimilimit !

Bij dhe bija[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shqiptarët në Ukrainë
Shqiptarët në Ukrainë
  • PALINA KOSTANDINI puonte ne bibloteke,
  • RADION PANDOR jurist,
  • IVAN KARMYELYEV ishe kryetari i komunes per 15 vite,
  • PETRE POPOV nepunes,
  • VITOR STAMAT punonte ne zyren e turizmit si dhe kryetari i shoqatës së shqiptarëve të Ukrainës "Iliria".

Gjuha[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjuha shqipe ka pesuar pak ndyrshime, si pasoje e lidhjeve të ngushta me bullgarisht,dhe gagauzisht, ukrainisht si edhe rusisht . Jane formuar edhe raste te veçanta të fjalës («(n)ga tant» — dmth shqiptar, з наших), dhe format lokale të emrave: Ано (Аня), Доча (Дуся), Сандьо (Сашко). Shkrimi arkaik në mesin e pakicës shqiptare mungon — me shkrim se ata kryesisht përdorin kirilicat.

shqip ukrainisht
А mіre dite! Добрий день!
Tshko puna? Як справи?
puna mir. Добре.
pr shendet! За здоров'я!
pr kesmet! За долю!

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Edison Myrteza - Bota Press

  • В. І. Наулко. Албанці // Радянська енциклопедія історії України. Київ: Головна редакція Української радянської енциклопедії, 1969, т. 1, с. 43–44.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]