Suretu el-Ihlas

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Suretu El Ihlas)
Shko te: navigacion, kërko

Suretu el-Ihlas është surja e ? e radhitur në Kur'an...

Përmbajtja[redakto | redakto tekstin burimor]

1. Thuaj: Ai, All-llahu është Një!
2. All-llahu është Ai që çdo krijesë i drejtohet (i mbështetet) për çdo nevojë.
3. As s'ka lindur kë, as nuk është i lindur.
4. Dhe Atij askush nuk i është i barabartë.

Në historinë Islame si dhe në vetë sunetin e Muhammedit, të dërguarittë fundit, ka shumë argumente të cilët ngrisin lartë vlerën e kësaj sureje. Leximi i kësaj sureje është shumë me vlerë, shak i vlerës së kësaj sureje është vetë përmbajtja e sajë.

Që në ajetin e parë: Thuaj:Ai, All-llahu është Një!, krijuesi i rrënon tëgjitha iluzione për besim në ndonjë gjë tjetër qoft ajo krijesë e gjallë apo objekt. Përveç që vëhet në pah se duhet besuar ekzistimin e All-llahut (Zotit) gjithashtu qartazi vërteton njëshmërinë.

Në ajetin vijues, menjëherë pas vërtetimit të rrugës së drejtë të besimit në ajetin e pare, shpalos superioritetin e pa dyshimtë pa e lëshuar qoft edhe një pjesë (e cila pa do e mos do t'a shpaloste si jo të përkryer), pra përkryershmërinë Krijuesi e shpreh qartazi në fjalën përmbyllëse të ajetit të dytë: për çdo nevojë.

Pas sqarimit të ekzistimit, njëshmërisë dhe superioritetit, Ai i përgënjeshtron besimet tjera të cilët pretendojnë të lindurit dhe lindjen e Tijë, posaçrisht në këtë ajet u tërhiqet vëmendja besimtarëve të krishterë.

Të tëhequrit e vëmendjes dhe sqarimit të argumenteve se kush është Krijuesi vazhdon në ajetin përmbyllës të sures ku Zoti ngjitet mbi dhe nën të mbeten tëgjitha krijesat dhe krijimet tjera të cilat asesi nuk janë të barabarta me Atë. Është plotësisht e gabueshme të besohet (sikur që besojnë disa grupe njerëzish) se Zoti është i barabar me djallin në silësi e vyrtyte vetëmse njëri vepro në të mirë e tjetri në të keq. Islami e sqaron qartë se djalli është krijesë e Zotit dhe ajeti i i katërt vërteton se djalli nuk i është i barabartë Zotit.

Përbërja[redakto | redakto tekstin burimor]

Komente[redakto | redakto tekstin burimor]

Tjera të dhëna[redakto | redakto tekstin burimor]

Shih edhe këtë[redakto | redakto tekstin burimor]

Wikibooks:Category
Wikibooks ka më shumë informacione për ketë temë:
Wikibooks:Category
Wikibooks ka më shumë informacione për ketë temë:
Commons-logo.svg         Wikimedia Commons ka materiale multimediale në lidhje me: Category:Qur'an

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]