Suretu el-Fatiha

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Suretu El Fatiha

Suretu El Fatiha është surja e parë e radhitur në Kur'an. Kjo sure ka rëndësi të madhe në besmin e një njeriu në Islam sepse përdorimi i kësaj sure është shum i gjërë. Përdorimi i kësaj sure është i domosdoshëm gjat faljes së namazit, pra çdo rekat një herë lexohet surja El Fatiha.

Përmbajtja[redakto | redakto tekstin burimor]

Suretu El Fatiha
1. Me emrin e All-llahut, Mëshiruesit, Mëshirëbërësit!
2. Falënderimi i takon vetëm All-llahut, Zotit të botërave.
3. Bamirësit të përgjithshëm, Mëshirëbërësit!
4. Sunduesit në ditën e Gjykimit (përgjegjësisë-shpërblimit)!
5. Vetëm Ty të adhurojmë dhe vetëm te Ti kërkojmë ndihmë.
6. Udhëzona (përforcona) për në rrugën e drejtë?
7. Në rrugën e atyre, të cilët i begatove me të mira,e jo në të atyre që je i hidhëruar dhe që kanë humburë!


Statistikat[redakto | redakto tekstin burimor]

Kjo sure përmban 7 ajete, 29 fjalë dhe 139 shkronja, ose 25 fjalë dhe 120 shkronja nëse nuk llogarisim ajetin e parë. Gjithashtu Ibn Kathir thot se: "Dijetarët thohnë se El Fatiha përmbanë 25 fjalë dhe 113 shkronja.

Përbërja[redakto | redakto tekstin burimor]

Suretu El Fatiha përbëhet nga gjithsej 7 (shtatë) ajete Kur'anore duke e përfshirë dhe ajetin Me emrin e All-llahut, Mëshiruesit, Mëshirëbërësit! që është ajet hapës i 113 (njëqind e trembëdhjetë) sureve (përveç një sureje që fillon pa këtë ajet).

Komente[redakto | redakto tekstin burimor]

Kjo sure njihet si sure Mekase sepse i është shpallur Muhammedit a.s. gjat jetës së tij në meke. Ndryshe njihet si sure e hapjes sepse gjendet e para sure në Kur'an.

Tjera të dhëna[redakto | redakto tekstin burimor]

Shih edhe këtë[redakto | redakto tekstin burimor]

Wikibooks:Category
Wikibooks ka më shumë informacione për ketë temë:
Commons-logo.svg         Wikimedia Commons ka materiale multimediale në lidhje me: Category:Qur'an

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]