100 librat e shekullit sipas Le Monde

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

100 librat e shekullit është një renditje e librave që konsiderohen si librat më të mirë të shekullit realizuar përmes një sondazhi nga Fédération Nationale d’Achats des Cadres dhe gazeta pariziene Le Monde.

Duke filluar me një listë paraprake me 200 tituj të përpiluar nga librashitësit dhe gazetarët, 17,000 francezë votuan duke iu përgjigjur pyetjes, "Cili libër ka mbetur në kujtesën tuaj?" (« Quels livres sont restés dans votre mémoire ? »).[1]

Lista e titujt e preenduar përmabn romane, poezi, drama të mirënjohura si dhe libra me figura komike. Pesëdhjetë titujt e parë të listës ishin subjekt i një eseje nga Frédéric Beigbeder, Iventari i fundit para shkatërrimit, në të cilën ai bujshëm tërhoqi vëmëndje me karakterin e tij francez të përqëndruar.

Në këtë listë gjendet ne vendin 81-të romani i famshëm i Ismail Kadare, Gjenerali i ushtrisë së vdekur.

100 librat[redakto | redakto tekstin burimor]

Rendi Titulli Autori Viti
1 I huaji Albert Camus Nobel prize medal mod.png 1942
2 À la recherche du temps perdu (Frangjisht) Marcel Proust 1913-1927
3 Procesi Franz Kafka 1925
4 Princi I Vogël [2] Antoine de Saint-Exupéry 1943
5 La Condition humaine (Frangjisht) André Malraux 1933
6 Voyage au bout de la nuit (Frangjisht) Louis-Ferdinand Céline 1932
7 The Grapes of Wrath (Anglisht) John Steinbeck Nobel prize medal mod.png 1939
8 For Whom the Bell Tolls (Anglisht) Ernest Hemingway Nobel prize medal mod.png 1940
9 Le Grand Meaulnes (Frangjisht) (Anglisht) Alain-Fournier 1913
10 L'écume des jours (Frangjisht) Boris Vian 1947
11 Le Deuxième Sexe (Frangjisht) Simone de Beauvoir 1949
12 Duke pritur Godonë Samuel Beckett Nobel prize medal mod.png 1952
13 L'Être et le Néant (Frangjisht) Jean-Paul Sartre [Nobel prize medal mod.png 1943
14 Emri I trëndafilit Umberto Eco 1980
15 Arkipelagu gulag Aleksandr Solzhenitsyn Nobel prize medal mod.png 1973
16 Paroles (Frangjisht) Jacques Prévert 1946
17 Alcools (Frangjisht) Guillaume Apollinaire 1913
18 Le Lotus bleu (Frangjisht) Hergé 1936
19 Ditari Anne Frank 1947
20 Tristes tropiques (Frangjisht) (Anglisht) Claude Lévi-Strauss 1955
21 Brave New World (Anglisht) Aldous Huxley 1932
22 1984 George Orwell 1949
23 Asterix René Goscinny dhe Albert Uderzo 1959
24 La Cantatrice chauve (Frangjisht) Eugène Ionesco 1952
25 Three Essays on the Theory of Sexuality (Anglisht) Sigmund Freud 1905
26 L'Œuvre au noir (Frangjisht) Marguerite Yourcenar 1968
27 Lolita (Anglisht) Vladimir Nabokov 1955
28 Uliksi James Joyce 1922
29 Shkretëtira e Tartarëve Dino Buzzati 1940
30 Les Faux-monnayeurs (Frangjisht) André Gide Nobel prize medal mod.png 1925
31 Le Hussard sur le toit (Frangjisht) Jean Giono 1951
32 Belle du Seigneur (Frangjisht) Albert Cohen 1968
33 Njëqind vjet vetmi Gabriel García Márquez Nobel prize medal mod.png 1967
34 The Sound and the Fury (Anglisht) William Faulkner Nobel prize medal mod.png 1929
35 Thérèse Desqueyroux (Frangjisht) (Anglisht) François Mauriac Nobel prize medal mod.png 1927
36 Zazie dans le métro (Frangjisht) Raymond Queneau 1959
37 Peshtjellim ndjenjash Stefan Zweig 1927
38 Iku bashkë me erën Margaret Mitchell 1936
39 Lady Chatterley's Lover (Anglisht) D. H. Lawrence 1928
40 Der Zauberberg (Gjermanisht)
The Magic Mountain (Anglisht)
Thomas Mann Nobel prize medal mod.png 1924
41 Bonjour tristesse (Frangjisht) Françoise Sagan 1954
42 Le Silence de la mer (Frangjisht) Vercors 1942
43 La Vie mode d'emploi (Frangjisht) Georges Perec 1978
44 The Hound of the Baskervilles (Anglisht) Arthur Conan Doyle 1901-1902
45 Sous le soleil de Satan (Frangjisht) Georges Bernanos 1926
46 The Great Gatsby (Anglisht) F. Scott Fitzgerald 1925
47 Loja Milan Kundera 1967
48 Il disprezzo (Italisht) Alberto Moravia 1954
49 The Murder of Roger Ackroyd (Anglisht) Agatha Christie 1926
50 Nadja (Frangjisht) (Anglisht) André Breton 1928
51 Aurélien (Frangjisht) Louis Aragon 1944
52 Le Soulier de satin (Frangjisht) Paul Claudel 1929
53 Sei personaggi in cerca d'autore (Italisht) Luigi Pirandello Nobel prize medal mod.png 1921
54 Arturo Ui Bertolt Breht 1959
55 Vendredi ou les Limbes du Pacifique (Frangjisht) Michel Tournier 1967
56 Lufta mes boteve Herbert Xhorxh Uells 1898
57 Se questo è un uomo (Italisht)
Survival in Auschwitz (Anglisht)
Primo Levi 1947
58 Kryezoti i unazave J. R. R. Tolkien 1954-1955
59 Les Vrilles de la vigne (Frangjisht) Colette 1908
60 Capitale de la douleur (Frangjisht) Paul Éluard 1926
61 Martin Iden Jack London 1909
62 La Ballade de la mer salée (Frangjisht) Hugo Pratt 1967
63 Le Degré zéro de l'écriture (Frangjisht) Roland Barthes 1953
64 Die verlorene Ehre der Katharina Blum (Gjermanisht) Heinrich Böll Nobel prize medal mod.png 1974
65 Le Rivage des Syrtes (Frangjisht) Julien Gracq 1951
66 Les Mots et les Choses (Frangjisht) Michel Foucault 1966
67 On the Road (Anglisht) Jack Kerouac 1957
68 Aventurat e Nils Holgersson Selma Lagerlof Nobel prize medal mod.png 1906-1907
69 A Room of One's Own (Anglisht) Virginia Woolf 1929
70 The Martian Chronicles (Anglisht) Ray Bradbury 1950
71 Le Ravissement de Lol V. Stein (Frangjisht) Marguerite Duras 1964
72 Le Process-verbal (Frangjisht) Jean-Marie Gustave Le Clézio Nobel prize medal mod.png 1963
73 Tropismes (Frangjisht) Nathalie Sarraute 1939
74 Journal, 1887–1910 (Frangjisht) (Anglisht) Jules Renard 1925
75 Lord Jim (Anglisht) Joseph Conrad 1900
76 Écrits (Frangjisht) (Anglisht) Jacques Lacan 1966
77 Le Théâtre et son double (Frangjisht) Antonin Artaud 1938
78 Manhattan Transfer (Anglisht) John Dos Passos 1925
79 Shtirjet [?] Jorge Luis Borges 1944
80 Moravagine (Frangjisht) (Anglisht) Blaise Cendrars 1926
81 Gjenerali i ushtrisë së vdekur Ismail Kadare 1963
82 Sophie's Choice (Anglisht) William Styron 1979
83 Romancero gitano (Spanjisht) Federico García Lorca 1928
84 Pietr-le-Letton (Frangjisht) Georges Simenon 1931
85 Notre-Dame-des-Fleurs (Frangjisht) Jean Genet 1944
86 Der Mann ohne Eigenschaften (Gjermanisht) Robert Musil 1930-1932
87 Fureur et mystère (Frangjisht) René Char 1948
88 The Catcher in the Rye (Anglisht) J. D. Salinger 1951
89 No Orchids for Miss Blandish (Anglisht) James Hadley Chase 1939
90 Blake dhe Mortimer Edgar P. Jacobs 1950
91 The Notebooks of Malte Laurids Brigge (Anglisht) Rainer Maria Rilke 1910
92 La Modification (Frangjisht) Michel Butor 1957
93 The Origins of Totalitarianism (Anglisht) Hannah Arendt 1951
94 Мастер и Маргарита (Rusisht)
The Master and Margarita (Anglisht)
Mikhail Bulgakov 1967
95 The Rosy Crucifixion (Anglisht) Henry Miller 1949-1960
96 The Big Sleep (Anglisht) Raymond Chandler 1939
97 Amers (Frangjisht) Saint-John Perse Nobel prize medal mod.png 1957
98 Gaston (Frangjisht) André Franquin 1957
99 Under the Volcano (Anglisht) Malcolm Lowry 1947
100 Midnight's Children (Anglisht) Salman Rushdie 1981

Shiko edhe këtë[redakto | redakto tekstin burimor]

Burimet[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ Écrivains et choix sentimentaux, Josyane Savigneau, Le Monde, 15 October 1999. (Frangjisht)
  2. ^ List of the foreign editions of The Little Prince (Anglisht)