Jump to content

Brezna (Sharr)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Breznë
Fshat
Pamje nga fshati
Pamje nga fshati
Emri i banorëveBrezjan

Breznë është një vendbanim në komunën e Sharrit, Kosovë. Fshati është në jug të Kosovës dhe ka 540 shtëpi dhe afër 3000 banorë. Në fshat gjendet edhe një liqe që quhet Liqeni i Breznës. Lartësia mbidetare është 1000 mmd.

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Skeda:Brezne1.jpg
image_skyline nga "Shulloni"

Fshati Brezne shtrihet në anën e djathtë të rrugës Prizren - Dragash në një largësi rreth 25 km nga Prizreni, në vendin e quajtur Llopushnik, në anën e djathtë në drejtim të lindjes, rruga ndahet për në fshat, përndryshe fshati shtrihet rrëzë malit të Koritnikut i kthyer nga malet e Sharrit me lartësi mbidetare që fillon nga 950 metra në Llopushnik dhe arrinë deri në 1050 metra tek shkolla e fashtit.

Brezna është e rrethuar me male të larta. Në perendim ndodhet mali Koretniku kurse në lindje ndodhen Malet e Sharrit.

Fshati ndahet në katër lagje. Ato quhen: Mahalla e Epërme, Mahalla e Midisit, Mahalla e Poshtme dhe Mahalla e Fushës. Mahalla e Eperme është lagja më vjetër, kështu që shtëpit janë të ndërtuara në shpat të Malit të Koretnikut. Mahalla e mesme dhe e poshtme gjithashtu gjenden në pjesën e vjetër të fshatit ku formojnë si tërësi një fshat mjaft të dendur.

Në kohën e fundit shtëpit e reja kanë filluar të ndërtohen anash rrugës për në Fushe ku edhe tendenca e tërë banorëve të fshatit është që të ndërtojn objekte në këtë pjesë të fshatit ose të migrojnë.

Kushtet ekzistenciale dhe Pasurit Natyrore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bukurit natyrore janë dominante në disa pjesë të fshatit Brezne. Liqeni i Breznës është njera nga bukurit e rralla. Bukurit e natyrës përballë bjeshkëve të sharrit janë peisazh i lakmueshëm për çdo vizitor. Të gjitha pamjet e natyrës në fshatin brezne janë bukuri të rralla.

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fshati gjithësej ka 250 familje me mbi 3000 banorë. Karakteristikë e këtij fshati është migrimi shumë i madhë në një peridhë gati një shekullore.

Fillimisht Brezjanët kan migruar në disa qytete në Bosnjë e Hercegovinë (në vitet 80 kanë qenë mbi 80 familje me qëndrim të përkoshëm dhe të punësuar në Bosnje e Hercegovinë, kreysisht ata kanë hapur bizneset e tyre si ëmbëltore, kuzhina etj.). Pas kësaj periudhe, në vitet 1980-1990 një pjesë tjetër kanë migruar në Beograd dhe në shtetet e Evropës perëndimore, për të punuar për rritjen e standardit të jetesës në familjet e tyre. Traditë e Brezjanëve ka qenë sigurimi i të ardhurave dhe rritja e të hyrave financiare të familjes apo ndryshe që njihet "Gurbet".

Në shtetet e Evropës perëndimore nga fshati Brezne pjesa dërmuese e familjeve dhe individëve gjenden në: Austri, Zvicër, Gjermani, Francë, Suedi, Norvegji, Danimarkë, Angli, Itali, Amerikë, Australi, Slloveni etj.

Dyndjet më të mëdha nga ky fshat janë bërë në Prizren si vendbanim urban më i madhë në afërsi. Numërohen afro 100 familje që kanë migruar në këtë qytet.

Ekonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

image_skyline në drejtim të fshatit dhe Koretniku

Tokat bujqësore janë shumë pjellore, të pasura me kullosa. Blegtoria është degë me rëndësi për shvillimin e këtijë sektori dhe shumica e familjeve kultivojnë bagëti nga të cilat edhe i krijojnë burimet financiare për familjet e tyre.

Infrastruktura rrugore, kanalizmi dhe uji i pijes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Infrastruktura e fshatit është mesatare, por e përshtatshme për nevojat e ditëve të sotme.

Projekti më madhorë në këtë fshat është bërë në vitin 2006 ku është asfaltuar rruga e fshatit nga Llopushniku deri të shkolla dhe deri në Lamën e Perkaqit nga Mëhalla e Epërt me gjatësi të përgjithëshme prej 2500 metra. Në vitin 2010 rrugët e fshatit janë strukturuar dhe ndërtuar në tërësi, që do të thotë se nuk ka asnjë rrugë që nuk është ndërtuar.

Ky projekt është kryer me ndihmën financiare të Unionit Evropian për Rindertim, që vlen të përmendet se ndihmën profesionale dhe morale e ka dhënë z. Esat Gashi, inxhenier i diplomuar, prandaj edhe komuniteti i fshatit Brezne i është mirënjohës për këtë kontributë të Fshati Brezne nuk ka ujsjells që 2 vite,për arsyje te korruptcionit.Prej 2011 mundohet te reparohet ujsjellsi pa efekt.Mblidhen parat dhe humbasin me arsyje pa Logik.

Kultura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Arsimi dhe sporti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në fshat është shkolla fillore e ulet, ku nxanësit janë me prejardhje nga katundi, ndërsa ne Llapushnik te Breznës gjendet shkolla e mesme e ultë "Shaban Shabani" me nxënës nga fshatrat Brezne, Buqe dhe Pllave. Numri i të Arsimuarve në Fshatin Brezne është shumë i madhë. Që nga viti 1955 kanë dalë kuadro nga më të ndryshmet, siç janë: Inxhinier, Mjek, Profesorë, Historian, Pedagogë etj. Shumica e këtyre kuadrove janë arsimuar edhe jashtë vendit. Në mungesë të mjeteve financiare nuk ka arritur të formojë ndonjë grup apo trup amatore ose profesional artistik qofshin ato grupe dramatike, të valleve, recitatorëve etj. Në vitet e fundit, sidomos që nga viti 1970 ka filluar dukshëm të zhvillohet sporti. Disa sportdashës me shumë mund ka bërë përpjekje që të formojnë klubin e futbollit, që në trevat e Dragashit është pothuajse me i formësuar dhe më aktiv, duke i rradhitur sukseset një pas një.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]