Universi i One Piece

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

One Piece është një manga dhe anime që zhvillohet në një botë plot me piratë. Mangaja paraqet një univers relativisht të larmishëm, si gjeografikisht, ashtu edhe historikisht, por edhe politikisht. Kjo vepër përmban edhe shumë elemente fantastike, qoftë ato të fuqive të personazheve apo të objekteve të ndryshme të hasura.

Paralajmërim: manga është ende duke vazhduar, ky artikulldo të zgjerohet në të ardhmen.

Përmbledhja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gol D. Roger ishte pirati më fuqishëm, i njohur si Mbreti i Piratëve. Marina e kap Roger, (sipas Silvers Rayleigh, Roger në të vërtetë u dorëzua vetë) dhe e ekzekutan. Para vdekjes, Roger vdiq duke thënë: "Thesari im? Po jua lë, nëse dëshironi, gjeni! E fsheha diku në këtë botë!" Kjo fjalë bëri që të gjithë njerëzit të lundrojnë në det për ta kërkuar thesarin One Piece, prej tyre është një djalosh 17 vjeçar me emrin Monkey D. Luffy i cili ëndërron të gjej One Piece dhe të bëhet Mbreti i ardhshëm i Piratëve.

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bota e One Piece

One Piece ndahet në 5 oqeane; North Blue, West Blue, South Blue, East Blue dhe Grand Line.

Grand Line është rryma e oqeanit që është e rrethuar nga Calm Belt dhe ndjek një linjë imagjinare që shkon nga veriu-perëndim në jug-lindje përgjatë mesit të botës dhe pingul me Red Line.

Red Line është një kontinent që arrin tërë botën nga veriu në jug, e ngjajshme me meridianin kryesor të tokës.

Grand Line ndahet nga Red Line në dy gjysma. Gjysma e parë, që shtrihet nga Reverse Mountain në pikën polare të kundërt të Red Line, njihet si "Parajsa". Gjysma e dytë, e cila fillon përtej pikës së dytë të Red Line në anën e pasme të Reverse Mountain, njihet si "Bota e Re".[1][2]

Parajsa[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Parajsa (楽園パラダイス Paradaisu) është gjysma e parë e Grand Line. Ndodhet mes East Blue dhe South Blue. Ndërsa Grand Line është një vend i rrezikshëm, gjysma e parë njihet si e tillë në krahasim me rreziqet më të tmerrshme të pranishme në Botën e Re.

Bota e Re[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bota e Re (新世界 Shinsekai) është gjysma e dytë e Grand Line. Ndodhet mes North Blue dhe South Blue. Kjo gjysmë nuk është eksploruar plotësisht, përveç nga Gol D. Roger dhe ekuipazhit të tij. Kjo zonë është gjithashtu aty ku banon [[Katër Perandorët|katër perandorët) (四皇 Yonko).[3]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Është e panjohur se sa e gjatë është bota dhe si u krijua, por me pamjen e dinosaurëve dhe diskutimit të ishullit të reve, mund të thuhet se bota ka ekzistuar miliona vite më parë.

Historia më e vjetër e regjistruar është 5,000 vite më parë me krijimin e Pemës së Dijes.

Alabasta ka histori 4,000 vjeçare.

1100 vjet më parë, Shandora u ndërtua. Pas ca kohësh, Tontatta u larguan nga vendlindja dhe u vendosën në Dressrosa, ku u keqtrajtuan nga Familja Donquixote.

Historia e fisit Mink që jetojnë në ishullin Zou filloi 1100 vite më parë.[4]

Është një periudhë e njohur si Void Century (shekulli i zbrazët) dhe asgjë nuk dihet saktë se çka ka ndodhur. Në arkipelagun Sabaody, Rayleigh ishte gati t'i tregonte historinë Nico Robin, por Robin vendosi ta gjej vetë. Kjo histori është e shkruar në Poneglyph, por leximi i saj është e ndaluar nga Qeveria Botërore dhe është e panjohur arsyeja përse. Nico Robin është e vetmja që din ta lexon Poneglyph.

900 vite më parë, banorët e ishullit të Njerëzve-Peshq e bën një premtim me një person misterioz i quajtur Joy Boy. Joy Boy u përpoq të ngrinte Noah me ndihmën e Poseidonit, por ai e theu premtimin e tij. Sidoqoftë, ishulli i Njerëzve-Peshq premtoi se ata do ta mbanin Noah të sigurt derisa të vinte një ditë e caktuar. Në poneglyph është një letër falje nga Joy Boy te Poseidon, duke kërkuar falje për prishjen e tij të premtimit. Premtimi gati u thye kur Luffy tentoi ta shkatërroj Noah, por u ndalua nga Mbretërit e Detit dhe e morrën anijen diku për ta riparuar.

Një Mbretëri e Madhe ka ekzistuar deri 800 vite më parë dhe u rrëzua, kjo ndodhi gjatë Void Century. Pas Void Century, Qeveria Botërore u krijua me bashkimin e këtyreve 20 mbretërive. 19 mbretërit qëndruan në Mary Geoise, vetmja mbretëri që vendosi të qëndroj në botë është ajo e familjes Nefertari.

Familja Kozuki tashmë kanë ekzistuar 800 vite më parë. Ata janë që krijuan Poneglyph[5] dhe ato tani janë të shpërndara.

Dikur para 28 vjetësh, Gol D. Roger filloi karrierën e tij të piraterisë. 28 vjet më parë, ai filloi udhëtimin e tij të fundit që zgjati 3 vjet. Pas kësaj, ai shpërndau ekuipazhin e tij dhe u dorëzua. 24 vjet më parë, ai u ekzekutua në Loguetown dhe filloi epokën e madhe të piraterisë duke ofruar thesarin e tij, One Piece.

8 vite më parë, këshilli i Levely diskutuan për Monkey D. Dragon, i cili tani themeloi Ushtrinë Revolucionare në mënyrë që ta rrëzoj Qeverinë Botërore.

Situata e tanishme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas dy viteve, shumë gjëra ndryshuan. Marshall D. Teach uzurpoi fronin e Mjekërrbardhit duke u bërë perandori i ri. Sakazuki u bë admirali i ri i flotës dhe baza e re e Marinës tani është në Botën e Re. Dy admiralët u promovuan, Issho dhe Ryokugyu, ndërsa Kuzan mori anën e Mjekërrziut. Ekuipazhi i Kapelës prej Kashte hyn në Botën e Re. ¨ Në Botën e Re, Kapelat e Kashtes formuan një aleancë me Piratët e Zemrës për të rrëzuar një nga katër perandorët Kaido, dhe famëkeqësia e tyre u rrit vetëm kur mposhtën Donquixote Doflamingo dhe kapën vartësin e tij, Caesar Clown; Doflamingo e konsideroi humbjen e tij si pikën kryesore që do të linte një zinxhir betejash për epërsi mbi detet. Tre ekuipazhe të Supernovës, Piratët e Kid, Piratët On Air dhe Piratët Hawkins gjithashtu bënë tituj kur krijuan një aleancë për të rrëzuar Shanks. Në mënyrë të ngjashme, Piratët e Firetank u rreshtuan me Charlotte Linlin dhe Capone Bege kryenin në mënyrë të pamëshirshme urdhrat e saj. Figurat në nëntokën po shfaqeshin dhe po fillonin të grumbullonin armë vdekjeprurëse dhe Ushtria Revolucionare hetoi këto ngjarje ogurzi.

Tre Fuqitë e Mëdha[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tre Fuqitë e Mëdha (三大勢力 San Dai Seiryoku) është e përbërë nga Marina, më parë Shichibukai dhe Yonko. Ata janë tre forcat më të mëdha ushtarake në oqeane, dhe marrëdhëniet e tyre janë shumë jetësore për Qeverinë Botërore.[6] Pasi Shichibukai u shpërbë, shpresohet që Grupi i Shkencave Speciale (shkurt SSG) do të jetë në gjendje t'i zëvendësojë ata si pjesë e grupit.[7]

Duke marrë parasysh që këto organizata thuhet se janë një ekuilibër dhe fakti që humbja e Krokodilit kërcënoi ekuilibrin, ka të ngjarë që ato të jenë afërsisht të barabarta në forcë. Yonko dhe Marinarët duket se janë në skajet e kundërta të spektrit, me marinsat janë më të rregullt në krahasim me Yonko të cilat janë shumë kaotikë, me Shichibukai duke vepruar si diku në mes.

Pesë Pleqtë kanë frikë se nëse ky ekuilibër prishet, vetë bota mund të zbresë në anarki, dhe ekuilibri në vetvete duket të jetë shumë i brishtë pasi humbja e madje edhe një anëtari kryesor (siç është një Shichibukai) mund të prishë ekuilibrin.

Një shqetësim tjetër është se Marinarët janë e vetmja organizatë plotësisht nën epërsinë e Qeverisë Botërore. Shichibukai shpesh ndjek urdhërat në një trill, nëse aspak, dhe Yonko janë plotësisht jashtë kontrollit të Qeverisë Botërore.

Ndërsa ekuilibri delikat i Tre Fuqive të Mëdha është ajo që stabilizon botën, ekzistenca dhe veprimet e Ushtrisë Revolucionare dhe Gjeneratës më të Keqe (Luffy dhe ekuipazhi i tij në veçanti) është një kërcënim për atë ekuilibër. Me shpërbërjen aktuale të sistemit Shichibukai, aktualisht nuk dihet se sa ekuilibri i fuqisë është ndikuar brenda botës.

Qeveria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Red right arrow.svg
 Artikulli kryesor: Qeveria Botërore (One Piece).

Me rënien e Mbretërisë së Madhe 800 vjet më parë, 20 Mbretëri u bashkuan për të formuar Qeverinë Botërore. Shumica e kombeve në të gjithë botën janë kombe anëtare të Qeverisë Botërore, megjithëse disa kombe janë plotësisht të pavarur siç është Vendi Wano. Kryesisht, i takon secilit ishull të qeverisë punët e tyre të përditshme, megjithëse marinsat janë të stacionuar në të gjithë botën për të policuar detet, dhe autoriteti i tyre shtrihet në çdo komb anëtar të Qeverisë Botërore nëse ato vendosen në një. Zakonisht, Qeveria Botërore përfshihet vetëm kur merret me një person ose ngjarje që prek vende të shumta.

Racat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në botën e One Piece ekzistojnë shumë raca, disa prej tyre kanë prejardhje nga Hëna, siç janë njerëzit, njerëz-peshq, gjigantët, xhuxhat, mink, njerëz me krahë, këmbë ose qafë jashtëzakonisht të gjata, njerëz me tre sy. Më poshtë janë disa prej tyre:

Njerëzit janë raca më e zakonshme në botë. Ata sundojnë mbi më shumë në botë se çdo racë tjetër, me Qeverinë Botërore të themeluar dhe operuar nga njerëzit. Njerëzit janë jashtëzakonisht të larmishëm në madhësinë dhe pamjen e tyre. Shumica janë të gjatë një deri në dy metra, por ka shumë që janë më të gjatë, me disa që arrijnë në shtatë deri në tetë metra. Ka edhe njerëz me tipare unike, të tilla si brirët (p.sh Caesar Clown, Gecko Moria, Kaido), bimë që rriten ose fruta në kokë, apo edhe të posedojnë tipare të kafshëve si Minks. Njerëzit zakonisht nuk posedojnë një tipar të veçantë fizik siç bëjnë racat e tjera; në të vërtetë, shumë atribute të racave vërehen se si i tejkalojnë ato të njerëzve. Sidoqoftë, njerëzit janë më aktivët e çdo race në politikë, kërkime shkencore dhe zhvillim, duke krijuar armë dhe mjete të tjera që rrisin forcën e tyre.

Fisnikët e Botës janë pasardhësit e themeluesve të Qeverisë Botërore. Ata janë njerëz të zakonshëm në çdo mënyrë, por për shkak të statusit të tyre të fuqishëm politik, ata besojnë se vetë janë mbi të gjithë, kjo është arsyeja pse njerëzit përkulen kur ata kalojnë. Ata shpesh shihen mbi shpinën e dikujt, ndryshe që quhen skllavë, duke i përdorur si kafshë. Skllevërit kanë qafore me bombë, gjë që e bëjnë të pamundur të largohen. Fisnikët e Botës jetojnë në Mary Geoise, i vetmi vend ku ata jetojnë pa përdorimin e fluskave. Kur bashkëveprojnë me botën e jashtme, ata veshin kostume mbrojtëse, të cilat i furnizojnë me ajër të pastruar, pavarësisht se ajri i rregullt nuk u bën atyre dëm.

Njerëzit-Peshq janë një racë që mund të marrin frymë nën ujë, sipas Johnny ata që nga lindja janë 10 herë më të fuqishëm se njerëzit. Disa prej tyre posedojnë dhëmbë të mprehta si peshkaqen dhe mund të rriten pakufi, posedojnë më shumë se dy krahë ose këmbë. Të gjithë njerëzit-peshq posedojnë mushkëri dhe gushë, duke i lejuar ata të lëvizin si në tokë ashtu edhe në det. Njerëzit-Peshq kanë aftësi të manipulojnë ujë, kjo arrihet nëpërmjet trajnimit të Fishman Karate (karate e njerëzve-peshq).

Gjigantët janë raca më e madhe në botë. Minimumi i gjatësisë së tyre është 12 metra. Si rezultat i madhësisë së tyre, gjigandët posedojnë një forcë të jashtëzakonshme, me pak njerëz të çdo race tjetër të jenë në gjendje ta përballojnë atë. Gjigantifikimi është një proces ku njeriu normal mund të bëhet gjigant nëpërmjet mjeteve artificiale. Përdorimi më praktik i gjigantifikimit është për qëllime ushtarake. Sipas Trafalgar Law, arsyeja që Qeveria Botërore ka hulumtuar procesin është aftësia për të krijuar lirshëm ushtarë gjigandë. Nëse ata do të kishin sukses në krijimin e ushtrive të gjigandëve, askush nuk mund të përballet kundër tyre.[8] Gjigantët e lashtë janë dy herë më të mëdha se lartësia mesatare e gjigantit normal. Oars dhe pasardhësi i tij Little Oars Jr. janë të vetmit që i takojnë këtij grupi.

King, një nga All Star, i takon një race të panjohur. Nuk dihet se çfarë tipare unike kjo racë posedon, edhe pse King ka krahë të mëdha, të zeza si dhe ka flakë me origjinë të panjohur në shpinë të tij gjatë gjithë kohës.

Aftësitë luftarake[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shumica e luftëtarëve kanë aftësi të frutit të detit, një frut që i jep përdoruesit aftësi mbinjerëzore, por humbasin aftësin e notit. Fruti i detit ndahet në tre kategoria: Paramecia, Zoan dhe Logia. Megjithatë ka luftëtarë që janë të fuqishëm edhe pa frut, duke përdorur teknika të këmbëve ose duarve, siç janë Sanji, Bentham, Sentomaru etj. Ka shpatarë që kombinojnë me frutin e tyre, siç është Diamante ose pa frut, siç është Roronoa Zoro, Dracule Mihawk, Shanks etj.

Ekziston një aftësi misterioze me emrin Haki (Ambicie). Haki ka tre lloje; atë të Armatimit, Vëzhgimit dhe Pushtimit.

Arte tjera marciale janë si Rokushiki, boksi, teknika e ninxhave, karate e njerëzve-peshq, elektricitet, arti i Okamës, arti i Ramenit, stili i Kappa, Hasshoken, Jio-Ken dhe Ryusoken (kthetrat e dragoit).

Shkenca dhe Teknologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kairōseki[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kairōseki është një substancë që ndodh natyrisht (megjithëse si duket e rrallë) që mund të kullojë energjinë e përdoruesve të frutave të detit deri në atë pikë sa ata nuk mund të kontrollojnë me vetëdije fuqitë e tyre. Vegapunk ka shpikur mënyra revolucionare për të përdorur këtë substancë të rrallë. Marinsat duket se kanë sasi të madhe të saj, duke e përdorur atë për qelizat e burgut, prangat, armë, dhe fundet e luftimeve. Kairōseki kryesisht gjendet në formën e pajisjeve frenuese, siç janë pranga ose kafaze, por ato kanë përdorime të tjera. Kështu, ajo përdoret nga marinsat, si dhe grupe të tjera si Shichibukai dhe Cipher Pol. Disa pajisje janë përshtatur në mënyrë që Marinsat me frutat e detit mund t'i përdorin këto armë, pa realizuar kontakte me vetë pajisjen, një ngjarje e cila do të shfuqizonte fuqitë e tyre në procesin e përpjekjes për të trajtuar përdorues të frutave të detit.

Një nga anëtarët e Piratëve të Bishave gjuajti një gozhdë e bërë nga Kairōseki në drejtim të Law. Smoker e përdorë armën e tij për t'ia shfuqizuar aftësitë e frutit të detit të kundërshtarit të tij. Wyper bëri patinazhet e tij me Kairōseki në mënyrë që të luftoj kundër aftësisë elektrike të Enelit.

Sipas Basil Hawkins, origjina e tyre janë nga Vendi Wano. Si vend i origjinës i Kairōseki, Wano ka shumë zejtarë që kanë ekspertizë në punën me mineralin.

Log Pose[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Log Pose

Log Pose (記録指針ログポース Rogu Pōsu) është një mjet si kompas që përdoret për navigacion. Log Pose standarde është një orë dore me një rruzull qelqi të ulur në majë, dhe një gjilpërë që noton brenda në mes të asaj grykë të pezulluar nga lart nga një copë e hollë metali ose teli.

Kompasat normale nuk funksionojnë në Grand Line për shkak të valëve të veçanta magnetike të krijuara nga secili ishull. Log Pose funksionon duke regjistruar valën magnetike të një ishulli në Grand Line, dhe tregon në ishullin tjetër që përdoruesi të udhëtojë drejt tij. Sa kohë duhet të kyçet në valët magnetike ndryshon nga ishulli në ishull. Pasi të ishim në një ishull për kohën e nevojshme, regjistrimi i valës magnetike rivendoset për të akomoduar ishullin e ri.[9] Log Pose standarde është e pasigurt për t’u përdorur në Botën e Re.[10] Për të lundruar në mënyrë të sigurtë në Botën e Re, ekuipazhet duhet të kenë një Log Pose me tre gjilpëra. Secila gjilpërë përfaqëson një ishull të ndryshëm, dhe qëndrueshmëria e gjilpërës pasqyron qëndrueshmërinë e fushës magnetike të ishullit. Është e mundur të lundroni midis ishujve pas ndryshimit në drejtimin ose ndjeshmërinë e secilës gjilpërë, në krahasim me zgjedhjen për të ndjekur vetëm një, siç shpjegohet nga harta e Charlotte Pudding e Vendit Totto. Log Pose e Botës së Re akoma mund të ndikohet nga ngatërrimet e valëve magnetike, pasi funksioni i tyre ishte i ndezur brenda Seducing Woods.

Një ndryshim i Log Pose është Log Pose e Përjetshme, e cila tregon gjithmonë një ishull të specifikuar. Në mënyrë të veçantë Marinarët duket se kanë disa nga këta në anije dhe komandantët e anijeve mund të kërkojnë një për arritjen e një ishulli të veçantë, si dhe marrjen e tyre për misione.[11]


Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ One Piece Kapitulli 594
 2. ^ One Piece Kapitulli Kapitulli 433 dhe Epizodi 315
 3. ^ One Piece Kapitulli 433 dhe Epizodi 314
 4. ^ One Kapitulli 802
 5. ^ One Piece Kapitulli 818 dhe Epizodi 770
 6. ^ One Piece Kapitulli 432 dhe Epizodi 314
 7. ^ One Piece Kapitulli 957
 8. ^ One Piece Kapitulli 668 dhe Epizodi 594
 9. ^ One Piece Kapitulli 104 dhe Epizodi 63
 10. ^ One Piece Kapitulli 614 dhe Epizodi 533
 11. ^ One Piece Kapitulli 128 dhe Epizodi 79