Jump to content

Hokage

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kapela e Hokages

Hokage (火影) është lideri i fshatit te gjethes ose konsiderohet si shinobi më i fortë në fshat. Deri më tani ka pasur shtatë hokage në historinë e fshatit.

Pozicioni Hokage u krijua menjëherë pas krijimit të fshatit të gjethes nga Hashirama Senju, një nga themeluesit e fshatit. Ai synonte që titullin t'i jepej bashkëthemeluesit të tij, Madara Uchiha, por popullsia e fshatit në vend të kësaj zgjodhi Hashirama si Hokage të Parë. Të gjithë Hokage të fshatit kanë gjurmuar përsëri në Hashirama në një farë mënyre: I dyti ishte vëllai i tij; i treti ishte një student i hokages së parë dhe vëllait të tij; i katërti ishte një student i një prej studentëve të Tretë; i pesti është mbesa e tij dhe një tjetër student i të Tretit; i gjashti ishte një student i të Katërtit; i shtati është një student i Gjashtit dhe djali i Katërtit.

Hokage zakonisht zgjedh pasardhësin e tyre. Nëse ata vdesin ose janë të paaftë ndryshe, Hokage tjetër zgjidhet në vend të kësaj nga daimyō i Tokës së Zjarrit me këshillën e komitetit të tij, këshillit të Konohas, komandantit jōnin dhe një përfaqësues të Anbu. Kjo zgjedhje më pas duhet të aprovohet nga jōnin i Konoha. Nëse një nga paraardhësit e Hokage është akoma gjallë, ata mund të kthehen në detyrë sesa të zgjedhin një Hokage të re, si kur i treti doli nga pensioni pas vdekjes së të katërtit. Përurimi i Hokage është një ngjarje e madhe në Konoha, ku pjesa më e madhe e fshatit po merr pjesë. Hokage të ri i jepet një haori ceremonial me këtë rast; e njëjta grua ka qëndisur haori për të shtatë Hokage.[1] Pasi të marrin detyrat e Hokage, fytyra e tyre është gdhendur në Shkëmbin e Hokage dhe ata zakonisht kalojnë në rezidencën e Hokage. Zyra e Hokage ndodhet në pjesën administrative të Akademisë.

Hokage janë përgjegjës për shumicën e punëve të përditshme të fshatit, të tilla si caktimin e ninxhave të fshatit në misione ose sigurimin e fondeve për projektet dhe personelin e fshatit. Hokage kalon shumicën e kohës në fshat, vetëm duke udhëtuar jashtë për ngjarje me rëndësi jetike për Konoha. Çdo Hokage zakonisht jeton sipas Vullnetit të Zjarrit, një filozofi që konstaton se Konoha është një familje dhe se Hokage është kryesisht përgjegjës për mbrojtjen e asaj familje. Ngarkesa e punës së Hokages mund të jetë mjaft e frikshme, dhe si i tillë Hokage në pension mund të vazhdojë të mbikëqyrë disa seksione të fshatit ose, nëse jo, do të këshillojë Hokage aktuale në kërkesë. Mbi një dekadë pas Luftës së Katërt Botërore Shinobi, ngarkesa e punës e Hokage ishte zgjeruar jashtëzakonisht shumë për shkak të rritjes së gjerë që gëzoi Konohagakure pas luftës, si dhe detyrat e Hokage duke u bërë gati ajo e një pseudo-kreu të shtetit në Tokën e Zjarrit. Si i tillë, derisa orari i tij të zvogëlohej, Hokage i Shtatë do të përmbyhej me shkresa dhe paraqitje të tjera në të gjithë fshatin ktheheshin qytetin në atë pikë sa që edhe rezervat e tij masive të çakras do të varfëroheshin. Dhe ai nuk do të ishte në gjendje të kalonte kohë me familjen e tij, duke krijuar përkohësisht një përçarje midis vetes dhe djalit të tij të madh.

Danzō Shimura ishte kandidatë për pozitën e Hokages së Gjashtë pas shkatërrimit të fshatit nga Pein. Para inaugurimit të tij, Danzō shkoi në Samitin e Pesë Hijeve për ta përfaqësuar fshatin, por vdiq në betejën kundër Sasuke Uchiha.[2]

  1. ^ The Day Naruto Became Hokage (OVA)
  2. ^ Naruto kapituj 474-481