Lista e xhamive më të njohura të Evropës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko


Në këtë listë janë përfshirë disa nga xhamitë më të njohura të Evropës.

Emri i xhamisë Fotografia Shteti Qyteti Viti Grupi Shënime
Bejtyl Evel Shqipëri Tirana 1995 AMJ Awwal = The First, The Alpha 41°19′54″N 19°49′2″W / 41.33167°V 19.81722°P / 41.33167; -19.81722
Photo 1, 2
Xhamia Et'hem Beut
Xhamia e Et'hem Beut - Tiranë.JPG
Shqipëri Tirana 1791 U
Xhamia e Shkodrës
Ebu Bekr Mosque interior 2.jpg
Shqipëri Shkodër 1995 U
Xhamia e madhe Bruksel
Bruxelles (Cinquantenaire) la grande Mosquée.JPG
Belgjikë Bruksel 1879, 1978 SA Ndërtimit origjinal është ndërtuar për të formuar pavijon lindje të Ekspozitën Kombëtare në Brukseli më 1880.
Baitus Salam Brukseli Belgjika Brukseli  ? AMJ Xhamia menaxhohet nga "Ahmadiyya Muslim Community"

(Informohu paraprakisht për këtë grup)

Xhamia Lebbeke
Mosque-Lebbeke.jpg
Belgjika Lebbeke  ? U 51°1′9″N 4°5′40″W / 51.01917°V 4.09444°P / 51.01917; -4.09444
Xhamia Arnaudije Bosnja dhe Hercegovina Banja Luka 1594 U
Xhamia e Ferhat Pashës
Ferhadija reconstruction.JPG
Bosnja dhe Hercegovina Banja Luka 1579 U e shkatërruar në vitin 1993, në rikonstruim
Xhamia Šišman Ibrahim Paša Pocitelj.PNG Bosnja dhe Hercegovina Počitelj 1562/63 U Xhamia e Aka Hadži-Aliut
Xhamia e Ali Pashës
Alipasina dzamija.jpg
Bosnja dhe Hercegovina Sarajeva 1560-61 U
Baitus Salam Bosnja dhe Hercegovina Sarajeva 2004 AMJ Xhamia menaxhohet nga "Ahmadiyya Muslim Community"

(Informohu paraprakisht për këtë grup)

Xhamia e Gazi Hysref Beut
Gazihusrevbegsmosque.png
Bosnja dhe Hercegovina Sarajeva 1531 U aka “Begova Dzamija”
Xhamia e mbretit Fahd Bosnja dhe Hercegovina Sarajeva 2000 SA aka “Fahdova Dzamija”, [1]
Xhamia mbretërore
Thetzarsmosque.PNG
Bosnja dhe Hercegovina Sarajeva 1462 / 1566 U aka “Careva Dzamija”, u ndërtua për herë të parë në vitin 1462, u rindërtua 1566
Xhamia e Larme Suleimania Mosque 02.JPG Bosnja dhe Hercegovina Travnik 1757 U aka “Süleymaniye”
Xhamia Djumaya
Moschee Plovdiv.jpg
Bullgari Plovdiv 1364 (e konvertuar nga kisha) U Xhamia më e vjetër në Evropë!
Xhamia Ibrahim Pashës
Maktul ibrahim Pasa Camii (Razgrad).jpg
Bullgari Razgrad 1616 U
Xhamia Tombuli
Tombul Djamia Shumen.JPG
Bullgaria Shumen 1740-1744 U
Xhami e Banya Bashit
Banya-bashi-imagesfrombulgaria.JPG
Bullgari Sofia 1576 U
Hala Sultan Tekke
Tekke.JPG
Qipro Larnaca c.647 U Konsiderohet vendi i tretë për nga shenjtëria në botën muslimane pas Mekës dhe Medinës.[2][3][4][5][6][7][8]
Xhamia e Lala Mustafa Pashës
LalaMustafaPasaMosque.jpg
Qipro Famagusta  ? U Katedralja Saint Nicola u kthye në xhami gjatë pushtimit turk të Famagustës në vitin 1571.
Xhamia Selimije
St sophia.jpg
Qipro Nikosia  ? U Origjinali u konstruktua si kishë
Xhamia Nusrat Jehan
Nusrat-Jehan-Moschee Kopenhagen.jpg
Danimarka Copenhagen 1967 AMJ Xhamia menaxhohet nga "Ahmadiyya Muslim Community"

(Informohu paraprakisht për këtë grup)

Xhamia Tauba Danimarka Copenhagen  ? U
Bilal (Clichy-sous-Bois) France Clichy-sous-Bois afër Paris  ? U [9]
Xhamia e Madhe në Évry France Evry 1984 U
Xhamia e Madhe e Lionit Franca Lion 1994 U
Xhamia e Madhe e Parisit
Mosque Paris Aug 2006 002.jpg
Franca Paris 1922-1926 U Spanish-Moorish mosque, center of the Moslem community in France.
Ibrahim-al-Ibrahim Mosque
Abdulaziz Mosque Gibraltar.jpg
Gjibraltari Gjibraltari 1997 SA August, 8 1997 (also known as: King Fahd bin Abdulaziz al-Saud Mosque)
Old Mosque in Pécs Hungary Pecs 2005 June 039.jpg Hungaria Pécs  ? U
Pasha Jacowali Hassan Pecs01.jpg Hungaria Pécs  ? U
Xhamia në Reykjavík
Moskan i reykjavik.JPG
Island Reykjavik 2002 U Also home to the Félag Múslima á Íslandi (Association of Muslims in Iceland)
Dublin Mosque Irlanda Dublini 1976 U
Xhamia e Romës
Moschea 00497.JPG
Italia Rome 1995 SA
  Marktplatz Ohrid.JPG Maqedonia Ohri  ? U
Aladja Mosque Aladja Moschee01.JPG Maqedoni Shkupi 1438 U
Isak Bey Mosque Isak Bey Turbe Aladja Mosque Skopje.JPG Maqedonia Shkupi U
Mustapha Pasha
Mustafa-Pasha-Mosque-Skopje.jpg
Maqedonia Shkupi 1492 U
Xhamia e Larme në Tetovë Maqedonia Tetova 1495 U Photo
Mariam Al-Batool Mosque Malta Paola 1978 WICS Xhamia e vetme në Maltë
Hussein Pasha Mosque Mosquepv.jpg Mali i Zi Pljevlja  ? U
Podgorica Mosque Podgorica Mosque.JPG Mali i Zi Podgorica  ? U
Assoenna Mosque Hollanda Amsterdam  ? U
Fatih Mosque
Fatihmosqueamsterdam.jpg
Holanda Amsterdam  ? U Formerly a Roman Catholic church San Ignacio
El Tawheed Mosque Hollanda Amsterdam  ? U
Sultan Ahmed Mosque
Sultan Ahmet Moskee.jpg
Holanda Delft  ? U
Mobarak Mosque Moskee Den Haag Oostduinlaan.jpg Holanda Den Haag 1955 AMJ Xhamia menaxhohet nga "Ahmadiyya Muslim Community"

(Informohu paraprakisht për këtë grup)

Aqsa Mosque
Aksadenhaag2.jpg
Holanda Hague  ? U
Mobarak Mosque Hollanda Hague 1955 AMJ First purpose-built mosque in the Netherlands
Fatih Mosque Hollanda Eindhoven  ? U
Furqaan Mosque Hollanda Eindhoven  ? U
Essalaam Mosque Holanda Rotterdam  ? U
Mevlana Mosque
2004 Mevlana Moschee Rotterdam.JPG
Hollanda Rotterdam  ? U
Bergen Mosque
„Moske i Bergen“
Moske i Bergen.JPG
Norvegji Bergen  ? U
Oslo Mosque
„Moske i Oslo“
Ahmadiyya mosque Oslo.jpg
Norvegji Oslo 1980 AMJ Xhamia menaxhohet nga "Ahmadiyya Muslim Community"

(Informohu paraprakisht për këtë grup)

Bohoniki Mosque
Bohoniki meczet zima.jpg
Polonia Bohoniki 19/20th century U pl:Meczet w Bohonikach
Gdańsk Mosque
Meczet Gdansk 1.jpg
Polonia Gdańsk 1989 U pl:Meczet w Gdańsku
Kruszyniany Mosque
Kruszyniany Mosque.jpg
Polonia Kruszyniany 18/19th century U pl:Meczet w Kruszynianach
Warsaw Mosque Polonia Varshava 1993 U pl:Meczet w Warszawie
Lisbon Mosque Portugalia Lisbona 1988 U
Carol I Mosque Moscheea Carol I, Constanta.JPG Rumania Constanţa 1912 U
Mangalia Mosque Rumania Mangalia 1525 U
Nurulla Mosque
SoltanMosque.JPG
Rusia Kazan 1849 U 1845-1849
Qolsharif Mosque Rusia Kazan  ? U Republika e Tataristanit,[10]
Moscow Cathedral Mosque Rusia Moska 1904 U
Saint Petersburg
Mosque SPB.jpg
Rusia Saint Petersburg 1909-20 U
Edinburgh Central Mosque
Edinburgh central mosque.JPG
Scotland, UK Edinburgh 1998 SA King Fahd Mosque and Islamic Centre of Edinburgh
Glasgow Central Mosque
Wfm glasgow central mosque front.jpg
Skocia, Britania e Madhe Glasgou 1983 U
Bajrakli Mosque
Bajrakli džamija.jpg
Serbia Beogradi 1575 U Built around 1575
Mezquita de Córdoba
Cordoba moscheefassade.jpg
Spanja Córdoba 784 “Great Mosque of Cordoba”, now a Catholic cathedral
Albaicín Mosque Spanja Granada 2003 U http://www.mezquitadegranada.com
Basharat Mosque
BasharatMosque1.jpg
Spanja Pedro Abad 1982 AMJ First construction of a mosque after 700 years
Mosque of Madrid
Centro Cultural Islámico - Mezquita de Madrid 01.jpg
Spanja Madridi 1992 SA A.k.a. Islamic Cultural Center (es:).
40°26′18″N 3°39′26″W / 40.43833°V 3.65722°P / 40.43833; -3.65722
Madrid Central Mosque
Madrid central mosque.jpg
Spanja Madridi 1988 UCIDE A.k.a. Abu-Bakr Mosque.
40°27′24.2″N 3°42′3.6″W / 40.456722°V 3.701000°P / 40.456722; -3.701000
Mezquita de Bab al-Mardum
Cristo de la Luz.jpg
Spanja Toledo 999 Historical Mosque, convertet into a Hermitage “Chapel of the Holy Cross”
Xhamia në Bellevue Suedia Gothenburg  ? U
Xhamia Nasir Suedia Gothenburg 1963 AMJ Xhamia menaxhohet nga "Ahmadiyya Muslim Community"

(Informohu paraprakisht për këtë grup)

Xhamia në Malmö
Mosque Malmö.jpg
Suedia Malmö 1984 U
Xhamia në Fittja
Fittja Mosque.jpg
Suedia Stockholm  ? T
Xhamia në Stokholm
„Xhamia e Zayed bin Sultan Al Nahyan“
Stockholms moské (gabbe).jpg
Suedia Stockholm 2000 U 1903 vom schwedischen Architekten Ferdinand Boberg als Elektrizitätskraftwerk entworfen
Xhamia në Uppsala
Uppsala Mosque.jpg
Suedia Uppsala  ? U
Xhamia Selimije
Edirne 7333 Nevit.JPG
Turqia Edirne 1568-1575 U
Xhamia Eyüp Sultan
Eyüp Sultan Camii 2.jpg
Turkia Stambolli 1458 U It was the first mosque constructed by the Ottoman Turks following their conquest of Constantinople in 1453.
Fatih Mosque
Fatih Mosque Istanbul.jpg
Turqia Stambolli 1463-1470 U The original mosque was destroyed by the earthquake of 1766; the current mosque dates from 1767.
Ajasofja
Aya sofya.jpg
Turqia Stambolli 1453 (e konvertuar prej kishës) Constructed as a patriarchal basilica, later a mosque, now a museum.
Jëlldëz Hamidije
Yildiz Hamidiye Mosque, Istanbul 01.jpg
Turqia Stambolli 1885 U
Xhamia e Sylejmanit
Istanbul - Süleymaniye camii - Foto G. Dall'Orto 26-5-2006 - 13.jpg
Turqia Stambolli 1557 T Second biggest mosque of Instanbul
Xhamia e Sulltan Ahmedit
Blaue moschee 6minarette.jpg
Turqia Stambolli 1609-1616 U
Juma-Jami
0204-Han Cami.jpg
Ukraina Eupatoria 1552—1564 U Arkitekt Mimar Sinani
Birmingham Central Mosque
Birmingham Central Mosque.jpg
Britania e Madhe Birmingham 1975 U
Green Lane Mosque
Green Lane Mosque sym.jpg
United Kingdom Birmingham 1970s AH Run by Ahle Hadith
Markazi mosque Britania e Madhe Dewsbury 1982 TJ European headquarters of Tablighi Jamaat. Situated in an almost entirely Muslim district named Savile Town.
Leeds Grand Mosque Britania e Madhe Leeds Converted from church in 1994 U
Al-Rahma mosque Britania e Madhe Liverpool 1889 U Third mosque in England: December, 25 1889
Baitul Futuh
Baitul Futuh.jpg
Britania e Made Londra 2003 AMJ Xhamia menaxhohet nga "Ahmadiyya Muslim Community"

(Informohu paraprakisht për këtë grup)

Fazl Mosque
Fazl Moschee.JPG
Britania e Madhe Londra 1924 AMJ One of the first mosques to be constructed in England, also the first mosque to have been built in London [11]
London Central Mosque (Regent's Park-Mosque)
London Central Mosque2.JPG
Britania e Madhe Londra 1977 U
North London Central Mosque (aka Finsbury Park Mosque)
Finsbury park mosque.jpg
Britania e Madhe Londra 1995 U
East London Mosque (London Muslim Centre)
East London Mosque Front View.jpg
Britania e Madhe Londra 1985 U
Manchester Central Mosque (aka Victoria Park Mosque) Britania e Madhe Manchester  ? U
Medina Mosque
Medina Mosque 09-12-06.jpg
Britania e Madhe Sheffield 2006 U
Shah Jahan Mosque
Shah Jahan Mosque TQ0159 214.jpg
Britania e Madhe Woking 1889 U Xhamia e parë në Angli (e dyta në Britani)

Tetor/Nëntor 1889

Masjid-e-Abu Hurairah Britania e Madhe Cardiff 1860 U Xhamia e parë e hapur në Britani dhe Irlandë
Xhamia Ahmadiyya në Berlin
2002-07-20 Moschee-Wilmersdorf.jpg
Gjermania Berlin-Wilmersdorf 1924 AAIIL Xhamia më e vjetër në Gjermani, e ashtuquajtur Wilmersdorfer Moschee.

Menaxhohet nga grup i të ashtuquajtuve "Ahmadiyya Muslim Community"

(Informohu paraprakisht për këtë grup)

Xhamia Fazle Omer
FazleOmarMoschee.jpg
Gjermania Hamburg-Lokstedt 1957 AMJ Xhamia menaxhohet nga "Ahmadiyya Muslim Community"

(Informohu paraprakisht për këtë grup)

Xhamia Nur
Nuur-Moschee Frankfurt Germany.jpg
Gjermania Frankfurti 1959 AMJ Xhamia menaxhohet nga "Ahmadiyya Muslim Community"

(Informohu paraprakisht për këtë grup)

Qendra Islame në Hamburg
Imam-Ali-Moschee Hamburg.jpg
Gjermania Hamburg-Uhlenhorst 1961 IZH Build by Iranian business men
Xhamia Bilal
Bilal-Moschee, Aachen.jpg
Gjermania Aachen 1964 IZA Maintained by Islamisches Zentrum Aachen
Freimann Mosque
Moschee Freimann Rückansicht.JPG
Germany Munich-Freimann 1973 IZM Foundation stone in 6. October 1967
Xhamia Şehitlik
Sehitlik4 Moschee Berlin.JPG
Gjermania Berlin-Neukölln 2004 DITIB Architect: Hilmi Senalp
Central Mosque Duisburg Gjermania Duisburg-Marxloh 2008 DITIB
Mahmood Mosque
Mahmud Moschee.jpg
Zvicra Zyrihu 1963 AMJ Xhamia menaxhohet nga "Ahmadiyya Muslim Community"

(Informohu paraprakisht për këtë grup)

Geneva Mosque Zvicra Gjeneva 1978 U Inaugurated by rey Chalid ibn Abd al-Aziz.
Winterthur Mosque Zvicra Winterthur  ? U Mosque of an islamic-Albanian Community.
Telfs Mosque Austria Telfs 1998 DITIB Minaret later built in 2006
Vienna Islamic Centre
Bruckhaufen (Wien) - Moschee (1).JPG
Austria Vjena 1977 U Built in order of rey Faisal ibn Abd al-Aziz.
Rasheed Mosque Austria Vjena 2005 U Built by Muslims of Ghana, Nigeria and Benin.
Mosque Bad Vöslau Austria Bad Vöslau DITIB Construction started in 2008.
Grupet
AAIIL Lahore Ahmadiyya Movement for the Propagation of Islam
AMJ Ahmadiyya Muslim Community
DITIB Diyanet İşleri Türk İslam Birliği
IZA Islamic Centre Aachen
IZH Islamic Centre Hamburg
IZM Islamic Centre Munich
WICS World Islamic Call Society
SA Saudi Arabia (Wahhabism)
TJ Tablighi Jamaat
T Turkish group
UCIDE Union of Islamic Communities of Spain
U Unknown


Në vitin 2007 ishin rreth 1.500 xhamia në Britani. http://mosques.muslimsinbritain.org shikoni duke përdorur Google Maps.

Referenca[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ Foto 1, 2
  2. ^ George E. Bowen (April 3, 2001): Assessing the Isle of Qipro. Patrick S. O'Brien on the University of Tennessee server. Vizituar në 12 nëntor 2006. „Three historic churches and monasteries are within the city. Just outside the city is the location of the Hala Sultan Tekke Mosque, the third holiest place for Muslims in the world.
  3. ^ Drayton, Penny (January 1993). "Aphrodite's island". Wood & water 2 (41).  Cited by: Trubshaw, Bob (February 1993). "The Black Stone - the Omphalos of the Goddess". Mercian Mysteries (14). Retrieved on 2006-11-12. 
  4. ^ Geoff Daniel, John Oldfield, Christine Oldfield: Landscapes of Cyprus. Sunflower 2004, ISBN 1856912299
  5. ^ The Story of Hala Sultan Tekke, University of Arizona: Center for Middle Eastern Studies, "The Mosque of Umm Haram is the chief Muslim shrine on the island of Cyprus and an important holy site for the entire Muslim world... The Hala Sultan Tekke is the third most revered site of pilgrimage in the Muslim world." Retrieved: 23-02-2009
  6. ^ Papalexandrou, Nassos. Hala Sultan Tekke, Cyprus: An Elusive Landscape of Sacredness in a Liminal Context, Journal of Modern Greek Studies, Volume 26, Number 2. Johns Hopkins University Press, (October 2008) pp. 251-281. "Der Parthog calls it the “third most holy space in Islam” (1995:222–223)"
  7. ^ Hala Sultan Tekke: Where East Meets West. Issue 1. United Nations Development Programme (Spring 2006). Vizituar në 12 nëntor 2006. „Islam’s third sacred holy site after the Ka’ba and the Prophet Mohammad’s grave in Mecca, and among the greatest cultural heritage monuments of the world, Hala Sultan Tekke, or Umm Haram, has long been the destination of Muslim pilgrims from Cyprus and the Middle East.“
  8. ^ Monuments: Hala Sultan Tekke. Republic of Cyprus, Ministry of Communications and Works; Department of Antiquities (2005). Vizituar në 6 mars 2006. „The Muslim mosque of Hala Sultan is located in the center of a spectacular garden at the west bank of the Salt Lake, about 6 km southwest of Larnaca. It is the main Muslim pilgrimage site of Cyprus and the third most important holy place of Islam.
  9. ^ Annuaire Musulman
  10. ^ YouTube - Qolsharif (Kul Sharif) Mosque in Kazan
  11. ^ YouTube - London's First Mosque