Jump to content

Martesa brenda të njëjtës gjini

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

 Martesa brenda të njëjtës gjini, e njohur edhe si martesa homoseksuale,ndodh mes dy personave të së njëjtës gjini. Që prej vitit 2002, martesa e çifteve të së njëjtës gjini kryhet dhe njihet ligjërisht në 35 vende, [1] me një popullsi totale prej më shumë se 1 miliardë njerëzish (17% e popullsisë së botës). Vendi i fundit që i ka legalizuar martesat e të njëjtit seks është Nepali. Estonia është shteti i 36-të që pritet të legalizojë këto martesa më 1 janar 2024.

Të drejtat e birësimit nuk mbulohen domosdoshmërisht, megjithëse shumica e shteteve me martesa të së njëjtës gjini i lejojnë këto çifte të adoptojnë fëmijë si çiftet heteroseksuale. Në të kundërt, 35 vende (që nga viti 2023) kanë përkufizime të martesës në kushtetutat e tyre që parandalojnë martesën e çifteve brenda të njëjtit seks. Disa vende e kanë vendosur me kushtetutë ligjin islamik, i cili ndalon martesën e çifteve të të njëjtit seks. Ka të dhëna se martesat mes burrave datojnë që në shekullin e parë. [2]

Përdorimi i termit martesë

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tabela përmbledhëse e mëposhtme rendit në rend kronologjik shtetet (shtetet anëtare të Kombeve të Bashkuara dhe Tajvani) që kanë legalizuar martesat brenda të njëjtës gjini. Që nga viti 2023, 35 shtete i kanë legalizuar këto martesa. Datat janë kur martesat midis çifteve të të njëjtit seks filluan të certifikoheshin zyrtarisht, ose kur ligjet lokale miratoheshin nëse martesat ishin tashmë të ligjshme nën autoritetin më të lartë.

2001 Holanda Netherlands (1 Prill)
2002
2003
2004
2005
2006 South Africa Afrika e Jugut (30 Nëntor)
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024

Martesa e të njëjtit seks në mbarë botën

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Martesa e të njëjtit seks kryhet ligjërisht dhe njihet në 35 vendet e mëposhtme: Andorra, Argjentinë, Australi, Austri, Belgjikë, Brazil, Kanada, Kili, Kolumbi, Kosta Rika, Kubë, Danimarkë, Ekuador, Finlanda, Franca, Gjermania, Islanda, Irlanda, Luksemburgu, Malta, Meksika, Nepali, Holanda, Zelanda e Re, Norvegjia, Portugalia, Sllovenia, Afrika e Jugut, Spanja, Suedia, Zvicra, Tajvani, Mbretëria e Bashkuar, Shtetet e Bashkuara, dhe Uruguai. Martesa e të njëjtit seks do të bëhet e ligjshme në Estoni më 1 janar 2024.

  1. ^ "Same-Sex Marriage Around the World". Pew Research Center. Marrë më 26 tetor 2023. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
  2. ^ Williams, CA., Roman Homosexuality: Second Edition, Oxford University Press, 2009, p. 280, p. 284.