Njësitë administrative të Shqipërisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Shqipëria ndahet në 12 njësi administratie të quajtura Qark, të cilat ndahen më tej në 36 nën-njësi të quajtura Rreth. Bashkia e Tiranës ka me 11 bashki të vogla një status të veçantë. Ndarja administrative e njësive territoriale në Shqipëri përbëhet nga katër nivele:

Historia[redakto | redakto tekstin burimor]

Sipas ligjit të vitit 2000 për përmirësimin e pushtetit vendor, organet lokale e ushtrojnë aktivitetin e tyre në përputhje me parimin e autonomisë, duke mbajtur lidhje me pushtetin qendror. Organet e pushtetit vendor janë persona juridikë që sigurojnë vazhdimësinë e qeverisjes nëpërmjet Komunave, Bashkive dhe Rajoneve.

Bashkitë ngrihen kryesisht në territoret e qyteteve. Tirana, kryeqyteti i Shqipërisë, ndahet në 11 njësi bashkiake (mini-bashki).

Komunat ngrihen përgjithësisht në territoret e fshatrave, dhe fshatrat zakonisht përbëjnë nënndarje të komunës.

Prefekturat (ose Rajonet, Qarqet) përfaqësojnë njësi administrative e territoriale të përbëra nga disa komuna e bashki, që kanë lidhje gjeografike, tradite, ekonomike e sociale, si dhe interesa të përbashkët. Rrethet janë nënndarje të rajoneve. Organizmi dhe funksionimi i pushtetit vendor është i përbërë prej dy nivelesh.

Niveli i parë i pushtetit vendor përbëhet nga Komunat dhe Bashkitë. Kryetarët dhe këshillat e komunave dhe bashkive dalin nga zgjedhjet për pushtetin lokal cdo 4 vjet.

Niveli i dytë i pushtetit vendor janë Qarqet dhe Prefekturat. Këshilli i Qarkut, i cili përbëhet nga kryetarët e Bashkive dhe Komunave dhe nga këshilltarë të dalë proporcionalisht nga zgjedhjet vendore, zgjedh kryetarin e këshillit të qarkut, ndërsa Prefekti emërohet nga Qeveria (Keshilli i Ministrave).

Projekt-ligji i ri (Reforma Administrative) që po përgatitet për pushtetin lokal parashikon zvogëlimin kryesisht të numrit të komunave, por edhe të bashkive, duke krijuar komuna të reja nga bashkimi i komunave egzistuese ose bashkimin e ndonjë komune me ndonjë bashki, me qëllim që të rritet efikasiteti i shërbimeve të komunave ndaj komunitetit dhe të ulet kostoja e lartë funksionimit që kanë komunat e vogla me një numër të kufizuar banorësh.[1]

Qarqet administrative[redakto | redakto tekstin burimor]

Qarqet në Shqipëri
Red right arrow.svg
 Artikulli kryesor: Qarqet e Shqipërisë.
 1. Qarku i Beratit
 2. Qarku i Dibrës
 3. Qarku i Durrësit
 4. Qarku i Elbasanit
 5. Qarku i Fierit
 6. Qarku i Gjirokastrës
 7. Qarku i Korçës
 8. Qarku i Kukësit
 9. Qarku i Lezhës
 10. Qarku i Shkodrës
 11. Qarku i Tiranës
 12. Qarku i Vlorës

Rrethet administrative[redakto | redakto tekstin burimor]

Rrethet e Shqipërisë
Red right arrow.svg
 Artikulli kryesor: Rrethet e Shqipërisë.
 1. Rrethi i Beratit
 2. Rrethi i Bulqizës
 3. Rrethi i Delvinës
 4. Rrethi i Devollit
 5. Rrethi i Dibrës
 6. Rrethi i Durrësit
 7. Rrethi i Elbasanit
 8. Rrethi i Fierit
 9. Rrethi i Gjirokastrës
 10. Rrethi i Gramshit
 11. Rrethi i Hasit
 12. Rrethi i Kavajës
 13. Rrethi i Kolonjës
 14. Rrethi i Korçës
 15. Rrethi i Krujës
 16. Rrethi i Kuçovës
 17. Rrethi i Kukësit
 18. Rrethi i Kurbinit
 1. Rrethi i Lezhës
 2. Rrethi i Librazhdit
 3. Rrethi i Lushnjës
 4. Rrethi i Malësisë së Madhe
 5. Rrethi i Mallakastrës
 6. Rrethi i Matit
 7. Rrethi i Mirditës
 8. Rrethi i Peqinit
 9. Rrethi i Përmetit
 10. Rrethi i Pogradecit
 11. Rrethi i Pukës
 12. Rrethi i Sarandës
 13. Rrethi i Shkodrës
 14. Rrethi i Skraparit
 15. Rrethi i Tepelenës
 16. Rrethi i Tiranës
 17. Rrethi i Tropojës
 18. Rrethi i Vlorës

Qytetet[redakto | redakto tekstin burimor]

Red right arrow.svg
 Artikulli kryesor: Lista e qyteteve të Shqipërisë.


Burimet[redakto | redakto tekstin burimor]

 1. ^ Artikull nga forumviritual.com