Seznam mest v Sloveniji

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Lista e qyteteveSlloveni.

Në Slloveni vlen për qytetin e mëdha urbane zgjidhje, e cila sipas madhësisë, strukturës ekonomike, dendësia e popullsisë, popullsinë dhe zhvillimin historik të ndryshme nga vendbanimet tjera. Duhet të plotësojnë kriteret:

 • Qyteti ka më shumë se 3,000 banorë.
 • Zgjidhjen e merr statusin e një qyteti nga një vendim i asamblesë Kombëtare.
 • Në lidhje me vendbanimet që kanë statusin e një qyteti tashmë të pranuara, në përputhje me rregulloret në fuqi në kohën e grantit, kuvendi Kombëtar vetëm për të përcaktuar se ata tashmë e kanë statusin e një qyteti. [1]

Qeveria e Republikës së Sllovenisë është e 22. në dhjetor të vitit 2005 komisioni miratoi një vendim për dhënien e statusit të qytetit, 16 zgjidhja e emrit, të cilat janë duke u bërë kështu më i ri slloven qytete. [2]

Lista[redakto | përpunoni burim]

ime prebivalcev[3] 1. omemba status trga status mesta opombe
Ajdovščina 6.373 1507[4] 1955
Bled 5.252 1004 1960
Bovec 1.612 1951
Brežice 6.856 1241 začetek 14. stoletja[5] 1322[6]
Celje 37.834 11. april 1451
Cerknica 3.981 22. december 2005
Črnomelj 5.854 1407
Domžale 11.582 1951
Dravograd 3.414 22. december 2005
Gornja Radgona 3.529 1952 slovenski del, sicer pa 1299
Gornji Grad 922 1929
Grosuplje 6.050 22. december 2005
Hrastnik 5.865
Idrija 5.878 začetek 18. stoletja
Ilirska Bistrica 4.869 1933
Izola 10.381 1253
Jesenice 13.429 1929
Kamnik 12.197 1061 pred 1229
Kobarid 1.238 1895
Kočevje 9.027 19. april 1471
Koper 25.306[7] pred 1230
Kostanjevica na Krki 751 okoli 1215 kovanec z napisom CIVITAS CANDESTRO; prva omemba mesta 1252
Kranj 35.587 1256
Krško 6.994 895[8] 5. marec 1477
Laško 4.619 1927
Lenart v Slovenskih goricah 3.006 1196 pred 1332 29. november 1989
Lendava 3.395 1867
Litija 6.420 1952
Ljubljana 258.873 med 1220 in 1243
Ljutomer 3.413 1927
Logatec 7.616 22. december 2005
Maribor 151.349 13. stoletje
Medvode 4.655 22. december 2005
Mengeš 5.557 22. december 2005
Metlika 3.225 pred 1335
Mežica 3.487 22. december 2005
Murska Sobota 12.437 1366 prva omemba kot mesto
Nova Gorica 13.491 1948 1455 italijanska Gorica
Novo mesto 22.415 7. april 1365
Ormož 2.151 1331
Piran 4.143
Postojna 8.548 3. maj 1909
Prevalje 4.504 22. december 2005
Ptuj 23.957 mlajša kamena doba 69 1376
Radeče 2.296 25. avgust 1925
Radovljica 5.937 1473
Ravne na Koroškem 8.507 1952
Ribnica 3.480[9] ok. 855 1315 1480
Rogaška Slatina 4.801 22. december 2005
Ruše 4.571 22. december 2005
Sevnica 4.933 1322 1959
Sežana 5.332 1060[10] 1952
Slovenj Gradec 7.712 22. maj 1267
Slovenska Bistrica 6.591 1313
Slovenske Konjice 4.866 1146[11] 1251[12] 1964
Šempeter pri Gorici 3.865 22. december 2005
Šentjur 4.723 22. december 2005
Škofja Loka 12.289 1274
Šoštanj 2.793 1911
Tolmin 3.737 1952
Trbovlje 17.485 1952
Trebnje 3.150 22. december 2005
Tržič 3.920 1926 [13]
Turnišče 1.555 1548
Velenje 24.923[14] 20. september 1959
Vipava 1.566 1478
Vipavski Križ 181 okoli 1200 1507 14. september 1532 nekoč Sveti Križ
Višnja Gora 813 1478
Vrhnika 7.520 1955
Zagorje ob Savi 6.893 1296
Žalec 4.919 1964
Železniki 3.156 22. december 2005
Žiri 3.593 22. december 2005

Ish qyteti[redakto | përpunoni burim]

 • Në llozha mori qytetit të drejtat 8. mars 1477. Në hyrje, për privilegjin e perandorit Frederik III, thotë se Turqit "tregun tonë Llozha në Kranjska krejtësisht të shkatërruar dhe të djegur, kështu që ne kemi vendosur dhe e autorizuar që kjo është tregun tonë ndërhyrja në fortesa dhe në vendbanimin e dasmës tonë dhe të njerëzve të mirë janë të siguruar ...". Me ndryshimin e titullit nga tregu në qytet, Lozhat merr të drejtën për të mureve.

Në periudhën e perandorisë Romake[redakto | përpunoni burim]

Në periudhën e perandorisë Romake kanë ekzistuar dy kategori të qyteteve – special guest star, dhe një municipium. Në territorin e sotëm të Sllovenisë kishte në vijim vendbanimet e një prej këtyre dy statuseve:

# emrin e sot është emri i krijimin e provinca e statusi
1 Aemona Lubjanë viti 14 Pannonia e ftuar speciale star
2 I specializuar në prehistorike Trojane
3 Carnium Kranj
4 Kastro Ajdovščina
5 Celeia Celje 46 Noricum municipium
6 Colatio E vjetër tregut Noricum
7 Nauportus Vrhnika Pannonia
8 Sonja Drnovo në vitin 70 Pannonia municipium
9 Poetovio Ptuj në fund të 1. shekulli Pannonia e ftuar speciale star
10 Praetorium Latobicorum Trebnje

Burimet[redakto | përpunoni burim]

Stampa:Opombe

Shih edhe[redakto | përpunoni burim]

 • Qytet i të të drejtave të
 • Lista e tregjeve në Slloveni
 • Lista e vendbanimeve në Slloveni
 • ^ Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 57/94) Člen 15.a.
 • ^ Sklep o podelitvi statusa mesta naseljem v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 121/05)
 • ^ Popis 2002.
 • ^ http://www.tic-ajdovscina.si/?vie=cnt&id=2006080308530677&lng=slo
 • ^ http://www.brezice.si/o_obcini/podatki_o_obcini/
 • ^ http://www.brestanica.com/slo/okraju.html
 • ^ "Mestna občina Koper". 
 • ^ Listina, ki je dolgo veljala za prvo omembo kraja, je bila z raziskavami ugotovljena za ponarejeno. Glej Dušan Kos, Vitez in grad, ZRC SAZU, Ljubljana, 2005, stran 360.
 • ^ https://www.stat.si/KrajevnaImena/default.asp?txtIme=RIBNICA&selNacin=celo&selTip=naselja&ID=3574.  Mungon ose është bosh |title= (ndihmë)Missing or empty |title= (help)
 • ^ http://zupnije.rkc.si/sezana/utrinki.html
 • ^ Baraga Jože, Motaln Valerija, Konjiško 860 let (1146-2006) Zbornik ob 860-letnici Slovenskih Konjic, Spremna beseda urednika, stran 7.
 • ^ Zahn UB III str. 170 poda listino z imeni 8 konjiških tržanov (ciues de Gonviz) v.: dr. Stegenšek Avguštin, Konjiška dekanija, stran 22.
 • ^ http://www.trzic.si/o-trzicu/zgodovina.html
 • ^ "Velenje, Wikipedija".