Ndryshimi mes inspektimeve të "Fosfori"

Jump to navigation Jump to search
765 bytes removed ,  11 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
'''Fasfori''' është i vetmi element i grupit 15 i cili në natyrë nuk gjendet i lirë por vetëm në formë të komponimeve. Ai është pjesë përbërëse e mineraleve, formohet me zbërthimin e shkëmbinjëve ose të mbeturinave bimore. Mineralet më të përhapura të tij janë:
* Fosforiti Ca<sub>3</sub>(PO<sub>4</sub>)<sub>2</sub> dhe
* apatiti Ca<sub>5</sub>F(PO<sub>4</sub>)<sub>3</sub>.
Në sasi të konsiderueshme gjendet te organizmat e gjallë; në albumine të bimëve, ndërsa te shtazët fosfor ka sidomos në albumine të qumështit, në gjak dhe tru. Fosfor ka edhe në eshtra të shtazëve, në formë të fosfateve të kalciumit dhe të magnezit. Fosfat kalciumi ka edhe në fekalet e zogjve guano, të cilat përdoren si plehra minerale.
 
 
 
Anonymous user

Menyja e navigimit