Dodoma

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Dodoma
Qytet
Popullsia
 • Gjithsej2.245.800
Faqja zyrtareFaqja zyrtare e qytetit

Dodoma (fjalë për fjalë "Ai ka zhytur" në Gogo), zyrtarisht Dodoma Siti, është kryeqyteti kombëtar i Tanzanisë dhe kryeqyteti i Rajonit Dodoma, me një popullsi prej 410,956 (regjistrimi i vitit 2012).

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 1974, pas një referendumi mbarëkombëtar të partisë, qeveria tanzaniane njoftoi se kryeqyteti do të zhvendosej nga Dar es Salam në një vendndodhje më qendrore për të krijuar përmirësime të rëndësishme sociale dhe ekonomike për rajonin qendror dhe për të centralizuar kryeqytetin brenda vendit. Vendi, Rajoni Dodoma, ishte parë si një kryeqytet i ri potencial qysh në vitin 1915 nga fuqia koloniale e atëhershme gjermane, më 1932 nga Britanikët si një Mandat i Lidhjes së Kombeve dhe përsëri në Asamblenë Kombëtare pas pavarësisë në 1961 dhe 1966.

Një kryeqytet i ri u pa si një alternativë më e qëndrueshme ekonomikisht sesa përpjekja për të riorganizuar dhe ristrukturuar Dar es Salaam dhe u idealizua si një mënyrë për të devijuar zhvillimin larg përqendrimit të vazhdueshëm në një qytet të vetëm bregdetar që u pa si anatemë ndaj qëllimit të qeverisë për unitetin socialist dhe zhvillimin. Objektivat për kryeqytetin e ri përfshinin: që qyteti të bëhej simbol i vlerave dhe aspiratave sociale dhe kulturore të Tanzanisë; që funksioni i kryeqytetit të plotësohet me zhvillimin industrial-tregtar; dhe që të shmangen gabimet dhe tiparet e planifikimit kolonial dhe të qyteteve të mëdha moderne, të tilla si dendësia e tepërt e popullsisë, ndotja dhe bllokimet e trafikut.

Meqenëse shumica e modelit fillestar nuk u realizua gjatë 40 viteve të fundit, zyrat qeveritare dhe ambasadat i kanë rezistuar zhvendosjes së zyrave në Dodoma. Si rezultat, shumë zyra qeveritare mbeten në Dar es Salaam, i cili mbetet kryeqyteti tregtar dhe de facto i Tanzanisë.

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga popullsia e përgjithshme, 199.487 (48.5 përqind) janë meshkuj ndërsa 211.469 (51.5 përqind) janë femra. Madhësia mesatare e familjes është 4.4 persona. Kisha Katolike Romake raporton se 19.2% e popullsisë janë katolikë romakë. Dodoma është e populluar nga grupe të ndryshme etnike sepse është një qendër administrative qeveritare, megjithëse grupet etnike autoktone janë Gogo, Rangi dhe Sandawe. Ka edhe pakica të vogla indiane.

Lidhjet e jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]