Përdoruesi:Rigesa.jasharii/Siguria e ushqimit gjatë pandemisë Covid-19

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
COVID-19 pandemic–related famines
Map showing acute food insecurity forecasts for 2020
Data 1 Dhjetor 2019 (2019-12-01)–present
Kohëzgjatja Stampa:Time interval
Vendndodhja Full list see below
Shkaku 2019-20 locust infestation, ongoing armed conflicts, COVID-19 pandemic (including associated recession, lockdowns and travel restrictions)

Gjatë pandemisë COVID-19, siguria ushqimore ka qenë një shqetësim global - në tremujorin e dytë të vitit 2020 ka pasur paralajmërime të shumta për urinë më vonë gjatë vitit. [3] [4] Sipas parashikimeve të hershme, qindra mijëra njerëz ka të ngjarë të vdesin dhe miliona të tjerë të përjetojnë uri pa përpjekje të përbashkëta për të adresuar çështjet e sigurisë ushqimore . Sa i perket Tetorit 2020 , këto përpjekje po ulnin rrezikun e përhapjes së urisë për shkak të pandemisë COVID-19 .

Uria ka qenë e frikshme si rezultat i terheqjes COVID-19 dhe disa prej masave të marra për të parandaluar përhapjen e COVID-19 . [5] [6] Për më tepër, infektimi i gjinkallave 2019-2020, [7] luftërat e vazhdueshme dhe trazirat politike në disa kombe u konsideruan gjithashtu si shkaqe lokale të urisë. [8]

Në Shtator 2020, David Beasley, Drejtori Ekzekutiv i Programit Botëror të Ushqimit, iu drejtua Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara, duke deklaruar se masat e marra nga vendet donatore gjatë pesë muajve të mëparshëm, duke përfshirë sigurimin e 17 trilionë dollarëve në stimul fiskal dhe bankën qendrore mbështetja, pezullimi i ripagimeve të borxheve të vendosura nga vendet e FMN-së dhe G20 për përfitimin e vendeve më të varfra dhe mbështetja e donatorëve për programet e WFP, kishin shmangur urinë e afërt, duke ndihmuar 270 milion njerëz në rrezik urie. Sidoqoftë, ai paralajmëroi që, pavarësisht se kishte parandaluar urinë masive në vendet e varfra, veprime të mëtejshme të donatorëve do të nevojiten për të parandaluar urinë në 2021 ndërsa konfliktet pandemike dhe rajonale vazhdojnë të pandërprera. [9]

Sfondi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Indeksi Global i Urisë 2019 nga Ashpërsia

Infektimet e gjinkallave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Modele të jashtëzakonshme të motit në 2018, përfshirë shiun e fortë, rezultoi në rritje eksponenciale të popullsisë së gjinkallave të shkretëtirës në Gadishullin Arabik dhe Bririn e Afrikës gjatë vitit 2019. [10] Gjinkallat formojnë tufa të cilat më pas shkatërrojnë të korrat, duke zvogëluar disponueshmërinë e ushqimit për bagëtinë dhe njerëzit. Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë dhe Banka Botërore deklarojnë se 23 vende janë prekur nga infektimi i gjinkallave dhe vetëm rreth 8.5 miliardë dollarë në dëmet e aseteve. [11] Rreth 24 milion njerëz në rajonet e shoqëruara u vlerësua se kishin siguri të dobët ushqimore në korrik 2020.

Vala e re e gjinkallave që përhapet në të gjithë Afrikën në Qershor 2020 gjithashtu ndezi frikën se mungesat e furnizimit, veçanërisht në kombe si Siria, Jemeni, India dhe Etiopia, mund të përshkallëzojnë urinë në rajonet e tyre. [12] [13] [14] [15] [16]

Pandemia e Covid-19[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas përhapjes ndërkombëtare të koronavirusit SARS-CoV-2, dhe kështu sëmundjes së saj shoqëruese të sëmundjes koronavirus 2019, disa qeveri kombëtare zbatuan bllokimet kombëtare dhe kufizimet e udhëtimit ndërkombëtar për të parandaluar përhapjen e sëmundjes. [17] Si rezultat i këtyre masave paraprake dhe blerjes prej panikut, mungesat në lidhje me pandeminë COVID-19 u rritën ndjeshëm ndërsa aftësitë e shpërndarjes së ndihmës dhe dërgesat e parave nga vendet me të ardhura të larta u ulën. Njëkohësisht, shumë punëtorë më të varfër në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme gjithashtu humbën punën ose aftësinë e tyre për të kultivuar si rezultat i këtyre bllokimeve, ndërsa fëmijët nuk mund të merrnin vaktet e shkollës për shkak të mbylljes së arsimit në pjesën më të madhe të botës.

1,474,643 njerëz të konfirmuar kanë vdekur drejtpërdrejt nga COVID-19, por Oxfam tregoi në raportin e tyre në Korrik 2020 se kur përfshihen ata që kanë vdekur si rezultat i mungesës së ushqimit, ky numër është dukshëm më i lartë. [1] Oxfam projektoi në korrik të vitit 2020 që deri në fund të vitit "12,000 njerëz në ditë mund të vdesin nga uria e lidhur me COVID-19", me Kombet e Bashkuara duke deklaruar se një total prej 265 milion njerëz përballen me pasiguri akute të ushqimit - një rritje e 135 milion njerëz si rezultat i pandemisë. [18] [5]

Shefi i Programit Botëror të Ushqimit paralajmëroi në Prill 2020 se pa mbështetje të vazhdueshme financiare nga kombet perëndimore, 30 milion njerëzit e mbështetur nga programi ishin në rrezik vdekjeje si rezultat i pasigurisë ushqimore në vitin 2020. [19] [20] [21]

Më 9 korrik, Oxfam lëshoi një raport duke theksuar dhjetë zona të "urisë ekstreme" së bashku me "epiqendrat e urisë", duke përfshirë zonat në Amerikën e Jugut, Afrikën, Lindjen e Mesme dhe Azinë e Jugut . [1] Në tremujorin e tretë, shqetësimet u përsëritën në New York Times dhe Programi Botëror i Ushqimit dhe Organizata Botërore e Shëndetësisë botuan deklarata duke shënuar ndikimin e bllokimeve pandemike të COVID-19 në mjetet e jetesës dhe sigurinë ushqimore, me New York Times duke deklaruar: " Tragjedia e shpalosur nuk i takon urisë [. . . ] Ushqimi mbetet gjerësisht i disponueshëm në pjesën më të madhe të botës, megjithëse çmimet janë rritur në shumë vende. Përkundrazi, me ekonominë botërore që pritet të kontraktojë gati 5 përqind këtë vit [...] qindra miliona njerëz po vuajnë një krizë të intensifikuar se si të sigurojnë nevojat e tyre themelore dietike. " [22] [9] [23]

Konflikte të armatosura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa konflikte të armatosura dhe krizat e zhvendosjes janë në vazhdim, duke përfshirë ato të lidhura me Luftën Civile të Jemenit, Luftën Civile Siriane, kryengritjen në Magreb, Luftën Ruso-Ukrainase dhe konfliktin në Afganistan . Prodhimi i ushqimit dhe transporti nëpër zona në konflikte të armatosura është i dobët, dhe konflikti i armatosur dhe politik rezulton në zhvendosje të mëdha, përfshirë refugjatët e Luftës Civile Siriane dhe krizës së refugjatëve në Venezuelë . Si rezultat, këto zona janë më të prekura nga uria dhe pasiguria ushqimore është e lartë.

Raporti Global mbi Krizat Ushqimore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më 21 Prill, Programi Botëror i Ushqimit i Kombeve të Bashkuara paralajmëroi se një uri "me përmasa biblike" pritej në disa pjesë të botës si rezultat i pandemisë. [24] [25] Dalja e Raportit Global mbi Krizat Ushqimore të vitit 2020 tregoi se 55 vende ishin në rrezik, [26] me David Beasley që vlerësonte se në një skenar më të keq "rreth tre duzina" vende do t'i nënshtroheshin urisë. [27]

Parashikimi i Kombeve të Bashkuara që vendet anëtare të mëposhtme do të kishin zona të konsiderueshme me siguri të dobët ushqimore të kategorizuar nën "stres" (faza IPC 2), "krizë" (faza IPC 3), "urgjencë" (faza 4 e IPC) ose "urgjencë kritike" "(Faza 5 e IPC) në vitin 2020: [26]

*  Afghanistan*
*  Afghanistan*
 •  Angola
 •  Burkina Faso*
 • Stampa:Country data Cabo Verde
 •  Cameroon
 • Stampa:Country data CAR
 • Stampa:Country data Chad*
 • Stampa:Country data Cote d'Ivoire
 • Stampa:Country data DR Congo
 • Stampa:Country data El Salvador
 • Stampa:Country data Eswatini
 •  Ethiopia*
 • Stampa:Country data Gambia
 • Stampa:Country data Guatemala
 •  Guinea
 • Stampa:Country data Guinea-Bissau
 •  Haiti*
 •  Honduras
 • Stampa:Country data Iraq
 •  Kenya
 • Stampa:Country data Lesotho
 • Stampa:Country data Liberia
 •  Libya
 •  Madagascar
 •  Malawi
 •  Mali*
 • Stampa:Country data Mauritania*
 •  Mozambique
 •  Myanmar
 •  Namibia
 • Stampa:Country data Nicaragua
 •  Niger*
 •  Nigeria*
 •  Pakistan
 •  Rwanda
 •  Senegal*
 •  Sierra Leone
 • Stampa:Country data Somalia
 • Stampa:Country data South Sudan*
 • Stampa:Country data Sudan*
 • Stampa:Country data Syria*
 •  Uganda
 •  Tanzania
 •  Venezuela*
 • Stampa:Country data Yemen*
 •  Zambia
 • Stampa:Country data Zimbabwe
 • Gjithashtu e rrit alarmimin përreth: [26]

  *  Bangladesh, Rohingya Refugees in Cox's Bazar
  *  Bangladesh, Rohingya Refugees in Cox's Bazar

  Një yll (*) tregon se vendi konsiderohet të jetë një pikë e nxehtë "urie ekstreme" nga Oxfam, [1] siç tregohet në raportin e Oxfam të Korrikut 2020. Këto dhjetë zona kryesore të "urisë ekstreme" që zënë 65% të popullsisë totale që përballet me uri në nivelin e krizës (faza IPC 3 ose më lart) përfshijnë Afganistanin, DR Kongo, Etiopi, Haiti, Sudani i Jugut, Sudan, Siri, Venezuelë, Jemen dhe Sahel i Afrikës Perëndimore (përfshirë Burkina Faso, Çad, Mali, Mauritania, Niger, Nigeri dhe Senegal). [2] Ai gjithashtu vuri në dukje "epiqendrat në zhvillim" të urisë, së bashku me zonat e goditura nga uria, në Brazil, Indi, Jemen, Afrikën e Jugut dhe Sahel . Kombet e Bashkuara kanë bërë një "thirrje urgjente" për të përmirësuar analizat e të dhënave në disa vende që mund të jenë në rrezik, duke përfshirë Kongon, Korenë e Veriut, Eritrea, Kirgistanin, Nepalin, Filipinet dhe Sri Lanka . [26]

  Ndikimi sipas zonës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  Amerikat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  Brazili[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  Brazili është klasifikuar si një "epiqendër emergjente" e urisë nga Oxfam. [1] 38 milion njerëz në Brazil janë pjesë e ekonomisë informale, me shumicën dërrmuese që hyjnë në papunësi si rezultat i bllokimeve lokale. [28] Disa favela kanë ndërprerë furnizimin me ujë ose furnizimin me ujë gjatë pandemisë, duke përkeqësuar shqetësimet për qasjen në ushqim dhe ujë. [29] Në Mars 2020, Kongresi Kombëtar i Brazilit miratoi një plan pagese prej 600 rritje (114 dollarë amerikanë) për punëtorët informalë. Sidoqoftë, kjo është kritikuar nga Caritas, me drejtorin ekzekutiv Brazilian duke thënë "tani, bëhet fjalë vetëm për ushqim".

  Haiti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  Haiti është klasifikuar si një pikë e nxehtë "urie ekstreme" nga Oxfam. [1] Haiti ka qenë në recesion për 1.5 vjet, me koston e orizit dyfishuar që nga viti 2019. [30] Një rënie e remitancave, e cila përbën 20% të PBB-së së vendit, si rezultat i një rritje të papunësisë në Shtetet e Bashkuara dhe kombet e tjera perëndimore së bashku ka përkeqësuar krizën. Gjysma e të gjitha vendeve të punës në Haiti janë në bujqësi, e cila është goditur rëndë nga pandemia. Para-pandemisë, Kombet e Bashkuara kishin parashikuar që 40% e Haitianëve do të mbështeteshin në ndihmën ndërkombëtare për ushqim dhe pritet që ky numër të rritet.

  Shtetet e Bashkuara[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  Disponueshmëria e ushqimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  Dëmtimi i dyqanit ushqimor Cub Foods të pësuar gjatë trazirave në Minneapolis, Minesota

  Pas protestave kundër brutalitetit të policisë dhe trazirave shoqërore civile, disa qytete përjetuan mungesë ushqimi. Kjo trazirë mund të përshpejtojë fluturimin e bizneseve në zonat ku pritja e funksionimit të sigurt është e ulët. [31] Për shembull, në Chicago komunitetet e Pjeses Jugore, ka pasur disa zgjedhje për sende ushqimore, si shumica e dyqaneve të mbyllura për të parandaluar grabitjet. [32]Minneapolis kur filluan protestat kundër brutalitetit të policisë, disa lagje panë plaçkitje dhe vandalizëm. Lake Street vuante nga një shkretëtirë ushqimore me pak dyqane ushqimore, farmaci dhe biznese të tjera thelbësore të hapura. Këto çështje shtohen nga bllokimet lokale, me shumë biznese të mbyllura gjithashtu për shkak të pandemisë. [33]

  Remitancat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  Shtetet e Bashkuara janë burimi më i madh i dërgesave në botë dhe paratë e dërguara nga punëtorët në Shtetet e Bashkuara jashtë vendit te kombet me të ardhura të ulëta dhe të mesme janë jetike për ekonomitë e vendeve pritëse. [34] [35] Në vitin 2019, remitancat nga Shtetet e Bashkuara dhe kombet e tjera perëndimore zënë një pjesë të madhe të shumë vlerave të PBB-së kombëtare, më së shumti Tonga (37.6%), Haiti (37.1%), Sudani i Jugut (34.1%), Kirgistan (29.2%), dhe Taxhikistani (28.2%). [36] Sidoqoftë, Banka Botërore parashikon që remitancat pritet të ulen me 19,7% në 445 miliardë dollarë, gjë që thotë se përfaqëson "një humbje të një linje jetësore të rëndësishme për shumë familje të rrezikuara", duke kërkuar që shumë të ridrejtojnë kursimet larg arsimit drejt zgjidhjes së mungesave të ushqimit. [37] Eshtë e mundshme që kjo rënie e remitancave të shoqërohet me bllokimin dhe recesionin në kombet perëndimore, të tilla si Shtetet e Bashkuara, të cilat rrisin papunësinë dhe parandalojnë shumë që të dërgojnë para për familjet në vendet e tyre të lindjes. Kjo ka të ngjarë të shtojë një tendosje shtesë në zonat me rrezik të pasigurisë ushqimore, veçanërisht në vendet që përballen me kriza të tjera.

  Venezuela[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  Venezuela është klasifikuar si një pikë e nxehtë "urie ekstreme" nga Oxfam. [1] Trazirat e rritura politike dhe mungesat ekstreme të ushqimit kanë çuar në krizën më të madhe të refugjatëve në Amerikat. Si ata në Venezuelë ashtu edhe ata që ikin në vendet fqinje, të tilla si Kolumbia dhe Ekuadori, janë identifikuar si në rrezik të lartë të pasigurisë ushqimore. [26] Kombet e Bashkuara kanë identifikuar që të paktën një e treta e popullsisë së mbetur në Venezuelë nuk kanë ushqim të mjaftueshëm për të mbajtur veten. [38] Këto mungesa janë përkeqësuar ekonomikisht nga një rënie e çmimit të naftës si rezultat i luftës së çmimit të naftës Rusi – Arabi Saudite në vitin 2020 . [39] 74% e familjeve venezueliane kanë miratuar strategji përballuese për t'u marrë me mungesën e ushqimit, përfshirë ngrënien më pak dhe pranimin e ushqimit si pagesë.

  Afrika Lindore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  Afrika Lindore si rajon është shumë e prekshme për shkak të infektimeve të gjinkallave që kanë pllakosur kohët e fundit zonën. Kombe të tilla si Etiopia, Sudani, Sudani i Jugut kanë luftuar pasigurinë e ushqimit që kur infektimet e gjinkallave 2019-20 filluan në qershor 2019 dhe janë zona të nxehta "të urisë ekstreme". [1] Një në pesë nga të gjithë njerëzit me pasigurinë ushqimore jetojnë në rajonin e Autoritetit Ndërqeveritar . [40]

  Etiopia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  Etiopia është klasifikuar si një pikë e nxehtë "urie ekstreme" nga Oxfam. [1] Krahas infektimit të gjinkallave dhe pandemisë, Etiopia përballet me pasiguri për shkak të konfliktit, motit ekstrem dhe tronditjes ekonomike për një kohë të gjatë. [40]

  Uganda[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  Sipas statistikave të IPC të botuara në Tetor 2020, kishte mbi 400,000 refugjatë në Uganda në nivele urie krize, me 90,000 të tjerë që përjetuan uri ekstreme dhe 135,000 fëmijë të keq-ushqyer akutisht që kërkojnë trajtim urgjent, për shkak të bllokimeve dhe kufizimeve të tjera të lidhura me COVID që kanë ndikuar në jetesën., që përkon me shkurtimet e ndihmës ushqimore. [41]

  Lindja e Mesme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  Siria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  Sirianët janë përballur me pasiguri akute ushqimore si rezultat i Luftës Civile Siriane, e cila filloi në 2011. Rreth 17 milion njerëz në Siri - më shumë se 50% e popullsisë së mbetur - konsiderohen si te pasigurt per ushqim , me një shtesë prej 2.2 milion në rrezik. [42] Refugjatët e Luftës Civile Siriane janë gjithashtu në rrezik të lartë të rrezikut të ushqimit të pasigurt, me kampet e refugjatëve në Turqinë dhe Libanin fqinjë të theksuar si shumë të rrezikuar nga Kombet e Bashkuara. [26] Në qershor të vitit 2020, një konferencë ndërkombëtare e donatorëve mblodhi 5.5 miliardë dollarë amerikanë për ndihmë humanitare në Siri.

  Jemen[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  Jemeni është një nga vendet më të pasigurt për ushqim në botë, me rreth 2 milion fëmijë nën pesë vjeç që vuajnë nga keq-ushqyerja akute. Luftëtarët janë akuzuar për ndalimin ose bllokimin e ushqimit për civilët, si rezultat i mungesës së përgjithshme të burimeve. [43] [44] Jemeni është prekur gjithashtu nga infektimi i gjinkallave, si dhe një shpërthim kolere krahas pandemisë COVID-19. Efektet e kombinuara të këtyre katastrofave kanë rezultuar në një krizë të jashtëzakonshme humanitare. Para pandemisë në 2019, Kombet e Bashkuara kishin vlerësuar se 20 milion jemenas ishin akoma të pasigurt në ushqim dhe 10 milion të tjerë ishin në rrezik shumë të lartë. [45] Kombet e Bashkuara kanë kërkuar 2.4 miliardë dollarë fonde për të ndihmuar në parandalimin e urisë së përhapur në Jemen, me numrin e të vdekurve për shkak të urisë që pritet të tejkalojë vdekjet e shkaktuara nga lufta, kolera dhe COVID-19. [46]

  Sahel dhe Afrika Perëndimore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  E përshkruar nga Oxfam si kriza e urisë "me rritjen më të shpejtë" dhe një zonë e nxehtë "urie ekstreme", Afrika Perëndimore Sahel ka 13.4 milion njerëz në nevojë për ndihmë të menjëhershme ushqimore. [2] Pandemia ka përkeqësuar shqetësimet e pasigurisë ushqimore të shkaktuara nga kryengritja në Magreb dhe Sahel, si dhe modelet ekstreme të motit.

  Më 23 korrik 2020, Banka Afrikane e Zhvillimit (ADB), Komisioneri i Lartë i Kombeve të Bashkuara për Refugjatët (UNHCR) dhe G5 Sahel nënshkruan një marrëveshje në Gjenevë, Abidjan dhe Nouakchott . Sipas paktit, pesë vende të rajonit të Sahelit, Burkina Faso, Çad, Mali, Mauritania dhe Niger, do të merrnin 20 milion dollarë për të forcuar përgjigjen ndaj pandemisë COVID-19 . [47]

  Afganistan[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  Afganistani është theksuar nga Oxfam si një pikë e nxehtë "urie ekstreme". [1] Midis janarit dhe majit 2020, 84,600 afganë u larguan nga shtëpitë e tyre si rezultat i konfliktit të armatosur në zonë, me këta persona të zhvendosur brenda vendit në rrezik të lartë të pasigurisë ushqimore. Krahas kësaj, efekti i pandemisë në vendet fqinje ka rezultuar në kthimin e migrantëve afganë në shtëpi, me 300,000 migrantë të padokumentuar që vlerësohet se kanë kaluar kufirin nga Irani, ku shumë janë të papunë. [48] Këta migrantë gjithashtu janë në rrezik dhe kanë siguri të dobët ushqimore. Pandemia gjithashtu ka pasur një efekt në logjistikën dhe furnizimin e ndihmave që përndryshe normalisht do të ishte e pranishme.

  Bangladeshi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  Para-pandemisë, Bangladeshi u konsiderua një vend me siguri të dobët ushqimore, me 40 milion njerëz të konsideruar si të pasigurt në ushqim dhe 11 milion njerëz të uritur rëndë. [49] Përveç kësaj, Programi Botëror i Ushqimit ka siguruar ndihmë 880,000 Rohingya njerëz që ikin nga gjenocidi Rohingya që po zhvillohet në Mianmar, me Kryeministrin Sheik Hasini që vlerëson se të paktën 1,1 milion refugjatë janë larguar për në Bangladesh. [50] Shumë prej këtyre refugjatëve mbështeten në ndihma për ushqim, ujë, arsim dhe strehim të cilat janë vënë në rrezik nga pandemia e koronavirusit dhe shpërthimet e gjinkallave, në një komb tashmë të varur nga ndihma e jashtme për popullsinë e saj jo-migruese. Keq-ushqyerja, higjena dhe qasja në ujë të pijshëm të pastër janë probleme në shumë prej këtyre kampeve. Konkretisht, Kombet e Bashkuara në Raportin e saj Global mbi Krizat Ushqimore veçuan Cox's Bazar ku ndodhen dy kampe refugjatësh të drejtuara nga shteti - kampi i refugjatëve Kutupalong dhe kampi i refugjatëve Nayapara . [26]

  India[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  Zona e lagjeve të varfëra të Kolkata në maj 2020

  India është identifikuar si një "epiqendër në zhvillim" e urisë nga Oxfam. [1] Rreth 90 milion fëmijë që normalisht do të merrnin vakte shkollore nuk janë më në gjendje ta bëjnë këtë pas mbylljes së arsimit në të gjithë Indinë. [51] Eshtë bërë një sfidë logjistike për të shpërndarë ushqimin, pavarësisht nga fakti se në vitin 2019 India kishte 77.72 milion ton rezerva të grurit të tepërt. [52] TM Thomas Isaac, ministri i financave i Kerala deklaroi se "një mungesë absolute" e mallrave thelbësore mund të lindë. Sektori informal përfaqëson 81% të punës në Indi, me shumë prej këtyre punëtorëve informalë që bëhen të papunë si rezultat i bllokimit. [53] Kjo ka bërë që shumë të mos jenë në gjendje të paguajnë për ushqim për të ushqyer familjet e tyre. Si përgjigje, qeveria indiane ka ngritur "kampe ndihme" për të siguruar strehim dhe ushqim për punëtorët informalë dhe migrantë. Sidoqoftë, shumë prej tyre u mbingarkuan me numrin e madh të njerëzve që kërkonin ushqim dhe strehim. Aksesi në lagjet e varfëra për të ofruar shërbime dhe ndihmë thelbësore gjithashtu është penguar nga kërkesat për distancimin shoqëror . Sipas The Telegraph, afërsisht 90% e fuqisë punëtore indiane janë punëtorë informalë, të cilët e gjetën veten pa asnjë të ardhur gjatë muajve të bllokimit; në përgjigje qeveria prezantoi një program 200 miliardë funta £ për të siguruar furnizime ushqimore falas për 800 milion qytetarë të saj. [54]

  Përgjigja e industrisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  Raporti i Korrikut 2020 Oxfam mbi urinë e koronavirusit llogariti që midis janarit dhe korrikut të vitit 2020, rrjedha e përhapjes së pandemisë së koronavirusit, tetë kompanive më të mëdha ushqimore ( The Coca-Cola Company, Danone, General Mills, Kellogg's, Mondelez, Nestlé, PepsiCo dhe Unilever ) u dha një total prej 18 miliardë dollarësh amerikanë aksionerëve në dividendë, 10 herë më e madhe se vlerësimi i Kombeve të Bashkuara për ndihmën e kërkuar për të lehtësuar pasigurinë e ushqimit në zonat e goditura nga uria. [1] Disa prej këtyre ndërmarrjeve, përfshirë Nestlé dhe PepsiCo shkruan me KB dhe disa sindikata të fermerëve në G20 për mbështetje në shpërndarjen e ushqimit dhe furnizimin me ushqim për vendet me të ardhura të ulëta. [55]

  Përgjigja ndërkombëtare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  Mbikombetare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Bashkimi Afrikan: Bashkimi lëshoi një deklaratë, duke përshkruar "shqetësimin e thellë" në kontinent, duke u kërkuar shteteve anëtare të japin përparësi për fermerët dhe prodhimin e ushqimit si shërbime thelbësore dhe u bëri thirrje "agjencive të KB, bankave shumëpalëshe të zhvillimit, vendeve donatore dhe partnerëve të tjerë të marrin në konsideratë situatën e jashtëzakonshme si urgjente dhe të rritet dhe të sigurojë burime financiare dhe burime të tjera për të ndihmuar vendet që nuk kanë burime për t'iu përgjigjur në mënyrë adekuate kësaj krize ".
  •  Bashkimi Evropian: BE mbështeti lëshimin e Raportit Global mbi Krizat Ushqimore nga KB dhe tha se ishte "duke punuar për të adresuar shkaqet themelore të urisë ekstreme" si pjesë e një "aleance ndërkombëtare".
  • Kombet e Bashkuara: Dominique Burgeon, drejtori i Organizatës së Ushqimit dhe Bujqësisë bëri thirrje për mbështetje të shtuar për vendet e varfëra dhe me rrezik të lartë, duke deklaruar "Kjo është një çështje e solidaritetit ndërkombëtar dhe njerëzimit, por gjithashtu një çështje e sigurisë globale ... Bota komuniteti duhet të bashkohet. Ne mund të shmangim mungesat e ushqimit nëse jemi në gjendje të mbështesim vendet në të gjithë globin. "

  Kombëtare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  •  Mbretëria e Bashkuar: Sekretari i Jashtëm Dominic Raab njoftoi për një fond prej 119 milion £ për të luftuar koronavirusin dhe urinë, duke deklaruar se "koronavirusi dhe uria kërcënojnë miliona në disa nga vendet më të varfra të botës dhe krijojnë probleme të drejtpërdrejta që prekin MB, përfshirë terrorizmin dhe migrimet. "

  Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • COVID-19 pandemi në Afrikë
  • COVID-19 pandemi në Azi
  • COVID-19 pandemi në Amerikën e Jugut
  • Peshore urie
  • Globalizimi dhe sëmundja

  Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l "12,000 people per day could die from Covid-19 linked hunger by end of year, potentially more than the disease, warns Oxfam". Oxfam International (në anglisht). 9 korrik 2020. Marrë më 2020-07-09.
  2. ^ a b c "World on the brink of a 'hunger pandemic': coronavirus threatens to push millions into starvation". Oxfam International (në anglisht). 9 korrik 2020. Marrë më 2020-07-09.
  3. ^ "Secretary-General Warns of Grim Post-Pandemic Future, Predicting 'Historic' Hunger, Famine, in Remarks to High-Level Event on Financing for Development - World". ReliefWeb (në anglisht). Marrë më 2020-06-19.
  4. ^ correspondent, Fiona Harvey Environment (21 prill 2020). "Coronavirus pandemic 'will cause famine of biblical proportions'". The Guardian (në anglisht). ISSN 0261-3077. Marrë më 2020-06-19.
  5. ^ a b Harvey, Fiona (21 prill 2020). "Coronavirus crisis could double number of people suffering acute hunger - UN". The Guardian (në anglisht). ISSN 0261-3077. Marrë më 2020-06-19.
  6. ^ Welle (www.dw.com), Deutsche. "Rising hunger threatens famines as coronavirus crashes economies, leaves crops to rot in fields | DW | 11.06.2020". DW.COM (në anglisht). Marrë më 2020-06-19.
  7. ^ "Famine risk for millions in second locust wave". phys.org (në anglisht). Marrë më 2020-06-19.
  8. ^ Correspondent, Richard Spencer, Middle East. "Coronavirus thrives in Yemen, already devastated by war and famine" (në anglisht). ISSN 0140-0460. Marrë më 2020-06-19.
  9. ^ a b "WFP Chief warns of grave dangers of economic impact of Coronavirus as millions are pushed further into hunger". World Food Programme. 17 shtator 2020. Marrë më 25 tetor 2020. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  10. ^ "A plague of locusts has descended on East Africa. Climate change may be to blame". Science (në anglisht). 14 shkurt 2020. Marrë më 2020-07-09.
  11. ^ "The Locust Crisis: The World Bank's Response". World Bank (në anglisht). Marrë më 2020-07-09.
  12. ^ "UN seeks urgent funding for pandemic aid transport". uk.news.yahoo.com (në anglisht). Marrë më 2020-06-19.
  13. ^ "World Food Programme pulls COVID-19 fundraising images after backlash". Devex. 27 maj 2020. Marrë më 2020-06-19. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  14. ^ May 29, Geoffrey P. Johnston More from Geoffrey P. Johnston Published on (29 maj 2020). "Foodgrains bank working to prevent famine". The Kingston Whig-Standard (në anglisht). Marrë më 2020-06-19.
  15. ^ "UN envoy warns: Famine could be knocking on Syria's door". Middle East Monitor (në anglisht). 18 qershor 2020. Marrë më 2020-06-19.
  16. ^ "Famine risk in Syria, four million desperate people". InfoMigrants (në anglisht). 3 mars 2020. Marrë më 2020-06-19.
  17. ^ Salcedo, Andrea; Yar, Sanam; Cherelus, Gina (8 maj 2020). "Coronavirus Travel Restrictions, Across the Globe". The New York Times (në anglisht). ISSN 0362-4331. Marrë më 2020-07-09.
  18. ^ "Senior Officials Sound Alarm over Food Insecurity, Warning of Potentially 'Biblical' Famine, in Briefings to Security Council | Meetings Coverage and Press Releases". www.un.org. Marrë më 2020-07-22. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  19. ^ "UN food agency chief: World on brink of 'a hunger pandemic'". ABC News (në anglisht). Marrë më 2020-06-19.
  20. ^ "World Food Programme warns at least 30 million people could die of starvation during pandemic". Marrë më 2020-07-22. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  21. ^ "30 million people could die of starvation during pandemic : WFP". The Business Standard (në anglisht). 17 prill 2020. Marrë më 2020-07-22.
  22. ^ Goodman, Peter S.; etj. (11 shtator 2020). "Hunger is a growing scourge in the pandemic". Marrë më 25 tetor 2020. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  23. ^ "Impact of COVID-19 on people's livelihoods, their health and our food systems". World Health Organization. 13 tetor 2020. Marrë më 25 tetor 2020. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  24. ^ Harvey, Fiona (21 prill 2020). "Coronavirus pandemic 'will cause famine of biblical proportions'". The Guardian (në anglisht). ISSN 0261-3077. Marrë më 29 prill 2020.
  25. ^ "World risks 'biblical' famines due to pandemic - UN". BBC News (në anglisht). 21 prill 2020. Marrë më 29 prill 2020.
  26. ^ a b c d e f g "2020 GLOBAL REPORT ON FOOD CRISES". WFP. 22 prill 2020. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  27. ^ Picheta, Rob. "Coronavirus pandemic will cause global famines of 'biblical proportions,' UN warns". CNN. Marrë më 29 prill 2020. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  28. ^ "Specter of hunger rises in Brazil as coronavirus wrecks incomes". Reuters (në anglisht). 21 prill 2020. Marrë më 2020-07-11.
  29. ^ "Moradores de comunidades do RJ sofrem com falta de água em meio à pandemia de coronavírus". G1. Arkivuar nga origjinali origjinali më 19 mars 2020. Marrë më 19 mars 2020. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  30. ^ Post, The Jakarta. "For Haitians, die of hunger today or coronavirus tomorrow?". The Jakarta Post (në anglisht). Marrë më 2020-07-11.
  31. ^ "Walmart, Target, CVS, Apple closing stores in some locations over George Floyd protests". ABC7 Chicago. 1 qershor 2020. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  32. ^ Marissa Parra (7 qershor 2020). "Chicago's South Side Left With Few Food Options After Weekend Violence". CBS Chicago. Marrë më 7 qershor 2020. Chicago now has food deserts in places that weren’t food deserts before. "Bronzeville Mariano’s was looted, the Walmart on 47th was looted Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  33. ^ "Neighborhoods where stores were destroyed become food deserts overnight". Marketplace. 4 qershor 2020. Marrë më 12 korrik 2020. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  34. ^ "Digital Remittances - United States | Statista Market Forecast". Statista (në anglisht). Marrë më 2020-07-12.
  35. ^ "Remittances". Migration data portal (në anglisht). Marrë më 2020-07-12.
  36. ^ "Global Migration Data Portal". Migration data portal (në anglisht). Marrë më 2020-07-12.
  37. ^ "World Bank Predicts Sharpest Decline of Remittances in Recent History". World Bank (në anglisht). Marrë më 2020-07-12.
  38. ^ "One in three Venezuelans not getting enough to eat, UN finds". The Guardian (në anglisht). Associated Press. 24 shkurt 2020. ISSN 0261-3077. Marrë më 2020-07-11.
  39. ^ Gibbs, Stephen. "Venezuelans at risk of famine as price of oil sinks to $1 a barrel" (në anglisht). ISSN 0140-0460. Marrë më 2020-07-11.
  40. ^ a b "Locusts are putting 5 million people at risk of starvation – and that's without COVID-19". World Economic Forum (në anglisht). Marrë më 2020-07-11.
  41. ^ Okiror, Samuel (9 tetor 2020). "Aid cuts and Covid force Uganda refugees to brink of starvation". The Guardian. Marrë më 26 tetor 2020. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  42. ^ Quinn, Robbie Gramer, Colm. "In Syria, a Grim Trade-Off Between Tackling Pandemic and Famine". Foreign Policy (në anglisht). Marrë më 2020-07-11.
  43. ^ "Yemen: Houthis Block Vital Goods into Taizz". Human Rights Watch. 31 janar 2016. Marrë më 2019-02-18. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  44. ^ "UN threatens to suspend aid to Yemen amid theft by Houthi rebels". The Daily Telegraph. 31 dhjetor 2018. Marrë më 2019-02-18. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  45. ^ "10 million Yemenis 'one step away from famine', UN food relief agency calls for 'unhindered access' to frontline regions". UN News (në anglisht). 26 mars 2019. Marrë më 2020-07-11.
  46. ^ Karasapan, Omer (15 qershor 2020). "Yemen and COVID-19: The pandemic exacts its devastating toll". Brookings (në anglisht). Marrë më 2020-07-11.
  47. ^ "US$20 million for Sahel drive to curb COVID-19". UNHCR. Marrë më 23 korrik 2020. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  48. ^ "Afghanistan | Famine Early Warning Systems Network". fews.net. Marrë më 2020-07-12. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  49. ^ "Bangladesh | World Food Programme". wfp.org. Marrë më 2020-07-12. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  50. ^ "Bangladesh point finger at Myanmar for Rohingya 'genocide'". Associated Press (në anglisht). 27 shtator 2018. Marrë më 2020-07-12.
  51. ^ "Global Monitoring of School Meals During COVID-19 School Closures". cdn.wfp.org (në anglisht). Marrë më 2020-07-12.
  52. ^ "Coronavirus Puts India On Highway To Hunger: Despite Bumper Harvest Why Food Riots Lurk | Outlook India Magazine". outlookindia.com. Marrë më 2020-07-12. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  53. ^ "Coronavirus: Millions in India facing hunger during COVID-19 lockdown measures". Sky News (në anglisht). Marrë më 2020-07-12.
  54. ^ Wallen, Joe; Alam, Mohammad Sartaj (15 tetor 2020). "First coronavirus, now starvation: hunger stalks millions of Indians plunged into extreme poverty". The Daily Telegraph. Marrë më 26 tetor 2020. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  55. ^ Harvey, Fiona (9 prill 2020). "Coronavirus could double number of people going hungry". The Guardian (në anglisht). ISSN 0261-3077. Marrë më 29 prill 2020.