Jump to content

Portal:Mjekësi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


redakto 
Portali i Mjeksisë
Aeskulap
Aeskulap

Mirë se erdhet në portalin e Mjeksisë në Wikipedia!

Kjo faqe duhet të shërbejë si ndihmë për kërkimin dhe krijimin e artikujve nga fusha e mjekësisë në Wikipedia.


redakto 
Artikulli i muajit

Sarina është një substancë kimike luftarake. Emërimi sistematik është Metil-fluor-fosfonacid- isopropyl-ester. Formula kimike është CH3P(O)(F)OCH(CH3)2. Emrin e saj trivial e ka nga zbuluesit e saj: Schrader, Ambros, Rüdiger dhe Linde.

Sipas OKB dhe rezolutës së saj 687 sarina është armë kimike për shkatërrim në masë të gjerë.

Prodhimi dhe përdorimi i saj është ndaluar që nga viti 1993 në bazë të konventës për përdorimin e armëve kimike.

Kjo substancë u zbulua në vitin 1938Gjermani nga një grup shkencëtarësh kryesuar nga kimisti Dr. Gerhard Schrader, gjatë studimit të lidhjeve fosforike për ti përdorur ato si insekticide ...


redakto 
Fotografia e muajit
Insulina
Insulina

Diagrami i Infarktit miokardial
redakto 
Artikuj të ri

20.11. Aciduria metilmalonike - 01.10. Epilepsia - 12.09. Miastenia gravis - 01.06. Çaji i rigonit - 30.05. Çaji i koprës shton qumështin e gjirit - 29.05. Luftoni anoreksinë me çajrat bimore - 25.05. Endokrinologjia - 18.05. Këshilla për këmbët - 07.05. Nervi shiatik, evitimi i dhimbjeve me mënyra popullore - Nervi shiatik, këshilla praktike -- 01.05. Kardiologjia -- 29.04. Alkooli dhe dëmet - Duhani dhe dëmet -- 24.04. Pandemia -- 18.04. Myositis - Situs inversus -- 15.04. Hipokrati - Metformin - Ulçera në stomak - Kura për shërimin e ulçerës -- 13.04. Betimi i Hipokratit - Shoqëria Stomatologjike Shqiptare - Lista e Stomatologëve - Insulina -- 12.04. Dermatitis herpetiformis -- 10.04. Multiple Skleroza - Tumori i trurit -- 08.04. Sindroma Wernicke-Korsakoff - Radiologjia - Flumazenil - Farmakologjia -- 07.04. Dermatologjia - Anestezia -- 06.04. Gjinekologjia -- 05.04. Sarina -- 02.04. Antidoti -- 28.03. Sistemi nervor - Sistemi i qarkullimit të gjakut - Sistemi muskulor - Skeleti i njeriut - Qeliza-Vertebra e njeriut- Kafazi i kraharorit të njeriut -- 24.03. Shtatzënia - Vitamina B1 - Vitamina A - Vitaminat -- 13.03. Mëlçia -- 12.03. Placebo (mjekësi) - Nocebo --

redakto 
Artikuj që duhet përmirësuar

Afta - Ambulanca - Diarre - Gripi - Meningjiti - Qafa - Spitali - Veshi - ....Për më shumë shiko edhe këtu
redakto 
Artikuj që mungojnë

Pse të ushqyerit e shendetshëm, është mirë për trupin tuaj?

Te hani shëndetshëm konsiston ne balancimin e dietës midis frutave dhe perimeve, drithërave, vajit te shëndetshëm, qumështit me yndyre te ulet dhe proteinat me baze bimore

Kjo balance është paraqitur ne Departamentin e Shteteve te Bashkuara te Amerikës, Departamenti i Buqesise . Kjo piramide vepron si një udhëzues për te ngrëne ne mënyre te tille qe te promovoje një trup te shëndetshëm . Sigurisht kjo piramide mund te përshtatet jetës suaj ( te tilla si ajo e një vegjetariani) , por te njëjtat aplikime përdoren edhe ne karbohidrate, yndyrore, yndyrnat e shëndetshme dhe proteinat e nevojshme qe trupi te funksionoje siç duhet.

Kontrolli i Peshës Kur keni një diete te balancuar, një nga mënyrat qe trupi juaj përfiton është kontrolli i peshës. Sipas Qendrës se Kontrollit te Sëmundjeve ne 2006, mbi 72 milion amerikan te moshës mbi 20 ishin konsideruar obez. Obeziteti është përcaktuar si një indeks i masës trupore. Te hash shëndetshëm ndihmon ne parandalimin e obizitetit disa mënyra. Se pari: Ata qe hane shëndetshëm kane tendence për te marre me pak kalori gjate ngrënies. Se dyti: Te hani shëndetshëm siguron sasi te mëdha fibrash ( te tilla si ato qe gjendjen ne fruta, perime dhe ne drithëra) Fibrat i japin trupit ndjesi e te ngopurit , e cila redukton shtimin e ushqimit gjate ditës. Se fundmi: Te hani shëndetshëm influencon ne metabolizmin tuja, duke ju lejuar juve qe te digji sa me shume kalori.

Shëndeti i Zemrës Një diete e shëndetshme zëvendëson ushqime te mbushura me kolesterol LDL ( te keqia) me ushqim qe janë te pasur me kolesterol HDL ( te mire) te tille si vaj ullirit ose salmoni). Niveli i larte i LDL kolesterol te krijuar ne gjak , mund te arrije deri ne enët e gjakut, kjo mund te çoje forcimin arterial dhe ne sëmundjet e zemrës. Kolesteroli HDL heq Kolesterilin LDL ( te keq) nga qarkullimi i gjakut te mëlçia, ku pastaj përpunohet për ta hequr nga trupi. dhe te hequr nga trupi. Nje diete e shendetshem eshte gjithashtu dhe e pasur me fibra, te cilat mund te ndihmojnë nevielin e kolesterolit te keq ne gjak.

Sheqeri ne Gjak Ushqimi i shëndetshëm gjithashtu ndihmon ne kontrollin e nivelit te sheqerit ne gjak. Kjo është arrihet kryesisht përmes karbohidrateve. Te hani ushqime qe janë te pasura me sheqer apo marrja e karbohidrateve me shumice mund te shkaktoje rritjen e glukozës ne gjak rritet ne sistemin tuaj te qarkullimit te gjakut. Edhe pse qelizat e juaja duhet te marrin glukoze për te krijuar energji, glukoza mund te prishe rezistencën e insulinës, dhe te krijoje Diabet. Insulina ehte një hormon i rëndësishëm qe zbërthen qelizat për te përthithur glukoze nen gjak. Kur qelizat behen rezistente, ata mund et thithin glukoze nga gjaku. Kjo bën qe glukoza te ngrihet mbi nivelin e shëndetshëm ne gjak, qe rezulton ne dëmtime serioze te enëve te gjakut.

Parandalimi sëmundjeve Te hash shëndetshëm gjithashtu ndihmon ne parandalimin e sëmundjeve. Ushqime t e shëndetshme veçanërisht perimet, kane tendence te përmbajnë nivel te larte te te pytochemicals. Këto janë substanca qe te rrisin aftësinë e sistemit tuaj imunitar për te luftua sëmundjet. Ushqimi i shëndoshem gjithashtu ndihmon ne parandalimin e kushteve qe nxisin sëmundjet. Për shembull sipas Klinikes Mayo, duke ngrëne ushqime me pak te yndyrshme dhe duke rritur sasinë e ushqimeve me baze bimore ju mundeni vërtet te parandaloni kancerin. Ushqimi i shëndoshem mund te ndihmoje ne parandalimin e sëmundjeve te zemrës, diabetit dhe madje dhe sëmundjes

redakto 
Burime interneti

Kujdes me të drejtën e autorit "Copyright"!!!
redakto 
Drejtimet e mjekësisë
redakto 
Mjekësi Lajme
redakto 
Citate
Mjeku mjekon, natyra shëron.
Mendja e shëndoshë, në trup të shëndoshë.
redakto 
Mjekësi Lista
redakto 
Kategori


redakto 
WikiProjekte


Fresko kujtesën e serverit