Jump to content

Prelloci

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Prelloc
Gojfilë
Fshat

Prelloc është një vendbanim në komunën e Skënderajt, Kosovë. Ne baze te etimiologjisë konsiderohet një vendbanim mbi 2000 vjeçar. Emri Prelloc gjindet i shkruar ne regjistrimin e Regjistrimit te popullesisë menjihere pas pushtimit te Kosovës nga Prandorise osmane ne vitin 1477 si fshate me 7 shtëpi. Pas vitit 1999 fshati është i njohur edhe me emrin Gojfilë.

Fshati Prelloc shtrihet ne qendër te krahinës se Drenicës, pjesë përbersë e Komunës se Skënderajt. Prelloci është një fshat kodrinor malor qe shtrihet ne pjesën veri-lindore te bjeshkës se Qyqavicës. Sipas regjistrimit te viteve te fundit ka rreth 60 shtëpi, me tri lagje: Lagjeja Nura, Lagjeja Sejdiu dhe Lagjeja Deliu. Ne fshate ekzistojne këta mbiemra: Nura; Sejdiu; Deliu, Rexhepi; Zymeri; Mehmeti; Ahmeti; Haliti etj....

Toponimet e fshatit janë:

 • Te Kodrat,
 • Livadhet e Reja
 • Livadhet e Biges
 • Livadhet te Kroni,
 • Arat e Biges
 • Arat e Gjata,(Gata)
 • Arat e Gofileve
 • Arat e Islamit
 • Arat e Kodrës
 • Arat e Mberëtreshës,janë arat ne pronësi shtëtrore, gjinden ne pjesën prendimore te fshatit.
 • Te Ulzajat,male me shkurra
 • Te Gofilet, male me shkurra
 • Te Zhiginat, male
 • Te Zakutat, male
 • Te Shavarinat, male me shkurra
 • Fusha e Gofileve, fushë me një lloje lulje e qujtur qe ka prejardhje ilire Gofile
 • Te Kroni - është burim krysore i ujit të fshatit, te Lagjës Nura
 • Kroni i Mollës
 • Kroni i Bubës, njihet si një burim me i vjetëri, emër me prejardhje ilire.
 • Kroni i Bigës, një burim shume i rëndësishem te Lagjeja Sejdiu
 • Fusha e Vijës
 • Fusha te Ulzajat
 • Bunari i Nurës
 • Bunari i Hasanit
 • Bunari i Gofileve
 • Lama e Ilazit, për shirjen e grurit ne lagjen e Nurajve
 • Kërrshi i Nurajve
 • Kërrshi i Dellit, qe gjindet ne pjesën lindore te fshatit ne lagjën Sejdiu.
 • Varrezat e Kodrave
 • Vorrëzat e Murtajes, janë vorrëza te vjetera qe gjinden ne mes te Lagjeve Nuraj dhe Lagjes Deliu.

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]