Jump to content

Gjenerata X

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gjenerata X (ose shkurt Gjen X) është grupi demografik që vjen pas "baby boomers" dhe i paraprinë Mijëvjeçarët (Millennials). Hulumtuesit dhe mediat e njohura përdorin fillimin dhe mesin e vitit 1960 si vit i fillimit të lindjes dhe fundin e vitit 1970 deri në fillimin e vitit 1980 si përfundimin e viteve të lindjes, me gjeneratën që përkufizohet përgjithësisht si njerëz të lindur nga 1965 deri në 1980.[1] Sipas këtij përkufizimi dhe të dhënave të Regjistrimit të SH.B.A.-së, ekzistojnë 65.2 milionë persona te Gjeneratës X[2]Shtetet e Bashkuara që nga viti 2019.[3] Shumica e anëtarëve të Gjeneratës X janë fëmijë të Gjeneratës së Heshtur (Silent Generation) dhe "baby boomers" të hershëm;[4][5] Gjenerata X janë gjithashtu shpesh prindër të Mijëvjeçarëve (Millennials) dhe Gjeneratës Z. (Generation Z)[6]

Si fëmijë në vitet 1970 dhe 1980, një kohë e ndërrimit të vlerave shoqërore, Gjen X ndonjëherë quheshin "gjenerata e çelësit", një imazh që lind nga fëmijët që kthehen në një shtëpi të zbrazët dhe kanë nevojë të përdorin çelësin e derës, për shkak të mbikëqyrjes së reduktuar të të rriturve krahasuar me te brezat e mëparshëm. Kjo ishte një rezultat i rritjes së shkallëve të divorcit dhe pjesëmarrjes së rritur të nënave në fuqinë punëtore, para disponueshmërisë së gjerë të mundësive të kujdesit për fëmijët jashtë shtëpisë.

Si adoleshentë dhe të rritur në vitet 1980 dhe 1990, Gjenerata X u quajt "Gjenerata e MTV-së" (duke iu referuar televizionin të videoklipeve muzikore), ndonjëherë duke u karakterizuar si dembelë, cinikë dhe të pakënaqur. Disa nga ndikimet e shumta kulturore në rininë e Gjen X përfshinin një përhapje të zhanreve muzikorë me identitet të fortë social-fisnor siç janë "punk", "post-punk" dhe "heavy metal", përveç formave të mëvonshme të zhvilluara nga vetë Gjen X-at (p.sh. "grunge", "grindcore" dhe zhanre te tjera). Filmi, si lindja e mega-vazhdimeve të ekskluzivitetit dhe një përhapje e filmit të pavarur të mundësuar me video ishte gjithashtu një ndikim i dukshëm kulturor. Video lojërat si në sallonet e dëfrimeve ashtu edhe në pajisjet në shtëpitë perëndimore ishin gjithashtu një pjesë kryesore e argëtimit të të miturve për herë të parë. Politikisht, në shumë vende të Bllokut Lindor gjenerata X përjetoi ditët e fundit të komunizmit dhe kalimit në kapitalizëm si pjesë e rinisë së saj.Ndërsa, në pjesën më të madhe të botës perëndimore, një periudhë e ngjashme kohore u përcaktua nga një dominim i konservatorizmit dhe ekonomisë së tregut të lirë.

Në moshën e mesme gjatë fillimit të shekullit XXI, hulumtimet i përshkruajnë ata si aktivë, të lumtur dhe që kanë arritur një ekuilibër punë-jetë. Grupi gjithashtu është kredituar si sipërmarrës dhe produktiv në vendin e punës më gjerë.

Terminologjia dhe etimologjia

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Douglas Coupland popullarizoi termin Gjenerata X në romanin e tij të vitit 1991 Gjenerata X: Përrallat për një Kulturë të Përshpejtuar .

Termi Gjenerata X është përdorur në kohë të ndryshme për të përshkruar rininë e tjetërsuar. Në fillim të viteve 1950, fotografi hungarez Robert Capa e përdori për herë të parë Gjeneratën X si titull për një foto-ese rreth të rinjve dhe grave që rriteshin menjëherë pas Luftës së Dytë Botërore. Termi u shfaq për herë të parë në shtyp në një botim të Dhjetorit 1952 të revistës Holiday duke njoftuar botimin e tyre të ardhshëm të foto-esesë së Capas.[7] Nga 1976 deri në 1981, muzikanti anglez Billy Idol përdori po këtë gjeneratë si emër për bendin e tij rok punk. Idol ia kishte atribuar emrin e bendit të tij librit Gjenerata X, një libër i vitit 1965 mbi kulturën popullore britanike të rinisë, shkruar nga gazetarët Jane Deverson dhe Charles Hamblett-një kopje e të cilit ishte në pronësi të nënës së Idolit.[8][9][10] Këto përdorime të termit duket se nuk kanë asnjë lidhje me foto-esenë e Robert Capa-s.

Termi fitoi zbatimin e tij bashkëkohorë pas botimit të "Gjenerata X: Përralla për një Kulturë të Përshpejtuar", një roman i vitit 1991 i shkruar nga autori kanadez Douglas Coupland.[8][11] Në vitin 1987, Coupland kishte shkruar një pjesë në revistën Vancouver me titull "Gjenerata X" e cila ishte "fara e asaj që vazhdoi të bëhej libri".[12][13] Coupland iu referua bendit të Billy Idol Gjenerata X në artikullin e 1987 dhe përsëri në 1989 në revistën Vista.[14] Në propozimin e librit për romanin e tij, Coupland shkruan se Gjenerata X është "marrë nga emri i bendit të vjetër punk të Billy Idol në fund të viteve 1970".[15] Sidoqoftë, në 1995 Coupland mohoi lidhjen e termit me bendin, duke deklaruar se:

"Titulli i librit nuk erdhi nga bendi i Billy Idol, siç menduan shumë njerëz, por nga kapitulli i fundit i një libri qesharak sociologjik mbi strukturën e klasës amerikane me titull "Klasa", nga Paul Fussell. Në kapitullin e tij të fundit, Fussell emëroi një kategori 'X' të njerëzve të cilët dëshironin të dilnin nga qejfi i statusit, parave dhe ngjitjeve shoqërore që aq shpesh kornizojnë ekzistencën moderne."[16][12]

Autori William Strauss vuri në dukje se rreth kohës kur u botua romani i Couplandit, 1991, simboli "X" ishte i shquar në kulturën popullore, pasi filmi Malcolm X u lansua në 1992, dhe emri "Gjenerata X" mbeti ashtu. "X" i referohet një ndryshore të panjohur ose një dëshire për të mos u përcaktuar.[17][11] Bashkëautori i Strauss, Neil Howe vuri në dukje vonesën në emërimin e këtij grupi demografik duke thënë, "Mbi 30 vjet pas ditëlindjes së tyre, ata nuk kishin një emër. Unë mendoj se kjo është gjermanisht".Më parë, grupi ishte referuar si "Post-Boomers", "Baby Busters" (duke iu referuar rënies së nivelit të lindjeve pas "baby boomers"), [18] Gjenerata e Re e Humbur, fëmijë me çelësa, MTV Generation dhe Gjenerata e 13-të (brezi i 13-të) që nga pavarësia amerikane).[19][14][20][21]

Përkufizimet e datës dhe të moshës

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Shkalla e lindshmërisë perëndimore, 1960–1980

Gjenerata X është grupi demografik pas "baby-boomers", pas Luftës së Dytë Botërore, që përfaqëson një ndryshim të brezave nga "baby boomers".Shumë studiues dhe demografë përdorin data që korrespondojnë me modelet e lindshmerise në popullatë. Për Gjeneratën X, në SH.B.A. (dhe gjerësisht, në botën perëndimore ), periudha fillon në një kohë kur nivelet e lindshmërisë filluan të ulen ndjeshëm, pas kulmit të "baby boomers" në fund të viteve 1950, deri në një ngritje në fund të viteve 1970 dhe përfundimisht rimëkëmbja në fillim të viteve 1980.

Në SH.B.A., Qendra e hulumtimeve Pew, nje hulumtues jo-partizan përshkruan një periudhë të Gjeneratës X të viteve 1965–1980 e cila, megjithëse gradualisht, ka arritur të pranohet në qarqet akademike.[22] Për më tepër, megjithëse normat e lindshmërisë janë mbizotëruese në përcaktimin e datave të fillimit dhe mbarimit, qendra vëren: "Brezat janë konstrukte analitike, duhet kohë që konsensusi popullor dhe ekspert të zhvillohet në lidhje me kufijtë e saktë që përcaktojnë një brez nga tjetri".[23] Pew merr parasysh faktorë të tjerë, veçanërisht tregun e punës, si dhe tendencat e sjelljes së një grupi. Duke shkruar për revistën "Trend" të Pew në 2018, psikologu Jean Twenge vërejti se "kufijtë e vitit të lindjes së Gjen X debatohen, por vendosen diku rreth viteve 1965–1980".[1] Sipas këtij përkufizimi, personi më i moshuar i Gjenerates X është 55 vjeç dhe më i riu është, ose po mbush 40 vjeç, në 2020.

Shkalla e lindshmerisë në SHBA, 1963–1981

Instituti Brookings, një tjetër grup hulumtues amerikan, përcakton periudhën e Gjeneratës X midis 1965 dhe 1981. [24] Bordi i Rezervave Federale të SH.B.A. përdor 1965–1980 për të përcaktuar Gjeneraten X.[25] Administrata e Sigurimeve Shoqërore të Sh.B.A (SSA) përcakton vitet për Gjeneraten X midis 1964 dhe 1979. Kurse, Departamenti i Mbrojtjes i SHBA (DMSH) përdor datat 1965 deri 1977.[26] Në librin e tyre të vitit 2002 kur gjeneratat përplasen, Lynne Lancaster dhe David Stillman përdorin 1965 deri 1980, ndërsa në 2012 autorët Jain dhe Pant përdorën gjithashtu parametrat e viteve 1965 deri 1980.[27] Mediat amerikane të lajmeve si The New York Times[28][29] dhe The Washington Post [30] përshkruajnë Gjeneratën X si njerëz të lindur midis 1965 dhe 1980. Gallup, [31] Bloomberg, [32]Business Insider, [33] dhe Forbes [34] [35] përdorin 1965–1980. Revista Time shprehet se Gjenerata X është "përkufizuar përafërsisht si çdokush i lindur midis 1965 dhe 1980". [36]

Australi, Qendra e hulumtimit McCrindle përdor vitet 1965–1979.[37] Në Mbretërinë e Bashkuar, Grupi i Fondacionit Rezolucionit përcakton Gjen X si ata të lindur midis 1966 dhe 1980 [38]"PricewaterhouseCoopers", një rrjet shumëkombësh shërbimesh profesionale me seli në Londër, përshkruan punonjësit e Gjenerates X si ata të lindur nga 1965 deri në 1980. [39]

Shënues të tjerë të intervalit të moshës

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në bazë të kohës që i duhet një brezi për tu pjekur, autorët amerikanë William Strauss dhe Neil Howe përcaktojnë Gjeneraten X si ata të lindur midis 1961 dhe 1981 në librin e tyre të vitit 1991 me titull Gjeneratat, dhe dallojnë grupin në një valë të hershme dhe të vonë.[40] Jeff Gordinier, në librin e tij 2008 'X shpeton boten', ka gjithashtu një përkufizim më të gjerë për të përfshirë ata që kanë lindur midis 1961 dhe 1977, por ndoshta deri në 1980. [5] George Masnick i Qendrës së Harvardit për Studime të Strehimit e vendos këtë gjeneratë në harkun kohor të vitit 1965 deri në 1984, në mënyrë që të plotësojë premisën që boomers-at, X-at dhe millennials-at "të mbulojnë moshat e barabarta 20-vjeçare".[41] Në 2004, gazetari J. Markert gjithashtu pranoi rritjet 20-vjeçare, por shkon një hap më tej dhe ndan gjeneratën në dy grupe 10-vjeçare me anëtarët e hershëm dhe të mëvonshëm të brezit. E para fillon në 1966 dhe mbaron në 1975 dhe e dyta fillon në 1976 dhe mbaron në 1985; ky mendim zbatohet për secilën brez (Gjeneraten e Heshtur, "baby boomers", "Gjen X", "Mijëvjeçarët", etj.) ) [42]

Bazuar në ngjarje të jashtme me rëndësi historike, Schewe dhe Noble në 2002 argumentojnë se një grup formohet kundër pikave të rëndësishme dhe mund të jetë çdo kohë.Kundër kësaj logjike, Gjenerata X fillon në 1966 dhe mbaron në 1976, me ata që kanë lindur midis 1955 dhe 1965 te emertuar si "trailing-edge boomers".[43]

Në Kanada, profesori David Foot përshkruan Gjenerata X si "baby boomers" te vonë dhe përfshin ata të lindur midis 1960 dhe 1966, ndërsa "Gjenerata Bust", ata të lindur midis 1967 dhe 1979, konsiderohet tërësisht një brez i veçantë, në librin e tij 1996 "Boom Bust & Echo : Si të përfitoni nga ndryshimi i ardhshëm demografik" . [44] [45]

Gjenerata e lindur afër fundit të një brezi dhe fillimit të një brezi tjetër

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjenerata Gjones (Jones) identifikohet si grupi i njerëzve të lindur në gjysmën e fundit të 'Baby Boomers' nga fillimi i viteve 1960 deri në vitet e para të gjeneratës X.[46]Individët e lindur në gjeneratën X dhe vitet fundit te Mijëvjeçarëve afer viteve 1970 dhe në fillim të mesi i viteve 1980 janë identifikuar nga media si një "mikrogjenerate" me karakteristikat e të dy brezave. [47] Emrat e dhënë këtyre "cuspers" përfshijnë Gjeneraten X, [48] Gjenerata Catalano,[49] dhe Gjenerata Oregon Trail.[50]

Shtetet e Bashkuara

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Brezat e të rriturve që jetojnë në Sh.B.A.

Ekzistojnë ndryshime në numrat e popullsisë Gjen X në varësi të intervalit të datës së zgjedhur.Në SH.B.A., duke përdorur parashikimet e popullsisë së Regjistrimit, Qendra Kërkimore Pew zbuloi se popullsia Gjenerates X e lindur nga 1965 në 1980 numëronte 65.2 milion në 2019 Grupi ka të ngjarë të kapërcejë "boomers" në 2028.[3]Një raport i Regjistrimit të vitit 2010 numëronte afërsisht 84 milion njerëz që jetojnë në SH.B.A. të cilët përcaktohen nga vitet e lindjes duke filluar nga fillimi i viteve 1960 deri në fillim të viteve 1980.[51] Në një artikull të vitit 2012 për Qendrën e Përbashkët për Studimet e Strehimit të Universitetit të Harvardit, George Masnick shkroi se "Regjistrimi i popullsisë regjistroi 82.1 milion" Gjen X në Masnick SHBA arriti në përfundimin e emigracionit mbushur deficite në çdo vit të lindjes gjatë viteve të ulta të fertilitetit të 1960 dhe fillim të viteve 1970.[41]Jon Miller në Studimin Gjatësor të Rinisë Amerikane në Universitetin e Miçiganit shkroi se "Gjenerata X i referohet të rriturve të lindur midis 1961 dhe 1981" dhe ajo "përfshin 84 milion njerëz".[52] Në librin e tyre 1991 "Gjeneratat" , autorët Howe dhe Strauss treguan se numri i përgjithshëm i individëve te Gjenerates X në SH.B.A. ishte 88.5 milion [53]

Ndikimi i programeve të planifikimit familjar

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Abortet e Regjistruara të Lindjeve të SH.B.A.-së të raportuara 1970–1980

Pilula e kontrollit të lindjes, e prezantuar në vitin 1960, ishte një faktor kontribues i rënies së nivelit të lindjeve.Fillimisht, pilula u përhap me shpejtësi në mesin e grave të martuara si një trajtim i aprovuar për shqetësimet e menstruacioneve. Sidoqoftë, u zbulua gjithashtu për të parandaluar shtatzëninë dhe u përshkrua si një kontraceptiv në 1964. Pilula, siç u bë e njohur zakonisht, arriti tek gratë e reja, të pamartuara të kolegjit në fund të viteve 1960 kur ligjet e shtetit u ndryshuan dhe ulën moshën e shumicës nga 21 në moshat 18-20.[54]Këto politika zakonisht referohen si ligjet e Hyrjes së Hershme Ligjore (HHL).

Një faktor tjetër kryesor ishte aborti, i disponueshëm vetëm në disa shtete deri në legalizimin e tij në një vendim të Gjykatës së Lartë të SHBA në 1973 në Roe v. Wade Kjo u përsërit diku tjetër, me legjislacionin për të drejtat e riprodhimit të miratuar, veçanërisht në Mbretërinë e Bashkuar (1967), Francë (1975), Gjermaninë Perëndimore (1976), Zelandë të Re (1977), Itali (1978) dhe Hollandë (1980).Nga 1973 në 1980, shkalla e abortit për 1.000 gra amerikane të moshës 15-44 u rrit në mënyrë eksponenciale nga 16% në 29% me më shumë se 9.6 milion ndërprerje të shtatzënisë. Mes viteve 1970 dhe 1980, mesatarisht, për çdo 10 qytetarë amerikanë të lindur, 3 abortoheshin.[55]Sidoqoftë, rritja e imigracionit gjatë së njëjtës periudhë kohore ndihmoi pjesërisht për të kompensuar rënien e nivelit të lindjeve dhe kontribuoi në bërjen e Gjeneratës X një grup demografik të larmishëm etnikisht dhe kulturalisht. [27]

Prejardhja prindërore

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në përgjithësi, Gjenerata X janë fëmijët e Gjenerates se Heshtur dhe 'baby boomers' më të vjetër.[5]

Në Shtetet e Bashkuara

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Si fëmijë dhe adoleshentë

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Shkallët në rritje të divorcit dhe pjesëmarrja e grave në fuqinë punëtore
[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Strauss dhe Howe, të cilët shkruan disa libra mbi gjeneratat, duke përfshirë një specifikisht në Gjeneratën X me titull Gjenerata e 13-të: Aborto, Riprovo, Injoro, Dështo? (1993), raportoi se Gjenerata X ishin fëmijë në një kohë kur shoqëria ishte më pak e përqendruar tek fëmijët dhe më e përqendruar tek të rriturit.[56]X ishin fëmijë gjatë një kohe me rritjen e niveleve të divorcit, me normat e divorcit dyfishuar në mesin e viteve 1960, para se të arrinin kulmin në 1980. [57] [58] Strauss dhe Howe përshkruan një ndryshim kulturor ku vlera shoqërore e qëndrimit së bashku për hir të fëmijëve u zëvendësua me një vlerë shoqërore të vetë-aktualizimit prindëror dhe individual.Strauss shkruajti se shoqëria "lëvizi nga ajo që Leslie Fiedler e quajti një" kult i fëmijës "në epokën e 1950 në atë që Landon Jones e quajti një" kult i të rriturve "të epokës 1970". [59]Harta e Gjeneratave, një raport nga Qendra Kërkimore McCrindle e Australisë shkruan për fëmijët Gjen X: " prindërit e tyre 'Boomer' ishin brezi më i divorcuar në historinë Australiane".[60] Sipas Christine Henseler në librin e vitit 2012 "Gjenerata X behet globale: Hartimi i një Kulture Rinore në Lëvizje", "Ne pamë kalbjen dhe shkatërrimin (e familjes), dhe u bëmë të pashpresë për humbjen."[61]

Martesat në SHBA që përfundojnë në divorc 1950–1990

Fëmijëria e Gjen X përkoi me revolucionin seksual të viteve 1960-1980, të cilën Susan Gregory Thomas e përshkroi në librin e saj "Pavaresisht gjithçkaje" si konfuze dhe e frikshme për fëmijët në rastet kur një prind do të sillte partnerë të rinj seksualë në shtëpinë e tyre.[62]Thomas gjithashtu diskutoi se si divorci ishte i ndryshëm gjatë fëmijërisë së Gjen X, me fëmijën që kishte një marrëdhënie të kufizuar ose të ndërprerë me një prind pas divorcit, shpesh babai, për shkak të pritjeve të ndryshme shoqërore dhe ligjore.Në vitet 1970, vetëm nëntë shtete të SHBA lejuan kujdestarinë e përbashkët të fëmijëve, i cili është miratuar që nga të 50 shtetet pas një shtytjeje për kujdestarinë e përbashkët gjatë mesit të viteve 1980.[63]Kramer vs. Kramer, një dramë juridike amerikane e vitit 1979 bazuar në romanin më të shitur të Avery Corman, erdhi për të mishëruar luftën për kujdestarinë e fëmijëve dhe shkatërrimin e familjes tradicionale bërthamore.[64]

Shkalla e pjesëmarrjes në SH.B.A. për gratë profesioniste 1966—2013

Fluksi i shpejtë i grave 'boomer' në forcën e punës që filloi në vitet 1970 u karakterizua nga besimi i shumë njerëzve në aftësinë e tyre për të ndjekur me sukses një karrierë duke përmbushur nevojat e fëmijëve të tyre. Kjo rezultoi në një rritje në fëmijët e çelësave, duke çuar në terminologjinë e "brezit të çelësave" për Gjeneraten X.[65] [66] [67]Këtyre fëmijëve u mungonte mbikëqyrja e të rriturve në orët midis fundit të ditës së shkollës dhe kur një prindi u kthye në shtëpi nga puna në mbrëmje dhe për periudha më të gjata kohore gjatë verës. "Fëmijët me çelës" (Latchkey children) u bënë të zakonshëm midis të gjitha demografive socio-ekonomike, por kjo ishte veçanërisht e tillë në mesin e fëmijëve të klasës së mesme dhe të lartë. Sa më i lartë të jetë arritja arsimore e prindërve, aq më të larta shanse do të ishin fëmijët e kësaj kohe, fëmijët për shkak të rritjes së pjesëmarrjes së nënave në fuqinë punëtore në një kohë para se opsionet e kujdesit për fëmijët jashtë shtëpisë të ishin gjerësisht të disponueshme.[68] [69] [70] [71] McCrindle Research Center e përshkroi grupin si "i pari që u rrit pa një prani të madhe të të rriturve, me të dy prindërit që punonin", duke deklaruar që kjo çoi në Gjeneraten X të ishte më i orientuar nga kolegët se gjeneratat e mëparshme. [60] [72]

Kthesë konservatore dhe neoliberale
[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa persona të moshuar te Gjenerates X filluan shkollën e mesme në vitet në rënie të presidencës së Carter, por shumica e grupit u ndergjegjesuan shoqërisht dhe politikisht gjatë epokës Reagan . Presidenti Ronald Reagan, i votuar në detyrë kryesisht nga gjenerata e 'boomer', [73] përqafoi "ekonominë laissez-faire" me vrull me shkurtime në rritjen e shpenzimeve qeveritare, ulje të taksave për skuadrën më të lartë të shoqërisë, legalizimin e blerjeve të aksioneve dhe rregullimin e industritë kryesore. [74]Masat patën pasoja drastike në strukturën shoqërore të vendit edhe nëse, gradualisht, reformat fituan pranueshmëri dhe eksportohen jashtë vendit tek pjesëmarrësit e gatshëm. Recesioni i hershëm i viteve 1980 pa papunësi të rritet në 10.8% në 1982 duke kërkuar, më shpesh sesa jo, të ardhura prindërore të dyfishta. [75] Një në pesë fëmijë amerikanë u rritën në varfëri gjatë kësaj kohe. Borxhi federal pothuajse u trefishua gjatë kohës që Reagan ishte në detyrë, nga 998 dollarë miliard në 1981 në 2.857 dollarë trilion në 1989 duke vendosur barrë më të madhe në ripagimin e gjeneratës në hyrje. [76]

Broshurë e Departamentit Amerikan të Shëndetësisë botuar në 1988.

Shpenzimet e qeverisë u zhvendosën nga programet e brendshme në mbrojtje. Iniciativat e mbetura të financimit, për më tepër, kishin tendencë të shmangeshin nga programet për fëmijë dhe shpesh të drejtuara drejt popullatës së moshuar, me shkurtime në 'Medicaid' dhe programe për fëmijë dhe familje të reja, dhe mbrojtje dhe zgjerim të 'Medicare' dhe 'Sigurimeve Shoqërore' për popullsinë e moshuar. Këto programe për të moshuarit nuk ishin të lidhura me nevojën ekonomike. Kongresmeni David Durenberger kritikoi këtë situatë politike, duke deklaruar se ndërkohë që programet për fëmijët e varfër dhe për familjet e reja u ndërprenë, qeveria siguroi "kujdes shëndetësor falas për milionerët e moshuar". [59] [77]

Epidemia e 'çarjeve' dhe AIDS-i
[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjenerata X erdhi në moshë ose ishin fëmijë gjatë epidemisë së çarjeve të viteve 1980, e cila ndikoi në mënyrë disproporcionale në zonat urbane, si dhe komuniteti afrikano-amerikan në betejat e terrenit të drogës në SHBA rritën krimin e dhunshëm dhe varësia nga 'çarja' ndikoi në komunitetet dhe familjet. Midis 1984 dhe 1989, shkalla e vrasjeve për meshkujt e zi të moshës 14 deri 17 vjeç u dyfishua në SH.B.A., dhe shkalla e vrasjeve për meshkuj të zinj nga mosha 18 deri në 24 vjeç u rrit pothuajse aq shumë. Epidemia e çarjeve' kishte një ndikim destabilizues në familjet me një rritje të numrit të fëmijëve në strehim . Në 1986, Presidenti Reagan nënshkroi Ligjin Anti-Abuzim të Drogës për të zbatuar dënimin e rreptë minimal të detyrueshëm për përdoruesit e drogës dhe rriti buxhetin federal për përpjekjet e reduktimit të furnizimit. [78] [79]

Frika nga epidemia e afërt e AIDS- it e viteve 1980 dhe 1990 u shfaq gjatë viteve formuese të Gjeneratës X. Shfaqja e AIDS përkoi me adoleshencën e Gjenerates X, me sëmundjen e parë klinikisht në SH.B.A. në 1981. Deri në vitin 1985, rreth një deri në dy milion amerikanë ishin HIV-pozitivë. Kjo veçanërisht goditi komunitetin LGBT. [80] Ndërsa virusi u përhap, në një kohë para se të ishin në dispozicion trajtime efektive, pasoi një panik publik. Programet e edukimit seksual në shkolla u përshtatën për të adresuar epideminë e AIDS-it, e cila mësoi studentët e Gjen X se seksi mund t'ju vriste. [81] [82]

Rritja e informatikës në shtëpi
[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Një Apple II i 8-bitëve të vitit 1977.

Gjenerata X ishin fëmijët e parë që kishin qasje në kompjuterët personalë në shtëpitë e tyre dhe në shkolla. [60] Në fillim të viteve 1980, rritja e përdorimit të kompjuterëve personal shpërtheu me prodhues të tillë si Commodore, Atari dhe Apple duke iu përgjigjur kërkesës përmes makinerive 8- dhe 16-bit. Kjo nga ana tjetër stimuloi industritë e programeve kompjuterikë me zhvillimet përkatëse për ruajtjen rezervë, përdorimin e 'floppy disk'-ut, 'zip drive' dhe 'CD-ROM'. [83] Në shkollë, disa projekte kompjuterike u mbështetën nga Departamenti i Arsimit nën "Iniciativën e Teknologjisë" të Sekretarit Amerikan Bell.[84] Kjo u pasqyrua më vonë në programin e Kombeve të Shkollave për Shkollat 1982 në Mbretërinë e Bashkuar [85] dhe, në Francë, në bazë të planit të skemës së vitit 1985 informatique pour tous (IPT). [86] Gjatë mesit të vitit 1990, sherbimet online si AOL dhe Prodigy, si dhe qasja gjithnjë e më e përhapur në Internet me dial-up në SH.B.A. u mundësuan miliona adoleshentëve të Gjeneratës së vonshme X të hynin në internet, duke hapur rrugën për mijëvjeçarët "vendas digjitalë".

Brezi i të drejtave post-civile
[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në SH.B.A., Gjenerata X ishte grupi i parë që u rrit pas integrimit pas ligjeve raciste Jim Crow. Ata u përshkruan në një raport të marketingut nga 'Specialty Retail' si fëmijët që "jetuan lëvizjen për të drejtat civile ". Ata ishin ndër fëmijët e parë që u autobusuan për të arritur integrimin në sistemin e shkollës publike. Në vitet 1990, Strauss raportoi se Gjenerata X ishin " më pak racist i brezave të sotëm".[59] [87] Në SH.B.A., Titulli IX, i cili kaloi në 1972, siguroi mundësi të rritura atletike për vajzat e Gen X në mjediset e shkollës publike. [88] Roots, bazuar në romanin nga Alex Haley dhe transmetuar si një seri 12-orëshe, u pa si një pikë kthese në aftësinë e vendit për t'u lidhur me historinë afro-amerikane. [89]

Si të rritur të rinj

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Rritja e vazhdueshme e regjistrimeve në kolegj
[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Regjistrimet totale të vjeshtës në institucionet që japin diploma në SH.B.A. 1965–1998

Në SH.B.A., në krahasim me gjeneratën 'baby boomer', Gjenerata X ishte më e arsimuar se prindërit e tyre me pjesën e të rriturve të rinj që regjistroheshin në kolegj duke u rritur në mënyrë të vazhdueshme nga 1983 para se të arrinte kulmin në 1998. Në vitin 1965, ndërsa boomers-at e hershëm hynë në kolegj, regjistrimi total i studentëve të rinj ishte pak më shumë se 5.7 milion individë në sektorin publik dhe privat. Deri në vitin 1983, viti i parë i regjistrimeve ne kolegj (sipas përcaktimit të hulumtimit te Pew), kjo shifër kishte arritur në 12.2 milion, një rritje prej 53%, në mënyrë efektive një dyfishim i marrjes së studentëve. Ndërsa viti 1990 kaloi, regjistrimet në kolegje vazhduan të rriteshin me rritjen e huave pasi kostoja e një arsimimi u bë më e shtrenjtë në krahasim me kolegët e tyre në mes të viteve 1980. [90] Deri në vitin 1998, viti i fundit i regjistrimit të kolegjit në gjeneratë, ata që hynë në sektorin e arsimit të lartë arritën në 14.3 milion [91] Përveç kësaj, ndryshe nga Boomers dhe gjeneratat e mëparshme, gratë tejkaluan burrat në nivelet e përfundimit të kolegjit. [92]

Përshtatja në një mjedis të ri shoqëror
[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për të diplomuarit e hershëm të gjenerates X që hynë në tregun e punës në fund të viteve 1980, kushtet ekonomike ishin sfiduese dhe nuk treguan shenja të përmirësimeve të mëdha deri në mes të viteve 1990. [93] Në SH.B.A., politika monetare kufizuese për të frenuar inflacionin në rritje dhe rënien e një numri të madh të shoqërive të kursimeve dhe huave (bankat private që specializoheshin në hipotekat e shtëpive) ndikuan në mirëqenien e shumë familjeve amerikane dhe nxitën një ndihmë të madhe qeveritare që bëri më shumë buxhet.[94] Për më tepër, tre dekada të rritjes morën fund dhe kontrata shoqërore midis punëdhënësve dhe punonjësve, e cila kishte duruar gjatë viteve 1960 dhe 1970 dhe ishte planifikuar të zgjaste derisa pensioni të mos ishte i zbatueshëm më, nga fundi i viteve 1980, pushime nga puna në shkallë të gjerë, zvogëlimi i korporatave dhe 'offshoring' i shpejtë i prodhimit. [95]

Në frontin politik, në SH.B.A. gjenerata u bë ambivalente nëse jo plotësisht e pakënaqur me politikën; ata ishin edukuar në hijen e skandalit të Luftës së Vietnamit dhe Watergate dhe erdhën në pjekuri nën presidencat Reagan dhe Bush, me përvojën e dorës së parë të ndikimit të politikave neoliberale. Pak kishin përjetuar një administratë demokratike dhe madje edhe atëherë, vetëm në një nivel atmosferik. Për ata që ishin në të majtë të spektrit politik, zhgënjimet me mobilizimet e mëparshme studentore boomer të viteve 1960 dhe shembja e atyre lëvizjeve drejt një kulture konsumatore "lakmia është e mirë" dhe "yuppie " u ndjenë, në një masë më të madhe, hipokrizi nëse jo tradhti e plotë. Prandaj, preokupimi për "vërtetësinë" dhe jo "shitjen jashtë". Fundi i komunizmit dhe utopia socialiste me rënien e Murit të Berlinit, për më tepër, i shtuan zhgënjimin se çdo alternativë ndaj modelit kapitalist ishte e mundur. [96]

Lindja e dembelizmit
[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 1990, revista Time botoi një artikull me titull "Të jetosh: Vazhdoni me kujdes", i cili përshkruan ata që ishin në të 20-at e tyre si pa qëllim dhe të paqartë. Ekspertët dhe reklamuesit e medias më tej u përpoqën të përcaktonin grupin, duke i portretizuar zakonisht si " njëzet e diqka të fokusuar". Një raport i MetLife vuri në dukje: "media do t'i portretizonte ata si gjenerata e miqve : më tepër të vetë-përfshirë dhe ndoshta pa qëllim ... por argëtues". [97] Gjenerata X janë portretizuar shpesh si apatike apo si " dembele", iu mungon kushineta, një stereotip i cili ishte lidhur fillimisht me filmin komik te Richard Linklater "Slacker" . Pas publikimit të filmit, "gazetarët dhe kritikët menduan atë që ishte ndryshe per këta të rinj "ata hezitonin të rriteshin" dhe "të përbuzur nga veprimet e zellshme "". [98] Filmi i vitit 1994 i Ben Stiller , Reality Bites gjithashtu u përpoq të kapte zellin e brezit me një portretizim të qëndrimeve dhe zgjedhjeve të stilit të jetës në atë kohë. [99]

Stereotipet negative të të rriturve të rinj Gjen X vazhduan, duke përfshirë që ata ishin "të zymtë, cinikë dhe të pakënaqur". Në vitin 1998, stereotipet e tilla nxitën kërkime sociologjike në Universitetin e Stanfordit për të studiuar saktësinë e karakterizimit të të rriturve të rinj Gjen X si cinikë dhe të pakënaqur. Duke përdorur Anketën e Përgjithshme Sociale të Përgjithshme, studiuesit krahasuan përgjigjet me pyetjet identike të sondazhit të bëra nga 18-29 vjeçarë në tre periudha të ndryshme kohore. Për më tepër, ata krahasuan se si të rriturit e moshuar iu përgjigjën të njëjtave pyetjeve të sondazhit me kalimin e kohës. Sondazhet treguan se gjenerata 18-29 vjeçare X shfaqi nivele më të larta të cinizmit dhe pakënaqësisë sesa grupet e mëparshme të 18-29 vjeçarëve të anketuar. Megjithatë, ata gjithashtu gjetën se cinizmi dhe pakënaqësia ishte rritur në mesin e të gjitha grupmoshat e anketuara me kalimin e kohës, jo vetëm të rriturit e rinj, duke e bërë këtë efekt një periudhe, jo një efekt grup . Me fjalë të tjera, të rriturit e të gjitha moshave ishin më cinikë dhe të pakënaqur në vitet 1990, jo vetëm Gjenerata X. [100] [101]

Rritja e internetit dhe 'dot-com bubble'
[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga mesi i fundit të viteve 1990, nën presidencën e Bill Clinton, optimizmi ekonomik ishte rikthyer në SH.B.A., [102] me papunësinë e ulur nga 7.5% në 1992 në 4% në 2000. [103] Anëtarët më të rinj të Gjenerates X, duke përshkuar administratat, përjetuan politikisht një "rinovim liberal". Në vitin 1997, revista 'Time' botoi një artikull të titulluar "Gjenerata X e Rishikuar", i cili tërhoqi stereotipet negative të raportuara më parë dhe raportoi arritje pozitive, duke përmendur prirjen e Gjenerates X për të bere fillestare të teknologjisë dhe bizneseve të vogla, si dhe ambicien e tyre, e cila studion tregoi se ishte më e lartë në mesin e të rinjve Gjen X se brezat e vjetër. Megjithatë, ky emer i ngadaltë mbeti. [104] Ndërsa dekada përparonte, Gjenerata X fitoi një reputacion për sipërmarrje . Në vitin 1999, The New York Times i quajti ata "Gjenerata 1099", duke i përshkruar ata si "grupi dikur i mëshirshëm, por tani i patur zili i punëtorëve të vetëpunësuar, të ardhurat e të cilëve raportohen në Shërbimin e të Ardhurave të Brendshme jo në një formë W-2, por në Formular 1099 ". [105]

Disku i programit America Online (AOL) version 2.0 për Microsoft Windows (1994), i përdorur gjerësisht nga Gjenerata X më te ri për të hyrë në internet

Aksesi i konsumatorit në internet dhe zhvillimi i tij tregtar gjatë viteve 1990 dëshmuan një furi të iniciativave të IT. Kompanitë e krijuara rishtas, të nisura në bursat globale, u formuan me gjenerata të dyshimta të të ardhurave ose fluks parash[106] Kur 'dot-com bubble' shpërtheu përfundimisht në 2000, gjenerata e hershme X e cila kishte filluar si sipërmarrës në industrinë e IT duke hipur në valën e Internetit, si dhe programues të sapo kualifikuar në fund të brezit (të cilët ishin rritur me AOL dhe shfletuesit e parë në Internet), u kapën të dy në përplasje.[107] Kjo pati pasoja të mëdha, me pasoja ndër-gjeneratave; pesë vjet pas shpërthimit të 'bubble', matrika e re e studentëve mijëvjeçarë të IT ra me 40% dhe me sa 70% në disa programe të sistemeve të informacionit. [108]

Sidoqoftë, pas krizës, sociologu Mike Males raportoi besim dhe optimizëm të vazhdueshëm midis grupit duke thënë se "sondazhet vazhdimisht gjejnë 80% deri 90% të Gjenerates X me vetëbesim dhe optimist". [109] Meshkujt shkruan "këta të rinj amerikanë më në fund duhet të marrin njohjen e merituar", duke lavdëruar grupin dhe duke deklaruar se "Gjenerata X e ngritur në mënyrë të lejuar, e përçmuar botërisht është" brezi i madh "i vërtetë, sepse ajo ka trimëruar një klimë armiqësore shoqërore për të kthyer prirjet e zhurmshme ", duke i përshkruar ata si grupi më i vështirë që nga brezi i Luftës së Dytë Botërore . Ai raportoi se tendencat sipërmarrëse të Gjen X-ave ndihmuan në krijimin e industrisë së teknologjisë së lartë që nxiti rimëkëmbjen ekonomike të viteve 1990. [110] Në vitin 2002, revista 'Time' botoi një artikull të titulluar "Perfundimisht Gjen X-at nuk jane dembele", raportimi i katër në pesë biznese të reja ishin punë e Gjen X-ave. [87]

Përgjigja ndaj 11 shtatorit
[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në SHBA, Gjenerata X u përshkruan si heronjtë kryesorë të sulmeve terroriste të 11 shtatorit nga autori William Strauss. Zjarrfikësit dhe policia duke iu përgjigjur sulmeve ishin kryesisht nga Gjenerata X. Për më tepër, udhëheqësit e revoltës së pasagjerëve në United Airlines Flight 93 ishin gjithashtu, me shumicë te Gjenerates X.[104] [111] [112] Autori Neil Howe raportoi të dhënat e sondazhit që tregojnë se Gjenerta X po bashkëjetonin dhe martoheshin në rritje në numër pas sulmeve terroriste, me të anketuarit e studimit Gjen X që raportuan se nuk dëshironin të jetonin më vetëm. [113] Në tetor 2001, Seattle Post-Intelligencer shkruajti për Gjeneraten X: "Tani ata mund të përballen me ngjarjet më formuese të jetës dhe brezit të tyre." [114] Greensboro News & Record raportoi se anëtarët e grupit "ndien një valë patriotizmi që kur terroristët goditën" duke dhënë gjak, duke punuar për bamirësi, duke dhuruar bamirësi dhe duke u bashkuar me ushtrinë për të luftuar Luftën kundër Terrorit . [115] Juria Ekspert, një botim i Shoqërisë Amerikane të Konsulentëve Gjykues, raportoi: "Anëtarët e Gjenerates X iu përgjigjën sulmeve terroriste me shpërthime patriotizmi dhe entuziazmi kombëtar që befasuan edhe vetë."

Në moshën e mesme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Arritja e një ekuilibri punë-jetë
[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 2011, analiza e sondazhit nga Studimi Gjatësor i Rinisë Amerikane zbuloi që Gjen X ( përcaktuar si ata që ishin atëherë midis moshës 30 dhe 50 vjeç) të ishte "i ekuilibruar, aktiv dhe i lumtur" në moshën e mesme dhe si arritjen e një ekuilibri punë-jetë . Studimi gjatësor i të rinjve është një studim i financuar nga NIH - NIA nga Universiteti i Miçiganit i cili ka studiuar Gjeneraten X që nga viti 1987. Studimi bëri pyetje të tilla si "Duke menduar për të gjitha aspektet e jetës tuaj, sa jeni të lumtur? Nëse zero do të thotë që ju jeni shumë të pakënaqur dhe 10 do të thotë që jeni shumë të lumtur, ju lutemi vlerësoni lumturinë tuaj. " LSA raportoi se " niveli mesatar i lumturisë ishte 7.5 dhe mesatarja (rezultati i mesëm) ishte 8. Vetëm katër përqind e të rriturve të Gjeneratës X treguan një lumturi të madhe (një rezultat prej tre ose më i ulët). Njëzet e nëntë përqind e të rriturve të Gjeneratës X ishin shumë të lumtur me një rezultat prej 9 ose 10 në shkallë. " [116] [117] [118] [119]

Në vitin 2014, Qendra e hulumtimeve Pew dha një pasqyrë të mëtejshme, duke e përshkruar grupin si "tru, skeptik dhe të vetë-mbështetur; ata nuk janë duke u mashtruar ose përkëdhelur, dhe ata thjesht mund të mos i japin shumë rendesi asaj që të tjerët mendojnë për ta. Apo nëse të tjerët i mendojnë fare. " [120] Për më tepër, udhëzuesit në lidhje me menaxhimin e gjeneratave të shumta në fuqinë punëtore përshkruajnë Gen X-sat si: të pavarur, elastik, të shkathët, të vetë-menaxhuar, të adaptueshëm, cinik, pragmatik, skeptik të autoritetit dhe si duke kërkuar një ekuilibër punë-jetë. [97] [121] [122]

Sipërmarrja si tipar individual
[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Bashkëthemeluesi i Google Sergey Brin, duke folur në një konferencë në Web 2.0.

Individualizmi është një nga tiparet përcaktuese të Gjeneratës X, dhe pasqyrohet në frymën e tyre sipërmarrëse. [123] Në librin e vitit 2008 "X Saves the World: How Generation X got the Shaft but Can Still Keep Everything from Sucking" autori Jeff Gordinier përshkruan Gjeneraten X si një " demograf i kalit të errët " i cili "nuk kërkon në qendër të vëmendjes". Gordiner citon shembuj të kontributeve të Gjen X në shoqëri të tilla si: Google, Wikipedia, Amazon.com dhe YouTube, duke argumentuar se nëse 'boomers' do t'i kishte krijuar ato, "ne kurrë nuk do ta dëgjonim fundin e saj". Në libër, Gordinier krahason Gjeneraten X me 'boomers', duke thënë se 'boomers' priren të trumbetojnë arritjet e tyre më shumë sesa Gjenerata X, duke krijuar ato që ai i përshkruan si "mitologji të hollësishme" rreth arritjeve të tyre. Gordiner përmend Steve Jobs si një shembull, ndërsa Gjenerata X, argumenton ai, ka më shumë të ngjarë me "thjesht në heshtje i bëjnë gjërat e tyre". [5] [124]

Në një artikull të vitit 2007 të botuar në Harvard Business Review, autorët Strauss dhe Howe shkruajnë për Gjeneraten X: "Ata janë tashmë gjenerata më e madhe sipërmarrëse në historinë e SHBA; njohuria e tyre e teknologjisë së lartë dhe qëndrueshmëria në treg kanë ndihmuar Amerikën të përparojë në epokën e globalizimit. " Sipas autorëve Michael Hais dhe Morley Winograd:

Bizneset e vogla dhe shpirti sipërmarrës që mishërojnë Gjen X-at janë bërë nga institucionet më të njohura në Amerikë. Ka pasur një ndryshim të fundit në sjelljen e konsumatorit dhe Gjen X-at do të bashkohen me "gjeneratën idealiste" në inkurajimin e kremtimit të përpjekjeve individuale dhe marrjes së rrezikut të biznesit. Si rezultat, X-at do të ndezin një rilindje të sipërmarrjes në jetën ekonomike, edhe pse besimi i përgjithshëm në institucionet ekonomike bie. Klientët, dhe nevojat dhe dëshirat e tyre (përfshirë Millennials) do të bëhen Ylli i Veriut për një brez të ri të tërë sipërmarrësish. [125]

Një studim i vitit 2015 nga Sage Group raporton që Gjen X-at "dominojne fushën e lojës" në lidhje me themelimin e ndërmarrjeve të reja në Shtetet e Bashkuara dhe Kanada, me X që lançon shumicën (55%) të të gjitha bizneseve të reja në 2015. [126] [127]

Përfitimet i të ardhurat nga arsimi në kolegj
[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndryshe nga mijëvjeçarët, Gjenerata X ishte gjenerata e fundit në SH.B.A. për të cilët arsimi i lartë ishte shpërblyer financiarisht . Në 2019, Banka Federale e Rezervave të St. Louis publikoi kërkime (duke përdorur të dhëna nga Sondazhi i Financave të Konsumatorit 2016) duke demonstruar se pas kontrollit për racën dhe moshën, familjet grupore me kryefamiljarë me arsim pas mesëm dhe të lindur para vitit 1980 kanë parë primet e pasurisë dhe të ardhurat, ndërsa, për ata pas 1980, primi i pasurisë është dobësuar në një pikë të parëndësishme statistikore (pjesërisht për shkak të rritjes së kostos së kolegjit ). Primi i të ardhurave, megjithëse mbetet pozitiv, ka rënë në nivele historike, me trajektore më të theksuara në rënie midis kryefamiljarëve me diploma pasuniversitare . [128]

Prindërimi dhe vullnetarizmi
[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për sa i përket avokimit për fëmijët e tyre në mjedisin arsimor, autori Neil Howe përshkruan prindërit e Gjen X si të ndryshëm nga prindërit boomer. Howe argumenton se Gjen X nuk janë prindër helikopterësh, të cilët Howe i përshkruan si një stil prindërimi i prindërve boomer të mijëvjeçarëve. Howe e përshkroi Gjen X në vend të tij si "prindër luftëtarë vjedhurazi", për shkak të prirjes së prindërve Gjen X për të lënë çështje të vogla dhe të mos qëndrojnë pezull mbi fëmijët e tyre në mjedisin arsimor, por për të ndërhyrë me forcë dhe shpejt në rast të çështjeve më serioze . [129] Në vitin 2012, Korporata për Shërbimin Kombëtar dhe të Komunitetit renditi normat e vullnetarëve të Gjenerates X në SHBA në "29.4% në vit", më e larta krahasuar me brezat e tjerë. Renditjet u bazuan në një mesatare lëvizëse tre-vjeçare midis 2009 dhe 2011. [130] [131]

Diferencimi i të ardhurave me gjeneratat e mëparshme
[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një raport i titulluar Lëvizshmëria Ekonomike: A është endrra Amerikane e Gjallë dhe Mirë? u përqendrua në të ardhurat e meshkujve 30–39 në 2004 (ata të lindur në Prill 1964) – Mars 1974). Studimi u lëshua në 25 maj 2007 dhe theksoi se burrat e këtij brezi bënë më pak (me 12%) sesa baballarët e tyre kishin në të njëjtën moshë në 1974, duke përmbysur kështu një trend historik. Arriti në përfundimin se, në vit rritjet në të ardhurat e familjeve të krijuara nga baballarët / djemtë u ngadalësuan nga një mesatare prej 0.9% në 0.3%, mezi duke ecur në hap me inflacionin. "Të ardhurat e familjes janë rritur megjithatë (gjatë periudhës 1947 deri në 2005) sepse më shumë gra kanë shkuar në punë", [132] [133] [134] [135] "duke mbështetur të ardhurat e burrave, duke shtuar një fitues të dytë në familje . Dhe si me të ardhurat e meshkujve, tendenca është në rënie. "

Megjithëse, globalisht, fëmijët dhe adoleshentët e Gjenerates X do të jenë ndikuar shumë nga industritë kulturore të SH.B.A.-së me rryma të përbashkëta globale (p.sh. rritja e shkallëve të divorcit, epidemia e AIDS-it, përparimet në TIK ), nuk ka një koncept të lindur në SH.B.A. por perspektiva të shumëfishta dhe rezultatet gjeografike. Edhe brenda periudhës së analizës, brenda bashkësive kombëtare, të përbashkëtat do të kenë ndryshuar në bazë të datës së lindjes së dikujt. Brezi, vëren gjithashtu Christine Henseler, u formua po aq nga ngjarjet e botës reale, brenda kufijve kombëtarë, të përcaktuara nga incidente specifike politike, kulturore dhe historike. Ajo shton "Me fjalë të tjera, është në mes të dy hapësirave reale, të kufizuara qartë dhe rrymave globale më të rrjedhshme që ne mund të dallojmë frymën e Gjenerates X". [136]

Në vitin 2016, një projekt global i njohurive të konsumatorëve nga Viacom International Media Networks dhe Viacom, bazuar në mbi 12,000 të anketuar në të gjithë 21 vendet, [137] raportoi për qasjen jokonvencionale të Gjen X ndaj seksit, miqësisë dhe familjes, [138] dëshirën e tyre për fleksibilitet dhe përmbushja në punë [139] dhe mungesa e krizës së moshës së mesme për Gjen X. [140] Projekti përfshinte një dokumentar 20-minutesh me titull Gjen X Sot . [141]

Rusi Gjenerata X referohet si "fëmijët e fundit Sovjetik", si fëmijët e fundit që kane ardhur para rënies së komunizmit në kombin e tyre dhe para rënies së Bashkimit Sovjetik.[37] Ata që arritën moshën e pjekurisë në vitet 1980 dhe u rritën të arsimuar në doktrinat e Marksizmit dhe Leninizmit e gjetën veten në një sfond të ndryshimeve ekonomike dhe shoqërore me ardhjen e Mikhail Gorbachev në pushtet dhe Perestrojka . Sidoqoftë, edhe para shembjes së Bashkimit Sovjetik dhe shpërbërjes së Partisë Komuniste, sondazhet treguan se të rinjtë rusë hodhën poshtë tiparet kryesore të botëkuptimit Komunist që udhëheqësit e tyre të partisë, mësuesit e shkollës dhe madje edhe prindërit ishin përpjekur të futnin në to. [142] Kjo gjeneratë, e kapur nga nderrimi mes marksizmit-leninizmit dhe një të ardhme të panjohur, dhe e mashtruar nga klasat e reja politike të brendshme, mbeti kryesisht apatike. [143]

Në Francë, "Gjenerata X" nuk është aq e njohur ose e përdorur për të përcaktuar anëtarët e saj. Demografikisht, ata që kishin lindur herët gjatë asaj periudhe nganjëherë quheshin 'Génération Bof' për shkak të prirjes së tyre për të përdorur fjalën 'bof', e cila, e përkthyer në anglisht, do të thotë "sidoqoftë". [37] E asociauar me afersisht është "Génération Mitterrand", që i përket socialistit François Mitterrand i cili shërbeu si President i Francës gjatë dy mandateve radhazi midis 1981 dhe 1995. Ekziston një marrëveshje e përgjithshme që, brenda vendit, ngjarja që pranohet në Francë si pika ndarëse midis gjeneratës 'baby boomer' dhe Gjeneratës X janë grevat franceze dhe trazirat e dhunshme të majit 1968 . Për ata që janë në fund të brezit, reformat arsimore dhe të mbrojtjes, një stil i ri "baccalauréat général" me tre rryma të dallueshme në 1995 (programi paraardhës, prezantuar në 1968) dhe ndërprerja e rekrutimit ushtarak në 1997 (për ata që kanë lindur pas janarit 1979) konsiderohen si pika të reja tranzicioni në tjetrën. [144]

Republika e Irlandës

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Termi "Gjenerata X" ka qenë për të përshkruar irlandezët e lindur mes 1965 dhe 1985; ata u rritën gjatë turbullirave dhe recesionit ekonomik të viteve 1980, duke u rritur në periudhën e prosperitetit të Tigrit Kelt në vitet 1990 e në vazhdim. [145] [146] Përshtatshmëria e termit për Irlandën është vënë në dyshim, me Darach Ó Séaghdha duke theksuar se "Gjenerata X zakonisht kahasohet me atë më parë duke u rritur në njësi familjare më të vogla dhe të ndryshme për shkak të prindërve të tyre që kanë qasje më të madhe në kontracepsion dhe divorc - përsëri, gjëra që nuk ishin gjerësisht të disponueshme në Irlandë. [ Kontracepcioni ishte në dispozicion vetëm me recetë në 1978 dhe pa recetë në 1985; divorci ishte i paligjshëm deri në 1996. ] Sidoqoftë, kjo gjeneratë ishte në pozicionin kryesor për të përfituar nga Tigri Kelt, Procesi i Paqes dhe liberalizimet e futura në këmbë të anëtarësimit në BE dhe kishte më pak të ngjarë të emigronte sesa ato që erdhën para dhe pas. Ju mund të thoni se në shumë mënyra, këta janë vendet e vërteta të Irlandës. " [147]

Kulturikisht, Britpop, Roku Kelt, ringjallja e traditave, At Ted, Kupa Botërore FIFA 1990 dhe kultura e tërbuar ishin domethënëse. [148] [149] Kënga e Komedisë Hyjnore "Gjenerata Sex " (1998) pikturoi një pamje të hedonizmit në fund të shekullit të 20-të, si dhe ndikimin e saj në media. [150] [151]

Libri i David McWilliams '2005 Fëmijët e Papës: Elita e Re e Irlandës profilizoi irlandezë të lindur në vitet 1970 (pak para vizitës se papes në Irlandë ), i cili ishte një 'baby boom' që pa popullsinë e Irlandës për herë të parë që nga vitet e urisë së Madhe të 1840 . Fëmijët e Papës ishin në gjendje të përfitonin nga Tigri Keltik dhe kultura e sapo liberale, ku Kisha Katolike kishte dukshëm më pak fuqi shoqërore. [152] [153]

Mbretëria e Bashkuar

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Si fëmijë, adoleshentë dhe të rritur të rinj
[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Këshilli i Kërkimeve Ekonomike dhe Sociale të Mbretërisë së Bashkuar e përshkroi Gjeneratën X si "fëmijët e Thatcher" sepse grupi u rrit ndërsa Margaret Thatcher ishte Kryeministre nga 1979 në 1990, "një kohë e fluksit shoqëror dhe e transformimit". Të lindurit në fund të viteve 1960 dhe në fillim të viteve 1970 u rritën në një periudhë trazirash shoqërore. Nderkohe qe papunësia ishte e ulët në fillim të viteve 1970, trazirat industriale dhe shoqërore u përshkallëzuan. Aksioni i grevës arriti kulmin në " dimrin e pakënaqësisë " në 1978–79 dhe Problemet filluan të shpaloseshin në Irlandën e Veriut . Kthesa drejt politikave neoliberale të prezantuara dhe të mbajtura nga qeveritë konservatore të njëpasnjëshme nga 1979 në 1997 shënoi fundin e konsensusit të pasluftës. [154]

Çmontimi pothuajse universal i sistemit të shkollës gramatikore në Britaninë e Madhe gjatë viteve 1960 dhe 70 nënkuptonte që shumica dërrmuese e grupit të ndiqte shkolla të mesme moderne, të emërtonin shkolla gjithëpërfshirëse me arsim të detyrueshëm që mbaronin në moshën 16 vjeç. [155] [154] Ndërsa anëtarët e moshuar të grupit arritën fundin e shkollimit të tyre të detyrueshëm, nivelet e regjistrimit arsimor midis adoleshentëve të moshuar mbetën në pjesën më të madhe të botës perëndimore. Nga fillimi i viteve 1980, rreth 80% deri 90% e braktisësve të shkollës në Francë dhe Gjermaninë Perëndimore morën formim profesional, krahasuar me 40% në Mbretërinë e Bashkuar. Nga mesi i viteve 1980, mbi 80% e nxënësve në Shtetet e Bashkuara dhe Gjermaninë Perëndimore dhe mbi 90% në Japoni qëndruan në arsim deri në moshën tetëmbëdhjetë vjeç, krahasuar me 33% të nxënësve britanikë. [156] Sidoqoftë, gjerësisht kishte një rritje të niveleve të arsimit në mes të kësaj moshe, ndërsa Gjenerata X kaloi nëpër të. [157]

Në 1990, 25% e të rinjve në Angli qëndruan në një lloj arsimi me kohë të plotë pas moshës 18 vjeç, kjo ishte një rritje nga 15% një dekadë më parë. [158] Më vonë, Akti i Arsimit të Lartë dhe të Lartë 1992 dhe liberalizimi i arsimit të lartë në Mbretërinë e Bashkuar pa një numër më të madh të atyre që kanë lindur drejt fundit të brezit duke fituar vende universitare. [154]

Vitet 1980, kur një pjesë e madhe e Gjenerates X arriti moshën e punës, ishte një epokë e përcaktuar nga nivelet e larta të papunësisë. [159] Kjo ishte veçanërisht e vërtetë për anëtarët më të rinj të popullsisë në moshë që punon. Në vitin 1984, 26% e të rinjve nga 16 deri në 24 vjeç nuk ishin as në arsim me kohë të plotë ose nuk merrnin pjesë në fuqinë punëtore. [160] Sidoqoftë, kjo shifër u ul ndërsa situata ekonomike u përmirësua duke arritur në 17% në 1993. [161]

Në moshën e mesme
[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një studim i vitit 2016 i mbi 2,500 punëtorë britanikë të zyrave i kryer nga Workfront zbuloi se të anketuarit e anketës të të gjitha moshave përzgjodhën ata nga Gjenerata X si punonjësit më punëtorë të anëtarëve të fuqisë punëtore (të zgjedhur nga 60%). [162] Gjenerata X u rendit gjithashtu më e larta midis kolegëve të punës për të pasur etikën më të fortë të punës (zgjedhur nga 59.5%), duke qenë më i dobishmi (55.4%), më i afti (54.5%) dhe zgjidhësit më të mirë të problemeve / zgjidhës të problemeve (41.6%) ) [163] [164]

Rënia e Murit të Berlinit në 1989 ishte një ngjarje e shënuar në vitet formuese të Gjeneratës X.

Në Gjermani, "Gjenerata X" nuk përdoret ose zbatohet gjerësisht. Në vend të kësaj, i është referuar "Gjenerimit Golf" në republikën e mëparshme të Gjermanisë Perëndimore, bazuar në një roman të Florian Illies ndërsa, në lindje, fëmijë të "Mauerfall" ose duke zbritur nga muri.Për ish -gjermanolindorët, kishte adaptim por edhe një ndjenjë të humbjes së vlerave dhe strukturave të mësuara, ndonjëherë duke u kthyer në rrëfime romantike të fëmijërisë së tyre. Për ata në Perëndim, një periudhë zbulimi dhe eksplorimi të asaj që kishte qenë një tokë e ndaluar. [165]

Afrikën e Jugut, Gjenerata X kaloi vitet e tyre formuese të viteve 1980 gjatë "mjedisit mbi-të politizuar të viteve të fundit të aparteidit ". [166]

Artet dhe kultura

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Ky ilustrim tregon tre gurë kulturorë për Gjeneraten X: këngëtari Michael Jackson, i cili dominoi top listat në vitet 1980; personazhe alienë nga loja e famshme video Arcade Space Invaders ; dhe një videokasetë, e cila revolucionarizoi argëtimin në shtëpi duke u mundësuar shikuesve televizivë të regjistronin shfaqje dhe të shikonin filma të paregjistruar në shtëpi.

Gjenerata X ishin grupi i parë që erdhi në moshë me MTV . Ata ishin gjenerata e parë që përjetuan shfaqjen e videoklipeve si adoleshentë dhe nganjëherë quhen Gjenerata MTV . [97] Gjenerata X ishin përgjegjës për lëvizjen alternative të rok- ut të viteve 1990 dhe 2000, duke përfshirë nën-zhanrin grunge. [167] Hip hop është përshkruar gjithashtu si muzikë përcaktuese e gjeneratës, veçanërisht artistë të tillë si Tupak Shakur, NWA dhe The Notorious BIG . [168]

The Offspring duke performuar në 2008 në Fortaleza, Brazil

Nga 1974 në 1976, u krijua një brez i ri i grupeve rok të tilla si Ramones, Johnny Thunders dhe Heartbreakers, The Dictators në New York City, Sex Pistols, the Clash, the Damned, and Buzzcocks në Mbretërinë e Bashkuar dhe Saints in Brisbane . Nga fundi i vitit 1976, këto akte u njohën përgjithësisht si formimi i pararojës së "roku punk", dhe ndërsa 1977 u afrua, roku punk u bë një fenomen kulturor i madh dhe shumë i diskutueshëm në Mbretërinë e Bashkuar. [169] Kjo krijoi një nenkulture punk e cila shprehu rebelimin rinor dhe u karakterizua nga stilet e veshjeve dhe zbukurime t ndryshme (duke filluar nga qëllimisht sulmuese bluza, xhaketa lëkure, studded apo bandat me thumba të mprehta dhe bizhuteri, si dhe skllavërisë dhe S & M rroba) dhe një shumëllojshmëri të ideologjive anti-autoritare që prej asaj kohe janë shoqëruar me formën. [170] Në vitin 1977 ndikimi i muzikës dhe nënkulturës së punk rock-ut u bë më i përhapur, duke u përhapur në të ndryshme vende të botës. [171] Në përgjithësi, ajo zuri rrënjë në skenat lokale që tentonin të refuzonin lidhjen me rrjedhën kryesore . [172] Në fund të viteve 1970 punk përjetoi valën e tij të dytë në të cilën aktet që nuk ishin aktive gjatë viteve të tij formuese miratuan stilin.

Ndërsa në fillim muzikantët e punkut nuk ishin vetë Gjen X (shumë prej tyre ishin boomers te vonë, ose Gjenerata Jones ), baza e tifozëve te punk-ut u bë gjithnjë e më e orientuar drejt Gjen X ndërsa X-at më të rinje hynë në adoleshencën e tyre, dhe për këtë arsye bëri një ngulitje domethënese në grup. [173] Nga vitet 1980, nën-zhanre më të shpejta dhe më agresive siç është punk-u hardkor (p.sh. Kërcënim i vogël ), punk rrugore (p.sh. 'the Exploited', NOFX ) dhe anarko-punk (p.sh. Subhumans ) u bënë modat mbizotëruese të rokut punk. Muzikantët që identifikohen ose frymëzohen nga punku shpesh më vonë ndoqën drejtime të tjera muzikore, duke rezultuar në një gamë të gjerë spinoffs, duke krijuar zhanre të tilla si "post-punk", "new wave" dhe më vonë "indie pop", roku alternativ dhe rok rok . Gjenerata X nuk ishin më thjesht konsumatorë të punk-ut, por u bënë edhe krijues. Në vitet 1990 punk rock u rishfaq në rrymën kryesore, pasi grupet punk rock dhe pop punk me anëtarë të Gen X si Green Day, Rancid, The Offspring dhe Blink-182 sollën zhanrin e popullaritetit të gjerë. [174]

  Padyshim në një mënyrë të ngjashme me punkun, një ndjenjë zhgënjimi, inati dhe zemërimi katalizoi Hard rok- un dhe metalin e rëndë për t’u rritur nga ndikimi i mëparshëm i rok-ut.

Energjia e gjeneruar nga lëvizja punk nisi një përhapje të mëvonshme të nën-kulturave të çuditshme dhe eklektike post-punk, duke përfshirë një valë të re, gotike etj, dhe duke ndikuar në Romanca te reja.

Këngëtari i Nirvana-s Kurt Cobain (i fotografuar këtu në 1992) u quajt "zëri i Gjeneratës X" në vitet 1990, duke luajtur të njëjtin rol për këtë demografik si Bob Dylan dhe John Lennon luajtur për "baby boomers" në vitet 1960. [175]

Një shembull i dukshëm i rok - ut alternativ është muzika grunge dhe nënkultura shoqëruese që u zhvillua në Paqësorin Veri-Perëndimor të Teksteve të këngëve Grunge të SHBA janë quajtur "... produkt i sëmundjes te Gjenerates X". [176] Vulture komentoi: "grupet më të mira u ngritën nga mërzia e 'fëmijëve me çelësa' ". "Njerëzit bënin rekorde plotësisht për të kënaqur veten e tyre sepse nuk kishte askënd tjetër për të kënaqur" komentoi producenti Jack Endino . [177] Tekstet e Grunge janë tipike të errëta, nihiliste, [178] mbushura me zemërim, të munduar dhe shpesh adresojnë tema të tilla si tjetërsimi shoqëror, dëshpërimi dhe apatia . [179] The Guardian shkroi se grunge "nuk ricikloi klikime banale, por trajtoi subjekte me peshë". [180] Temat e teksteve të grunge përfshinin strehimin në shtëpi, vetëvrasje, përdhunim, [181] shtëpi të prishura, varësi nga droga, urrejtje nga vetja, [182] mizogjini, abuzim në familje dhe gjetjen e "kuptimit në një univers indiferent". Tekstet e Grunge kanë tendencë të jenë introspektive dhe synojnë t'i lejojnë dëgjuesit të shohë çështje të fshehura personale dhe të shqyrtojë shthurjen në botë. [175] Grupet e dukshme grunge përfshijnë: Nirvana, Pearl Jam, Alice in Chains, Stone Temple Pilots dhe Soundgarden . [183]

Kjo karikaturë përshkruan një balerin të epokës së 1980-tës duke bërë breakdancing, një formë vallëzimi afro-amerikane që ishte një pjesë kryesore e kulturës së hip hopit .

Epoka e artë e hip hopit i referohet muzikës hip hop të bërë nga mesi i viteve 1980 deri në mes të viteve 1990, zakonisht nga artistë me origjinë nga zona metropolitane e Nju Jorkut, [184] që karakterizohej nga larmia, cilësia, inovacioni dhe ndikimi i tij pas shfaqja dhe vendosja e zhanrit në dekadën e mëparshme. [185] [186] [187] [188] Kishte lloje të ndryshme të lëndës, ndërsa muzika ishte eksperimentale dhe marrese e mostrave eklektike. Artistët që shoqërohen më shpesh me periudhën janë LL Cool J, Run – DMC, Public Enemy, the Beastie Boys, KRS-One, Eric B. & Rakim, De La Soul, Big Daddy Kane, EPMD, A Tribe Called Quest, Wu -Tang Clan, Slick Rick, Ultramagnetik MC, [189] dhe Jungle Brothers . [190] Lirimet nga këto akte bashkëjetuan në këtë periudhë dhe ishin komerciale të vlefshme si ato të artistëve të hershëm rap të gangstës si Ice-T, Geto Boys dhe NWA, seks rapset e 2 Live Crew dhe Too Short, dhe partisë - muzikë e orientuar nga akte të tilla si Kid 'n Play, The Fat Boys, DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince dhe MC Hammer . [191]

Përveç vetë-glorifikimit lirik, hip hopi u përdor gjithashtu si një formë e protestës shoqërore. Përmbajtja lirike nga epoka shpesh tërhoqi vëmendjen për një larmi çështjesh sociale duke përfshirë jetesën afrocentrike, përdorimin e drogës, krimin dhe dhunën, fenë, kulturën, gjendjen e ekonomisë amerikane dhe luftën e njeriut modern. Këngët e hip hopit të ndërgjegjshëm dhe politik të kohës ishin një përgjigje ndaj efekteve të kapitalizmit amerikan dhe ekonomisë politike konservatore të ish-Presidentit Reagan. Sipas Rose Tricia, "Në rap, marrëdhëniet midis praktikës kulturore të zezë, kushteve shoqërore dhe ekonomike, teknologjisë, politikës seksuale dhe racore dhe policisë institucionale të terrenit popullor janë komplekse dhe në lëvizje të vazhdueshme". Edhe pse hip hop ishte përdorur si një mekanizëm për çështje të ndryshme shoqërore, ai ishte ende shumë kompleks me çështje brenda vetë lëvizjes. [192] Ekzistonte gjithashtu shpesh një theks i veçantë në nacionalizmin e zi .Artistët e hip hopit shpesh flisnin për varfërinë urbane dhe problemet e alkoolit, drogës dhe bandave në komunitetet e tyre. [193] Kënga më me ndikim e Armikut Publik , "Luftoni Fuqinë ", doli në këtë kohë; kënga i flet qeverisë, duke proklamuar që njerëzit në geto kanë liri të fjalës dhe të drejta si çdo amerikan tjetër. [194]

Hyrja ekonomike e video mediumeve në tregun e konsumit mbështeti rritjen dhe popullaritetin e filmit të pavarur.

Kevin Smith është një kineast indie me ndikim i përgjithshëm Gen X, filmi i tij kryesor është Clerks .

Gjenerata X ishte kryesisht përgjegjës për lëvizjen e filmave "indie" (shkurt për independent, "pavarur" në anglisht) të viteve 1990, si si regjisorë të rinj, ashtu edhe në pjesën më të madhe, si audienca e filmave që nxiti kërkesën për filma të tillë. [167] Në kinema, regjisorët Kevin Smith, Quentin Tarantino, Sofia Coppola, John Singleton, Spike Jonze, David Fincher, Steven Soderbergh, [195] [196] dhe Richard Linklater [197] [198] janë quajtur regjisorë të Gjeneratës X. Smith është më i njohur për filmat e tij View Askewniverse, filmi kryesor që është Clerks, i cili vendoset në New Jersey rreth vitit 1994, dhe përqendrohet në dy nëpunës të dyqaneve komoditet në të njëzetat. Linklater e Slacker ngjashme eksploron karaktere të rinj të rritur të cilët ishin të interesuar për philosophizing . [199] Ndërsa nuk ishte anëtar i vetë Gjen X, regjisori John Hughes është njohur se ka krijuar filma klasikë adoleshentë të viteve 1980 me karaktere të hershme të Gjen X të cilat "një brez i tërë mori në pronësi", duke përfshirë Klubin e Mëngjesit, [200] [201] Gjashtëmbëdhjetë Qirinj, Weird Science dhe Ferris Bueller's Day Off . [202] Në Francë, u shfaq një lëvizje e re, pamja Cinéma du, e kryesuar nga kineastët Luc Besson, Jean-Jacques Beineix dhe Leos Carax . Edhe pse jo vetë Gen X-at, Subway (1985), 37 ° 2 le matin (anglisht: Betty Blue ; 1986) dhe Mauvais Sang (1986) u përpoqën të kapnin në ekran sëmundjen e gjenerates, ndjenjën e bllokimit dhe dëshirën për të shpëtuar. [203]

Ekskluzivitet Mega Sequels

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lindja e mega-vazhdimeve të ekskluzivitetit në zhanret sci-fi, fantazi dhe tmerr, të tilla si epika hapësinore-opera e Star Wars dhe ekskluziviteti i Halloween, patën një ndikim të thellë dhe të dukshëm kulturor.

Literatura e Gjenerates se re te X është shpesh e errët dhe introspektive. Në SH.B.A., autorë të tillë si Elizabeth Wurtzel, David Foster Wallace, Bret Easton Ellis dhe Douglas Coupland kapën zellin e kësaj gjenerate. [204] Në Francë, Michel Houellebecq dhe Frédéric Beigbeder renditen midis romancierëve kryesorë, vepra e të cilëve gjithashtu pasqyron pakënaqësinë dhe melankolitë e grupit. [205] Në Mbretërinë e Bashkuar, Alex Garland, autori i The Beach (1996), shtoi më tej zhanrin.

Problemet e shëndetit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndërsa hulumtimet e mëparshme kanë treguar se gjasat e sulmeve në zemër ishin në rënie mes amerikanëve të moshës 35 deri 74 vjeç, një studim i vitit 2018 i botuar në revistën "Circulation" i Shoqatës Amerikane të Zemrës zbuloi se ky nuk ishte rasti mes të rinjve. Duke analizuar të dhënat nga 28,000 pacientë nga të gjithë Shtetet e Bashkuara të cilët u shtruan në spital për sulme në zemër midis 1995 dhe 2014, ata zbuluan se një numër në rritje i pacientëve të tillë ishin midis moshës 35 deri 54 vjeç. Në veçanti, numri i pacientëve me sulm në zemër në këtë grupmoshë në fund të studimit ishte 32%, nga 27% në fillim të studimit. Kjo rritje është më e theksuar në mesin e grave, për të cilat numri u rrit nga 21% në 31%. Një temë e zakonshme midis atyre që vuanin nga sulmet në zemër është se ata gjithashtu kishin presion të lartë të gjakut, diabet dhe sëmundje kronike të veshkave . Si më parë, trendet e tilla u gjetën më të zakonshme në mesin e grave sesa midis burrave. Ekspertët sugjerojnë një numër arsyesh për këtë. Kushte të tilla si sëmundja e arterieve koronare tradicionalisht shihen si problem i një burri, dhe si të tilla pacientet femra nuk konsiderohen individë me rrezik të lartë. Shumë gra nuk janë vetëm kujdestaret kryesore të familjeve të tyre, por edhe punonjëse me kohë të plotë, që do të thotë se ata nuk kujdesen për veten aq sa duhet. [206]

Gjenerata X janë zakonisht prindërit e Gjeneratës Z, [207] [208] [209] dhe nganjëherë mijëvjeçarëve . [4] Jason Dorsey, i cili punon për Qendrën e Kinetikës së Brezit, vërejti se ashtu si prindërit e tyre nga Gjenerata X, anëtarët e Gjenerimit Z priren të jenë autonom dhe pesimist. Ata kanë nevojë për vlefshmëri më pak se mijëvjeçarët dhe zakonisht bëhen financiarisht me te pasur në një moshë më të hershme pasi shumë prej prindërve të tyre mbanin barrën e plotë të Recesionit të Madh . [210]

 1. ^ a b Twenge, Jean (26 janar 2018). "How Are Generations Named?". Trend. The Pew Charitable Trusts. Arkivuar nga origjinali më 30 gusht 2018. Marrë më 30 nëntor 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "Gen Xer". Lexico. Oxford Dictionaries. Arkivuar nga origjinali më 27 shkurt 2020. Marrë më 2 dhjetor 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ a b Fry, Richard (28 prill 2020). "Millennials overtake Baby Boomers as America's largest generation". Pew Research Center. Marrë më 28 prill 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ a b Strauss, William; Howe, Neil (2000). Millennials Rising: The Next Great Generation (në anglisht). Cartoons by R.J. Matson. New York: Vintage Original. fq. 54. ISBN 978-0375707193. Marrë më 17 tetor 2013.
 5. ^ a b c d Gordinier, Jeff (27 mars 2008). X Saves the World: How Generation X Got the Shaft but Can Still Keep Everything from Sucking (në anglisht). Viking Adult. ISBN 978-0670018581.
 6. ^ Williams, Alex (18 shtator 2015). "Move Over, Millennials, Here Comes Generation Z". The New York Times. Marrë më 8 prill 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Ulrich, John Mcallister; Harris, Andrea L. (2003). GenXegesis: Essays on Alternative Youth (Sub)culture. fq. 5. ISBN 9780879728625. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ a b "The original Generation X". BBC News (në anglishte britanike). 1 mars 2014. Marrë më 2017-09-11.
 9. ^ 'Punk Rock - An Oral History', by John Robb. P.240. (Pub. P.M. Press, 2012).
 10. ^ "Generation X - A Punk Rock History with Pictures". punk77.co.uk. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ a b Raphelson, Samantha (6 tetor 2014). "From GIs To Gen Z (Or Is It iGen?): How Generations Get Nicknames". NPR. Marrë më 21 maj 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ a b Coupland, Douglas (2 shtator 2007). "Genesis X". Vancouver Magazine. Marrë më 24 mars 2019. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ Coupland, Douglas (shtator 1987). "Generation X". Vancouver Magazine. Arkivuar nga origjinali më 24 mars 2019. Marrë më 24 mars 2019. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) See original magazine pages 164, 165, 167, 168, 169. The story is continued on p. 194, which was not scanned.
 14. ^ a b Coupland, Doug. "Generation X". Vista, 1989.
 15. ^ Doody, Christopher (2011). "X-plained: The Production and Reception History of Douglas Coupland's Generation X". Papers of the Bibliographical Society of Canada. 49 (1): 5–34. Marrë më 20 korrik 2020. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ Coupland, Douglas (qershor 1995). "Generation X'd". Details Magazine. Marrë më 24 mars 2019. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ Neil Howe & William Strauss discuss the Silent Generation on Chuck Underwood's Generations. 2001. fq. 49:00. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ II, Ronald L. Jackson; Jackson, Ronald L.; Hogg, Michael A. (29 qershor 2010). Encyclopedia of Identity (në anglisht). SAGE. ISBN 9781412951531.
 19. ^ "Demographic Profile - America's Gen X" (PDF). MetLife. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 17 gusht 2016. Marrë më 21 maj 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ Lipton, Lauren (10 nëntor 1911). "The Shaping of a Shapeless Generation : Does MTV Unify a Group Known Otherwise For its Sheer Diversity?". Los Angeles Times. Marrë më 10 shtator 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ Jackson, Ronald L.; Hogg, Michael A. (2010). Encyclopedia of Identity (në anglisht). SAGE. fq. 307. ISBN 9781412951531.
 22. ^ Schweikert, Christina, red. (2017). Changing Business Environment: Gamechangers, opportunities and Risks. New York: Global Business Technology Association. fq. 48. ISBN 978-1-932917-13-0. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 23. ^ "Millennials overtake Baby Boomers as America's largest generation". Pew Research. 25 prill 2016. Marrë më 18 qershor 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 24. ^ Winograd, Morley (maj 2014). "How Millennials Could Upend Wall Street and Corporate America" (PDF). Brookings Institution. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 25. ^ "Distribution of Household Wealth in the U.S. since 1989". Board of Governors of the Federal Reserve System. 23 dhjetor 2019. Marrë më 4 janar 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 26. ^ Caforio, Giuseppe (2018). Handbook of the Sociology of the Military. Springer. fq. 526. ISBN 9783319716022. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 27. ^ a b Markert, John (vjeshtë 2004). "Demographics of Age: Generational and Cohort Confusion" (PDF). Journal of Current Issues in Research & Advertising. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 23 qershor 2016. Marrë më 19 qershor 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 28. ^ "Gen X is a Mess". The New York Times. 14 maj 2019. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 29. ^ Williams, Alex (14 maj 2019). "Actually, Gen X Did Sell Out, Invent All Things Millennial, and Cause Everything Else That's Great and Awful" – nëpërmjet NYTimes.com. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 30. ^ Siegel, Rachel; Telford, Taylor (18 tetor 2019). "More work, more sleep: New study offers glimpse of daily life as a millennial". The Washington Post. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 31. ^ Jones, Jeffrey M. (24 February 2021). "LGBT Identification Rises to 5.6% in Latest U.S. Estimate." News.Gallup.com. Retrieved 22 May 2021.
 32. ^ "Reality Bites Back: To Really Get Gen Z, Look at the Parents". 29 korrik 2019 – nëpërmjet www.bloomberg.com. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 33. ^ "Here's which generation you're part of based on your birth year – and why those distinctions exist". 19 prill 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 34. ^ Miner, Nanette. "Council Post: As Baby Boomers Near Retirement, Companies Risk A Leadership Shortage". Forbes. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 35. ^ Gorman, Megan. "Why Gen X Is Not A Forgotten Financial Generation". Forbes. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 36. ^ "Gen-X: The Ignored Generation?". Time. 16 prill 2008. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 37. ^ a b c McCrindle, Mark. "Generations Defined" (PDF). McCrindle Research Center. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2016-06-16. Marrë më 18 qershor 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 38. ^ Willetts, David (maj 2018). "A New Generational Contract: The final report of the Intergenerational Commission". Resolution Foundation. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 39. ^ "Engaging a cross-generational volunteer force" (PDF). pwc. shkurt 2017. Marrë më 8 mars 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 40. ^ Bevan-Dye, Ayesha L. (2017). "Addressing the Ambiguity Surrounding Contemporary Generational Measurement Parameters" (PDF). Changing Business Environment: Gamechangers, Opportunities and Risks. Global Business and Technology Association: 47–53. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 41. ^ a b Masnick, George (28 nëntor 2012). "Defining the Generations". Harvard Joint Center for Housing Studies. Marrë më 23 prill 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 42. ^ Markert, J (2004). "Demographics of Age: Generational and Cohort Confusion". Journal of Current Isues and Research in Advertising. 26 (2): 11–25. CiteSeerX 10.1.1.595.8209. doi:10.1080/10641734.2004.10505161. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 43. ^ Schewe & Noble, CD & SM (2000). "Market Segmentation by Cohorts: The Value and Validity in America and abroad". Journal of Marketing Management. 16: 129–142. doi:10.1362/026725700785100479. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 44. ^ Foot, David (1996). Boom, Bust & Echo. Macfarlane Walter & Ross. fq. 18–22. ISBN 978-0-921912-97-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 45. ^ Trenton, Thomas Norman (vjeshtë 1997). "Generation X and Political Correctness: Ideological and Religious Transformation Among Students". Canadian Journal of Sociology. 22 (4): 417–36. doi:10.2307/3341691. JSTOR 3341691. Arkivuar nga origjinali më 31 korrik 2012. Marrë më 2011-06-03. In Boom, Bust & Echo, Foot (1996: 18–22) divides youth into two groups: 'Generation X' born between 1960 and 1966 and the 'Bust Generation' born between 1967 and 1979. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 46. ^ Seigle, Greg (6 prill 2000). "Some Call It 'Jones'". The Washington Post. Arkivuar nga origjinali më 23 tetor 2012. Marrë më 18 shkurt 2007. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 47. ^ Miller, Ryan W. (20 dhjetor 2018). "Are you a Xennial? How to tell if you're the microgeneration between Gen X and Millennial". USA Today. Arkivuar nga origjinali më 1 gusht 2019. Marrë më 13 gusht 2019. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 48. ^ Stankorb, Sarah (25 shtator 2014). "Reasonable People Disagree about the Post-Gen X, Pre-Millennial Generation". Huffington Post. Arkivuar nga origjinali më 14 janar 2016. Marrë më 28 mars 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 49. ^ Shafrir, Doree (24 tetor 2011). "Generation Catalano". Slate. Marrë më 26 qershor 2014. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 50. ^ Garvey, Ana (25 maj 2015). "The Biggest (And Best) Difference Between Millennial and My Generation". Huffington Post. Marrë më 28 mars 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 51. ^ "U.S. Census Age and Sex Composition: 2010" (PDF). U.S. Census. 11 maj 2011. fq. 4. Marrë më 2013-09-12. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 52. ^ Miller, Jon (vjeshtë 2011). "The Generation X Report: Active, Balanced, and Happy: These Young Americans are not Bowling Alone" (PDF). Longitudinal Study of American Youth – University of Michigan. fq. 1. Marrë më 29 maj 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 53. ^ William Strauss, Neil Howe (1991). Generations. New York: Harper Perennial. fq. 318. ISBN 978-0-688-11912-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 54. ^ Golding and Katz, Claudia & Lawrence (gusht 2002). "The Power of the Pill: Oral Contraceptives and Women's Career and Marriage Decisions". Journal of Political Economy. 110 (4): 730–770. doi:10.1086/340778. JSTOR 10.1086/340778. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 55. ^ Stanley K, Henshaw (2008). "Trends in the characteristics of women obtaining abortions, 1974 to 2004". Alan Guttmacher Institute. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 56. ^ Howe, Neil (1993). 13th Gen: Abort, Retry, Ignore, Fail?. Vintage. ISBN 978-0679743651. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 57. ^ Dulaney, Josh (27 dhjetor 2015). "A Generation Stuck in the Middle Turns 50". PT Projects. Marrë më 19 qershor 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 58. ^ Dawson, Alene (25 shtator 2011). "Gen X women, young for their age". LA Times. Marrë më 19 qershor 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 59. ^ a b c Strauss, William. "What Future Awaits Today's Youth in the New Millennium?". Angelo State University. Arkivuar nga origjinali më 8 gusht 2016. Marrë më 19 qershor 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 60. ^ a b c "The Generation Map" (PDF). McCrindle Research. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 18 qershor 2019. Marrë më 2 gusht 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 61. ^ Henseler, Christine (2012). Generation X Goes Global: Mapping a Youth Culture in Motion. Routledge. fq. xx. ISBN 9780415699440. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 62. ^ Thomas, Susan (22 tetor 2011). "All Apologies: Thank You for the 'Sorry'". The Huffington Post. Marrë më 19 qershor 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 63. ^ Thomas, Susan (2011). In Spite of Everything. Random House. ISBN 978-1400068821. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 64. ^ Hanson, Peter (2002). The Cinema of Generation X: A Critical Study of Films and Directors. McFarland & Co. fq. 45. ISBN 9780786413348. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 65. ^ Blakemore, Erin (9 nëntor 2015). "The Latchkey Generation: How Bad Was It?". JSTOR Daily. Marrë më 5 prill 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 66. ^ Clack, Erin. "Study probes generation gap.(Hot copy: an industry update)". HighBeam Research. Arkivuar nga origjinali më 3 maj 2016. Marrë më 2 prill 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 67. ^ "What's The Defining Moment of Your Generation?". NPR.org (në anglisht). Marrë më 2017-09-11.
 68. ^ Thomas, Susan (21 tetor 2011). "All Apologies: Thank You for the 'Sorry'". Huffington Post. Marrë më 2 prill 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 69. ^ "A Teacher's Guide to Generation X". Edutopia. Marrë më 2 prill 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 70. ^ Thomas, Susan (9 korrik 2011). "The Divorce Generation". The Wall Street Journal. Marrë më 2 prill 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 71. ^ Toch, Thomas (19 shtator 1984). "The Making of 'To Save Our Schools, To Save Our Children': A Conversation With Marshall Frady". Education Week. Marrë më 17 prill 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 72. ^ Corry, John (4 shtator 1984). "A Look at Schools in U.S." The New York Times. Marrë më 17 prill 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 73. ^ Gitlin, Martin (2011). The Baby Boomer Encyclopedia. Greenwood. fq. 160. ISBN 9780313382185. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 74. ^ Amadeo, Kimberly (31 janar 2020). "Reaganomics". The Balance. Marrë më 13 mars 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 75. ^ "The Rise in Dual Income Households". Pew Research Center. 18 qershor 2015. Arkivuar nga origjinali më 4 prill 2020. Marrë më 13 mars 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 76. ^ di Lorenzo, Stefano (2017). Reaganomics: The Roots of Neoliberalism. Independently Published. ISBN 9781973163299. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 77. ^ Holtz, Geoffrey (1995). Welcome to the Jungle: The Why Behind Generation X. St. Martin's Griffin. fq. 49–50. ISBN 978-0312132101. Marrë më 19 qershor 2016. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 78. ^ Fryer, Roland (prill 2006). "Measuring Crack Cocaine and Its Impact" (PDF). Harvard University Society of Fellows: 3, 66. Marrë më 4 janar 2016. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 79. ^ "Yuppies, Beware: Here Comes Generation X". Tulsa World. 9 korrik 1991. Marrë më 19 qershor 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 80. ^ Haltikis, Perry (2 shkurt 2016). "The Disease That Defined My Generation". Huffington Post. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 81. ^ "Generation X Reacts to AIDS". National Geographic Channel. 2016. Marrë më 19 qershor 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 82. ^ Halkitis, Perry (2 shkurt 2016). "The Disease That Defined My Generation". The Huffington Post. Marrë më 19 qershor 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 83. ^ Clark Northrup, Cynthia (2003). The American economy : a historical encyclopedia. ABC Clio. fq. 144. ISBN 9781576078662. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 84. ^ Saettler, Paul (1990). The evolution of American educational technology. Libraries Unlimited. fq. 166. ISBN 9780872876132. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 85. ^ Younie, Sarah (2013). Teaching with Technologies: The Essential Guide. McGraw-Hill Education (UK). fq. 20. ISBN 9780335246199. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 86. ^ Mourot, Jean J. (2013). La dernière classe 1984-1990. Le Scorpion Brun. fq. 71. ISBN 9791092559002. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 87. ^ a b "Generation X". Specialty Retail. verë 2003. Arkivuar nga origjinali më 23 qershor 2016. Marrë më 19 qershor 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 88. ^ Underwood, Chuck. "America's Generations With Chuck Underwood - Generation X". PBS. Marrë më 19 qershor 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 89. ^ Erickson, Tamara J (2009). What's Next, Gen X?: Keeping Up, Moving Ahead, and Getting the Career You Want. Harvard Business Review Pres. ISBN 9781422120644. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 90. ^ US Congress, Senate Committee on Finance Staff (1999). Education Tax Proposals: Hearing Before the Committee on Finance. US Government Printing Office, 1999. fq. 99. ISBN 9780160581939. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 91. ^ "Total fall enrollment in degree-granting institutions, by control and type of institution: 1965 to 1998". National Center for Education Statistics. korrik 2000. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 92. ^ Bialik, Kristen (14 shkurt 2019). "Millennial life: How young adulthood today compares with prior generation". Pew Research Center. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 93. ^ Ericksson, Tamara (2009). What's Next, Gen X?: Keeping Up, Moving Ahead, and Getting the Career You Want. Harvard Business Review Press. ISBN 9781422120644. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 94. ^ Walsh, Carl E (1993). "What caused the 1990-91 Recession?". Economic Review: Federal Reserve Bank of San Francisco: 33. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 95. ^ . Erickson, Tamara (2012). What's Next, Gen X?: Keeping Up, Moving Ahead, and Getting the Career You Want. Harvard Business Pres. ISBN 9781422156155. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 96. ^ Erickson, Tamara (2010). What's Next, Gen X?: Keeping Up, Moving Ahead, and Getting the Career You Want. Harvard Business Press. ISBN 9781422156155. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 97. ^ a b c "The MetLife Study of Gen X: The MTV Generation Moves into Mid-Life" (PDF). MetLife. prill 2013. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2016-10-21. Marrë më 19 qershor 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 98. ^ ScrIibner, Sara (11 gusht 2013). "Generation X gets really old: How do slackers have a midlife crisis?". Salon. Marrë më 19 qershor 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 99. ^ Roberts, Soraya (mars 2019). "Reality Bites Captured Gen X With Perfect Irony". The Atlantic. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 100. ^ "Generation X not so special: Malaise, cynicism on the rise for all age groups". Stanford University. Arkivuar nga origjinali më 14 gusht 2016. Marrë më 19 qershor 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 101. ^ "Oldsters Get The Gen X Feeling". SCI GOGO. 29 gusht 1998. Marrë më 11 korrik 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 102. ^ Weinstein, Deena (2015). Rock'n America: A Social and Cultural History. University of Toronto Press. fq. 237. ISBN 9781442600188. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 103. ^ "President Bill Clinton's Economic Policies". The Balance. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 104. ^ a b Keene, Douglas (29 nëntor 2011). "Generation X members are "active, balanced and happy". Seriously?". The Jury Expert – The Art and Science of Litigation Advocacy. Arkivuar nga origjinali më 3 korrik 2016. Marrë më 19 qershor 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 105. ^ Ellin, Abby (15 gusht 1999). "Preludes; A Generation of Freelancers". The New York Times. Marrë më 1 korrik 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 106. ^ Smith, Kalen. "History of the Dot-Com Bubble Burst and How to Avoid Another". Money Crashers. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 107. ^ Wang, Cynthia (2019). 100 Questions and Answers About Gen X Plus 100 Questions and Answers About Millennials. Front Edge Publishing. ISBN 9781641800488. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 108. ^ Torres-Coronas, Teresa (2008). Encyclopedia of Human Resources Information Systems: Challenges in e-HRM: Challenges in e-HRM. IGI Global. fq. 230. ISBN 9781599048840. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 109. ^ Males, Mike (26 gusht 2001). "The True 'Great Generation'". LA Times. Marrë më 19 qershor 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 110. ^ Reddy, Patrick (10 shkurt 2002). "Generation X Reconsidered; 'Slackers' No More. Today's Young Adults Have Fought Wars Fiercely, Reversed Unfortunate Social Trends and Are Proving Themselves to be Another 'Great Generation'". The Buffalo News. Arkivuar nga origjinali më 11 shtator 2016. Marrë më 19 qershor 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 111. ^ Koidin, Michelle (11 tetor 2001). "After September 11 Events Hand Generation X a 'Real Role to Play'". Seattle Post-Intelligencer. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 112. ^ Koidin, Michelle (11 tetor 2001). "Events Hand Generation X A 'Real Role to Play'". LifeCourse Associates. Marrë më 16 tetor 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 113. ^ Neil Howe on Gen X and 9/11. CNN. 2001. 1:50. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 114. ^ Klondin, Michelle (11 tetor 2001). "AFTER SEPTEMBER 11 EVENTS HAND GENERATION X A 'REAL ROLE TO PLAY'". Seattle Post-Intelligencer. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 115. ^ Johnson, Maria (20 shtator 2001). "GREATNESS ALIVE IN GENERATION X YOUNG AMERICANS SHOW PATRIOTISM IN THE WAKE OF THE TERRORIST ATTACKS SEPT. 11". Greensboro News & Record. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 116. ^ Miller, Jon (vjeshtë 2011). "The Generation X Report: Active, Balanced, and Happy" (PDF). Longitudinal Study of American Youth – University of Michigan. fq. 1. Marrë më 2013-05-29. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 117. ^ "NSF funds launch of a new LSAY 7th grade cohort in 2015 NIH-NIA fund continued study of original LSAY students". University of Michigan. 2011. Marrë më 19 qershor 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 118. ^ "Long-term Survey Reveals Gen Xers Are Active, Balanced and Happy". National Science Foundation. 25 tetor 2011. Marrë më 19 qershor 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 119. ^ Dawson, Alene (27 tetor 2011). "Study says Generation X is balanced and happy". CNN. Marrë më 19 qershor 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 120. ^ Taylor, Paul (5 qershor 2014). "Generation X: America's neglected 'middle child'". Pew Research. Marrë më 19 qershor 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 121. ^ "CREATING A CULTURE OF INCLUSION -- LEVERAGING GENERATIONAL DIVERSITY: At-a-Glance" (PDF). University of Michigan. 2010. Marrë më 19 qershor 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 122. ^ Eames, David (6 mars 2008). "Jumping the generation gap". New Zealand Herald. Marrë më 19 qershor 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 123. ^ Sirias, Danilo (shtator 2007). "Comparing the levels of individualism/collectivism between baby boomers and generation X: Implications for teamwork". Management Research News. doi:10.1108/01409170710823467. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 124. ^ Stephey, M.J. (16 prill 2008). "Gen-X: The Ignored Generation?". Time. Marrë më 19 qershor 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 125. ^ Winograd, Morley; Hais, Michael (2012). "Why Generation X is Sparking a Renaissance in Entrepreneurship". Arkivuar nga origjinali më 9 mars 2014. Marrë më 2013-04-22. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 126. ^ "2015 State of the Startup". sage. 2015. Marrë më 6 gusht 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 127. ^ Iudica, David (12 shtator 2016). "The overlooked influence of Gen X". Yahoo Advertising. Arkivuar nga origjinali më 21 tetor 2016. Marrë më 2 tetor 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 128. ^ Emmons, William R.; Kent, Ana H.; Ricketts, Lowell R. (2019). "Is College Still Worth It? The New Calculus of Falling Returns" (PDF). Federal Reserve Bank of St. Louis Review. Federal Reserve Bank of St. Louis. 101 (4): 297–329. doi:10.20955/r.101.297-329. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 129. ^ Howe, Neil. "Meet Mr. and Mrs. Gen X: A New Parent Generation". AASA – The School Superintendents Association. Marrë më 19 prill 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 130. ^ "Volunteering and Civic Life in America: Generation X Volunteer Rates". Corporation for National and Community Service. 27 nëntor 2012. Arkivuar nga origjinali më 16 janar 2013. Marrë më 31 janar 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 131. ^ "Volunteering in the United States" (PDF). Bureau of Labor Statistics – U.S. Department of Labor. 22 shkurt 2013. fq. 1. Marrë më 2013-04-20. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 132. ^ "Civilian Labor Force Participation Rate: Women". FRED: Economic Data. Federal Reserve Bank of St. Louis. 1950–2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 133. ^ "Civilian Labor Force Participation Rate: Men". FRED: Economic Data. Federal Reserve Bank of St.Louis. janar 1948. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 134. ^ Isabel Sawhill, PhD; Morton, John E. (2007). "Economic Mobility: Is the American Dream Alive and Well?" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 29 maj 2013. Marrë më 22 mars 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 135. ^ Ellis, David (25 maj 2007). "Making less than dad did". CNN. Marrë më 2010-05-03. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 136. ^ Henseler, Christine (2012). Generation X Goes Global: Mapping a Youth Culture in Motion. Routledge. fq. 15. ISBN 9780415699440. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 137. ^ Rodriguez, Ashley. "Generation X's rebellious nature helped reinvent adulthood". Quartz (në anglishte amerikane). Marrë më 2016-10-20.
 138. ^ "Gen X's Unconventional Approach To Sex, Friendship and Family". Viacom International Insights (në anglishte amerikane). 22 shtator 2016. Marrë më 2016-10-20.
 139. ^ "At Work, Gen X Want Flexibility and Fulfilment More Than a Corner Office". Viacom International Insights (në anglishte amerikane). 29 shtator 2016. Marrë më 2016-10-20.
 140. ^ "For Gen X, Midlife Is No Crisis". Viacom International Insights (në anglishte amerikane). 4 tetor 2016. Marrë më 2016-10-20.
 141. ^ Taylor, Anna (20 tetor 2016). "Gen X Today: The Documentary". Viacom International Insights. Marrë më 28 janar 2017. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 142. ^ Bernbaum, John A (9 korrik 1996). "Russia's "Generation X": Who Are They?". beam-inc.org. Arkivuar nga origjinali më 18 korrik 2021. Marrë më 18 korrik 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 143. ^ Stanley, Alessandra (6 qershor 1996). "To Win Russia's 'Generation X', Yeltsin Is Pumping Up the Volume". The New York Times. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 144. ^ Henseler, Christine (2014). Generation X Goes Global: Mapping a Youth Culture in Motion. London: Routledge. fq. 188. ISBN 9780415699440. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 145. ^ Harrington, Suzanne (19 shkurt 2017). "All grown up and in their forties: Whatever happened to Generation X?". Irish Examiner. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 146. ^ Dame, Marketing Communications: Web | University of Notre. "Ireland's Generation X? with Belinda McKeon & Barry McCrea". Keough-Naughton Institute for Irish Studies. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Emra shifrorë: lista e autorëve (lidhja) Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja)
 147. ^ Ó Séaghdha, Darach. "The Irish For: Is Ireland more progressive now because we didn't have baby boomers?". TheJournal.ie. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 148. ^ "Millennials: spirituality, sex, and the screen". Theos Think Tank. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 149. ^ Waters, John. "Generation X? No, it's Generation Zzzzzz". The Irish Times. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 150. ^ "Gen X-spotting: they ascended the ladder just as the Celtic Tiger was being birthed". independent. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 151. ^ Greenwald, Matthew. "The Divine Comedy: 'Generation Sex' – Review". Marrë më 4 shtator 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 152. ^ Aodha, Gráinne Ní. "If you were named John Paul after the Pope's 1979 visit, RTÉ is looking for you". TheJournal.ie. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 153. ^ Ward, Conor. "Born in 1981, am I part of Generation X or Generation Y?". The Irish Times. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 154. ^ a b c "Thatcher's children: the lives of Generation X". Economic and Social Research Council. 11 mars 2016. Arkivuar nga origjinali më 29 korrik 2016. Marrë më 2 gusht 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 155. ^ Reitan, Earl Aaron (2003). The Thatcher Revolution: Margaret Thatcher, John Major, Tony Blair, and the Transformation of Modern Britain, 1979–2001. fq. 14. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 156. ^ MacDowall, David (2000). Britain in Close-up: An In-depth Study of Contemporary Britain. Longman. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 157. ^ Bolton, Paul (27 nëntor 2012). "Education: Historical statistics". House of commons Library. Arkivuar nga origjinali më 25 maj 2021. Marrë më 2021-04-10. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 158. ^ Coughlan, Sean (2019-09-26). "The symbolic target of 50% at university reached". BBC News (në anglishte britanike). Marrë më 2021-04-10.
 159. ^ "The Thatcher years in statistics". BBC News (në anglishte britanike). 2013-04-09. Marrë më 2021-04-10.
 160. ^ Smith, Nicola (2009-12-15). "1980s recession was worse for young people". Left Foot Forward (në anglishte britanike). Marrë më 2021-04-10.
 161. ^ "Youth Unemployment: Déjà Vu?" (PDF). University of Sterling. janar 2010. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 11 prill 2021. Marrë më 18 korrik 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 162. ^ https://www.workfront.com/sites/default/files/2019-04/uk-state-of-work-report-nonmarketing.pdf
 163. ^ Leeming, Robert (19 shkurt 2016). "Generation X-ers found to be the best workers in the UK". HR Review. Marrë më 19 qershor 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 164. ^ Frith, Bek (23 shkurt 2016). "Are generation X the UK's hardest workers?". HR Magazine. Marrë më 19 qershor 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 165. ^ Henseler, Christine (2012). Generation X Goes Global: Mapping a Youth Culture in Motion. Routledge. fq. 148. ISBN 9780415699440. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 166. ^ Schenk, Jan (nëntor 2010). "Locating generation X: Taste and identity in transitional South Africa" (PDF). Nr. CSSR Working Paper No. 284. Centre For Social Science Research. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 26 gusht 2016. Marrë më 25 gusht 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 167. ^ a b "Alternative Goes Mainstream". National Geographic Channel. 2016. Marrë më 19 qershor 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 168. ^ Wilson, Carl (4 gusht 2011). "My So Called Adulthood". The New York Times. Marrë më 2011-08-25. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 169. ^ Punk, AllMusic - https://www.allmusic.com/style/punk-ma0000002806 "in both the U.K. and the U.S. In America, punk remained an underground sensation, eventually spawning the hardcore and indie-rock scenes of the '80s, but in the UK, it was a full-scale phenomenon. In the U.K., the Sex Pistols were thought of as a serious threat to the well-being of the government and monarchy, but more importantly, they caused countless bands to form."
 170. ^ Roderick,John; Punk Rock Is Bullshit: How a Toxic Social Movement Poisoned Our Culture, Seattle Weekly; Wednesday, 27 February 2013 5:54pm; http://www.seattleweekly.com/music/for-those-of-us-who-grew-up-in-the-shadow-of-the/ "For those of us who grew up in the shadow of the baby boom, force-fed the misremembered vainglory of Woodstock long after most hippies had become coked-out, craven yuppies on their way to becoming paranoid neo-cons, punk rock provided a corrective dose of hard truth. Punk was ugly and ugly was true, no matter how many new choruses the boomers added to their song of self-praise. It was this perceived honesty that we, the nascent Generation X, feared and worshipped. But over time punk swelled into a Stalinistic doctrine of self-denial that stunted us. The yuppies kept sucking, but by clinging to punk we started to suck too."
 171. ^ The History and Evolution of Punk Rock Music, Updated 10 April 2018, ThoughtCo https://www.thoughtco.com/history-of-punk-rock-2803345 "By the late '70s, punk had finished its beginning and had emerged as a solid musical force. With its rise in popularity, punk began to split into numerous sub-genres. New musicians embraced the DIY movement and began to create their own individual scenes with specific sounds."
 172. ^ Handbook of Texas Online, John H. Slate, "PUNK ROCK", accessed 23 November 2018, http://www.tshaonline.org/handbook/online/articles/xbp02. Uploaded on 15 June 2010. Modified on 2 December 2015. Published by the Texas State Historical Association.
 173. ^ GUZMAN, RICHARD; Grunge, rap music movements of the early 1990s became Gen X’s soundtrack; | riguzman@scng.com | Press Telegram PUBLISHED: 28 December 2015 at 9:25 pm | UPDATED: 1 September 2017 at 1:04 am; "The Gen X soundtrack was more of a mixtape that ranged from feel-good dance and pop music, to punk, glam rock, new wave, alternative and rap."
 174. ^ Punk, Encyclopædia Britannica, Jon Savage LAST UPDATED: 14 November 2018 https://www.britannica.com/art/punk "Punk's full impact came only after the success of Nirvana in 1991, coinciding with the ascendance of Generation X—a new, disaffected generation born in the 1960s, many members of which identified with punk’s charged, often contradictory mix of intelligence, simplicity, anger, and powerlessness."
 175. ^ a b Felix-Jager, Steven (2017). With God on Our Side: Towards a Transformational Theology of Rock and Roll. Wipf and Stock Publishers. p. 134
 176. ^ Music Cultures in the United States: An Introduction. Ed. Ellen Koskoff. Routledge, 2005. p. 359
 177. ^ Jenkins, Craig (11 prill 2017). "Pearl Jam Might Not Be Cool, But That Doesn't Mean They Aren't Great". Vulture. Marrë më 29 qershor 2017. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 178. ^ DiBlasi, Alex (2013). "Grunge" in Music in American Life: An Encyclopedia of the Songs, Styles, Stars and Stories that Shaped Our Culture, pp. 520–524 [520]. Edited by Jacqueline Edmondson. ABC-CLIO
 179. ^ Pearlin, Jeffrey. "A Brief History of Metal". Massachusetts Institute of Technology. Arkivuar nga origjinali më 1 shkurt 2017. Marrë më 20 janar 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 180. ^ McManus, Darragh (31 tetor 2008). "Just 20 years on, grunge seems like ancient history". The Guardian. Marrë më 29 qershor 2017. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 181. ^ Strong, Catherine. Grunge: Music and Memory. Routledge, 2016. p. 19
 182. ^ Gina Misiroglu. American Countercultures: An Encyclopedia of Nonconformists, Alternative Lifestyles, and Radical Ideas in U.S. History. Routledge, 2015. p. 343
 183. ^ "Grunge". AllMusic. Marrë më 24 gusht 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 184. ^ "Golden Age". AllMusic. Marrë më 10 nëntor 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 185. ^ "The '80s were golden age of hip-hop". Today.com. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 186. ^ Green, Tony, in Wang, Oliver (ed.) Classic Material, Toronto: ECW Press, 2003. p. 132
 187. ^ Jon Caramanica, "Hip-Hop's Raiders of the Lost Archives", The New York Times, 26 June 2005.
  Cheo H. Coker, "Slick Rick: Behind Bars" Arkivuar 2 shkurt 2010 tek Wayback Machine, Rolling Stone, 9 March 1995.
  Lonnae O'Neal Parker, "U-Md. Senior Aaron McGruder's Edgy Hip-Hop Comic Gets Raves, but No Takers", Washington Post, 20 August 1997.
 188. ^ Jake Coyle of Associated Press, "Spin magazine picks Radiohead CD as best", published in USA Today, 19 June 2005.
  Cheo H. Coker, "Slick Rick: Behind Bars" Arkivuar 2 shkurt 2010 tek Wayback Machine, Rolling Stone, 9 March 1995.
  Andrew Drever, "Jungle Brothers still untamed", The Age [Australia], 24 October 2003.
 189. ^ Linhardt, Alex (10 June 2004). Album Reviews: Ultramagnetic MC's: Critical Beatdown. Pitchfork. Retrieved on 24 December 2014.
 190. ^ Per Coker, Hodgkinson, Drever, Thill, O'Neal Parker and Sariq above. Additionally:
  Cheo H. Coker, "KRS-One: Krs-One" Arkivuar 14 janar 2009 tek Wayback Machine, Rolling Stone, 16 November 1995.
  Andrew Pettie, "'Where rap went wrong'", The Daily Telegraph, 11 August 2005.
  Mosi Reeves, "Easy-Chair Rap" Arkivuar 4 nëntor 2006 tek Wayback Machine, Village Voice, 29 January 2002.
  Greg Kot, "Hip-Hop Below the Mainstream"[lidhje e vdekur], Los Angeles Times, 19 September 2001.
  Cheo Hodari Coker, "'It's a Beautiful Feeling'", Los Angeles Times, 11 August 1996.
  Scott Mervis, "From Kool Herc to 50 Cent, the story of rap – so far" Arkivuar 28 qershor 2011 tek Wayback Machine, Pittsburgh Post-Gazette, 15 February 2004.
 191. ^ Bakari Kitwana,"The Cotton Club" Arkivuar 9 qershor 2008 tek Wayback Machine, Village Voice, 21 June 2005.
 192. ^ Rose, Tricia. Black Black Noise: Rap Music and Black Culture in Contemporary American. Hanover: Wesleyan U, 1994. Print.
 193. ^ "The social significance of rap & hip-hop culture". Arkivuar nga origjinali më 21 mars 2019. Marrë më 12 shtator 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 194. ^ "Public Enemy – Fight the Power Lyrics". Genius Lyrics. Marrë më 12 shtator 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 195. ^ Hanson, Peter (2002). The Cinema of Generation X: A Critical Study of Films and Directors. North Carolina and London: McFarland and Company. ISBN 978-0-7864-1334-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 196. ^ Time, Magazine (9 qershor 1998). "My Generation Believes We Can Do Anything". View Askew. Marrë më 2011-09-18. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 197. ^ Richard Linklater, Slacker, St Martins Griffin, 1992.
 198. ^ Tasker, Yvonne (2010). Fifty Contemporary Film Directors. Routledge. fq. 365. ISBN 978-0415554336. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 199. ^ Russell, Dominique (2010). Rape in Art Cinema. Continuum International Publishing Group. fq. 130. ISBN 978-0826429674. In this vein, Solondz' films, while set in the present, contain an array of objects and architectural styles that evoke Generation X's childhood and adolescence. Dawn (Heather Matarazzo) wears her hair tied up in a 1970s ponytail holder with large balls, despite the fact her brother works at a 1990 Macintosh computer, in a film that came out in 1996. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 200. ^ "The Breakfast Club" – nëpërmjet www.imdb.com. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 201. ^ Simple Minds. "Don't You (Forget About Me)". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 202. ^ Aronchick., David (15 shkurt 2013). "Happy Birthday John Hughes: The Voice of My So-Called 'Lost Generation'". Huff Post Entertainment. Marrë më 5 mars 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 203. ^ Henseler, Christine (2012). Generation X Goes Global: Mapping a Youth Culture in Motion. London: Routledge. fq. 189. ISBN 9780415699440. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 204. ^ Christine, Christine (2007). Generation X Rocks: Contemporary Peninsular Fiction, Film, and Rock Culture. Vanderbilt University Press. fq. 21. ISBN 9780826515643. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 205. ^ Henseler, Christine (2012). Generation X Goes Global: Mapping a Youth Culture in Motion. Routledge. fq. 180. ISBN 9780415699440. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 206. ^ American Heart Association News (12 nëntor 2018). "Heart attacks are becoming more common in younger people, especially women". Heart.org. Marrë më 15 qershor 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 207. ^ Williams, Alex (18 shtator 2015). "Move Over, Millennials, Here Comes Generation Z". The New York Times. Marrë më 8 prill 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 208. ^ Beltramini, Elizabeth (tetor 2014). "Gen Z: Unlike the Generation Before". Associations of College Unions International. Arkivuar nga origjinali më 24 prill 2016. Marrë më 8 prill 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 209. ^ Jenkins, Ryan (9 qershor 2015). "15 Aspects That Highlight How Generation Z Is Different From Millennials". Business2Community. Marrë më 29 mars 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 210. ^ Boyle, Matthew; Townsend, Matthew (31 korrik 2019). "Reality bites back: To understand Gen Z, look to the Gen X parents". Bloomberg (via MSN). Marrë më 4 gusht 2019. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)