Jump to content

Grupi i dytë i elementeve kimike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Metalet alkalino-tokesore mbushin grupin e dyte, ku bejen pjese elementet e meposhtem:

Metalet alkalino-tokesore (perjashtuar beriliumi) jane metale me ngjyre e argjendte, te bute, me dendesi te ulet. Reagojne menjehere me halogjenet per te formuar kripe dhe me ujin, dhe pse jo aq shpejt sa me metalet alkaline, per te formuar hidrokside alkaline. Keto elemente kane 2 elektrone ne orbitalin e valences, dhe pervec beriliumit dhe magnezit, vetite kimike te elementeve te tjere jane te ngjashme me jonet e tyre me dy ngarkesa pozitive. Pra ne grup vihet re tendenca e elementeve per te marre konfigurimin e gazi te dobet qe i paraprin ne sistemin periodik.