Çegrani

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko


Flag of Macedonia.svg Fshatra në Republikën e Maqedonisë
Chegrane GV 02.JPG
Emri: Çegrani
Komuna: Emblema Komuna e Gostivarit
Emblema Ish Komuna e Çegranit
Krahina etnografike/ gjeografike: Pollog i Epërm
Popullsi: 12.310 banorë
Kodi postal: 1237
Kodi telefonik: (+389) 42
Lartësia mbidetare: 555m
Sipërfaqja: -
Gjerësia gjeografike: -
Gjatësia gjeografike: -
Web-faqe: s'ka
Përdorimi i stampës

Çegrani është fshat shqiptar në rethinën e qytetit të Gostivarit dhe është pjesë e Komunës së GostivaritRepublikën e Maqedonisë

Nga viti 18.XII. 1996 dhe deri në vitin 2004 Çegrani ka qenë Komunë në veti me tre fshatrat : Forinën, Koritën dhe Tumçevishtin.

Por me ndrishimin e ligjit për ndarje teritoriale Çegrani ju bashkangjit Komunës së Gostivarit

Gjeografia[redakto | redakto tekstin burimor]

Çegrani, i cili numëron afër 13.000 banorë të gjithë shqiptarë dhe të fejës islame kufizohet me Fshatin Forinë, Vollkovinë, në pjesën e sipërme me malin e thatë dhe tumçevishtin

Si pjesë e Komunës së Gostivarit Çegrani është momentalisht fshati më i madh në Republikën e Maqedonisë Në Çegran kalon lumi Vardar, lum ky i cili buron në Fshatin Vërtok dhe kalon në mes të qytetit të Shkupit.

Ndërmarjet Komunale në Çegran[redakto | redakto tekstin burimor]

Ekonomia[redakto | redakto tekstin burimor]

Çegrani i njohur si fshati më i madh në Republikën e Maqedonisë njihet edhe si fshat me ekonomi më të mirë nga fshatrat e tjera të vendit.[Cito burimet] Mbi 64% të popullatës punojnë jashtë vendit,mërgimtarë nëpër vendet evropjane,gjë që e bën Çegranin të jetë me ekonomi të mirë[Cito burimet]

Kultura[redakto | redakto tekstin burimor]

Traditat dhe zakonet ne Çegran edhe sot e kesaj dite kan rol dhe rendesi te madhe ne shoqeri. Edhe pse gjeneratat e reja modernizohen, akoma gjenerata e re eshte e fokusuar ne kulturat dhe traditat e vjetra, ku gjithashtu edhe e mbajne gjalle shoqerine kulturore artistike SHKA "Jahi Hasani"


Forumi Rinor[redakto | redakto tekstin burimor]

Forumi rinor i Çegranit egziston që nga vitet e 70-ta. Nga forumi rinor janë të themeluar edhe disa shoqëri të Çegranit. Forumi rinor në përgjithësi miret me organizime të ndrishme, si organizime të garave për dituri,organizime të garave sportive,futboll të vogël,basketboll dhe në sporte tjera


Sporti[redakto | redakto tekstin burimor]

Amblema e klubit KF Arsimi.
Amblema e vjetër e Klubit KF Arsimi Çegran

Në Çegran egzistojn disa klube sportive një nder më aktiv është klubi fudbolistik KF Arsimi i cili eshte formuar ne vitin 1973 nga arsimtaret e Çegranit nga edhe vjen emri Arsimi Gjithashtu egziston edhe Xhudo klubi Çegran.


KF Arsimi 6
KF Arsimi 5
KF Arsimi 3
KF Arsimi 4
KF Arsimi 5
Ramiz Iseini
KF Arsimi Tifozat

Stadiumi në Çegran[redakto | redakto tekstin burimor]

Stadiumi i KF Arsimit Çegran

Kampi i refugjatëve[redakto | redakto tekstin burimor]

Mirëseardhje aleancës së NATO-s


Historia[redakto | redakto tekstin burimor]

Shkolla e vjeter periferike Çegran

Në fillim të shekullit 19 Çegrani është fshat shqiptar në Nahin e Gostivarit kaza e TetovësPerandorisë Osmane

Sipas statistikave te Vasil Kinçov Maqedonia Etnografia dhe Statistika në vitin 1900 Çegrani ka 800 banorë shqiptarë myslimanë. Në vitin 1913 fshati bie nën perandorin e Sërbis Sipas Afanasij Selishçev në vitin 1929 Çegrani është qendër e komunës së 5 fshatrave te pollogut të epërm dhe ka 234 shtëpi me 1364 banorë shqiptarë

Rruga kryesore
Xhamija Qemal Efendija
Xhamija e re
Xhamija Loke
Shkolla fillore Përparimi në Çegran


Balli Kombëtar në Çegran[redakto | redakto tekstin burimor]

Kulturocidi në Çegran[redakto | redakto tekstin burimor]

Në Çegran kan ndodhur di raste të rënda kur bëhet fjalë për kulturën fetare historike,në rastin e parë është devalvuar xhamija më e vjetër në Çegran e cila daton nga viti 1928,me një arqitektur shum me vlerë dhe të veçantë,nga kjo xhami ka ngelur vetëm minarja e cila nuk është devalvuar. Në rastin e ditë ndodhi po e njëjta gjë ku Xhamis Loke ju rëzua minarja e vjetër dhe u ndërtuan di minare të reja dhe u adaptua enterieri,por xhamija e ka humbur vlerën historike dhe kulturore fetare,por kjo ndodh çdo her mbas disa viteve kurse bashkësia islame dhe klerët fetarë nuk ndërmarin asgjë që ti ruajn nga devalvimi.

Xhamija Qemal Efendija Çegran e devalvuar mbrenda

Personalitetet[redakto | redakto tekstin burimor]

Milaim Pelivani kampion boteror në mundje në lojërat olimpike në Çikago.

Imer Imeri (1942 - 2008) politikan -shqiptar nga Çegrani,themelues i partis politike PPD dhe nënshkrues i Marveshjes së Ohrit.

Mersel Bilalli (20 shkurt 1956 . ) - Politikan shqiptar nga Çegrani , profesor dhe analist , dekan i shquar i Univerzitetit FON.

Zeni Husmani (28 nëntor 1990 . ) - nga Çegrani, fudbollist i NK Domžale Sloveni.

Nafi Çegrani (10 tetor 1946), analist dhe publicist. Ish i burgosur që nga 1981. Themelues i radios së parë private në gjuhen shqipe në IRJM. Është autor i disa librave. Libri "Ballë për ballë me vdekjen" pati jehonë dhe bëri bujë të madhe në Shqipëri dhe Kosovë.Drejton TV regjionale "Zëri i Çegranit" në Çegran.

Shefajet Hajdari ( 27 nëntor 1967 . ) - Gjyqtar ne Fyrom.

Milaim Fetai ( 11 korrik 1958 ) Politolog!?

Skeda:Milaim Pelivani 1.jpg
Milaim Pelivani 1
Milaim Pelivani 2
Milaim Pelivani 3
Milaim Pelivani 5
Milaim Pelivani

Shih edhe[redakto | redakto tekstin burimor]


Republika e Iliridës

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]


Flamuri i Maqedonisë Komunat në Maqedoni Emblema e Maqedonisë

· Belimbegu · Berova · Bogdanca · Bogovina · Bosilova · Brevinca · Brodi · Çashka · Çeshinovo-Oblesheva · Çuçer-Sandeva · Debarca · Dellçeva · Demir Hisari · Demir Kapia · Dibra · Dojrani · Dollneni · Drugova · Gostivari · Gracka · Gjevgjelia · Haraçina · Jegunoci · Kamenica · Karbinca · Kavadari · Kërçova · Koçani · Konçës · Kratova · Kriva Pallanka · Krivogashtani · Krusheva · Kumanova · Likova · Llozova · Manastiri · Mavrova dhe Radostusha · Mogilla · Nagoriçi i Vjetër · Negotina · Novaci · Novosella · Ohri · Osllomeji · Peçeva · Petroveci · Plasnica · Prilepi · Probishtipi · Qendra Zhupa · Radovishti · Rankoci · Resnja · Rosmani · Shtipi · Sopishti · Struga · Strumica · Studeniçani · Sveti Nikolla · Tearca · Tetova · Vallandova · Vasileva · Veçani · Velesi · Vinica · Vraneshtica · Vrapçishti · Zajazi · Zelenikova · Zërnoci · Zhelina

Komunat e Shkupit: Aerodromi · Buteli · Çairi · Gazi Baba · Gjorçe Petrovi · Karposhi · Kisella Voda · Qendra · Saraji · Shutka