Jump to content

Grupi i dymbëdhjetë i elementeve kimike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ky grup konsiston (përmban) këto elemente :

Këto elemente kanë 6 elektrone në shtresën e jashtme prandaj edhe rënditen në grupin e dymbëdhjetë të sistemit periodik. Disa prej tyre nuk gjenden në natyrë por mund te pëfitohen në laborator. Në temperaturë mjedisi shfaqen në gjendje të ngurtë,duke përjashtuar kështu mërkurin i cili është i lëngët.

  1. Zinku është një element kimik me simbolin Zn dhe numrin atomik 30. Zinku është një metal pak i brishtë në temperaturën e dhomës dhe ka një pamje blu-argjendtë kur hiqet oksidimi. Shtë elementi i parë në grupin 12 të tabelës periodike. Në disa aspekte, zinku është kimikisht i ngjashëm me magnezin: të dy elementët shfaqin vetëm një gjendje normale oksidimi, dhe jonet Zn²⁺ dhe Mg²⁺ janë me madhësi të ngjashme. Zinku është elementi i 24-të më i përhapur në koren e Tokës dhe ka pesë izotopë të qëndrueshëm. Minerali më i zakonshëm i zinkut është sphalerite, një mineral i sulfurit të zinkut. Lodat më të mëdha të funksionueshme janë në Australi, Azi dhe Shtetet e Bashkuara. Zinku rafinohet nga notimi i shkumës në mineral, pjekja dhe nxjerrja përfundimtare duke përdorur energji elektrike. Është një lëndë ushqyese që luan shumë role jetësore në trupin tuaj. Për shkak se trupi juaj nuk prodhon natyrshëm zink, ju duhet ta merrni atë përmes ushqimit ose suplementeve.
  2. Kadmiumi (markë kimike Cd, Latin Kadmium) është një element metalik toksik i butë, lehtësisht i shkrirë. Shërben si pjesë e lidhjeve të ndryshme dhe për mbrojtjen sipërfaqësore të metaleve të tjerë nga korrozioni. Për shkak të toksicitetit, përdorimi praktik i tij është i kufizuar në minimumin e duhur.
  3. Merkuri është një element kimik me simbolin Hg dhe numrin atomik 80. Zakonisht njihet si argjend i egër dhe më parë quhej hydrargyrum (/ haɪˈdrɑːrdʒərəm / hy-DRAR-jər-əm). Një element i rëndë, i argjendtë i bllokut d, merkuri është elementi i vetëm metalik që është i lëngët në kushte standarde për temperaturën dhe presionin; i vetmi element tjetër që është i lëngët në këto kushte është bromi halogjen, megjithëse metale të tilla si ceziumi, galiumi dhe rubidiumi shkrihen pak më shumë se temperatura e dhomës.
  4. Ununbium ose eka-merkuri, është një emër i përkohshëm i elementit sistematik IUPAC për një element kimik në tabelën periodike që ka simbolin e përkohshëm Uub dhe numrin atomik 112. Elementi 112 është një nga elementët super të rëndë. Duke ndjekur trendet periodike, mund të pritet një metal i lëngët më i paqëndrueshëm se merkuri. Sidoqoftë, disa punë eksperimentale deri më tani tregojnë një gaz dhe konsideratat teorike gjithashtu tregojnë për vetitë më të ngjashme me një gaz fisnik sesa me merkurin.

Ky artikull nga Kimia është i cunguar. Ti mund të ndihmosh Wikipedian duke e përmirësuar këtë artikull.