Grupi i njëmbëdhjetë i elementeve kimike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Grupi i 11-të konsiston (përbëhet) nga këto elemente:

Bakri është një element kimik me simbolin Cu dhe numrin atomik 29. Është një metal i butë, i lakueshëm dhe i urtë me përçueshmëri termike dhe elektrike shumë të lartë. Një sipërfaqe e ekspozuar fllad prej bakri të pastër ka një ngjyrë rozë-portokalli. Bakri përdoret si një përcjellës i nxehtësisë dhe energjisë elektrike, si një material ndërtimi dhe si përbërës i lidhjeve të ndryshme metalike, të tilla si argjendi i pastër i përdorur në bizhuteri, kuponikeli që përdoret për të bërë pajisje detare dhe monedha, konstante e përdorur në matëset e tendosjes dhe termoelementet për matjen e temperaturës.

Argjendi është një element kimik me simbolin Ag (nga latinishtja argentum, "me shkëlqim" ose "të bardhë") dhe numrin atomik 47. Një metal tranzicion i butë, i bardhë, i shkëlqyeshëm, ai shfaq përçueshmëri elektrike më të lartë, përçueshmëri termike dhe reflektim të çdo metali.

Ari është një element kimik me simbolin Au dhe numrin atomik 79, duke e bërë atë një nga elementët më të lartë të numrit atomik që ndodh natyrshëm. Në një formë të pastër, është një metal i ndritshëm, i verdhë pak i kuqërremtë, i dendur, i butë, i lakueshëm dhe i urtë. Kimikisht, ari është një metal tranzicion dhe një element i grupit 11. Është një nga elementët kimikë më pak reaktivë dhe është i ngurtë në kushte standarde. Ari shpesh ndodhet në formë elementare të lirë, si copëza ose kokrra, në shkëmbinj, dhe në depozitat aluviale. Ndodh në një seri solucionesh solide me elementin natyror argjend, i lidhur natyrshëm me metale të tjerë si bakri dhe paladiumi dhe gjithashtu si përfshirje mineralesh si brenda piritit. Më rrallë, ndodh në minerale si përbërje ari, shpesh me telurium.

Roentgenium është një element kimik me simbolin Rg dhe numër atomik 111. Është një element sintetik jashtëzakonisht radioaktiv që mund të krijohet në laborator por nuk gjendet në natyrë. Izotopi më i qëndrueshëm i njohur, roentgenium-282, ka një gjysmë jetë prej 100 sekondash, megjithëse roentgenium-286 i pakonfirmuar mund të ketë një gjysmë-jetë më të gjatë prej rreth 10.7 minuta. Roentgenium u krijua për herë të parë në 1994 nga Qendra GSI Helmholtz për Kërkime të Joneve të Rënda pranë Darmstadt, Gjermani. Emri i tij është marrë nga fizikani Wilhelm Röntgen, i cili zbuloi rrezet X.

  • Në temperaturë mjedisi këto elemente shfaqen në gjendje të ngurtë. Ky grup njihet edhe si grupi i metaleve fisnike (metalet fisnike janë metale inerte që nuk reagojnë gjatë një procesi kimik. Janë të përthyeshëm, mund të fletëzohen, kanë rezistencë shumë të mirë ndaj gërryerjes, aftësi shumë të mira për të përcjellur energjinë termike dhe elektrike). Metalet e këtij grupi janë të vetmit që kanë një ngjyrë të tyren. Këto metale, sidomos argjendi, kanë veti të veçanta që i bëjnë shumë të rëndësishëm në përdorimin industrial përveçse në atë dekorativ. Janë përcjellës të shkëlqyer termikë dhe elektrikë, janë të përthyeshëm e të fletëzueshëm, e reflektojnë dritën më mirë se çdo material tjetër. Argjendi ka dhe një veti të pazakontë, që ndryshku i tij, mbetet një përcjellës shumë i mirë elektrik. Në kontaktet elektrike që kërkojnë saktësi të lartë përdoret ari meqenëse nuk ndryshket. Argjendi gjenë përdorim në kontaktet elektrike të hapura, në fotografi(sepse nitrati dhe bromuri i argjendit shpërbëhen nga drita duke formuar argjend metalik), në agrikulturë, në mjekësi e në shkenca të tjera. Bakri, ari e argjendi janë metale të buta prandaj kur përdoren për të prodhuar monedha përzihen me metale të tjera për të krijuar një material më të fortë e më rezistent.

Ky artikull nga Kimia është i cunguar. Ti mund të ndihmosh Wikipedian duke e përmirësuar këtë artikull.