Jump to content

Grupi i pesëmbëdhjetë i elementeve kimike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ky grup përbehet nga këto elemente :

  • Azoti (N)
  • Fosfori (P)
  • Arseni (As)
  • Antimoni (Sb)
  • Bismuthi (Bi)

Sipas modelit te orbitalit te gjithë këto elemente kane 5 elektrone ne shtresën e jashtme. Azoti dhe fosfori janë jometale, arseniku, me veti shume te ngjashme me fosforin është një metaloid, antimoni dhe bismuti janë metale. Numrat e oksidimit me te zakonshëm për këto grupe janë +-3 dhe +-5 përvec azotit qe shafaq dhe +-1, +-2 dhe +-4.

Azoti:- pjesa me e madhe e Azotit në natyrë gjendet e lirë ku azoti i lirë është pjesa përberëse kryesore e ajrit i cili mer pjesë me 78 perqindje vellimore, minerali më i përhapur në natyrë eshte nitrati i natriumit (NaNO3) i cili formon shtresa të trasha.[nevojitet citimi]


Ky artikull nga Kimia është i cunguar. Ti mund të ndihmosh Wikipedian duke e përmirësuar këtë artikull.