Grupet e sistemit periodik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Grup)


Një grup elementësh përbëhet nga ata elementë të cilët shfaqen në të njëjtën shtyllë të sistemit periodik. Elementët e të njëjtit grup karakterizohen nga një konfigurim i jashtëm elektronik i njëjtë, kështu që formojnë lidhje me të njëjtët elementë. Kjo shakton analogji të dukshme në sjelljen e tyre kimike dhe mund të jenë më të mëdhaja ose më të vogla në varësi të grupit që merret në studim. Grupet janë 18 dhe janë të rreshtuar më poshtë:

Numri i grupit ne shumicen e rasteve perfaqeson edhe numrin e lidhjeve qe mund te formoje elementi i cili i perket grupit.

Ky artikull nga Kimia është i cunguar. Ti mund të ndihmosh Wikipedian duke e përmirësuar këtë artikull.