Grupet e sistemit periodik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko


Nje grup elementesh perbehet nga ata te cilet shfaqen ne te njejten shtylle te sistemit periodik. Elementet e te njejtit grup karakterizohen nga nje konfigurim i jashtem elektronik i njejte, keshtu qe formojne lidje me te njejtet elemente. Kjo shakton analogji te dukshme ne sjelljen e tyre kimike, e mund te jene me te medhaja ose me te vogla ne varesi te grupit qe merret ne studim. Grupet jane 18 dhe jan te rreshtuar me poshte:

Numri i grupit ne shumicen e rasteve perfaqeson edhe numrin e lidhjeve qe mund te formoje elementi i cili i perket grupit.