Muzgu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Muzgu është periudha kohore midis agimit dhe lindjes së diellit, ose midis perëndimit të diellit dhe muzgut.
Muzgu i mëngjesit: faza astronomike, detare dhe civile në agim. Disku i dukshëm i Diellit tregohet në shkallë. [1]
Muzgu i mbrëmjes: faza civile, detare dhe astronomike në muzg. Disku diellor tregohet në shkallë.

Muzgu është dritë e prodhuar nga rrezet e diellit që shpërndahenatmosferën e sipërme, kur Dielli është nën horizont, i cili ndriçon atmosferën e poshtme dhe sipërfaqen e Tokës. Fjala muzg mund t'i referohet gjithashtu periudhave kohore kur ndodh ky ndriçim. [2]

Sa më i ulët të jetë Dielli nën horizont, aq më i zbehtë është muzgu (faktorë të tjerë si kushtet atmosferike janë të barabarta). Kur Dielli arrin 18° nën horizont, shkëlqimi i muzgut është pothuajse zero, dhe muzgu i mbrëmjes bëhet natë. Kur Dielli arrin përsëri 18° nën horizont, nata bëhet muzg i mëngjesit. Për shkak të cilësisë së tij të veçantë, kryesisht mungesës së hijeve dhe pamjes së objekteve të siluetuara kundër qiellit të ndriçuar, muzgu ka qenë prej kohësh i popullarizuar nga fotografët dhe piktorët, të cilët shpesh i referohen si ora blu, sipas shprehjes franceze l'heure bleue.

Në analogji me muzgun e mbrëmjes, fjala muzg përdoret ndonjëherë edhe në mënyrë metaforike, për të nënkuptuar se diçka po humbet forcën dhe po i afrohet fundit. Për shembull, njerëzit shumë të moshuar mund të thuhet se janë "në muzgun e jetës së tyre". Mbiemri kolateral për muzg është crepuscular, i cili mund të përdoret për të përshkruar sjelljen e kafshëve që janë më aktive gjatë kësaj periudhe.  

Përkufizime sipas gjeometrisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Muzgu përcaktohet sipas këndit të lartësisë diellore θs, që është pozicioni i qendrës gjeometrike të Diellit në raport me horizontin. Ekzistojnë tre nënkategori të vendosura dhe të pranuara gjerësisht të muzgut: muzgu civil (më afër horizontit), muzgu detar dhe muzgu astronomik (më i largët nga horizonti). [2]

Muzgu civil[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Midtown Manhattan gjatë muzgut civil, duke demonstruar orë blu

Muzgu civil përcaktohet si kur qendra gjeometrike e Diellit është midis 6° nën horizont dhe vetë horizontit. [3] [4]

Muzgu civil është periudha kur mbetet mjaftueshëm dritë natyrale saqë nuk nevojitet drita artificiale në qytete dhe qytete. Në ushtrinë e Shteteve të Bashkuara, inicializmat BMCT (fillojnë muzgu civil i mëngjesit, d.m.th., agimi civil) dhe EECT (muzgu civil në fund të mbrëmjes, d.m.th., muzgu civil) përdoren për t'iu referuar fillimit të muzgut civil të mëngjesit dhe fundit të mbrëmjes. muzgu civil, respektivisht. Agimi civil paraprihet nga muzgu detar i mëngjesit dhe muzgu civil pasohet nga muzgu detar i mbrëmjes.

Muzgu civil në një qytet të vogël në shkretëtirën Mojave

Në kushte të motit të kthjellët, muzgu civil përafron kufirin në të cilin ndriçimi diellor i mjafton syrit të njeriut për të dalluar qartë objektet tokësore. Ndriçimi i mjaftueshëm i bën burimet artificiale të panevojshme për shumicën e aktiviteteve në natyrë. Në agim civil dhe në muzg civil, rrezet e diellit përcaktojnë qartë horizontin ndërsa mund të shfaqen yjet dhe planetët më të shndritshëm. Siç vërehet nga Toka (shih madhësinë e dukshme), vëzhguesit e qiellit e njohin Venusin, planetin më të ndritshëm, si "ylli i mëngjesit" ose "ylli i mbrëmjes", sepse ata mund ta shohin atë gjatë muzgut civil. [5]

Ligjvënësit kanë mishëruar konceptin e muzgut civil. Të tilla statute zakonisht përdorin një periudhë të caktuar pas perëndimit të diellit ose para lindjes së diellit (më së shpeshti 20-30 minuta), në vend se sa gradë Dielli është nën horizont. Shembujt përfshijnë kur drejtuesit e automobilave duhet të ndezin fenerët e tyre (i quajtur koha e ndezjes në MB), kur gjuetia është e kufizuar ose kur krimi i vjedhjes duhet të trajtohet si vjedhje gjatë natës, gjë që mbart dënime më të ashpra në disa juridiksione.

Muzgu detar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Muzgu detar i mbrëmjes në liqenin Ontario, Kanada

Muzgu detar përkufizohet si kur qendra gjeometrike e Diellit është midis 12° dhe 6° nën horizont. [6] [3] [4]

Ekspozim i gjatë i muzgut detar në një qytet të vogël në shkretëtirën Mojave

Para agimit detar dhe pas muzgut detar, marinarët nuk mund të lundrojnë përmes horizontit në det pasi nuk mund ta shohin qartë horizontin. [1] [verifikimi i dështuar] Në agim detar dhe muzg detar, syri i njeriut e ka të vështirë, nëse jo të pamundur, të dallojë gjurmët e ndriçimit pranë perëndimit të diellit ose pikës së lindjes së diellit të horizontit ( drita e parë pas agimit detar, por para agimit civil dhe natës pas agimit civil muzgu por para muzgut detar). [citim i nevojshëm]

Në fillim të muzgut detar, ndriçimi artificial duhet të përdoret për të parë qartë objektet tokësore.

Detarët mund të shohin yje të besueshëm të yjeve të mirënjohur, gjatë fazës së muzgut detar, kur ata mund të dallojnë një horizont të dukshëm për referencë (dmth. pas agimit astronomik ose para muzgut astronomik).

Në kushte të mira atmosferike me mungesë të ndriçimit tjetër, gjatë muzgut detar, syri i njeriut mund të dallojë konturet e përgjithshme të objekteve tokësore, por nuk mund të marrë pjesë në operacione të detajuara në natyrë. [7]

Muzgu detar ka gjithashtu konsiderata ushtarake. Inicializmat BMNT (fillojnë muzgu detar i mëngjesit, d.m.th. agimi detar) dhe EENT (në fund të mbrëmjes, muzgu detar, pra muzgu detar) përdoren dhe merren parasysh gjatë planifikimit të operacioneve ushtarake. Një njësi ushtarake mund t'i trajtojë BMNT dhe EENT me siguri të shtuar, p.sh. duke "qëndruar në këmbë", në të cilën të gjithë marrin një pozicion mbrojtës.

Muzg astronomik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ekspozim i gjatë i muzgut astronomik në një qytet të vogël në shkretëtirën Mojave
Muzg astronomik (muzg) me një gjysmëhënë, siç shihet nga Kuala Lumpur, Malajzi

Muzgu astronomik përkufizohet si kur qendra gjeometrike e Diellit është midis 18° dhe 12° nën horizont. [3] [2] Gjatë muzgut astronomik, qielli është mjaft i errët për të lejuar vëzhgimin astronomik të burimeve pikësore të dritës si yjet, me përjashtim të rajoneve me shkëlqim qielli më intensiv për shkak të ndotjes së dritës, dritës së hënës, aurorave dhe burimeve të tjera të dritës. Disa vëzhgime kritike, të tilla si objektet me difuzion të dobët si mjegullnajat dhe galaktikat, mund të kërkojnë vëzhgim përtej kufirit të muzgut astronomik. Teorikisht, yjet më të zbehta të dallueshme me sy të lirë (ato të përmasës së gjashtë) do të bëhen të dukshme në mbrëmje në muzg astronomik dhe do të bëhen të padukshëm në agim astronomik. [8]

Kohët e shfaqjes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Harta botërore që tregon gjerësitë kufizuese të secilit lloj muzgu gjatë solsticit

Midis ditës dhe natës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vëzhguesit brenda 48°33'43" të Ekuatorit mund të shikojnë muzgun dy herë çdo ditë në çdo datë të vitit midis agimit astronomik, agimit detar ose agimit civil dhe lindjes së diellit, si dhe midis perëndimit të diellit dhe muzgut civil, muzgut detar ose astronomisë muzg. Kjo ndodh gjithashtu për shumicën e vëzhguesve në gjerësi gjeografike më të larta në shumë data gjatë gjithë vitit, përveç atyre rreth solsticit veror. Megjithatë, në gjerësi gjeografike më afër se 8°35' (midis 81°25' dhe 90°) me secilin nga polet, Dielli nuk mund të ngrihet mbi horizont dhe as të zhytet më shumë se 18° nën të në të njëjtën ditë në çdo datë, kështu që ky shembull muzgu nuk mund të ndodhë sepse diferenca këndore midis mesditës diellore dhe mesnatës diellore është më pak se 17°10'.

Vëzhguesit brenda 63°25'00" të Ekuatorit mund të shikojnë muzgun dy herë çdo ditë në çdo datë nga muaji i ekuinoksit të vjeshtës deri në muajin e ekuinoksit të pranverës midis agimit astronomik, agimit detar ose agimit civil dhe lindjes së diellit, si dhe ndërmjet perëndimi i diellit dhe muzgu civil, muzgu detar ose muzgu astronomik, dmth. nga 1 shtatori deri më 31 mars të vitit të ardhshëmhemisferën veriore dhe nga 1 marsi deri më 30 shtatorhemisferën jugore.

Kufiri i natës/muzgut, gjerësia e mesnatës diellore ndryshon në varësi të muajit të caktuar:

• Në muajt janar ose korrik, agimi astronomik dhe muzgu astronomik ndodh në gjerësi më të vogla se 48°50' në veri ose në jug, sepse në muajt janar ose korrik pjerrësia e Diellit është më pak se 23°10' nga Ekuatori;

• Në muajt shkurt ose gusht, si agimi astronomik ashtu edhe muzgu astronomik ndodh në gjerësi gjeografike më të vogla se 53°47' në veri ose në jug, sepse në muajt shkurt ose gusht pjerrësia e Diellit është më pak se 18°13' nga Ekuatori;

• Në muajt mars ose shtator para ekuinokseve, si agimi astronomik ashtu edhe muzgu astronomik ndodh në gjerësi gjeografike më të vogla se 63°26' në veri ose në jug, sepse në muajt mars ose shtator para ekuinokseve pjerrësia e Diellit është më pak se 8°. 34' nga Ekuatori;

• Gjatë ekuinokseve, si agimi astronomik ashtu edhe muzgu astronomik ndodh në gjerësi gjeografike më të vogla se 72°00' në veri ose në jug, sepse gjatë ekuinokseve Dielli po kalon vijën e Ekuatorit;

• Në muajt mars ose shtator pas ekuinokseve, si agimi astronomik ashtu edhe muzgu astronomik ndodh në gjerësi më të vogla se 67°45' në veri ose në jug, sepse në muajt mars ose shtator pas ekuinokseve pjerrësia e Diellit është më e vogël se 4° 15' nga Ekuatori;

• Në muajt prill ose tetor, si agimi astronomik ashtu edhe muzgu astronomik ndodh në gjerësi më pak se 57°09' në veri ose në jug, sepse në muajt prill ose tetor pjerrësia e Diellit është më pak se 14°51' nga Ekuatori;

• Në muajt maj ose nëntor, si agimi astronomik ashtu edhe muzgu astronomik ndodh në gjerësi gjeografike më të vogla se 50°03' në veri ose në jug, sepse në muajt maj ose nëntor pjerrësia e Diellit është më pak se 21°57' nga Ekuatori;

• Në muajt qershor ose dhjetor, agimi astronomik dhe muzgu astronomik ndodh në gjerësi më pak se 48°33'43" në veri ose në jug, sepse në muajin qershor Dielli kalon Tropikun e Gaforres (rreth 23°26'17 "Në veri) dhe në muajin dhjetor Dielli kalon Tropikun e Bricjapit (rreth 23°26'17" Jug).

Që zgjat nga një ditë në tjetrën[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Video me kohëzgjatje të muzgut dhe lindjes së diellit në Gjøvik në shkurt 2021

Në gjerësi më të mëdha se 48°33'43" në veri ose në jug, në datat afër solsticit të verës, muzgu mund të zgjasë nga perëndimi i diellit deri në lindjen e diellit, pasi Dielli nuk zhytet më shumë se 18 gradë nën horizont, kështu që errësira e plotë nuk ndodh as në mesnatën diellore. Këto gjerësi përfshijnë shumë rajone me popullsi të dendur të Tokës, duke përfshirë të gjithë Mbretërinë e Bashkuar dhe vende të tjera në Evropën veriore dhe madje edhe pjesë të Evropës Qendrore. Kjo ndodh edhe në hemisferën jugore, por ndodh më 21 dhjetor. Ky lloj muzgu ndodh gjithashtu nga një ditë në tjetrën në gjerësi gjeografike brenda rrathëve polare pak para dhe pak pas periudhës së diellit të mesnatës. Solstici veror në hemisferën veriore është më 21 qershor, ndërsa solstici veror në hemisferën jugore është më 21 dhjetor.

Midis një nate dhe një nate tjetër[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në gjerësinë gjeografike të Arktikut dhe Antarktikut në dimër, nata polare vetëm rrallë prodhon errësirë të plotë për 24 orë çdo ditë. Kjo mund të ndodhë vetëm në vendndodhje brenda 5.5 shkallët e gjerësisë gjeografike të Polit, dhe atje vetëm në datat afër solsticit të dimrit. Në të gjitha gjerësitë dhe datat e tjera, nata polare përfshin një periudhë ditore të muzgut, kur Dielli nuk është shumë poshtë horizontit. Rreth solsticit dimëror, kur deklinacioni diellor ndryshon ngadalë, errësira e plotë zgjat disa javë në vetë Polin, p.sh., nga 11 maji deri më 31 korrik në stacionin e Polit të Jugut Amundsen–Scott. [a] Poli i Veriut ka përvojën e kësaj nga 13 nëntori deri më 29 janar.

Mesdita diellore në muzg civil gjatë një nate polare: midis 67°23'43" dhe 72°33'43" në veri ose në jug.

Mesdita diellore në muzgun detar gjatë një nate polare: midis 72°33'43" dhe 78°33'43" në veri ose në jug.

Mesdita diellore në muzg astronomik gjatë një nate polare: midis 78°33'43" dhe 84°33'43" në veri ose në jug.

Mesdita diellore gjatë natës gjatë një nate polare: midis 84°33'43" dhe 90° në veri ose në jug.

Zgjat për 24 orë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në gjerësi gjeografike më të mëdha se 81°25' në veri ose në jug, meqenëse ndryshimi këndor i lartësisë së Diellit është më pak se 18 gradë, muzgu mund të zgjasë për të gjithë 24 orët. Kjo ndodh për një ditë në gjerësi gjeografike afër 8°35' nga Poli dhe shtrihet deri në disa javë sa më tej shkon drejt Polit. Kjo ndodh si pranë Polit të Veriut ashtu edhe pranë Polit të Jugut. I vetmi vendbanim i përhershëm për të përjetuar këtë gjendje është Alert, Nunavut, Kanada, ku ndodh nga 22-26 shkurt dhe përsëri nga 15-19 tetor.

Kohëzgjatja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Numri i orëve të ditës varet nga gjerësia gjeografike dhe koha e vitit. Çdo pol ka dritë të vazhdueshme afër solsticit të verës.
Tapet me rreze dielli në gjerësinë gjeografike 70° në veri
Tapet me rreze dielli në gjerësinë gjeografike 50° në veri
Tapeti me rreze dielli në ekuator
Muzgu në Observatorin Paranal në Kili [10]

Kohëzgjatja e muzgut varet nga gjerësia gjeografike dhe koha e vitit. Udhëtimi i dukshëm i Diellit ndodh me shpejtësinë 15 gradë në orë (360° në ditë), por lindja dhe perëndimi i diellit ndodhin zakonisht në kënde të pjerrëta me horizontin dhe kohëzgjatja aktuale e çdo periudhe muzgu do të jetë një funksion i atij këndi. duke qenë më i gjatë për kënde më të zhdrejtë. Ky kënd i lëvizjes së Diellit në lidhje me horizontin ndryshon me gjerësinë gjeografike si dhe me kohën e vitit (duke ndikuar në këndin e boshtit të Tokës në lidhje me Diellin).

Greenwich, Angli (51.5°N), kohëzgjatja e muzgut civil do të ndryshojë nga 33 minuta në 48 minuta, në varësi të kohës së vitit. Në ekuator, muzgu civil mund të zgjasë deri në 24 minuta. Kjo është e vërtetë sepse në gjerësi të ulëta, lëvizja e dukshme e Diellit është pingul me horizontin e vëzhguesit. Por në pole, muzgu civil mund të zgjasë deri në 2-3 javë. Në rajonet e Arktikut dhe Antarktikut, muzgu (nëse ka) mund të zgjasë për disa orë. Nuk ka muzg astronomik në polet pranë solsticit të dimrit (për rreth 74 ditë në Polin e Veriut dhe rreth 80 ditë në Polin e Jugut). Ndërsa dikush i afrohet rrathëve të Arktikut dhe Antarktikut, disku i Diellit lëviz drejt horizontit të vëzhguesit në një kënd më të ulët. Vendndodhja tokësore e vëzhguesit do të kalojë nëpër zonat e ndryshme të muzgut më pak drejtpërdrejt, duke marrë më shumë kohë.

Brenda rrathëve polare, drita e ditës njëzet e katër orë ndeshet në verë, dhe në rajone shumë afër poleve, muzgu mund të zgjasë me javë në anën e dimrit të ekuinokseve. Jashtë rrathëve polare, ku distanca këndore nga rrethi polar është më e vogël se këndi që përcakton muzgun (shih më lart), muzgu mund të vazhdojë gjatë mesnatës lokale pranë solsticit të verës. Pozicioni i saktë i rrathëve polare dhe rajoneve ku muzgu mund të vazhdojë gjatë mesnatës lokale, ndryshon pak nga viti në vit me animin boshtor të Tokës. Gjerësia më e ulët në të cilën muzgu i ndryshëm mund të vazhdojë gjatë mesnatës lokale janë afërsisht 60,561° (60°33'43″) për muzgun civil, 54,561° (54°33'43″) për muzgun detar dhe 48,561° (48°33′). 43″) për muzgun astronomik. [11] [12]

Muzgu i gjerësisë më të ulët të vëzhguar në mesnatë lokale për çdo muaj
Muaj Dielli i mesnatës Civile Detare Astronomike
Janar 66°S 60°50′S 54°50′S 48°50′S
Shkurt 70º57′S 65°47′S 59°47′S 53°47′J
Mars
(para ekuinoksit)
80°36′S 75°26′S 69°26′S 63°26′S
Mars

(pas ekuinoksit)

84º55′N 79º45′N 73º45′N 67º45′N
Prill 74°19′N 69°09′N 63°09′N 57°09′N
Maj 67º13′N 62°03′N 56°03′N 50°03′N
Qershor 65°43′43″N 60°33′43″N 54°33′43″N 48°33′43″N
Korrik 66°N 60°50′N 54°50′N 48°50′N
Gusht 70°57′N 65°47′N 59°47′N 53°47′N
shtator
(para ekuinoksit)
80°36′N 75°26′N 69°26′N 63°26′N
Shtator
(pas ekuinoksit)
84º55′S 79º45′S 73º45′S 67º45′S
Tetor 74°19′S 69°09′S 63°09′S 57°09′S
Nëntor 67°13′S 62°03′J 56°03′J 50°03′S
Dhjetor 65°53′43″J 60°33′43″J 54°33′43″J 48°33′43″J

Në planetët e tjerë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Muzgu në Mars është më i gjatë se në Tokë, duke zgjatur deri në dy orë para lindjes së diellit ose pas perëndimit të diellit. Pluhuri i lartë në atmosferë shpërndan dritën në anën e natës të planetit. Muzg të ngjashëm shihen në Tokë pas shpërthimeve të mëdha vullkanike. [13]

Në fe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Krishterimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Murgjit benediktinë amerikanë rreth një zjarri të Pashkëve përgatiten të ndezin qiriun e Pashkëve përpara meshës së Vigjiljes së Pashkëve

Në praktikën e krishterë, festimet e "vigjiljes" shpesh ndodhin gjatë muzgut në mbrëmje para festave të mëdha ose festave. Për shembull, Vigjilja e Pashkëve mbahet në orët e errësirës midis perëndimit të diellit të Shtunën e Shenjtë dhe lindjes së diellit në ditën e Pashkëve - më së shpeshti në mbrëmjen e së Shtunës së Madhe ose mesnatën - dhe është kremtimi i parë i Pashkëve, ditët tradicionalisht konsiderohen të fillojnë në perëndimi i diellit.

hinduizmi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Muzgu është i shenjtë në hinduizëm. Quhet गोधूळिवेळ gōdhūḷivēḷ në sanskritisht ose गोधूलिवेऱा godhūlivelāhindisht", ి godhoolivela" në telugu, fjalë për fjalë "koha e pluhurit të lopës". Shumë rituale, duke përfshirë Sandhyavandanam dhe Puja, kryhen në orën e muzgut. Gjatë kësaj periudhe nuk rekomandohet të hani ushqim. Ndonjëherë ajo përmendet si Asurasandhya vela. Besohet se Asurat janë aktive gjatë këtyre orëve. Një nga avatarët e Zotit Vishnu, Narasimha, është i lidhur ngushtë me periudhën e muzgut. Sipas shkrimeve të shenjta hindu, një mbret demonik, Hiranakashipa, bëri pendim dhe mori një ndihmë nga Brahma që nuk mund të vritej gjatë ditës apo natës, as nga njerëzit dhe as nga kafshët, as brenda shtëpisë së tij dhe as jashtë. Zoti Vishnu u shfaq në një formë gjysmë-luani gjysmë njeriu (as njeri, as kafshë), i dha fund jetës së Hiranakashipa-s i ulur në pragun e derës (as brenda as jashtë) gjatë muzgut (as ditë e as natë). [14]

Islami[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Muzgu është i rëndësishëm në Islam pasi përcakton se kur duhet të recitohen disa lutje të detyrueshme universale. Muzgu i mëngjesit është koha kur falet namazi i sabahut (sabahut), ndërsa muzgu i akshamit është koha e namazit të akshamit (namazi i jacisë). Gjithashtu gjatë Ramazanit, koha e syfyrit (hakti i mëngjesit para agjërimit) përfundon në muzgun e mëngjesit, ndërsa agjërimi përfundon pas perëndimit të diellit. Ekziston gjithashtu një diskutim i rëndësishëm në jurisprudencën islame midis "agimit të vërtetë" dhe "agimit të rremë".

Judaizmin[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në judaizëm, muzgu nuk konsiderohet as dita as nata; rrjedhimisht ajo trajtohet si një mbrojtje kundër cenimit të ndonjërit. Mund të konsiderohet një kohë kufitare. Për shembull, muzgu i së premtes llogaritet si mbrëmja e së shtunës dhe ajo e së shtunës si ditë e shtunë; dhe i njëjti rregull vlen edhe për ditët e festave. [15]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b Van Flandern, T.; K. Pulkkinen (1980). "Low precision formulae for planetary positions". Astrophysical Journal Supplement Series. 31 (3): 391. Bibcode:1979ApJS...41..391V. doi:10.1086/190623. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "Low precision formulae" defined multiple times with different content
 2. ^ a b c "Definitions from the US Astronomical Applications Dept". USNO. Arkivuar nga origjinali më 2019-09-27. Marrë më 2011-07-22. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "USNO" defined multiple times with different content
 3. ^ a b c "The American Practical Navigator" (PDF). FlaterCo. fq. 227. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 5 dhjetor 2021. Marrë më 15 shtator 2023. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "TAPN2002" defined multiple times with different content
 4. ^ a b http://www.ast.cam.ac.uk/public/ask/2445 University of Cambridge – Institute of Astronomy – Ask an Astronomer [NB: questionable source as its sources refer back to Wikipedia]
 5. ^ "What Is Civil Twilight?". www.timeanddate.com. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ "What Is Nautical Twilight?". www.timeanddate.com. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "Rise, Set, and Twilight Definitions". Arkivuar nga origjinali më 2015-08-14. Marrë më 2007-09-06. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "What Is Astronomical Twilight?". timeanddate.com. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ "Sunrise and sunset times in Saint-Petersburg". www.timeanddate.com (në anglisht). Marrë më 2023-08-26.
 10. ^ "Venus and the Moon strike a pose". Marrë më 18 prill 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ "Length of Day and Twilight (Formulas)". www.gandraxa.com. Marrë më 2011-08-26. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Herbert Glarner's website, reference 2. "Civil Twilight" "6°", "Nautical Twilight" "12°". "90° − Axis(23.439°) − 12° = 54.561°.
 13. ^ NASA-Jet Propulsion Laboratory: Winter Solstice on Mars: Rovers Look Forward to A Second Martian Spring, August 07, 2006.
 14. ^ Jossleyn Hennessy (1955). "ch. VII Education in the villages "Cow-dust time"". India democracy and education. Orient Longmans. fq. 127. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ "SUN, RISING AND SETTING OF THE - JewishEncyclopedia.com". www.jewishencyclopedia.com. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Fusnotat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ This is the range of dates when the Sun is more than 18 degrees north of the Celestial equator, so it is more than 18 degrees below the horizon as seen from the South Pole. See Position of the Sun#Declination of the Sun as seen from Earth.

Leximi më tej[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]