Përdoruesi:Ko.S.ystem.OV@/ShBA

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Flag of the United States.svg
Great Seal of the United States (obverse).svg

Shtetet e Bashkuara të Amerikës (shk.: ShBA - SHBA ) (angl. United States of America, ang-shkurt: USA) ose në shkurtformë zyrtare Shtetet e Bashkuara (angl. United States, shkurt US) janë një Republikë federale në Amerikën veriore. Ajo kufizohët në veriu te Kandadës dhe (mbi 100 km përhapet ngushtica e detit me Shetin Federal Alaska) te Rusia, në jug te Meksikës, në lindje te Atlantika dhe në perëndim te Pacifiki.

Shtetet e Bashkuara të Amerikës u zhvilluan 1776 me deklaratën pavarësiës të kolonies britaneze në Amerika dhe fitoj ndikim të fortë në industrializim dhe immigracionin nga EvropaShekullin XIX. Më fundin Shekullit XX ishtin ata pas tejkalimit e Totalismusit Fashiste (në Në luftën e dytë botrore) dhe komunismusit.

Prej midis Shekullit XX janë ShBA në politikën botrore, shkencën, ekonmiën dhe ushtriën pushtet ma i dukshëm.


Politik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]


Geografi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]