Vergonha

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

oksitanisht, vergonha ( shqiptimi ocitan: [beɾˈɣuɲo̞, veʀˈɡuɲo̞], që do të thotë "turp") i referohet efekteve të politikave të ndryshme diskriminuese gjuhësore të qeverisë së Francës mbi pakicat e saj, gjuha amtare e të cilave konsiderohej patois, ku një gjuhë romane e folur në vend, përveç frëngjishtes standarde, si p.sh. oksitanishtja ose gjuhët oïl, si dhe gjuhë të tjera joromane si alzasishtja dhe baskishtja, u shtypën. [1] Vergonha konsiderohet si një proces i "bërë për të refuzuar dhe ndjerë turp për gjuhën amtare të dikujt (ose të prindërve) nëpërmjet përjashtimit zyrtar, poshtërimit në shkollë dhe refuzimit nga media", siç organizohet dhe përkufizohet nga liderët politikë francezë nga Henri Grégoire e tutje. [2] [3] [4]

Vergonha është ende një temë e diskutueshme në diskursin publik francez [5] ku disa, duke përfshirë qeveritë e njëpasnjëshme franceze, kanë mohuar ekzistencën e diskriminimit ose kanë minimizuar efektet e tij; është një shembull i përmendur zakonisht i linguicidit sistematik të sanksionuar nga shteti dhe gjenocidit kulturor . Në vitin 1860, përpara se shkollimi francez të bëhej i detyrueshëm, folësit amtarë ocitanë përfaqësonin më shumë se 39% [6] të popullsisë franceze, në krahasim me 52% për frankofonët; pjesa e tyre e popullsisë ra në 26-36% nga fundi i viteve 1920, [7] Që nga fundi i Luftës së Dytë Botërore, ajo pësoi një rënie tjetër të mprehtë, në më pak se 7% në 1993. [8]

Franca gjithashtu ka refuzuar vazhdimisht të ratifikojë Kartën Evropiane për Gjuhët Rajonale ose të Pakicave, dhe gjuhëve vendase (përveç frëngjishtes) ende u mohohet njohja zyrtare, me oksitanët, baskët, korsikanët, katalanasit, flamandët, bretonët, alsasët, nisarët dhe savojarët akoma nuk kanë të drejtë të qartë ligjore për të kryer punët publike në gjuhët e tyre rajonale brenda tokave të tyre. [9]

Vështrim i përgjithshëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

16-18 shekulli[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Duke filluar nga viti 1539 me Art. 111 i Urdhëresës së Villers-Cotterêts, [10] gjuhët jofranceze në Francë u zvogëluan në status kur u bë e detyrueshme "për të dhënë dhe ekzekutuar të gjitha aktet [ligjore] në gjuhën frënge" ( de prononcer et expedier tous actes en langaige françoys ). Fillimisht e synuar si një mënyrë për të eliminuar latinishten në dokumentet zyrtare - pak subjekte franceze të shekullit të 16-të ishin të arsimuar dhe e njihnin latinishten - ajo gjithashtu deklaroi se frëngjishtja dhe vetëm frëngjishtja ishte e ligjshme në mbretëri ( en langage maternel françoys et non aultrement ).

Fundi i shekullit të 18-të deri në fund të shekullit të 19-të[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Raporti mbi domosdoshmërinë dhe mjetet për të asgjësuar patois[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Procesi i qëllimshëm i çrrënjosjes së gjuhëve jo-franceze në Francën moderne dhe përçmimi i tyre si dialekte vendore dhe shpesh rreptësisht gojore u zyrtarizua me punën e Henri Grégoire Raport mbi domosdoshmërinë dhe mjetet për të asgjësuar patois dhe për të universalizuar përdorimin e gjuhës frënge . [2] të cilën ai e paraqiti më 4 qershor 1794 para Konventës Kombëtare ; më pas, të gjitha gjuhët përveç frëngjishtes u ndaluan zyrtarisht në administratë dhe shkolla për hir të bashkimit gjuhësor të Francës pas Ditës së Bastijes . Në atë kohë, vetëm një e dhjeta e popullsisë fliste rrjedhshëm frëngjisht. [11] Në lidhje me "patois", Jean Jaurès pohoi shprehjen e famshme se "dikush emërton patois gjuhën e një kombi të mundur". [12] Sipas Chambers Dictionary, origjina e termit është e diskutueshme, por mund të jetë një "korruptim i patrois, nga LL patriensis, një banor vendas".

Katër muaj më parë (27 janar), Bertrand Barère, ndonëse vetë një ocitan nga Tarba, pohoi përpara po kësaj Konvente:

Monarkia kishte arsye për ti ngjasuar Kullës së Babelit; në demokraci t'i lësh qytetarët të injorojnë gjuhën kombëtare [atë të Parisit], të paaftë për të kontrolluar pushtetin, është tradhëti ndaj atdheut... Për një popull të lirë, gjuha duhet të jetë një dhe e njëjtë për të gjithë. [...]

Sa shumë para kemi harxhuar tashmë për përkthimin e ligjeve të dy asambleve kombëtare në dialektet e ndryshme të Francës! Sikur të ishte detyra jonë të mbanim ato zhargone barbare dhe këto të folme të trasha të cilat vetëm mund tu shërbejnë fanatikëve dhe kundërrevolucionarëve tani![13]

Fundi i krahinave tradicionale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kjo politikë mund të vihet re nga mënyra se si kufijtë e brendshëm të Francës u rishikuan, duke krijuar 83 departamente . Ligji u miratua më 22 dhjetor 1789 dhe hyri në fuqi vitin e ardhshëm, më 4 mars 1790. Si rezultat, veçoritë shekullore të pjesëve të ndryshme që flasin oksitanisht u anashkaluan dhe u tronditën në një përpjekje të qëllimshme nga qeveria e sapoformuar për të dobësuar dhe copëtuar zotërimet feudale të krijuara prej kohësh në mënyrë që Franca republikane të nënshtronte aleancat tradicionale.

Në shekullin e 20-të, departamentet u grupuan në rajone, për të krijuar një nivel qeverisje të ndërmjetëm midis atij departamental dhe atij kombëtar. Ndërsa rajonet synonin të zëvendësonin provincat e vjetra, ato nuk u formuan domosdoshmërisht përgjatë kufijve të njëjtë. Siç tregon harta, në shtetin e para vitit 1789 kishte 11 enklava që flisnin oksitanisht, të tilla si tokat e fuqishme të Languedoc dhe Gascony, por ato u ndanë në shtatë rajone pa marrë parasysh identitetet kulturore dhe gjuhësore. Kështu u krijua Provence-Alpes-Côte d'Azur nga pjesë të pesë provincave ocitane dhe tre kryeqytete u hoqën në favor të Marsejës ; dhe Auvernja filloi të përfshinte entitete vendase dhe gjuhë oïl . Ndërkohë, qyteti i Nantës u hoq administrativisht nga Bretanja, ku kishte qenë një nga dy kryeqytetet tradicionale (së bashku me Renesin ), dhe qyteti i Tuluzës nuk përfshihej në rajonin e Languedoc-Roussillon, megjithëse historikisht ishte vendosur. në atë krahinë.

</img> Provincat tradicionale oksitane:

1. Béarn ( Pau ) - 6,800 km 2 (est.)

2. Guyenne & Gascony ( Bordo ) - 69,400 km 2 (est.)

3. Limuzina ( Limoges ) - 9700 km 2 (est.)

4. Qarku i La Marche ( Gueret ) - 7600 km 2 (est.)

5. Auvergne ( Riom ) - 19,300 km 2 (est.)

6. Languedoc (Tulouse) - 45,300 km 2 (est.)

7. Dauphiné ( Grenoble ) - 8500 km 2 (est.)

8. Qarku i Nisë - 3600 km 2 (est.)

9. Provence ( Aix-en-Provence ) - 22,700 km 2 (est.)

10. Comtat Venaissin ( Carpentras ) - 3600 km 2 (est.)

11. Qarku i Foix ( Foix ) - 3,300 km 2 (est. )

Rajonet e Francës:

A. Aquitaine (Bordo) - 41.308 km 2

B. Limousin (Limoges) - 16,942 km 2

C. Auvergne ( Clermont-Ferrand ) - 26,013 km 2

D. Rhône-Alpes ( Lyon ) - 43,698 km 2

E. Provence-Alpes-Côte d'Azur (Marseille) - 31,400 km 2

F. Languedoc-Roussillon ( Monpellier ) - 27,376 km 2

G. Midi-Pyrénées (Tulouse) - 45,348 km 2 – - -: Kufiri gjuhësor oksitan / franko-provansal

Fundi i shekullit të 19-të - Politikat dhe trashëgimia e Jules Ferry[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disiplina shkollore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitet 1880, Jules Ferry zbatoi një sërë masash të rrepta për të dobësuar më tej gjuhët rajonale në Francë, siç tregohet në raportin e Bernard Poignant të vitit 1998 drejtuar kryeministrit Lionel Jospin . [14] Këto përfshinin ndëshkimet që u jepnin mësuesit fëmijëve sepse ata flisnin oksitanisht në një shkollë të Tuluzës ose bretonishtBretanjë . Neni 30 i Loi d'éducation française (Ligji për mësimdhënien franceze, 1851) thoshte se: "Ndalohet rreptësisht të flasësh patois gjatë orëve të mësimit ose pushimeve".

"Flisni frëngjisht, jini të pastër" shkruar në murin e shkollës Ayguatébia-Talau

Ndër shembujt e tjerë të mirënjohur të poshtërimit dhe ndëshkimit trupor ishte nallimi, përkatësisht varja e një trungu ( sabot ) në qafë, ndërsa një grua bretone kujtonte se gjyshërit e saj dhe bashkëkohësit e tyre ishin të detyruar të duronin: [15]

Gjyshërit e mi flasin gjithashtu bretonisht, por jo me mua. Si fëmijë, atyre u rrihnin gishtat nëse u ndodhte të thoshin një fjalë në bretonisht. Në atë kohë, frëngjishtja e Republikës, një dhe e pandashme, do të dëgjoheshe në të gjitha shkollat dhe ata që guxuan ta sfidonin këtë politikë u poshtëruan pasi duhej të mbanin një nalla në qafë ose të gjunjëzoheshin mbi një vizore nën një tabelë që lexonte: “Është e ndaluar të pështysh në tokë dhe të flasësh bretonisht”. [16] Kjo është arsyeja pse disa të moshuar nuk ua transmetojnë gjuhën fëmijëve të tyre: kjo sjell telashe mbi veten. . .

Kjo praktikë u referua si le simbole nga zyrtarët dhe "la vache" (lopa) nga nxënësit, ku shkelësit u quajtën "vachards". U përdorën shumë objekte, jo vetëm nallane: patkua, rrasa, pjata druri me një mesazh, monedha me kryq mbi to. Më poshtë janë udhëzimet zyrtare nga një nënprefekt i departamentit Finistère për mësuesit në 1845: "Dhe mbani mend, zotërinj: juve ua dhanë pozicionin tuaj për të vrarë gjuhën bretone." [3] Prefekti i Basses-PyrénéesVendin Bask Francez shkroi në vitin 1846: "Shkollat tona në vendin Bask kanë për qëllim veçanërisht të zëvendësojnë gjuhën baske me atë frënge. . ." [3] Përdorimi në praktikën e bllokimit konfirmohet nga faqja e internetit Autonomes de Solidarité Laïques: [17]

Shkolla ka pasur një rol përbashkues duke bërë që të folurit e gjuhës "fisnike" [frëngjisht] ka reduktuar përdorimin e dialekteve rajonale dhe patois . Le të përmendim poshtërimin e fëmijëve të bërë për të mbajtur një bllokuese në qafë sepse kanë folur pa dashje një fjalë në gjuhën e popullit.

Sa i përket shenjave, ato u gjetën edhe në shkollat e Poitou : [18] Conselh de Representacion Generala de la Joventut d'Òc (CRGJOC, Këshilli i Përgjithshëm i Përfaqësimit të Rinisë Ocitane), përmes faqes së internetit të Rinisë së Kombësive Evropiane, [4] raporton se

Gjuha jonë [oksitanishtja] humbi emrin e saj, duke u bërë një " patois ", fillimisht në shkollë dhe më pas në familje përmes presionit ndaj grave në arsim (" Interdit de cracher par terre et de parler patois ") me Republikën e Tretë Franceze, Musolini dhe Franko .

Faqja e internetit Confolentés Occitan ( Limousin që flet oksitanisht) [19] dëshmon për metodat e përdorura nga autoritetet franceze gjatë shekullit të kaluar ose më shumë:

Për të ndihmuar në zhdukjen e identiteteve tradicionale rajonale, gjuha oksitane jo vetëm u shkurajua, por u shtyp në mënyrë aktive. Nxënësit e shkollës ndëshkoheshin mirë sepse flisnin gjuhën e tyre amtare në ambientet e shkollës.

Administrata franceze arriti të bëjë që folësit oksitanë ta mendojnë gjuhën e tyre si një patois, pra si një formë të korruptuar të frëngjishtes që përdoret vetëm nga injorantët dhe të paarsimuarit. Ky proces tjetërsues njihet si la vergonha ("turpi").

Shumë folës të vjetër të ocitanishtes ende besojnë se gjuha e tyre amtare nuk është gjë tjetër veçse një e folur e turpshme. Kjo është një arsye pse rrallë e dëgjoni në publik - ose kudo jashtë lagjes ose rrethit familjar.

Nga shkolla e Camélas në Kataloninë Veriore, një ish-nxënës kujtoi në një intervistë të vitit 1973, [20]

Të gjithë përveç fëmijëve të mësueses flisnin katalanisht mes tyre. Ne madje do të ndëshkoheshim për këtë, sepse në atë kohë, të gjithë duhej të flisnim frëngjisht. Bëhu i pastër, fol frëngjisht mund të gjëndej e shkruar në muret e shkollës. Dhe nëse refuzonit të flisnit frëngjisht, do t'ju jepnin një lloj tabele druri për ta veshur "derisa të vinte vdekja", siç thamë, që do të thoshte se shkelësi i fundit, në mbrëmje, kishte njëzet rreshta për të kopjuar. Ne do të flisnim frëngjisht në oborrin e shkollës dhe që në dhjetë metrat e parë të rrugës për në shtëpi, për aq kohë sa mendonim se mësuesi po na dëgjonte, dhe më pas do të ktheheshim në gjuhën tonë amtare, katalanisht. Në ato kohë, folësit katalanas ishin mjaft të përbuzur. Brezi im e lidhi të folurit katalanisht me një disavantazh, me të qenit më pak se të tjerët, me rrezikun për t'u lënë pas në shkallët shoqërore, me pak fjalë me sjelljen e telasheve.

Vetë termat e Abbé Grégoire u mbajtën për të përcaktuar gjuhët e Francës: ndërsa bretonishtja i referohej gjuhës së folur në Bretanjë, fjala patois përfshinte të gjitha dialektet romane si oksitanishtja dhe arpitanishtja . Në raportin e tij, gjuha korsikanee dhe alzasishtja u hodhën poshtë si forma "shumë të degjeneruara" ( très-dégénérés ) të italishtes dhe gjermanishtes, përkatësisht. Si rezultat, disa njerëz ende e quajnë gjuhën e tyre jo-franceze patois, të inkurajuar nga fakti se nuk u mësuan kurrë se si ta shkruanin atë dhe u bënë të mendojnë se vetëm frëngjishjat ekziston në formën e shkruar.

Presioni mbi kishën[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 1902, në një fjalim përpara Këshillit të PërgjithshëmMorbihanit, Shefi i Arsimit Dantzer rekomandoi që "Kisha të jepte kungimin e parë vetëm për fëmijët që flasin frëngjisht". [21]

Në të njëjtin vit, kryeministri Émile Combes, vetë oksitan, u tha prefektëve të Morbihanit, Côtes-du-Nord dhe Finistère [21] se:

Priftërinjtë bretonë duan ta mbajnë kopenë e tyre në injorancë duke refuzuar të promovojnë arsimin dhe duke përdorur vetëm gjuhën bretone në mësimet fetare dhe katekizëm . Bretonët do të jenë pjesë e Republikës vetëm ditën kur të fillojnë të flasin frëngjisht.

Mesi i shekullit të 20-të deri më sot[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Siç argumenton doktori i filologjisë katalanase dhe profesori në Universitetin e Ishujve Balearik Jaume Corbera Pou, [22]

Kur në mesin e shekullit të 19-të, shkolla fillore bëhet e detyrueshme në të gjithë shtetin, bëhet gjithashtu e qartë se do të mësohet vetëm frëngjishtja dhe mësuesit do të ndëshkojnë ashpër çdo nxënës që flet patois . Rrjedhimisht, synimi i sistemit arsimor francez nuk do të jetë të dinjitizojë njerëzimin natyror të nxënësve, të zhvillojë kulturën e tyre dhe t'i mësojë ata të shkruajnë gjuhën e tyre, por përkundrazi t'i poshtërojë ata dhe t'i degradojë moralisht për faktin e thjeshtë se janë çfarë tradita dhe natyra e tyre i bëri ata të jenë. Vendi i vetëshpallur i " të drejtave të njeriut " atëherë do të injorojë një nga të drejtat më themelore të njeriut, të drejtën për të qenë vetvetja dhe për të folur gjuhën e kombit të tij. Dhe me këtë qëndrim Franca, "Franca e Madhe" që e quan veten kampione të lirisë, do të kalojë shekullin e 20-të, moskokëçarëse ndaj lëvizjeve të ndrojtura protestuese të komuniteteve të ndryshme gjuhësore që ajo nënshtroi.

[. . . ]

Franca, e cila nën sundimin e Frankos shihej këtu [në Katalonjë ] si streha e sigurt e lirisë, ka nderin e mjerueshëm të jetë shteti [i vetmi] i Evropës – dhe ndoshta i botës – që ia doli më së miri detyrës djallëzore të shkatërrimit të trashëgimisë së saj etnike dhe gjuhësore dhe për më tepër, të shkatërrimit të lidhjeve familjare: shumë prindër dhe fëmijë, ose gjyshër dhe nipër, kanë gjuhë të ndryshme dhe këta të fundit ndihen të turpëruar nga të parët, sepse flasin një patois të neveritshme dhe asnjë element i gjyshërve nuk i është transmetuar brezit të ri, sikur të kishin lindur nga një botë krejtësisht e re. Ky është shteti francez që sapo ka hyrë në shekullin e 21-të, një vend ku monumentet e gurta dhe peizazhet natyrore ruhen dhe respektohen, por ku shumë shekuj krijimtari popullore e shprehur në gjuhë të ndryshme janë në prag të zhdukjes. "Lavdia" dhe "madhështia" e ndërtuar mbi një gjenocid. Jo liri, jo barazi, jo vëllazëri : vetëm shfarosje kulturore, kjo është motoja e vërtetë e Republikës Franceze.

Çështje kushtetuese[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 1972, Georges Pompidou, Presidenti i Francës dhe vendas i një rajoni oksitan-folës, deklaroi se "nuk ka vend për gjuhë rajonale në një Francë, fati i së cilës është të shënojë Evropën me vulën e saj". [23]

Në një fjalim parazgjedhor [24]Lorient, më 14 mars 1981, François Mitterrand pohoi se:

Koha ka ardhur për tu dhënë gjuhëve dhe kulturave të Francës një status zyrtar. Koha ka ardhur për ti hapur dyert e shkollave për to, për të krijuar radio rajonale dhe stacione televizive me qëllim transmetimin, për tu siguruar se ato luajnë rolin që meritojnë në jetën publike.

Megjithatë, këto deklarata nuk u pasuan nga ndonjë masë efektive.

Mbledhje pro-zyrtarizimit në Karkasonë

Në vitin 1992, pasi disa vunë në dyshim ndarjen antikushtetuese të gjuhëve të pakicave në Francë, Neni. II i Kushtetutës franceze të vitit 1958 u rishikua duke u bërë "gjuha e Republikës është frëngjishtja" ( la langue de la République est le français ). Kjo u arrit vetëm disa muaj përpara se Këshilli i Evropës të miratonte Kartën Evropiane për Gjuhët Rajonale ose të Pakicave, [25] të cilën Zhak Shirak e injoroi [26] megjithë lutjen e Lionel Jospin që Këshilli Kushtetues të amendonte Nenin II dhe të përfshinte të gjitha gjuhët vendase që fliten në tokën franceze. Përsëri, gjuhëve jo-franceze në Francë iu mohua njohja zyrtare dhe u konsideruan shumë të rrezikshme për unitetin e vendit, [27] dhe oksitanët, baskët, korsikanët, katalanasit, flamandët, bretonët, alsasët, nissartët dhe savojarët ende nuk kanë asnjë të qartë. e drejta ligjore për të kryer punët publike në gjuhët e tyre rajonale brenda tokave të tyre. Teksti u refuzua përsëri [28] nga deputetët e shumicës më 18 janar 2008, pasi Académie française shprehu mosmiratimin e saj absolut [29] [30] të gjuhëve rajonale, njohjen e të cilave ata e perceptojnë si "një sulm ndaj identitetit kombëtar francez". [31]

Më 27 tetor 2015, Senati hodhi poshtë një projekt-ligj për ratifikimin e Kartës Evropiane për Gjuhët Rajonale ose të Pakicave, duke penguar miratimin e një reforme kushtetuese që do t'u jepte një shkallë statusi zyrtar gjuhëve rajonale si oksitanishtja. [32] Më 8 prill 2021, deputeti breton Paul Molac u përpoq të miratonte një ligj për mbrojtjen e gjuhëve të pakicave dhe ky ligj u miratua nga Parlamenti francez në Paris. [33] Megjithatë, ministri francez i Arsimit, kundër mësimit në gjuhët e pakicave, kërkoi nga Këshilli Kushtetues që ta shpallë atë jokushtetues. Kjo bëri që ligji të rrëzohej me kushtetutë më 21 maj 2021. [34]

 1. ^ Joubert, Aurélie (2010). "A Comparative Study of the Evolution of Prestige Formations and of Speakers' Attitudes in Occitan and Catalan" (PDF). www.research.manchester.ac.uk. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ a b Grégoire, Henri (1790). "Report on the necessity and means to annihilate the patois and to universalise the use of the French language". Wikisource (në frëngjisht). Paris: French National Convention. Marrë më 16 janar 2020.
 3. ^ a b c Georges Labouysse in Histoire de France: L'Imposture. Mensonges et manipulations de l'Histoire officielle pp. 90–92. IEO Edicions
 4. ^ a b "Conselh de Representacion Generala de la Joventut d'Òc (CRGJOC) : Organization, at the Youth of European Nationalities Website". Arkivuar nga origjinali më 2005-04-21. Marrë më 2005-04-21. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Friend, Julius W. (2012). "The French Exception". Stateless Nations. Springer. fq. 137–154. doi:10.1057/9781137008206_7. ISBN 978-1-137-00820-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Louis de Baecker, Grammaire comparée des langues de la France, 1860, p. 52: parlée dans le Midi de la France par quatorze millions d'habitants ("spoken in the South of France by fourteen million inhabitants"). +
 7. ^ Yann Gaussen, Du fédéralisme de Proudhon au Félibrige de Mistral, 1927, p. 4: [...] défendre une langue, qui est aujourd'hui la mère de la nôtre, parlée encore par plus de dix millions d'individus [...] ("protect a language, which is today the mother of ours, still spoken by more than ten million individuals").
 8. ^ Stephen Barbour & Cathie Carmichael, Language and nationalism in Europe, 2000, p. 62: Occitan is spoken in 31 départements, but even the EBLUL (1993: 15–16) is wary of statistics: 'There are no official data on the number of speakers. Of some 12 to 13 million inhabitants in the area, it is estimated that 48 per cent understand Occitan, 28 per cent can speak it, about 9 per cent of the population use it on a daily basis, 13 per cent can read and 6 per cent can write the language.'
 9. ^ Roger, Geoffrey (2019). "The langues de France and the European Charter for Regional or Minority Languages: Keeping Ratification at Bay Through Disinformation: 2014–2015". French Language Policies and the Revitalisation of Regional Languages in the 21st Century: 309–333. doi:10.1007/978-3-319-95939-9_14. ISBN 978-3-319-95938-2. Marrë më 29 korrik 2022. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Ordinance of Villers-Cotterêt
 11. ^ "L'Abbé Grégoire en guerre contre les "Patois", Hervé Luxardo, gwalarn.org". Arkivuar nga origjinali më 2007-06-09. Marrë më 2007-06-12. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ A new "Common Vector", Robert L.E. Billon, April 2000, rleb07.free.fr
 13. ^ "L'aménagement linguistique dans le monde – La politique linguistique du français, www.tlfq.ulaval.ca". Arkivuar nga origjinali më 15 qershor 2007. Marrë më 18 korrik 2023. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ LANGUES ET CULTURES REGIONALES – Rapport de Monsieur Bernard Poignant – Maire de Quimper A Monsieur Lionel Jospin – Premier Ministre Le 1er juillet 1998, chez.com
 15. ^ de la Casinière, Nicolas (1 tetor 1998). "Ecoles Diwan, la bosse du breton" (në frëngjisht). Arkivuar nga origjinali më 1999-10-14. Marrë më 2008-06-28.
 16. ^ An example sign at bretagne.lalibreblogs.be Arkivuar 12 korrik 2012 tek Archive.today. The sign reads (in French): "To all school pupils: It is forbidden 1. to speak Breton and spit on the ground; 2. to wet your fingers with your mouth to turn the pages of books and notebooks; 3. to insert the tip of a pen or penholder into your ear; 4. to clean your slates with your spit or directly with your tongue; 5. to hold pens, penholders, coins etc between your lips. Now do you want to know why these things are forbidden? Ask your teachers: they will give you the necessary explanations. And remember your duty is not just to obey these rules but to make sure everyone else applies them."
 17. ^ La neutralité politique, philosophique et religieuse et l’école, Autonomes de Solidarité Laïques website
 18. ^ Parlange : témoignages sur les patois du Bas-Poitou, parlange.free.fr
 19. ^ Occitan : a short history, Confolentés Occitan website (ujan.free.fr)
 20. ^ Quatre femmes en Roussillon, TV show, 1st April 1973
 21. ^ a b Livre blanc et noir de la langue bretonne, kervarker.org
 22. ^ "El do de la Paraula". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 23. ^ Conséquences sociales, économiques et politiques de la discrimination linguistique. Audition au Parlement européen, groupe ALDE. La République française : non-droit au nom de l'égalité pour les locuteurs des langues régionales ou minoritaires Tangi Louarn, président d'EBLUL-France [lidhje e vdekur përfundimisht]
 24. ^ "Le temps est venu d'un statut des langues et cultures de France, at pactedeslangues.com". Arkivuar nga origjinali më 2009-09-08. Marrë më 2008-01-19. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 25. ^ European Charter for Regional or Minority Languages, Strasbourg, 5.XI.1992
 26. ^ Langues régionales : Jospin saisit Chirac, www.humanite.fr, 24 June 1999
 27. ^ Art. 1 of the French Constitution states that La France est une République indivisible, laïque, démocratique et sociale, France is an indivisible, secular, democratic and social Republic.
 28. ^ Langues régionales : on verra plus tard, ouiaubreton.com
 29. ^ "Le Point – Actualité Politique, Monde, France, Économie, High-Tech, Culture". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 30. ^ "Archived copy". Arkivuar nga origjinali më 20 qershor 2008. Marrë më 16 tetor 2009. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 31. ^ Chrisafis, Angelique (17 qershor 2008). "Local language recognition angers French academy". The Guardian. London. Marrë më 27 maj 2010. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 32. ^ "Le Sénat dit non à la Charte européenne des langues régionales". franceinfo. Marrë më 1 nëntor 2015. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 33. ^ "La proposition de loi Molac en faveur des langues régionales définitivement adoptée". 8 prill 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 34. ^ "Langues régionales : le Conseil constitutionnel censure partiellement la proposition de loi". 21 maj 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)