Academy Award i 77-të

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Academy Award i 77-të (Ceromonia e Oskarit 2005 / orig. 77th Academy Awards / OSCAR 2005) u mbajt më 27 shkurt 2005 në Kodak Theatre në Los Angeles. Ishte viti i 77 Academy Awards. Në këtë vit u shpërblyen filmat e vitit 2004.

Prezantimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Chris Rock udhëhoqi për herë të parë si moderator ceremoninë e Oskarit. Prezantuesit e kandidatëve përkatës të kategoriat janë theksuar poshtë. Përveç kësaj edhe presidenti i Academy of Motion Picture Arts and Sciences Frank Pierson ka marr pjesë, po ashtu edhe Annette Bening, e cila shpalli filmin për kujtimin e vdekjeve së fundmi të anëtarve të Academy dhe puntorëve të filmit .

Live-Performances[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kandidatat për kënga origjinale më e mira u shpallur nga Drew Barrymore, Mike Myers, Emmy Rossum, Salma Hayek dhe/ose Sean "P. Diddy" Combs:

Nominimet dhe Fituesët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Aktori kryesor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

prezentuar nga Charlize Theron

Aktori dytësor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

prezentuar nga Renée Zellweger

Aktorja kryesore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

prezentuar nga Sean Penn

Aktorja dytësore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

prezentuar nga Tim Robbins

Film Animuar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

prezentuar nga Robin Williams

Pajisje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

prezentuar nga Halle Berry

Kamera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

prezentuar nga Kate Winslet

Projektues i kostumeve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

prezentuar nga Pierce Brosnan dhe Edna Mode (Figura nga The Incredibles)

Regji[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

prezentuar nga Julia Roberts

Filmdokumentar (gjatë)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

prezentuar nga Leonardo DiCaprio

Filmdokumentar (shkurt)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

prezentuar nga Natalie Portman

Prerja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

prezentuar nga Kirsten Dunst und Orlando Bloom

Film të huaj[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

d.m.th. jo në Gjuhën Angleze

prezentuar nga Gwyneth Paltrow

MakeUp[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

prezentuar nga Cate Blanchett

Muzika (Original Score)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

prezentuar nga John Travolta

Muzika (Kënga origjinale)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

prezentuar nga Prince

Filmi më i miri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

prezentuar nga Barbra Streisand dhe Dustin Hoffman

shkurtfilm (Animuar)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

prezentuar nga Laura Linney

  • Birthday Boy
  • Gopher Broke
  • Guard Dog
  • Lorenzo
  • Ryan

shkurtfilm (Live Action)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

prezentuar nga Jeremy Irons

  • Everything in this Country must
  • Little Terrorist
  • 7:35 in the Morning
  • Two Cars, One Night
  • WASP

Prerja tingullit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

prezentuar nga Penelope Cruz und Salma Hayek

Mix i tingullve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

prezentuar nga Penelope Cruz und Salma Hayek

Efekti vizuale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

prezentuar nga Zhang Ziyi und Jake Gyllenhaal

Skripti i adaptuar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

prezentuar nga Adam Sandler

Skripti origjinal[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

prezentuar nga Samuel L. Jackson

Oskare të nderuar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Oskar të nderuar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

prezentuar nga Al Pacino

Jean Hersholt Humanitarian Award[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

prezentuar nga Martin Scorsese