Dokufest

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Merge-arrows.svg
Ndihmoni që kjo pjesë dhe pjesa DokuFest të bashkohen në një artikull të vetëm. shtatori 2019
Merge-arrows.svg
Ndihmoni që kjo pjesë dhe pjesa Dokufesti të bashkohen në një artikull të vetëm. shtatori 2019


Dokufest është një Festival Ndërkombëtar i Dokumentarit dhe Filmit të Shkurtër të mbajtur në qytetin e Prizrenit të Kosovës. Ky festival mbahet në gusht. Dokufest u themelua në vitin 2002 nga një grup shokësh. Që atëherë është rritur në një ngjarje kulturore që tërheq artistë dhe audiencë ndërkombëtare dhe rajonale. Filmat shfaqen gjatë gjithë festivalit tetëditor dhe shoqërohen me programe, aktivitete dhe punëtori. DokuFest u krijua si një organizatë me bazë vullnetare me pothuajse asnjë fond në fillim dhe vazhdon të marrë mbështetje nga komuniteti dhe agjensitë brenda Kosovës. Sidoqoftë, rruga e saj shpesh është shoqëruar me vështirësi të mëdha për shkak të kontekstit unik që ka funksionuar organizata (si situata e pas luftës, mungesa e ngjarjeve të ngjashme referuese, mungesa e besimit nga institucionet dhe donatorët e mundshëm etj.). Ajo u drejtua nga vullnetarë derisa ne vitin 2008 hyn në fuqi kontratat me orar të plotë dhe kohë të pjesshme dhe çoi në punësimin e një numri të vogël njerëzish. Nevoja për një strukturë organizative u rrit kur organizata u përfshi në zbatimin e projekteve vjetore, përveç organizimit të festivalit. Kjo çoi në krijimin e një ekipi kryesor që mori përsipër hartimin, planifikimin dhe zbatimin e shumë iniciativave që rezultojnë në zbatimin e suksesshëm të disa projekteve. Përveç organizimit të ngjarjeve kulturore në shkallë të gjerë, DokuFest gjithashtu ka të bëjë me kulturën, arsimin dhe aktivizmin për politikat e shëndosha kulturore dhe sistemin e arsimit alternativ në Kosovë. Që nga viti 2014 më shumë se 18,000 vizitorë nga e gjithë bota shkuan në Prizren gjatë Dokufestit.