Llazica

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Llazica
Bujan
Fshat
ShtetiKosova Kosova
KomunaMalishevë
RajoniRajoni i Prizrenit
Sipërfaqja
 • Gjithsej8,8 km2 (34 sq mi)
Lartësia mbidetare
628 m (2,060 ft)
Popullsia
 • Gjithsej1.207 banorë
Targat04

Llazica është një vendbanim në komunën e Malishevës, Kosovë. Pas vitit 1999, fshati është i njohur edhe me emrin Bujan. Gjendet rreth 18 kilometra në veri të Malishevës dhe është vendbanim kodrinoro-malor, i ndarë në lagje: disa të tipit të dendur e disa të shpërndara.[1]

Fshati ka shkollën fillore nëntëvjeçare, punktin shëndetësor, disa dyqane mallrash ushqimore dhe të tjera, si dhe disa biznese private prodhuese.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në lokalitetin që quhet Bujan, që gjendet midis lagjes së Buzhalëve, Foniqëve, dhe Javorëve thuhet se ka ekzistuar një vendbanim dhe se deri vonë aty kanë qenë gurët e varreve. Edhe në lagjen e Dobrunëve ka ekzistuar kisha, ku janë gjetur gurët e saj dhe është ruajtur toponimi Te Kisha; Në vendin Kryefushë janë gjetur tulla të forta, të shpuara me vrima, kulla e farkatarit, etj.; Në lokalitetin Trollishtë flitet se kanë ekzistuar troje të moçme.

Në dokumentet e shkruara, gjendet si vendbanim në një hartë austriake të vitit 1689. Më vonë përmendet në regjistrin e Manastirit të Deviçit në vitin 1761 dhe 1778. Popullata më vonë e ka pranuar fenë islame.

Sipas një dokumenti arkivor, ky fshat, në vitin 1913 kishte 50 shtëpi, të cilat okuoatori serb i dogji të gjitha dhe vrau 14 banorë të fshatit. Sot, në popull është ruajtur mikrotoponimi Vorret e Batarës. Në lokaliteti Bunari i Balës, në drejtim të fshatit Mleqan janë vendosur më shumë se 20 shtëpi të kolonëve serbë e malazezë. Ata, në vitin 1941 janë larguar dhe nuk janë kthyer më. Nga ky vendbanim janë shpërngulur disa banorë në Klinë, Pejë, Prishtinë e Drenas.

luftën e vitit 1998-99 janë dëmtuar 286 shtëpi nga pushtuesi serb. Përveç tyre, janë shkatërruar edhe shkolla me dokumentacion, biblioteka, ambulanta dhe një përmendore. janë vrarë 7 burra, 3 gra, 1 fëmijë, 1 luftëtar i UÇK-së si dhe një person është i zhdukur. Popullata ishte larguar nga fshati përkohësisht dhe më 29 mars 1999 dëbohet përfundimisht.

Lagjet dhe mikrotoponimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lagjet kryesore janë: Buzhala, Foniqi, Javori, Zogaj (Gjinolli), Dobruna (Plakaj dhe Maketaj), Bytyçi, Thaçi, dhe Tirana, kurse mikrotoponimet më karakteristike janë: Bunari i Balës, Rrasat, Kodra e Vogël, Kodra e Frashnit, Lugu i Kopilit, Lugu i Gatë, Rrafshina, Kryefusha, Silevica, Qifllaku, Roga, Kovaçica, Udha e Bujanëve, Vorret e Bujanëve, Lugu i Bujanit, Arat e Bujanit, Shpati i Vorreve, Lugu i Plakiqit, Shpati i Plakiqit, Zabeli i Makiqit, Lugu i Maketës, Shpati i Maketës, Hani i Tiranës, Udha Karvane, Vorret e Batarës, Trollishta, Te Kisha, etj.

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Viti i regjistrimit Numri i popullsisë Numri i shtëpive
1905 - 20
1913 285 -
1918 303 35
1921 274 41
1948 521 63
1953 548 85
1961 650 91
1971 916 95
1981 1207 220
1999 - 417

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Osmani, Jusuf (2006). Vendbanimet e Kosovës - Malisheva. Vëll. 19. Prishtinë: Shkrola. fq. 94. ISBN 9951-8658-3-6.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]