Banja e Malishevës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Banjë
Bajë
Fshat
Pamje nga Banja e Malishevës
Pamje nga Banja e Malishevës

Banjë është një vendbanim në komunën e Malishevës, Kosovë. Fshati është i njohur si vendburim i ujit termomineral me veti balnoterapeutike. Pas vitit 1999 fshati është i njohur edhe me emrin Bajë.[1]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Banjë të Malishevës ndodhet një burim termomineral i ujërave nëntokësore, i tipit karstik-çarshmëri, në anën e majtë të lumit Mirusha, afër 4 km në juglindje të Malishevës. Buron në kontakt të gëlqerorëve të kretakut me sedimentet e pliocenit, në lartësi mbidetare 570 m. Prurja e ujit është 40 1it/sek, ndërsa temperatura 26.0°C. Për nga përbërja kimike, uji i takon tipit hidrokarbonat të Ca-Mg, me mineralizim 0.64 g/lit, me prani të dioksidit të karbonit, të azotit dhe me përbërje të rritur të radiumit. Uji i Banjës së Malishevës është shërues për sëmundjet e lëkurës. Për nevoja balneologjike, rekreative e sportive, afër burimit është ndërtuar një basen i tipit olimpik, me dimensione të përafërta 25x50 m, i cili frekuentohet nga shumë vizitorë, kryesisht të vendbanimeve përreth.[1]

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Demografia
Viti Banorë
1948 942
1953 1036
1961 1252
1971 1707
1981 2349
1991 3099
Burimi:Federal Office of Statistics and Evidence of Federal People's Republic of Yugoslavia and Socialist Federal Republic of Yugoslavia, census for 1948, 1953, 1961, 1971, 1981. and 1991.

Shih edhe këtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b Kraja, Mehmet, red. (2018). "Fjalori Enciklopedik i Kosovës". (Encyclopedic Dictionary of Kosova). Vëll. 1. Prishtinë: Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosovës. fq. 116–117. ISBN 9789951615846. OCLC 1083870022.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]