Dallime mes rishikimeve të "Informatika"

Jump to navigation Jump to search
101 bytes removed ,  5 vjet më parë
Saktesime
(Informatika eshte thjeshte nje shkence qe studion informacionin asgje me teper)
(Saktesime)
|[[Image:Enigma.jpg|130px|right|thumb|Ushtria gjermane përodri [[Makina Enigma|makinën Enigma]] gjatë [[lufta e dytë botërore|luftës së dytë botërore]] për të komunikuar në sekret.]]
|}
'''Informatika''' është [[shkenca]] që studion informacioninstrukturën, metodikat, algoritmet, mekanizmat e perpunimit të informacionit.
 
Termi '''informatikë''' është bashkimi i dy fjalëve të gjuhës franceze “informatique”, ''informacion'' (ose ''të dhëna'', ''informata'') dhe ''automatique'' (''automatik'') dhe u përdor për herë të parë në vitin [[1962]] nga [[Philippe Dreyfus]] për të treguar përpunimin automatik aritmetik të informacionit. Ka shumë përkufizime të ndryshme se çfarë përfshihet brenda termit informatikë.
"Informatika është shkencë që merret me përpunimin automatik të informacioneve me [[Kompjuteri|kompjuter]], ku me përpunim nënkuptohet: pranimi i informacioneve nga pajisjet hyrëse dhe shndërrimi i tyre në sinjale; përçimi i tyre nëpër linja për komunikim brenda kompjuterit me teknika të ndryshme; vendosja në kujtesën kompjuterike; përpunimi nga njësia qendrore njehsuese ([[procesori]]) me ndihmën e [[Programi kompjuterik|programit kompjuterik]] të përshtatshëm dhe në fund, shndërrimi i sinjaleve në informacione të kuptueshme për shfrytëzuesin, nga pajisjet dalëse". <ref>[[Fjalor enciklopedik nga teknologjia e informacionit]], [[Ali Mehmeti]], Prishtinë 2006</ref>.
Informatika është shkencë shumë e gjere e cila përfishin shumë fusha si:
* Teoria e informacionit
* e analizës teorike dhe konceptimit të sistemeve informatike [[Informatika teorike]],
* Teoria komputacionale
* e formimit organizativ dhe teknik të sistemeve informatike - [[Informatika e sistemeve]] ose [[Informatika praktike]] dhe
* Kriptografia
* e realizimit të sistemeve informatike, sidomos e realizimit të komponentëve teknike (Hardware)- [[Informatika teknike]]
* Struktura të dhënash
* Algoritmet
* Kërkim operativ
 
Detyra e informatikës qëndron kështu në përpunimin e të dhënave në lidhje me një problem praktik, informacionet që nevojiten për zgjidhjen ose trajtimin e vetë problemit. Mjeti themelor teknologjik në të cilin bazohet informatika është Përpunuesi Elektronik. Çdo kompjuter, nga më i fuqishmi deri tek më ekonomiku, është i përbërë nga dy elemente themelore: harduere dhe softuere.
Anonymous user

Menyja e lëvizjeve