Lista e qyteteve në Maqedoninë e Veriut

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Kjo është një listë e qyteteve dhe qytezave në Maqedoninë e Veriut. Gjithsej janë 34 qytete, prej të cilave 5 kanë popullsi mbi 50,000 banorë, dhe 12 qyteza që kanë popullsi më pak se 10,000 banorë. Kryeqyteti, Shkupi është qyteti me më shumë banorë, ku jetojnë rreth 25% e popullsisë së përgjithshme të shetit. Sipas regjistrimeve të vitit 2002, 59.5% e popullsisë jetonin në zonat urbane.

Qytetet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rajoni Lindor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qyteti Komuna Popullsia Stema Flamuri Pamje
Berova Berova 7,002[1]
Coat of arms of Berovo Municipality.svg
Flag of Berovo Municipality.svg
Berovo-monastery-church.jpg
Dellçeva Dellçeva 11,500 [1]
Coat of arms of Delčevo Municipality.svg
Flag of Delčevo Municipality.svg
Delcevo.JPG
Koçani Koçani 28,330 [1]
Coat of arms of Kočani Municipality.svg
Flag of Kocani Municipality.svg
Центар2.JPG
Kamenica Kamenica 5,147 [1]
Coat of arms of Makedonska Kamenica Municipality.svg
Flag of Makedonska Kamenica Municipality, North Macedonia.svg
Town of Makedonska Kamenica.JPG
Peçeva Peçeva 3,237 [1]
Coat of arms of Pehčevo Municipality.svg
Flag of Pehčevo Municipality.svg
Pehcevo.jpg
Probishtipi Probishtipi 8,714[1]
Coat of arms of Probištip Municipality.svg
no flag
Probistip town hall.JPG
Shtipi Shtipi 43,652[1]
Coat of arms of Štip Municipality.svg
Flag of Štip Municipality.svg
Sveti Nikola Shtip.jpg
Vinica Vinica 10,863 [1]
VinicaCoat.png
Flag of Vinica Municipality.svg
Vinica - Pogled od Kale 002.jpg

Rajoni Verilindor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qyteti Komuna Popullsia Stema Flamuri Pamje
Kratova Kratova 6,924 [1]
Coat of arms of Kratovo Municipality.svg
Flag of Kratovo Municipality.svg
Kratovo-panorama.jpg
Kriva Pallanka Kriva Pallanka 14,558 [1]
Coat of arms of Kriva Palanka Municipality.svg
Flag of Kriva Palanka Municipality.svg
Kriva-Palanka-and-Kriva-Reka.jpg
Kumanova Kumanova 70,842 [1]
Coat of arms of Kumanovo Municipality.svg
Flag of Kumanovo Municipality.svg
The square of Kumanovo (2).JPG

Rajoni i Pellagonisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qyteti Komuna Popullsia Stema Flamuri Pamje
Manastiri Manastiri 74,550 [1]
Bitola-coat-of-arms.svg
Flag of Bitola Municipality.svg
Objekti i Kongresit të Manastirit.jpg
Demir Hisari Demir Hisari 2,593 [1]
Coat of arms of Demir Hisar Municipality, Macedonia.svg
Flag of Demir Hisar Municipality.svg
DemirHisar (1).jpg
Krusheva Krusheva 5,330 [1]
Coat of arms of Kruševo Municipality.svg
Flag of Kruševo Municipality.svg
Krusevo panorama.jpg
Prilepi Prilepi 66,246 [1]
Coat of arms of Prilep Municipality.svg
Flag of Prilep Municipality.svg
AlexanderStatuePrilep.jpg
Resnja Resnja 8,748 [1]
Coat of arms of Resen Municipality.svg
Flag of Resen Municipality.svg
Resne - Niyazi Bey Sarayı 01.JPG

Rajoni i Pollogut[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qyteti Komuna Popullsia Stema Flamuri Pamje
Gostivari Gostivari 35,847 [1]
Coat of arms of Gostivar Municipality.svg
Flag of Gostivar Municipality.svg
Church Gostivar Macedonia.jpg
Tetova Tetova 52,915 [1]
Coat of arms of Tetovo Municipality.png
Flag of Tetovo Municipality, North Macedonia.svg
The small park in the city square in Tetovo, Macedonia.JPG

Rajoni i Shkupit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qyteti Komuna Popullsia Stema Flamuri Pamje
Shkupi Qyteti i Shkupit 506,926[2]
Coat of arms of Skopje.svg
Flag of Skopje, North Macedonia.svg
Portra Makedonija 1.JPG

Rajoni Juglindor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qyteti Komuna Popullsia Stema Flamuri Pamje
Bogdanca Bogdanca 6,011 [1]
Coat of arms of Bogdanci Municipality.svg
Flag of Bogdanci Municipality.svg
Bogdanci.jpg
Gjevgjelia Gjevgjelia 15,685 [1]
Coat of arms of Gevgelija Municipality.svg
Flag of Gevgelija Municipality.svg
Radovishti Radovishti 16,223 [1]
Coat of arms of Radoviš Municipality.svg
Flag of Radoviš Municipality.svg
Strumica Strumica 35,311[1]
Coat of arms of Strumica Municipality.svg
Flag of Strumica Municipality.svg
Пазарот Глобал Струмица.jpg
Vallandova Valandova 4,402 [1]
Coat of arms of Valandovo Municipality.svg
Flag of Valandovo Municipality.svg
Town center of Valandovo.jpg

Rajoni Jugperëndimor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qyteti Komuna Popullsia Stema Flamuri Pamje
Dibra Dibra 14,561[1]
No coats of arms.svg
Flag.svg
Debar-Macedonia.JPG
Kërçova Kërçova 27,067 [1]
Coat of arms of Kičevo Municipality.png
Flag.svg
Kicevo 11-08-2006.jpg
Brodi Brodi 3,740 [1]
Coat of arms of Makedonski Brod Municipality (2012).svg
Flag of Makedonski Brod Municipality.svg
Makedonski brod panorama.JPG
Ohri Ohri 42,033 [1]
Самуилова крепост, Охрид, Македония.jpg
Struga Struga 16,559 [1]
Coat of arms of Struga Municipality.svg
Flag of Struga Municipality.svg
Black Drin.jpg

Rajoni i Vardarit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qyteti Komuna Popullsia Stema Flamuri Pamje
Demir Kapia Demir Kapia 3,275[1]
Coat of arms of Demir Kapija Municipality.svg
Flag of Demir Kapija Municipality.svg
Demir kapija.jpg
Kavadari Kavadari 29,188[1]
Coat of arms of Kavadarci Municipality.svg
Flag of Kavadarci Municipality.svg
Makedonija, Kavadarci - most na reci Luda Mara.JPG
Negotina Negotina 13,284[1]
Coat of arms of Negotino Municipality.svg
Flag of Negotino Municipality.svg
Negotino plostad.jpg
Sveti Nikolla Sveti Nikolla 13,746 [1]
No coats of arms.svg
Flag.svg
Sveti Nikole Center, Macedonia.JPG
Velesi Velesi 43,716[1]
Coat of arms of Veles Municipality.png
Flag of Veles Municipality.svg
Spomenik na Ilindencite vo Veles.jpg

Statistikat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dymbëdhjetë qyteza në Maqedoni kanë popullsi nën 10,000 banorë: Demir Hisari (2,593), Peçeva (3,237), Demir Kapia (3,275), Brodi (3,740), Vallandova (4,402), Kamenica (5,147), Krusheva (5,330), Bogdanca (6,011), Kratova (6,924), Berova (7,002), Probishtipi (8,714) dhe Resnja (8,748). Këto qyteza zyrtarisht quhen "qytete", por shpesh i referohet si "qytete të vogla", për shkak të madhësisë së popullsisë.

Në Maqedoni ka vetëm 5 qytete me popullsi me mbi 50,000 banorë: Shkupi (506,926), Manastiri (74,550), Kumanova (70,842), Prilepi (66,246) dhe Tetova (52,915).

Shtatëmbëdhjetë qytete në Maqedoni kanë popullsi prej 10,000 deri 50,000 banorë: Velesi (43,716), Shtipi (43,652), Ohri (42,033), Gostivari (35,847), Strumica (35,311), Kavadari (29,188), Koçani (28,330), Kërçova (27,067), Struga (16,559), Radovishti (16,223), Gjevgjelia (15,685), Dibra (14,561), Kriva Pallanka (14,558), Sveti Nikolla (13,746), Negotina (13,284), Dellçeva (11,500) dhe Vinica (10,863).

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag "Попис на Македонија" (PDF) (në maqedonisht). Завод за статистика на Македонија. 2002. Marrë më 2012-05-26.
  2. ^ Qeveria e Republikës së Maqedonisë. "2002 census results" (PDF). stat.gov.mk. Marrë më 2010-01-30. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)