Arti në parahistori

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Një nga tiparet me te dallueshme te njeriut modern është gjuha. Gjuha lindi si nevoje e domosdoshme e komunikimit mes njerëzve. Gjuha ishte bashkudhëtare me mendimin. Njerëzit filluan te komunikojnë mes tyre, te mendojnë e padyshim te shprehin ndjesitë e tyre. Por që të gjitha këto ishin në fazën fillestare. Komunikimi dhe mendimi, nuk arriti te shpjegonte disi dukuritë e jetës se përditshme aq te mjedisit që i rrethonte.

Lëkundjet e tokës, zjarret, thatësira, i ftohti apo reshjet e dendura ishin të vështira për tu shpjeguar. Kjo beri që njerëzit te krijojnë bindjen se një force e mbinatyrshme kontrollonte natyrën. Mbase për të frenuar këto dukuri, ata duhet ti drejtoheshin një besimi që mund te zbuste sadopak demet që pasonin dukuritë e sipërpërmendura. Besimi ne atë periudhe ndryshonte nga sot. Për këtë arsye ai është quajtur politeizëm, besimi ne shumë fe.

Animizmi (vjen nga latinishtja anima, shpirti) ishte besimi tek shpirti i njeriut. Duke besuar se shpirti i njeriut endej ne boten e njerëzve edhe pas vdekjes. Njerëzit kur i varrosnin te vdekurit fusnin në varr ushqime dhe arme.

Totemizmi ishte besimi i njerëzve në lidhjen që krijohej mes njeriut dhe kafshëve. Me këtë shpjegohet fakti që dei në ditët tona disa kafshe quhen të shenjta. Njerëzit primitive i shpallen disa kafshe totem.

Magjia, ishte një formë besimi që u krijua prej njerëzve me mendimin për të ndikuar mbi natyrën. Magjia është e njohur deri në ditët tona. Shume besojnë te magjia apo forcën që ajo ka në ndryshimin e jetës së tyre apo ne përkeqësimin e saj. Përvec nagjise, i përhapur ka qene edhe parashikimi i fatit dhe ngjarjeve. Madje për këta te fundit kishte edhe objekte kulti të veçanta, si për shembull orakulli i Delfit ne Greqinë e lashte. Sikurse edhe magjia, parashikuesit janë mirëpritur edhe në kohen e sotme. Për vite me radhe (madje deri në ditët tona), shumën njerëz janë magjepsur pas parashikimeve te nostradamusit.

Kultet kishin lidhje me adhurimin për objekte dhe dukuri te veçanta. Me të përhapur kanë qenë kulti i Tokës Meme po më vonë u bë i adhuruar edhe kulti i Diellit.