Krusheva e Madhe

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Krushevë e Madhe
Drinisht i Madh
Fshat

Krushevë e Madhe është një vendbanim në komunën e Klinës, Kosovë. Pas vitit 1999 fshati është i njohur edhe me emrin Drinisht i Madh.

Gjeografi e histori[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Është vendbanim fushor ku lartesia mbidetare me e ulet eshte 395m, me e larta 495m ndersa qendra e vendbanimit shtrihet ne lartesin mbidetare rreth 397m, siperfaqja e ndertuar eshte 34ha ndersa siperfaqja e zones kadastrale eshte 730ha. Karakterizohet me klime te bute kontinentale, gjendet ne veri-perendim te qendres komunale te Klines me largesi tokesore rreth 7.7km. Eshte vendbanim i gjysem i shperndar ne forme te lagjeve ndersa tipi funksionale i vendbanimit eshte kryesisht bujqesor dhe blegtoral. Numri i popullsise eshte 585 banore, numri i ekonomive familjare 104. Numri i te shperngulurve gjate viteve te fundit eshte rreth 300 qe kane emigruar ne perendim kryesisht ne Gjermani, Zvicer etj. Shkaqet e shpernguljes kane qene kryesisht kushtet ekonomike te dobeta, mungesa e infrastruktures etj, periudha me intensive e shpernguljes ishte gjate luftes dhe pas vitit 2014. Investimet nga remitancat kryesisht i kan shfrytezuar per konsum te pergjithshem, ndertim te shtepive dhe paisjeve te ekonomive familjare. Strukturen etnike te popullsise e perben popullsia shqiptare me 86.2%, popullsia serbe me 4.3%, rom 5.6% dhe popullsia tjeter me 3.9%. Sipas aktivitetit ekonomik popullsia eshte e angazhuar ne bujqesi me rreth 90% dhe ne sherbime tjera 10%, rreth 10% e tokes se punueshme nuk punohet. Struktura arsimore e popullsise eshte: analfabet rreth 3%, shkollim fillore te ulet 97%, shkollim fillor te larte 75%, shkollim te mesem 50%, shkollim te larte 25% dhe shkollim superior 3%. Me teper jane te punesuar ne bujqesi, ndersa femrat kryesisht merren me ekonomi shtepiake dhe nje numer i vogel jane te punesuar ne arsim. Numri i shtepive te djegura ishte 30 dhe nje kishe ortodokse eshte shkaterruar si objekt i kultit te trashegimise kulturore. Numri i shtepive te reja eshte 23, fondi i teknoligjse agrare rreth 40 traktore, 3 kombaja, 15 kultivator, fondi i bagetise rreth 180 krere gjedheve, 20 krere dele, ndermarrje ekonomike 15, numri i te punsuarve eshte rreth 25. Elektrifikimi i vendbanimit eshte bere ne vitin 1966. Per nga rendesia funksionale e vendbanimit Krusheva e Madhe eshte qender e pavarur rurale.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]