Marrëdhëniet mes Francës dhe Kosovës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Marrëdhëniet Francë-Kosovë
Map indicating locations of Franca and Kosova

Franca

Kosova

Marrëdhëniet frënge-kosovare u referohen marrëdhënieve bilaterale midis Francës dhe Kosovës. Kur Kosova e shpalli pavarësinë e saj nga Serbia më 17 shkurt 2008, Franca u bë një nga vendet e para që njoftoi zyrtarisht për njohjen e Kosovës sovrane. Franca ka një ambasadë në Prishtinë.[1] Kosova ka një ambasadë në Paris. Të dyja vendet gëzojnë marrëdhënie shumë të mira dhe miqësore

Marrëdhëniet politike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për shumë vite, Franca ka luajtur një rol të rëndësishëm në gjetjen e një zgjidhjeje për çështjen e statusit të Kosovës. Prandaj, Ministri Francez i Jashtëm dhe Çështjeve Evropiane Bernard Kushner ishte Përfaqësuesi i Parë Special i KB i Sekretarit të Përgjithshëm për Kosovën kur Kombet e Bashkuara morën përsipër nga Serbia në qershor 1999 administrimin e territorit. Kjo përfshirje, si civile, ashtu edhe ushtarake, ka vazhduar që nga ajo kohë, duke promovuar demokratizimin, pajtimin me të drejtat e të gjitha komuniteteve dhe veçanërisht komunitetit serb, tani shumë pakicë, dhe një afrim evropian. Prania e Francës ka mbetur mjaft e konsiderueshme brenda UNMIK-ut dhe KFOR-it, me më shumë se 2,000 ushtarë nga gjithsej 16,000 (d.m.th. kontigjenti i dytë më i madh).

Nga pikëpamja politike, si anëtar i Grupit të Kontaktit, Franca ka luajtur një rol kryesor në negociatat për statusin e Kosovës dhe, brenda Bashkimit Evropian, për të arritur një konsensus për vendosjen e misionit të EULEX-it. Z. Bernard Kushner ka qenë shumë i përfshirë në kërkimin e një marrëveshje, duke përcjellë veprimet e Presidentit Francez, i cili kishte propozuar gjatë samititG8 në korrik 2008, duke caktuar trojkën e ngarkuar me rifillimin e një faze përfundimtare të negociatave midis Beogradit dhe Prishtinës në gusht 2007. Në veçanti, ministri shkoi në të dy palët në korrik 2007, përpara se të priste homologun e tij serb dhe ekipin kosovar të bisedimeve (Presidenti, Kryeministri dhe krerët e partive kryesore) në Paris në nëntor, për t'i inkurajuar ata të bëjnë kompromis.

Duke mësuar një mësim nga pamundësia e arritjes së një zgjidhjeje të negociuar, Franca njohu pavarësinë e Kosovës më 18 shkurt.

Franca synon të ndjekë veprimet e saj duke promovuar stabilitetin në Ballkan dhe zhvillimin e Kosovës. Kontigjenti francez i KFOR-it, i ngarkuar me sigurinë e vendit, do të mbahet. KFOR-i u drejtua nga Gjenerali Francez Xavier Bout de Marnhac deri në shtator 2008. Franca do të dërgojë një kontigjent të madh të oficerëve të policisë, gjyqtarëve, ekspertëve gjyqësorë dhe stafit të burgjeve dhe doganave në misionin EULEX, i cili do të drejtohet nga një prej bashkatdhetarëve të tij, Z. Yves de Kermabon. Më në fund, Franca do të vazhdojë përfshirjen e saj në Grupin Drejtues Ndërkombëtar, të ngarkuar me zbatimin e dispozitave të planitAhtisaarit.

Ushtria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Franca mori pjesë në bombardimin e Jugosllavisë nga NATO më 1999, e cila rezultoi në një administratë të KB të Kosovës dhe më pas në pavarësinë eventuale. Franca aktualisht ka 1.368 trupa që shërbejnë në Kosovë si paqeruajtës në Forcën e Kosovës, të udhëhequr nga NATO. Fillimisht, kishte 7000 trupa franceze në KFOR.[2] Marcel Valentin ishte Komandanti i 6-të i KFOR-it nga 3 tetori 2001 deri më 4 tetor 2002. Yves de Kermabon ishte Komandanti i 9-të i KFOR-it nga 1 shtatori 2004 deri më 1 shtator 2005. Xavier de Marnhac ishte Komandanti i 12-të i KFOR-it nga 31 gushti 2007 deri më 29 gusht 2008.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]