Jump to content

Bregu i Zi (Lipjan)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Breg i Zi
Bregzi
Fshat
Targat01

Breg i Zi është një vendbanim në komunën e Lipjanit, Kosovë. Pas vitit 1999 fshati është i njohur edhe me emrin Bregzi.

Ndërtohet kryesisht nga shkembinjte e shkriftë të fushgropes së Kosovës, ndersa një pjesë e zonës kadastrale shtrihet edhe në malin e Blinajës. Relievi është fushor dhe mbulohet në pjesën me të madhe të tij me toka bujqësore, ndërsa ne perëndim është kodrinor ku hasen drunj gjetherënës. Eshtë vendbanim i tipit fushor të shpërndarë, ku zona e ndertuar ka sipërfaqe prej 20 ha.[1]

Lagjet kryesore janë: Slishani, Sijarina, Bregovina, Brestofci, Kushumjalia, Dragusha, Troshupa, Duga, Mena, Maqaj, Shaqiri, Zeqiri, Jakupi etj. Nga dhuna serbe pas vitit 1878 disa familie shiptare u debuan nga Toplica e Jabllanica dhe u vendosen ne fshatra të tjera.[1]

Funksionalisht është vendbanim sherbyes dhe bujgësor: rreth 60% e populisisë është e angazhuar ne shërbime dhe 40% në bujqësi.[1]

  1. ^ a b c Leksikon Vendbanimet e Kosovës (bot. Vëllimi II Vendbanimet Rurale A-LL). Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosovës. 2019. fq. 132–133. ISBN 978-9951-615-90-7.

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]