Jump to content

Bungeti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Bunget
Bukovica
Fshat

Bungeti është një vendbanim në komunën e Lipjanit, Kosovë. Para vitit 1999 fshati ishte i njohur edhe me emrin Bukovicë.

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Është vendbanim kodrinor-malor, i cili ndodhet ne malet e Zhegocit, ne lartësi mbidetare 891 m. Siperfagja e zones kadastrale eshte 261 ha. Zona kadastrale ndertohet nga shkëmbinjtë te forte, e po ashtu edhe te shkrifet, ku ështe ndërtuar vendbanimi. Ndodhet ne pjesen e eperme te lumit te Akllapit. Zona kadastrale mbulohet nga pyjet dhe livadhet, ndersa sipörfage bujgësore ka shume pak. Eshte vend- banim i vogel i tipit te grumbulluar.[1]

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dikur kishte keto lagje: Toverlani, Bytyci, Slishani, Kryeziu etj., tani pa banore.[1]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga terrori serb pas vitit 1878 disa familje shqiptare u debuan nga Toplica dhe u vendosen ne ketë fshat (muhaxhiret), ndersa Gate periudhes 1948-1981 pati stagnim te numrit te popullsise, ndersa ne mungese te infrastruktures de kushteve për jete u braktis ne terësi dhe sot mbeti pa asnje banore. Shumica prej tyre u vendosën ne Janieve.[1]

Shih dhe këtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c Leksikon Vendbanimet e Kosovës (bot. Vëllimi II Vendbanimet Rurale A-LL). Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosovës. 2019. fq. 169–170. ISBN 978-9951-615-90-7.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]