Jump to content

Leletiqi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Leletiq
Rreze
Fshat

Leletiq është një vendbanim në komunën e Lipjanit, Kosovë. Pas vitit 1999 fshati është i njohur edhe me emrin Rreze.

Ndodhet ne piketakimin Blinajë - Golesh - fushëgropa e Kosovës. Ndertohet nga shkëmbinjtë metamorfike (rreshpe, serpentinite), magmatike (peridotite) dhe sedimentarë (rërë, argile e zhavorr). Ne afërsi ndodhet vendburimi i magnezitit në masivin ultrabazikë të Goleshit.[1]

Relievi është kodrinor, i pjerrësuar në drejtim të lindjes kah fushëgropa e Kosovës. Relievi është modeluar nga rrjedhat e përkohshme të cilat kanë krijuar lugina të vogla lumore. Hasen kryesisht toka te kafenjta (Bli-naje), rendzina (Golesh) dhe deluvi-ale.

Lagjet kryesore janë: Berishët, Kastratët, Qerkini, Behajt, Qallakët, Javorët etj.

Gate dekadave të fundit për motive punësimi dhe jetë më të mirë janë shpërngulur 28 banore, të cilet janë vendosur kryesisht ne Lipjan dhe Gjilan. Eshte i banuar vetëm me shqiptare.[1]

Dominojne aktivitetet sherbyese he bujgësore. Rreth 65% e popullsise aktive është e angazhuar në sherbime, afër një e treta ne bujqësi dhe pjesa tjetër në industri.[1]

Ne luftën e fundit (1997-1999) ka renë 1 dëshmorë (Haradin Bairami - Dina-miti) për nderë të të cilit u ndertua një lapidar. Gjatë luftës janë djegur 53 shtepi terësishtë dhe 2 pjesërisht; e kane braktisur fshatin 28 banorë. Nga perfundimi i luftës janë ndërtuar rreth 60 shtepi të reja.[1]

  1. ^ a b c d Leksikon Vendbanimet e Kosovës (bot. Vëllimi III Vendbanimet Rurale M-ZH). Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosovës. 2019. fq. 633. ISBN 978-9951-615-90-7.

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]