Ditë kafenesh

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Ditë kafenesh.jpg

"Ditë kafenesh" është novelë nga shkrimtari Ismail Kadare.

Libri i shkrimtarit tonë të madh është një nga më të veçantët në këtë teknologji në botë, dhe futet në radhën e librave të rrallë, pasi edhe nga vlera ka një çmim të pa dëgjuar ndonjëherë për botën e librit, vetëm një kopje e tij kushton 780 dollarë amerikanë. Dite Kafenesh" ("Coffeehaouse Days") botohet vetëm në 125 kopje. Në fakt, libri nuk shitet publikisht, por i jepet vetëm bibliotekave apo institucioneve të tjera të ngjashme. Lidhja e librit me dorë, shtypja e tij në letër të prodhuar veçanërisht për këtë libër, dhe kopertina metalike bëjnë që çmimi të jetë i lartë. Të gjitha kopjet janë me autografin e autorit Ismail Kadare. Novela e Ismail Kadaresë shoqërohet edhe me një ese të studiuesit të mirënjohur amerikan Prof. Bob Shuman. Ky i fundit e quan Ismail Kadarenë si "si një desident të shquar të realizimit socialist". Në qendër të novelës së Ismail Kadaresë janë dy të rinj që kërkojnë një dorëshkrim të humbur të Andon Zako Cajupit. Ismail Kadare e shkroi novelën "Ditë Kafenesh" kur ishte student në Institutin e Letërsisë Botërore "Maksim Gorky", në Moskë në moshën 19- vjeçare.