Ndryshimi mes inspektimeve të "Holanda"

Jump to navigation Jump to search
10 bytes added ,  4 vjet më parë
rregullim i sintaksës
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
(rregullim i sintaksës)
Sindikatat dhe organizatat e punëdhënësve konsultohen paraprakisht në bërjen politikave në fushat financiare, ekonomike dhe sociale. Ata takohen rregullisht me qeverinë në Këshillin Social-Ekonomik. Ky organ këshillon qeverinë dhe këshilla e tij nuk mund të shmangen me lehtësi.
 
Holanda ka një traditë të gjatë të tolerancës sociale. Në shekullin e 18-të, ndërsa Kisha e Reformuar Holandeze ishte fe shtetërore, katolicizmi, forma të tjera të protestantizmit, të tilla si baptistët dhe Lutherans, dhe Judaizmi toleroheshin. Në fund të shekullit të 19-të këtë traditë holandez i tolerancës fetare shndërruar në një sistem shtyllor, në të cilën grupet fetare bashkëjetonin veç e veç dhe ndërthureshin vetëm në nivel të qeveritar.
 
== Njësitë administrative ==
'''[[Utrecht (provincë)|Utrecht]]''' - ''[[Utrecht (qytet)|Utrecht]]''<br />
'''[[Zeeland (provincë)|Zeeland]]''' - ''[[Middelburg (Zeeland)|Middelburg]]''<br />
'''[[Zuid-Holland]]''' - ''[[Den Haag]]''<br />
 
== Gjeografia ==
{{Kryesor|Gjeografia e Holandës}}
Sipërfaqja e përgjithshme e Holandës është 131.940 &nbsp;km<sup>2</sup>, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 52° 30' '''V''', 5° 45' '''L''' dhe 33.883 &nbsp;km <sup>2</sup> të kësaj sipërfaqeje janë tokë ndërsa 7,643 &nbsp;km <sup>2</sup> ujë.
 
Vija bregdetare e Holandës është 451 &nbsp;km e gjatë ndërsa kufiri tokësor është 1,027 &nbsp;km.
 
Klima e Holandës është e butë me verë të freskët deri të ftohtë dhe dimër të butë.
 
Relievi i Holandës është ultësinor. Pika më e ultë e relievit gjendet në nivelin e detit në vendin e quajtur Cuidplaspolder (''[[Gjuha Holandeze|hol]].:Zuidplaspolder'') (-7m) dhe ajo më e larta, 322 metra mbi nivelin e detit, në vendin e quajtur Valserberg (''[[Gjuha Holandeze|hol]].:Vaalserberg'').
 
== Demografia ==
[[Skeda:Demographics of the Netherlands (1961-2006).svg|thumb|300px|Lëvizja e popullsisë ]]
 
{{Kryesor|Demografia e Holandës}}
Sipas statistikave Holandezët janë popull që dallohen për nga gjatësia, me gjatësi mesatare 1,81 m meshkujt, dhe 1,68 m femrat.<ref>{{cite ëeb|url=http://statline.cbs.nl/StatËeb/Table.asp?LYR=G2:0,G3:6&LA=nl&DM=SLNL&PA=03799&D1=242,254,267-270&D2=0-17&STB=G1&HDR=T.
|publisher=Centraal Bureau voor de Statistiek|title=Reported health and lifestyle|accessdate=2007-08-28}}</ref>
 
Holandezët përbëjnë 80,6 % të popullatës më së tepërmi ka të ardhur nga Gjermania (2,4 %) dhe Belgjika (0,7 %),mandej nga ish kolonitë : Indonezia (2,4 %) dhe Surinami (2 %), ma vonë nga Maroko (2 %) dhe Turqia (2,2%).
 
[[Gjuha Holandeze]] është gjuhë zyrtare, edhe pse nuk është e rregulluar me ligj. Në provincën e Frizisë shfrytëzohet edhe gjuha e frizisë.
 
Holandezët tradicionalisht dallohen për njohjen e gjuhëve të huaja. Rreth 85 % e popullsisë flasin [[Gjuha angleze|gjuhën angleze]], 55–60 % flasin [[Gjuha gjermane|gjuhën gjermane]], ndërsa 25 % [[Gjuha frënge|gjuhën franceze]].
 
Sa i përket strukturës fetare Holandezët janë :

Menyja e navigimit