Jump to content

Komuna e Shutkës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Komuna e Shutkës

Shutkë (Maqedonisht Шуто Оризари), shpesh shkurtuar në shutka (Шутка), është një nga dhjetë komunat që përbëjnë qytetin e Shkupit, kryeqytetin E Republikës së Maqedonisë. Shutka është gjithashtu emri i qytetit ku gjendet selia e komunës.

Shutka mbulon 7.48 km² dhe ka pasur 17.357 banorë në vitin 2002. Është komuna e dytë më e vogël e Shkupit prapa Çairit dhe më pak e populluar. Krijuar ex nihilo pas tërmetit të Shkupit në 1963 për të zhvendosur Romët që kishin humbur shtëpinë e tyre, Shutka mbetet komuna e vetme në Maqedoni me shumicë rumune. Në vitin 2002, ata përfaqësonin pothuajse 80% të popullsisë, ku përfshiheshin edhe një numër i vogël i shqiptarëve dhe maqedonasve etnikë. Shutka është e vetmja njësi administrative vendore në botë që ka miratuar romët ne gjuhë zyrtare.

Për pjesën më të madhe të historisë së saj, Shutka ishte një fshat i vogël në vend, siç ishin Butel dhe Vizbeg fqinje. Emri i tij rrjedh nga orizar (оризар), fjala maqedonase për lëndën e drithërave. Vetëm pas tërmetit të Shkupit të vitit 1963, zona u bë e urbanizuar. Përmes shekullit të 20-të, Shkupi ishte zgjeruar në masë të madhe: ndërsa në vitin 1921 kishte vetëm 41,000 banorë, ajo kishte arritur në 166,870 në vitin 1961. Si rezultat, zona rreth Shutkës po bëhej ngadalë pjesë e qytetit.

Para tërmetit, shumica e komunitetit Rom të Shkupit jetonin në zona afër Çarshisë së Vjetër. Më e rëndësishmja është Topana, e vendosur afër kështjellës dhe shtëpisë së romëve që nga koha e shekullit të 14-të. Ndërtuar në materiale të lira, Topana dhe vendbanimet e tjera rome u dëmtuan rëndë nga tërmeti që shkatërroi rreth 80% të të gjithë qytetit.

Falë ndihmës ndërkombëtare, rindërtimi filloi menjëherë pas tërmetit. Autoritetet lokale shfrytëzuan rastin për të rindërtuar Shkupin si një qytet funksional dhe modern, duke privilegjuar blloqet e mëdha të banesave dhe duke ndarë Shkupin në zona të dedikuara për përdorime specifike. Ndërsa ata gjithashtu kishin për të ndërtuar strehim të ri për minoritetin e madh rom, ata së pari e konsideronin rindërtimin si një mënyrë për t'i asimiluar ata dhe për të zgjidhur problemet e papunësisë dhe sanitarit që shqetësonin atë popullsi.

Shumica e popullsisë rome refuzuan të jetonin në ndërtesat e reja dhe autoritetet përfundimisht vendosën t'u jepnin atyre një lagje specifike ku ata mund të ndërtonin shtëpitë që dëshironin. Ndërtesat e para që do të shfaqen ishin kulla hekuri të dhuruara nga Shtetet e Bashkuara. Ato ishin planifikuar për përdorim të përkohshëm, por disa mbeten akoma më shumë se 40 vjet pas tërmetit. Pjesa më e madhe e komunitetit rom të Šutkës ende përballet me papunësi dhe kushte të vështira jetese, edhe pse disa prej tyre arrijnë të ndërtojnë shtëpi të mëdha me paratë që fitojnë si punëtorë sezonalë në Evropën Perëndimore. Shtëpitë rome në Shutkë janë ndërtuar me materiale të forta dhe kanë një kopsht të rrethuar. Zona nuk jep të njëjtën përshtypje të margjinalitetit sesa lagjet më të vjetra romake si Topana.

Shutka u bë një komunë e veçantë në 1996.

Shutka ndodhet në veri të Shkupit qendror, në afërsisht 5 km të Sheshit të Maqedonisë. Komuna është në skajin verior të njësisë urbane dhe përfshin disa tokë bujqësore. Në jug, Shutka kufizohet nga Butel, një tjetër komunë e Shkupit. Në veri, kufizohet nga Çuçeri, një komunë rurale.

Komuna përbëhet nga tri vendbanime të ndryshme: Shutkë, Orizar i Epërm dhe Orizar i Poshtëm. E para është një lagje urbane që është pjesë e njësisë urbane dhe ndodhet brenda binarit të Shkupit. E dyta është një fshat i vogël që përbëhej nga vetëm 454 banorë në vitin 2002. Ajo ndodhet në veri të bregut. Shutka ndodhet midis Shutkë dhe pjesës tjetër të qytetit. Komuna është e ndarë nga pjesa tjetër e Shkupit nga Serava, një degë e vogël e lumit në Vardar, nga bulevardi Slloveni dhe nga hekurudha Shkup-Prishtinë. Stacioni më i afërt i trenit është Shkupi-Sever ("Shkup-Veri"), që ndodhet në Butel. Në perëndim Shutka kufizohet nga fshati Vizbeg dhe në lindje nga varrezat Butel, më i madhi në Shkup.

Suto Orizari është komuna e vetme në vendin ku romët përbëjnë shumicën e popullsisë. Nga një popullsi e përgjithshme prej 17,357 në regjistrimin e vitit 2002, 13,311 vetë (76,6%) ishin me përkatësi etnike rome. Grupet e tjera të rëndësishme etnike përfshijnë shqiptarët (2594 ose 14.9%) dhe maqedonasit (962 ose 5.5%). Gjatë konfliktit të fundit në Kosovë shumë refugjatë romë gjetën strehim këtu. Shumica dërrmuese e banorëve janë muslimanë.

Shumica e popullsisë rome ka ardhur nga zhvendosja e familjeve pas tërmetit të Shkupit në vitin 1963. Më vonë ata u pasuan nga shumë familje të tjera që vinin nga Shkupi dhe qytete të tjera në Maqedoni. Gjuha rome flitet në një numër të madh të dialekteve dhe disa prej tyre bashkëjetojnë në Shkup. Ata zakonisht korrespondojnë me një zonë të vetme (Topaanli, Barutči, Gilanska, Prištivačija, etj.), Por pasi që popullata rome në Shutke erdhi në kohët e fundit dhe nga shumë lagje, atje përdoren disa dialekte dhe tentojnë të mblidhen.

Sipas regjistrimit të vitit 2002, përbërja e saktë e popullsisë ishte: 

  • Komuna e Shutkës (17,357 banore):
  • Fshati Orizar i Epërm (454 banore):
  • Fshati Orizar i Poshtëm (1550 banore):

Komuna e Shutkës u themelua në vitin 1996 pas një ligji mbi administratën lokale. Krijimi i një komune rome ishte një lëvizje për të emancipuar më tej dhe për të fuqizuar popullin rom në Republikën e Maqedonisë. Në fillim, shumë nga banorët e saj ishin skeptikë për projektin, pasi kishin frikë se buxheti lokal do të ishte shumë i ulët për të drejtuar komunën siç duhet. Kryetari i parë, Nezdet Mustafa, u zgjodh së bashku me këshillin e tij në vjeshtën e vitit 1996 dhe komuna hyri në fuqi në janar 1997.

Si kudo në Republikën e Maqedonisë, gjuha maqedonase është gjuha zyrtare. Si një pakicë etnike përbëjnë më shumë se 20% të popullsisë, gjuha e saj është gjithashtu zyrtare në komunë, kështu që gjuhët zyrtare të gjuhëve rome dhe maqedonase janë në Shutkë. Gjithashtu flitet shqip, por nuk është gjuhë zyrtare. Kryetari i bashkisë, Elvis Bajram, është rom.

Në vitin 2009, Qeveria e Republikës së Maqedonisë mori masa të mëtejshme për të zgjeruar përfshirjen e romëve në procesin e arsimit. Guri themeltar i një shkolle të mesme të financuar nga qeveria për Shutkën është hedhur më 10 shkurt 2009, një investim me vlerë 1.6 milionë euro.

Siç është zgjidhja më e madhe rome në Maqedoni, Shutka është shtëpia e disa institucioneve kulturore të dedikuara për romët. Ka për shembull një kinema dhe një kompani teatrale amatore, Teatri Roma. Ajo ishte gjithashtu shtëpia e kompanisë teatrore Phralipe, e themeluar në vitin 1970 dhe një pioniere në teatrin rom, përpara se të zhvendoset në Gjermani në vitin 1990.

Shutka është grupi i dy filmave: Koha e Ciganëve nga Emir Kusturica (1988) dhe Libri i Rekordeve të Shutkës nga Aleksandar Manic (2005).

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]